BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Choroby olejnin: Skvrnitosti máku

Choroby olejnin: Skvrnitosti máku

27. 09. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 778x

V dnešním příspěvku se zaměříme na patogeny způsobující listové skvrnitosti máku, a to houbový patogen Pleospora papaveraceae a bakteriální Xanthomonas campestris pv. papavericola. Na rostlinách způsobují podobné a snadno zaměnitelné příznaky a při vyšším infekčním tlaku dochází k předčasnému zasychání celých listů, a tím i snížení výnosu a kvality semene.

Autonomní robot AgXeed na našich polích

Autonomní robot AgXeed na našich polích

26. 09. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 1437x

Robotika, potravinová soběstačnost, precizní zemědělství, schopnost konkurence, automatizace, ekologie nebo budoucnost. To jsou slova, která v posledních létech rezonují českým zemědělstvím a na výzvy s nimi spojené je třeba hledat odpovědi. Čerstvě představenou novinkou podzimu 2023 je pásový robot AgBot 5.115T2.

Proseeds
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Ozimé ječmeny SAATEN-UNION v praxi přesvědčily

Ozimé ječmeny SAATEN-UNION v praxi přesvědčily

25. 09. 2023 Ing. Luděk Novotný; SAATEN-UNION CZ s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 655x

Na farmě v Čejkovicích máme lehčí půdy a hrozí zde přísušky. Potřebujeme tady ranou odrůdu. SU Ellen je z našeho pohledu i přes svoji ranost velmi výkonná.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Účinnější regulace hraboše polního povolena

Účinnější regulace hraboše polního povolena

25. 09. 2023 Ing. Pavel Talich; Agromanuál Škůdci Zobrazeno 709x

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) zveřejnil možnost aplikace přípravků na ochranu rostlin při řešení pokračujících vzestupných výskytů hraboše polního na území České republiky.

Biologická ochrana proti vrtalkám ve skleníkové produkci plodové zeleniny

Biologická ochrana proti vrtalkám ve skleníkové produkci plodové zeleniny

25. 09. 2023 Ing. Václav Psota, Ph.D.; Farma Bezdínek s.r.o. Škůdci Zobrazeno 922x

Při produkci skleníkové zeleniny se může v porostech vyskytovat několik druhů minujících škůdců. Je pro ně specifické to, že se živí listovým mezofylem a pletiva epidermis zůstávají nepoškozená. Vzniká tak poškození, které se definuje jako mina. Mezi minující škůdce vyskytující se ve skleníku řadíme skupinu druhů z rodu vrtalka (Liriomyza; dvoukřídlí: Diptera). Vlivem žíru jejich larev se na listech tvoří miny v podobě chodbiček.

Choroby a škůdci temnoplodce

Choroby a škůdci temnoplodce

24. 09. 2023 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 844x

Temnoplodec (Aronia Medic., Rosaceae), známější pod jménem „černý jeřáb“, je rod se třemi druhy, A. prunifolia (t. třešňolistý), A. arbutifolia (t. planikolistý) a A. melanocarpa (t. temnoplodý), které pocházejí z východní části Severní Ameriky. Do Evropy (Německo) se A.

Polní dny s odrůdami RAGT a VP Agro

Polní dny s odrůdami RAGT a VP Agro

23. 09. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 587x

Společnost VP Agro představila na několika polních dnech, pořádaných na různých lokalitách napříč Českou republikou, široké portfolio nabízených odrůd zahrnující pšenici, ječmen, žito i tritikale. Zájemci zde získali spoustu informací včetně zajímavostí o připravovaných novinkách pro letošní rok i další sezonu.

Královna českých polí mezi pšenicemi

Královna českých polí mezi pšenicemi

23. 09. 2023 Ing. Jana Černá, Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s. r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 681x

Mimořádně výnosná krmná a oplatková odrůda s dobrou zimovzdorností, velmi dobrou HTZ na úrovni 44 g, která je vhodná do všech pěstebních oblastí, pro setí po obilnině a navíc toleruje horší pěstební podmínky a pozdní setí.

Úspěšná loňská premiéra Juventusu Plus

Úspěšná loňská premiéra Juventusu Plus

22. 09. 2023 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 953x

S novými druhy plevelů, které se rozšiřují na našich polích, mívají starší herbicidy problémy, nemají je ve svém spektru účinnosti nebo se může u některých z nich objevit rezistence. Proto byla s velkým zájmem očekávaná loňská premiéra nového podzimního herbicidu Juventus Plus, který oproti tradičním herbicidům je dokonalejší, obsahuje 4 účinné látky, a tím má daleko širší záběr na plevele než obyčejné ...

