BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Opravné herbicidní zásahy v ozimých obilninách na jaře

Opravné herbicidní zásahy v ozimých obilninách na jaře

20. 03. 2023 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 1598x

K regulaci plevelů v ozimých obilninách se využívají především půdní herbicidy aplikované na podzim. Téměř všechny plochy ozimého ječmene a žita a většina ploch ozimé pšenice jsou herbicidně ošetřeny již na podzim. Hlavním důvodem tohoto trendu je poměrně vysoká účinnost používaných půdních herbicidů, a to zejména za vlhčího počasí, které bývá v ČR v říjnu poměrně běžné. V některých letech (např.

Stabilizace pH jíchy společně s výživou a protistresovou složkou

Stabilizace pH jíchy společně s výživou a protistresovou složkou

19. 03. 2023 Ing. Jaroslav Mráz; AGRA GROUP a.s. Listová hnojiva Zobrazeno 1085x

S postupným omezováním dostupných účinných látek v přípravcích na ochranu rostlin mizí z trhu efektivní řešení řady problémů při potlačování škodlivých činitelů. Proto je nutné využít všechny prostředky, které u povolených přípravků podpoří jejich účinnost. Jedním z těchto prostředků je vhodná úprava pH postřikové jíchy. Zpravidla je vhodné dosáhnout hodnoty pH 5-6.

Limagrain
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2022 a možnosti ochrany

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2022 a možnosti ochrany

17. 03. 2023 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 975x

Ochrana řepky ozimé proti stonkovým krytonoscům se v posledních několika letech výrazně zkomplikovala. Může za to fakt spočívající především v úbytku použitelných registrovaných účinných látek (přípravků) a výskytu velmi dlouhého období, kdy se daní škůdci v porostu vyskytují, resp. kdy jsou samice schopny klást oplozená vajíčka.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Březen a duben 2023

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Březen a duben 2023

16. 03. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1884x

Nejpozději během předjarního řezu musíme ze stromů odstranit zdroje infekce - mumifikované zbytky plodů jádrovin a peckovin napadených moniliovou hnilobou plodů, dále odstranit letorosty, případně konce letorostů u jabloní a angreštu napadených padlím.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Březen a duben 2023

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Březen a duben 2023

15. 03. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1551x

Výskyty chorob pat stébel, zejména na ozimé pšenici a ozimém ječmeni, zjišťujeme na konci odnožování, kdy se na listových pochvách objevují nespecifické nahnědlé skvrny.

Správná tryska - kvalitní aplikace

Správná tryska - kvalitní aplikace

14. 03. 2023 Ing. Petr Harašta, PhD.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 1370x

Trysky, které se používají k aplikaci přípravků na ochranu rostlin patří k nejdůležitějším komponentům postřikovačů. Jejich důležitost lze spatřovat jednak v přesnosti, kvalitě a efektivnosti prováděného ošetření, ale velmi důležitá je také jejich funkce protiúletová. Správný výběr trysky pro aplikaci musí být doplněn doporučeným pracovním režimem (správnou výškou nad porostem, pracovním tlakem, pojezdovou rychlostí), při kterém budou používány.

Slunečnice roční ve strip-till

Slunečnice roční ve strip-till

13. 03. 2023 Bc. Josef Čapek; Česká zemědělská univerzita v Praze, Statek Kutlíře, a.s Technologie pěstování Zobrazeno 1816x

Problematika pěstování slunečnice roční při využití strip-till představuje stále méně známou problematiku. V podmínkách České republiky jsou omezeně dostupné informace spojené s hodnocením výnosotvorných prvků a jejich závislosti na biometrických parametrech rostlin.

Integrovaná ochrana sadů v měsíci březnu

Integrovaná ochrana sadů v měsíci březnu

12. 03. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1170x

Měsíc březen je obdobím, kdy se příroda pomalu probouzí ze zimního spánku a první známky života zaznamenáváme i v sadech. Dlouhodobý teplotní normál pro území ČR činí v březnu 3,2 °C a úhrn srážek 46 mm. Jelikož se zahájení vegetace a počátek aktivity škůdců a patogenů se odvíjí od průběhu zimy, pokusme se shrnout, co se doposud odehrálo v té letošní.

Nutrino™ - roztokové hnojivo s řízeným uvolňováním dusíku

Nutrino™ - roztokové hnojivo s řízeným uvolňováním dusíku

11. 03. 2023 Ing. Luděk Novák; Agrinova Group Hnojení Zobrazeno 1046x

Lze předpokládat, že někteří agronomové budou i nadále pochybovat o smysluplnosti dalšího nákupu dusíkatého hnojiva pro přihnojení v průběhu vegetace. Proto je užitečné si připomenout, jaká je návratnost investice do dusíkatých hnojiv.

