Chemap Agro s.r.o.

Modrá (peniciliová) hniloba jablek

Latinský název: Penicillium expansum
Agronutrition

Hostitelské rostliny

Jabloň

Popis

Na povrchu napadených plodů se objevují špinavě šedé nekrotické skvrny, kde se slupka mírně prohýbá a dužnina měkne a podléhá kašovitému rozkladu, slupka svraskává a objevuje se typický plesnivý zápach.

Nepřímá ochrana

Šetrná sklizeň a skladování ovoce.

Odstranění infikovaných a jinak poškozeních plodů před uskladněním.

Dodržení optimální skladovací teploty (2–4 °C) a relativní vzdušné vlhkosti (85–90 %).

Chemická ochrana

Dezinfekce skladů a obalů.

Postačuje fungicidní postřik proti strupovitosti provedený asi 35 dnů před sklizní.
modrá (peniciliová) hniloba jablek (foto Jaroslav Rod)

modrá (peniciliová) hniloba jablek (foto Jaroslav Rod)

detail