Role Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v integrované ochraně rostlin

Role Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v integrované ochraně rostlin

22. 09. 2023 Ing. Pavla Šenkeřiková; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Legislativa Zobrazeno 630x

Integrovanou ochranu rostlin lze chápat jako komplex zásad, které jsou vzájemně propojeny a vytváří tak harmonický celek. V praxi hovoříme o vhodné kombinaci technologie zpracování půdy, hnojení, volby odrůd, střídání plodin, podpory užitečných organizmů, využívání metod prognóz a monitoringu výskytu škodlivých organizmů, používání nechemických metod ochrany rostlin a kvalifikovaného používání přípravků na ochranu rostlin.

„Devatero přikázání“ pro omezení námele v zrnu žita

„Devatero přikázání“ pro omezení námele v zrnu žita

21. 09. 2023 Ing. Luděk Novotný; SAATEN-UNION CZ s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 721x

Abychom mohli maximálně eliminovat výskyt námele ve sklizeném zrnu žita, je třeba znát hlavní faktory, které se podílí na jeho výskytu. Mezi ty nejvýznamnější jistě patří vlhko a chlad v době kvetení. Stejně tak negativně působí extrémní vysoké teploty, sucho a bezvětrné počasí. Tyto podmínky brání přenosu pylu na bliznu. Na hluchém místě se pak tvoří sklerocia námele.

Okénko do zahraničí: Bioenergetická plodina může pomoci uhlíkovému cyklu

Okénko do zahraničí: Bioenergetická plodina může pomoci uhlíkovému cyklu

21. 09. 2023 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Technologie pěstování Zobrazeno 914x

Svět čelí rostoucímu množství oxidu uhličitého v atmosféře a nedostatku uhlíku v půdě. Bioenergetický čirok však může poskytnout významnou úlevu od obou problémů, podle nové studie vědců z Texas A&M AgriLife Research v College Station v americkém státě Texas.

Zajímavé novinky na polních dnech Bayer

Zajímavé novinky na polních dnech Bayer

20. 09. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 759x

Tradiční červnovou akcí jsou polní dny pořádané společností Bayer v Senici na Hané a v Libčanech u Hradce Králové. Za velkého zájmu návštěvníků byly představeny komplexní technologie použití přípravků v hlavních polních plodinách včetně možnosti porovnání účinnosti na širokém spektru odrůd.

Likvidace smart řep v následujícím osevním postupu

Likvidace smart řep v následujícím osevním postupu

20. 09. 2023 Ing. Klára Pavlů, Ph.D., Ing. Jaromír Chochola, CSc.; Řepařský institut, spol. s r.o. Semčice Plevele Zobrazeno 984x

Po roce 2021 zaujala technologie Conviso Smart velký podíl na ploše cukrové řepy v Čechách. Zdá se, že tento trend je úspěšný, na výnosech ani na jakosti řepy se nijak negativně neprojevil, technologie přispěla významně k útlumu výskytů plevelných řep, porosty se většinou podařilo udržet bez plevelů a uchránit před cerkosporiózou a ostatními listovými chorobami.

12. polní den Syngenty ve Žlunicích

12. polní den Syngenty ve Žlunicích

19. 09. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 577x

Představeni nových, moderních nástrojů v zemědělství, odrůdových pokusů ošetřovaných přípravky společnosti Syngenta, stejně jako přehlídka odrůd ozimé pšenice společnosti VP Agro, to byla náplň setkání farmářů i odborné zemědělské veřejnosti na východě Čech.

SIUZ aneb jak se daří průkopníkům inovací

SIUZ aneb jak se daří průkopníkům inovací

18. 09. 2023 Ing. Martina Poláková; Spolek pro inovace a udržitelné zemědělství, z. s. Technologie pěstování Zobrazeno 1166x

Spolek pro inovace a udržitelné zemědělství, ve zkratce SIUZ, vznikl z iniciativy samotných sedláků, kteří sledují moderní trendy zemědělství u nás i v zahraničí. Vnímají význam a přínosy precizních technologií nutných pro dosažení dlouhodobé udržitelnosti, adaptaci na změnu klimatu, plnění enviromentálních cílů Evropy a udržení rentability své podnikatelské činnosti, přitom co nejšetrněji k půdě, krajině a životnímu prostředí.