Calibra Carbo® - Inovace v portfoliu biostimulátorů od společnosti UPL

Calibra Carbo® - Inovace v portfoliu biostimulátorů od společnosti UPL

11. 03. 2023 Ing. Petr Kabelka; UPL Czech s.r.o. Stimulace Zobrazeno 1535x

Společnost UPL patří globálně mezi přední a respektované společnosti zabývající se vývojem a výrobou vysoce kvalitních přípravků z kategorie biologických řešení. V roce 2022 UPL oslavila již 50. leté výročí působení v této oblasti. Zmíněná biologická řešení se dělí mezi produkty biologické ochrany (např. Carpovirusine Evo2, letošní novinka Argos) a dále stále akceptovanější biostimulátory (Atonik, Tonivit, Forthial, Multoleo, či Ary-Amin C).

Systém podpory a prodloužení účinnosti pyrethroidů = SPPP

Systém podpory a prodloužení účinnosti pyrethroidů = SPPP

11. 03. 2023 Ing. Martin Běhal; AgroProtec s.r.o. Škůdci Zobrazeno 1031x

V zemědělské praxi se často setkáváme se „selháním účinnosti“ pyrethroidů. Příčin může být celá řada a často se při tomto selhání poukazuje na vznik rezistence škůdců vůči pyrethroidům. V mnoha případech však může být příčina zcela jiná a za snížením účinnosti vlastního přípravku může být jeho nesprávná aplikace nebo aplikace za nevhodných podmínek.

Medax® Max - váš ideální regulátor růstu obilnin

Medax® Max - váš ideální regulátor růstu obilnin

10. 03. 2023 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF Technologie pěstování Zobrazeno 1596x

Medax® Max efektivně zkracuje internodia a tím výšku pěstované obilniny bez nebezpečí nadměrné regulace porostu. Kratší obilí zmenšuje páku pro vítr, výsledkem čehož je snížení rizika polehnutí.

Rozdílná škodlivost krytonosce řepkového v řepce ozimé

Rozdílná škodlivost krytonosce řepkového v řepce ozimé

10. 03. 2023 Ing. Milena Bernardová; Zkušební stanice Kluky Škůdci Zobrazeno 1260x

Se stoupající koncentrací pěstování řepky ozimé a se zhoršením osevních postupů stoupá i výskyt úzkého spektra škůdců (chorob a plevelů). Stonkoví krytonosci jsou jedni z nejdůležitějších škůdců v řepce ozimé. Každoročně vyžírají larvy krytonosce řepkového a čtyřzubého stonky a řapíky rostlin řepky. Následkem žíru dochází ke zhoršení až přerušení výživy rostlin a do poškozených stonků se snáze dostávají původci chorob.

Ochrana rostlin na konferencích Bayer 2023

Ochrana rostlin na konferencích Bayer 2023

09. 03. 2023 Ing. Pavel Talich; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 648x

Jako tradičně byly i letos konference firmy Bayer zaměřeny na využitelné poznatky pro praxi. Naplněný sál posluchači dokládal užitečnost setkání agronomů či farmářů na odborných firemních akcích. O nové poznatky z ochrany rostlin byl mezi pěstiteli velký zájem.

Inovatívny spôsob monitoringu škodcov repky

Inovatívny spôsob monitoringu škodcov repky

09. 03. 2023 Ing. Ján Hanuska; Bayer s.r.o. Škůdci Zobrazeno 896x

Včasný monitoring a sledovanie výskytu škodlivých činiteľov je základom úspechu každého prosperujúceho pestovateľa. Tradične sa na monitoring škodcov používajú jednoduché nástroje vo forme Mörickeho misiek a lepových pásov. Výhodou týchto lapačov sú relatívne nízke náklady, jednoduchosť používania, ale presnosť výsledku je ovplyvnená potrebou niekoľkonásobnej pravidelnej osobnej kontroly stavu lapačov a náletu škodcov.

Zakládání porostů máku setého a vybrané výsledky z pokusů

Zakládání porostů máku setého a vybrané výsledky z pokusů

09. 03. 2023 Ing. Matěj Satranský; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 1862x

Mák setý (Papaver somniferum L.), patřící do čeledi Papaveraceae, je jednou z nejstarších plodin užívaných pro své léčivé účinky. V České republice má pěstování máku setého pro potravinářské účely dlouhou tradici, a i v současné době se ČR řadí mezi země s největší výměrou legálně pěstovaného máku setého. Český mák je navíc typický pro svou dobrou potravinářskou kvalitu.

Hnojenie repky na jar a ďalej vo vegetácii

Hnojenie repky na jar a ďalej vo vegetácii

08. 03. 2023 Prof. Ing. Ladislav Ducsay, Dr.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Hnojení Zobrazeno 1187x

Dosiahnutá úroda semena repky ozimnej je výsledkom komplexnej interakcie medzi pôsobením genotypu, pôdy, počasia ako aj agronomických operácií počas vývojových štádií rastlín. Úrodu determinuje najmä počet rastlín na jednotku plochy, počet šešúľ na rastline, počet semien v šešuli a HTS. Repka ozimná patrí medzi poľnohospodárske plodiny, ktoré veľmi dobre reagujú na úroveň výživy a hnojenia.

