Latinský název: | Penicillium expansum |
---|---|
Slovenský název: | Penicíliová hniloba jabĺk |
Německý název: | Grünfäule |
Anglický název: | Blue mould |
Hostitelské rostliny
Jabloň
Popis
Na povrchu napadených plodů se objevují špinavě šedé nekrotické skvrny, kde se slupka mírně prohýbá a dužnina měkne a podléhá kašovitému rozkladu, slupka svraskává a objevuje se typický plesnivý zápach.
Nepřímá ochrana
Šetrná sklizeň a skladování ovoce.
Odstranění infikovaných a jinak poškozeních plodů před uskladněním.
Dodržení optimální skladovací teploty (2–4 °C) a relativní vzdušné vlhkosti (85–90 %).
Odstranění infikovaných a jinak poškozeních plodů před uskladněním.
Dodržení optimální skladovací teploty (2–4 °C) a relativní vzdušné vlhkosti (85–90 %).
Chemická ochrana
Dezinfekce skladů a obalů.
Postačuje fungicidní postřik proti strupovitosti provedený asi 35 dnů před sklizní.
Postačuje fungicidní postřik proti strupovitosti provedený asi 35 dnů před sklizní.
modrá (peniciliová) hniloba jablek (foto Jaroslav Rod)