BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

G8 varuje: Dvojnásobná potřeba potravinářské produkce do roku 2050 nebo potravinové krize

10. 04. 2009 ECPA Management Zobrazeno 7402x

Ve zprávě vydané G8 je obsaženo varování, že musíme zdvojnásobit globální zemědělskou produkci do roku 2050 s ohledem na rostoucí počet obyvatel a důsledky klimatických změn. Dr. Friedhelm Schmider, generální ředitel Evropské asociace na ochranu rostlin komentoval Evropský pohled takto: "Evropa při stanovení politiky musí být realistická a uznat že zemědělství je jediný způsob, jak udržet stabilní produkci a dosáhnout dvojnásobné produkce prostřednictvím moderních technologií, které jsou k dispozici. To znamená, že musíme používat velmi kritický pohled na méně produktivní alternativy a umožnit zemědělcům používat takové nástroje, které zajistí účelný boj s chorobami a škůdci a tím zajistili dostatek kvalitních potravin pro náš stůl.

Proseeds

Uprostřed loňského rozčilení z nedostatku potravin a zvýšení zemědělských cen lídři G8 ze Spojených států, Kanady, Japonska, Německa, Velké Británie, Francie, Itálie a Ruska se v Trevisu dohodly na podrobné analýze stavu zásobování potravinami. Je jasné, že pokud se světová produkce potravin nezvýší, je možné že vývoj z předcházejících dvou let se bude dále opakovat ve velké části světa.

Schmider pokračuje: "Změna klimatu bude stupňovat tlak škůdců - musíme držet krok s těmito změnami a ujistit se, že současná zemědělské politika je v souladu s realitou v zemědělství. Bohužel současná situace EU zemědělství a ochrany před škůdci jsou v opačném směru. Aktivně snižuje možnosti zemědělců bez dostatečného vědeckého posouzení rizika. Nebude-li provedena změna směru EU politiky, zemědělci budou mít pouze omezené portfolio přípravků v boji proti škůdcům. A to vše v době, kdy svět nejvíce potřebuje řešení.

"Pesticidy nejsou problém, jsou řešení: optimalizací použití je možné udržet rostliny zdravé a bezpečné pro lidské zdraví a životní prostředí. Choroby rostlin jsou skutečným problémem a evropská politika musí být konfrontována s touto realitou zemědělství a nabídnout skutečná řešení.
„Dokument G8 je zneklidňující, ale realistický scénář. V Evropě máme velké zemědělské kapacity, ale obrovský úkol do budoucna, který je však ohrožen špatným plánováním. V budoucnu budou tyto politické akce ovlivňovat naši schopnost produkovat potraviny pro sebe a i okolní svět. Především se nesmíme nechat uspat z našeho současného relativního blahobytu, ale zasadit se o udržení zásobování potravinami i v dalších letech.“

Související články

Společnost Soufflet oslavila 20 let na českém trhu

18. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 416x

Pohled Enrique Salmona ze společnosti Adama

08. 03. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 722x

Protesty zemědělců donutily EU přehodnotit omezování ochrany a daly naději

08. 02. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 1094x

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina

03. 01. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 411x

Podívej se do pole

27. 12. 2023 Darina Zemanová; CropLife Czech Republic Management Zobrazeno 709x

Další články v kategorii Management

detail