Aucyt Start - úspěšná regenerace ozimých obilnin

Aucyt Start - úspěšná regenerace ozimých obilnin

07. 03. 2023 Ing. Jan Šamalík, CHEMAP AGRO s.r.o. Stimulace Zobrazeno 695x

V roce 2018 přišla firma Chemap Agro na trh s novinkou v oblasti pomocných přípravků. Aucyt Start obsahuje vyvážený komplex mikro- a makroprvků obohacený o deriváty cytokininu. Přirozeně se vyskytující cytokininy v rostlině podporují větvení stonků a odnožování rostlin, podporují tvorbu plastidů a škrobu, zvyšují rezistenci rostlin vůči nepříznivým podmínkám, oddalují senescenci listu, zpomalují odbourávání ...

Jak nejlépe odplevelit ozimé obilniny po dlouhém podzimu?

Jak nejlépe odplevelit ozimé obilniny po dlouhém podzimu?

07. 03. 2023 Ing. Josef Cvingraf; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 1019x

Minulý podzim byl poměrně příznivý k většímu využití podzimních přípravků pro odplevelení ozimých obilnin. Přesto stále velká část ploch čeká na jarní aplikaci herbicidu Orcane nebo Huricane na pozemcích chundelkou a dvouděložnými pleveli. Tam, kde chundelka neroste, zůstává prostor pro nejrozšířenější přípravky v tomto segmentu Mustang 4×4, Mustang Forte a Zypar. Většinu z výše jmenovaných přípravků nabízí možnost použití i na pozemcích v OP II.

Současný stav v pěstování a výskytu kořenových chorob u hrachu

Současný stav v pěstování a výskytu kořenových chorob u hrachu

06. 03. 2023 Ing. Radmila Dostálová; Agritec Plant Research, s.r.o. Šumperk Choroby Zobrazeno 2504x

Hrách je v podmínkách České republiky (ČR) nejpěstovanějším druhem z čeledi bobovitých. V roce 2022 se osevy hrachu zvýšily na 40 627 ha, což je za posledních deset let největší plocha. Pro budoucí období se očekává obdobný stav možná i další narůst ploch. Průměrný výnos se v ČR se u významných pěstitelů pohyboval od kolem 3–4,5 t/ha, dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) bývají publikovány nižší výnosy, v roce 2022 to bylo 2,92 t/ha.

Zemědělství budoucnosti: Inovace mění produkci potravin

Zemědělství budoucnosti: Inovace mění produkci potravin

05. 03. 2023 Ing. Martin Bohuněk, BioAktiv CZ Listová hnojiva Zobrazeno 1092x

Mezi nejzásadnější současné trendy moderního zemědělství patří udržitelnost, precizní zemědělství, snižování nákladů, využití biotechnologií, zapojení umělé inteligence a robotiky nebo zemědělství pro biopaliva, nutraceutika, kosmetiku a medicínu. Tyto tendence jsou vyvolávány stále rostoucími požadavky na kvalitu a ekologickou šetrnost produkce potravin a snaží se přijít s novými, inovativními řešeními.

Využití dusíku rostlinami ozimé řepky

Využití dusíku rostlinami ozimé řepky

04. 03. 2023 Ing. Jindřich Černý, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 1191x

Úspěšnost pěstování ozimé řepky je určena především dosaženým výnosem semen, případně obsahem oleje v semenech. Proces utváření výnosu řepky je ale velmi variabilní a závisí na genetických předpokladech pěstovaných odrůd, environmentálních a agronomických faktorech, jakož i interakcích mezi nimi. Z pohledu výživy je stále nejdůležitější živinou dusík.

Jak podpořit biologickou aktivitu v půdě

Jak podpořit biologickou aktivitu v půdě

03. 03. 2023 Ing. Eva Bajerová; Agrostis, s.r.o. Technologie pěstování Zobrazeno 1277x

V dnešní době, kdy klimatická změna už není jen akademickým pojmem a jsme jí všichni ovlivněni, se s ní musíme naučit žít a přizpůsobit se. Všichni, kdo sledují počasí během roku vidí, že každý rok je úplně jiný z pohledu rozložení srážek a teplot v jednotlivých ročních obdobích. V zemědělství je to zejména půda, která je nejvíce ovlivněna změnou podnebí.

Seznam doporučených odrůd sóje, 2023

Seznam doporučených odrůd sóje, 2023

03. 03. 2023 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 2154x

Ve Společném katalogu odrůd je v současnosti zapsáno kolem 570 odrůd sóje. Osivo těchto odrůd může být množeno a obchodováno v rámci celé Evropské unie. Z tohoto počtu je v ČR registrováno a prověřeno v půdně klimatických podmínkách ČR 22 odrůd. Seznam doporučených odrůd pro zásev 2023 obsahuje popisy 19 odrůd.

NaStimSTARTujte se do jarní části sezóny

NaStimSTARTujte se do jarní části sezóny

02. 03. 2023 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO, a.s. Stimulace Zobrazeno 1098x

Primárním cílem období vývoje mladých rostlin na jaře je i vybilancované naživení porostů, třeba díky biostimulačnímu přípravku StimSTART (120 g/l N, 50 g/l P2O5, 100 g/l K2O, volné L-aminokyseliny, humínové a fulvonové kyseliny, ACRECIACTIV® komplex).

1 .. 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 .. 110
detail