BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Osiris® - ochraňte vaše porosty až do konce

15. 05. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 3840x

Klas je generativní orgán, ve kterém se vyvíjejí zrna. Také tato část rostliny může být napadána chorobami, jež mohou snížit výnos, ale především kvalitu produkce. K nejvážnějším patří fuzariózy, braničnatka plevová a také různé druhy saprofytických hub. V dnešní době se už jenom vzácně můžeme setkat s napadením sněťmi, protože tyto choroby přenosné osivem se díky moření podařilo výrazně potlačit.

Proseeds

K ochraně klasu byl společností BASF speciálně vyvinutý přípravek Osiris®. Fungicidní ošetření klasu je významné opatření, které nabývá v posledních letech na důležitosti. Důvodů, proč se zvyšuje důraz na ošetření klasu je několik:

  1. Změna průběhu počasí - pravidelně se opakují suché dubny a většina srážek se posouvá do druhé poloviny května a začátku června. Tento průběh počasí vytváří podmínky pro pozdější nástup houbových chorob.
  2. Zvýšená výměra kukuřice - následnou plodinou jsou většinou obilniny, které budou citlivější na napadení klasu.
  3. Minimalizační zpracování půdy, které šetří vláhu, omezuje erozi, zrychluje zakládání porostů, snižuje spotřebu pohonných hmot, ale je také spojeno s vyšším výskytem houbových chorob v klasu.
  4. Zvyšující se požadavky na kvalitu, což znamená důraz na vyšší objemovou hmotnost, obsah dusíkatých látek a naopak na nižší obsah mykotoxinů a černí.

Aplikační termín fungicidů v klase v T3 (BBCH 41 - objevení se klasu až BBCH 59 - plné vymetání klasu) je důležitý pro přírůstek výnosu. Škodlivost klasových chorob v daných termínech snižuje výnos až o 30 %. Dle Ing. Jany Chrpové, CSc. z VÚRV Praha-Ruzyně, bylo zjištěno, že pro dosažení vysokého stupně nákazy a kontaminace zrna mykotoxinem DON je rozhodující především období 10 dnů před kvetením. Druhým termínem je T4 (BBCH 61 - začátek kvetení až BBCH 65 - plné kvetení). Tento termín aplikace výrazně ovlivňuje kvalitu produkce. Přírůstek výnosu je většinou do 10 %. Termín T4 by měl být součástí systému fungicidního ošetření po předešlé aplikaci fungicidu proti listovým chorobám.

Mezi nejškodlivější listové a klasové choroby pšenice v této době patří braničnatka pšeničná a plevová, rzi a listové fuzariózy. Porosty ječmene jsou napadány rynchosporiovou a hnědou skvrnitostí. Mezi další choroby ječmene patří rez ječná a ramuláriová skvrnitost.

osiris foto 1

Důvody pro aplikaci Osiris® v termínu T3 a T4 jsou následující:

  1. Účinné látky metconazole i epoxiconazole vykazují účinnost na klasové fuzariózy a černě, což znamená snížení mykotoxinů.
  2. Osiris® neprodlužuje vegetaci snižováním tvorby ethylenu při aplikaci proti klasovým chorobám.
  3. Osiris® maximalizuje výnos a zajišťuje nejvyšší kvalitu zrna zvýšením HTZ a obsahu dusíkatých látek.
  4. Osiris® má speciální formulaci, která umožňuje mimořádnou přilnavost, vynikající pokryvnost a rychlou adsorpci.
  5. Osiris® vykazuje špičkovou protektivní a kurativní účinnost na rez plevovou.

Osiris® je vhodné řešení v systému jednoho ošetření, pokud se tlak houbových chorob začne projevovat až v době metání. Doporučená dávka u všech obilnin je 1,75 l/ha. V případě silného infekčního tlaku fuzarióz (deštivé počasí v období kvetení, citlivá odrůda, minimalizační založení porostů, kukuřice jako předplodina) je vhodné dávku přípravku Osiris® zvýšit na 2,0 l/ha.

Při ranějším výskytu houbových chorob doporučujeme systém dvou ošetření. Systém dvojího ošetření je vždy jistější než systém jednoho ošetření, a to z hlediska výnosu i kvality produkce. Při intenzivním pěstování obilnin a při normálním vývoji počasí by měl být systém dvojího ošetření standardním opatřením. V tomto případě je možné snížit dávku na 1,5 l/ha. Osiris® je nutno aplikovat nejpozději 25 dní po aplikaci prvního fungicidu (Tocata® Super, Tango® Super, Opera® Top nebo Adexar® Plus), což zabrání rozvoji infekce houbovými patogeny.

I tento rok vám společnost BASF nabízí za nákup špičkového fungicidu Osiris® velice zajímavé bonusy.

Více na www.agro.basf.cz

foto©: Ing. Netrval, ZD Přeštice

Související články

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 189x

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu

03. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 245x

Daxur® - pomůže udržet rovnováhu mezi výnosem a příznivou cenou ošetření

01. 03. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 258x

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2022/23

23. 02. 2024 Ing. Pavel Kraus, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 358x

Výskyt chorob a abiotikóz ovocných dřevin a révy v roce 2023

07. 02. 2024 Ing. Petr Ackermann, CSc; Ekovín Brno Choroby Zobrazeno 461x

Další články v kategorii Choroby

detail