BASF
BASF
BASF

AGRA

Černá a hnědá moniliová hniloba jablek

Latinský název: Monilinia fructigena (konidiové st. Monilia fructigena)
Slovenský název: Monilióza malvicová, monilióza jádrového ovocia
Německý název: Monilia-Fäule, Polsterschimel, Fruchtfäule an Kern-u.Steinobst
Anglický název: Brown rot of fruit
Proseeds

Hostitelské rostliny

Jabloň, hrušeň, kdouloň, líska a další ovocné i okrasné druhy z čeledi růžovitých

Popis

Významnou choroba skladovaného ovoce. Je nejrozšířenějším původcem hniloby jádrového ovoce, která se vyskytuje v sadech na plodech jako hnědá nebo černá hniloba. Je doprovázena typickými sametovými polštářky konidií, které bývají soustředěny v koncentrických kruzích.

Životní cyklus

Konidie, které se vytvořily na plodech napadených během předchozí vegetace a které neopadly, ale tzv. mumifikovaly a zůstaly na větvích stromů, jsou považovány za zdroje primárních infekcí - šíří se větrem, hmyzem a deštěm. Důležitým faktorem, který napomáhá, rozvoji této choroby, je teplé deštivé počasí. Napadány mohou být poraněné plody a četnost výskytu ovlivňuje stáří výsadby i hustota korun.

Nepřímá ochrana

Likvidace napadených plodů a udržování dobře osluněných nepřehoustlých korun.

Chemická ochrana

Výskyt této choroby bývá minimální v takových sadech, které jsou ošetřovány proti strupovitosti. Neošetřené výsadby vyžadují 2–3 ošetření v červenci a srpnu. V době květu je doporučována aplikace fungicidů, které kromě strupovitosti působí i proti monilii (boscalid, tebuconazole, pyrimethanil aj.). Předsklizňové ošetření výrazně sníží výskyt této choroby během skladování.
černá a hnědá moniliová hniloba jablek (foto Jaroslav Rod)

černá a hnědá moniliová hniloba jablek (foto Jaroslav Rod)

detail