Novinka zvládla první rok na desítku

Novinka zvládla první rok na desítku

17. 09. 2023 Ing. Marcela Shejbalová, Ing. Petr Shejbal; VP AGRO, spol s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 662x

Nová krmná ozimá pšenice RGT Revolver patří mezi naše TOP odrůdy, které máme pro letošní rok nachystané pro český trh. Jedná o velmi slibný materiál, který předchází pověst velmi výnosné C odrůdy.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Září a říjen 2023

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Září a říjen 2023

16. 09. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1091x

Nejen skládkové choroby, ale i kadeřavost broskvoní lze omezit díky ošetření v průběhu následujících měsíců. Při silném napadení je také vhodné potlačit puklici švestkovou. Brukvovitá zelenina je stále napadána housenkami bělásků a můry zelné i kapustové. Na rajčatech a cuketách se nyní velmi daří původcům houbových chorob. Také nás čeká výsadba česneku.

Akce podzim 2023 - výhodné herbicidní ošetření obilnin

Akce podzim 2023 - výhodné herbicidní ošetření obilnin

15. 09. 2023 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Praha Plevele Zobrazeno 869x

Herbicidy Cougar® Forte, Bacara® Trio, Cadou® a Sekator® OD jsou opět zařazeny do tradiční podzimní akce pro cenové zvýhodnění herbicidní ochrany obilnin. Tyto praxí osvědčené přípravky naplňují požadavky pro úspěšnou ochranu obilnin proti širokému spektru trav a dvouděložných plevelů.

Precizní zemědělství a rekordní sklizeň v Kameni

Precizní zemědělství a rekordní sklizeň v Kameni

15. 09. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 985x

Zemědělská mechanizace špičkové úrovně, nejmodernější technologie, precizní zemědělství a ukázky práce autonomních strojů byly náplní dvoudenního setkání farmářů v obci Kámen u Pehřimova. Jeho součástí byla i snaha o zápis do České knihy rekordů v podobě největšího počtu sklízecích mlátiček pracujících na jednom poli.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Září a říjen 2023

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Září a říjen 2023

15. 09. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1072x

Září a říjen patří pro zemědělce k dynamickým obdobím roku. Rozhodně nelze podcenit ochranu ozimých plodin. U ozimých obilnin je nutné věnovat pozornost zaplevelení, ale nelze podcenit ani snětivosti, virové zakrslosti a jejich přenašeče. U řepky bývá kromě ostatních plevelů limitujícím faktorem výdrol obilné předplodiny. Dále je nutné věnovat pozornost regulátorům růstu, hnojení atd. Obrovské škody může napáchat kromě jiných i hraboš polní.

Regenerativní zemědělství (3): Omezení rizik v přechodném období

Regenerativní zemědělství (3): Omezení rizik v přechodném období

14. 09. 2023 Ing. Karel Klem, Ph.D., Rostislav Mátl Technologie pěstování Zobrazeno 1385x

Přechod z konvenčního způsobu hospodaření na regenerativní představuje v zásadě nejsložitější období pro zemědělce začínajícího s regenerativním hospodařením, ve kterém se i zdánlivě malé chyby odráží velkými důsledky na výnosech, zpožďování procesu obnovení půdní úrodnosti, či v problémech v ochraně rostlin.

Užitečné organizmy (46): Mšicomaři (I)

Užitečné organizmy (46): Mšicomaři (I)

12. 09. 2023 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 651x

Mšicomaři patří mezi známější parazitoidy díky své schopnosti přeměnit napadené mšice v nápadné mumie, které jsou v kolonii zdravých mšic nepřehlédnutelné. Některé druhy se množí a vysazují do skleníků k ochraně porostů proti mšicím.

Vývoj ploch ozimého ječmene v České republice

Vývoj ploch ozimého ječmene v České republice

11. 09. 2023 Ing. Tomáš Břicháček; SAATEN-UNION CZ s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 677x

Podíváme-li se zpětně několik let do přehledu množitelských ploch ÚKZÚZ, je evidentní, že povětšinou největší množitelské, a tedy i pěstební plochy ozimého ječmene zaujímají odrůdy ze sortimentu firmy SAATEN-UNION. Oslovil jsem proto produktového manažera pro obilniny, Ing. Luďka Novotného, aby nám přiblížil situaci s ozimým ječmenem na českém trhu.

Porovnání účinnosti herbicidů v ozimé řepce v pěstitelském roce 2022/23

Porovnání účinnosti herbicidů v ozimé řepce v pěstitelském roce 2022/23

10. 09. 2023 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Luděk Procházka, Ing. Dita Hiřmanová; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 900x

V pěstitelském roce 2022/23 proběhly na dvou lokalitách (Praha a Hořice na vysočině) dva identické srovnávací herbicidní pokusy v řepce ozimé. Cílem pokusů bylo porovnat účinnost a selektivitu běžně používaných herbicidů v různých půdních a povětrnostních podmínkách.

1 .. 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 .. 110
detail