Latinský název: | Pezicula alba, Pezicila malicorticis |
---|---|
Slovenský název: | Horká (gleospóriová) hniloba jabĺk, kruhová hnedá hniloba) |
Německý název: | Bitterfäuleerregern |
Anglický název: | Bitter-rot |
Hostitelské rostliny
Jabloň
Popis
Choroba se vyskytuje většinou až v druhé polovině skladovacího období. Vyvolává ostře ohraničené okrouhlé hnědé skvrny o průměru 0,5–3 cm, jejichž povrch se miskovitě prohýbá. Příznaky poškození u obou hub jsou přibližně stejné, takže je lze rozlišit jen mikroskopicky. Malé nároky těchto hub na teplotu jim umožňují rychlý růst i při nízkých skladovacích teplotách, takže napadené plody se rychle kazí. S postupujícím stářím uskladněného ovoce stoupá i jeho náchylnost k této chorobě.
Nepřímá ochrana
Šetrná sklizeň a skladování ovoce.
Odstranění infikovaných a jinak poškozeních plodů před uskladněním.
Dodržení optimální skladovací teploty (2–4 °C) a relativní vzdušné vlhkosti (85–90 %).
Odstranění infikovaných a jinak poškozeních plodů před uskladněním.
Dodržení optimální skladovací teploty (2–4 °C) a relativní vzdušné vlhkosti (85–90 %).
Chemická ochrana
Dezinfekce skladů a obalů.
Postačuje fungicidní postřik proti strupovitosti provedený asi 35 dnů před sklizní.
Postačuje fungicidní postřik proti strupovitosti provedený asi 35 dnů před sklizní.