BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Kruhová hnědá hniloba jablek

Latinský název: Pezicula alba, Pezicila malicorticis
Slovenský název: Horká (gleospóriová) hniloba jabĺk, kruhová hnedá hniloba)
Německý název: Bitterfäuleerregern
Anglický název: Bitter-rot
Varistar

Hostitelské rostliny

Jabloň

Popis

Choroba se vyskytuje většinou až v druhé polovině skladovacího období. Vyvolává ostře ohraničené okrouhlé hnědé skvrny o průměru 0,5–3 cm, jejichž povrch se miskovitě prohýbá. Příznaky poškození u obou hub jsou přibližně stejné, takže je lze rozlišit jen mikroskopicky. Malé nároky těchto hub na teplotu jim umožňují rychlý růst i při nízkých skladovacích teplotách, takže napadené plody se rychle kazí. S postupujícím stářím uskladněného ovoce stoupá i jeho náchylnost k této chorobě.

Nepřímá ochrana

Šetrná sklizeň a skladování ovoce.

Odstranění infikovaných a jinak poškozeních plodů před uskladněním.

Dodržení optimální skladovací teploty (2–4 °C) a relativní vzdušné vlhkosti (85–90 %).

Chemická ochrana

Dezinfekce skladů a obalů.

Postačuje fungicidní postřik proti strupovitosti provedený asi 35 dnů před sklizní.
detail