BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Jeden balíček, mnoho použití

07. 06. 2017 Ing. Eva Kabylová, Syngenta Czech s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 1849x

Společnost Syngenta v letošním roce oslavuje významné dvacetileté výročí od uvedení fungicidu Amistar. Při této slavnostní příležitosti přináší na trh pěstitelům nový balíček, který je charakteristický maximální flexibilitou a univerzálností do řady plodin - prověřený produkt Amistar Xtra spolu s praktickým partnerem, fungicidem Magnello.

Proseeds

Je to právě dvacet let od doby, kdy společnost Syngenta způsobila doslova převrat v dosavadním způsobu ochrany rostlin a uvedla azoxystrobin a rodinu fungicidů Amistar. Od té doby se tato technologie rozšířila po celém světě do řady plodin. Na našem trhu se ukotvila v podobě špičkového fungicidu Amistar Xtra, který je široce používán především do řepky a obilnin.

Fungicid Amistar Xtra je kombinace strobilurinového (azoxystrobin) a triazolového řešení (cyproconazole). Díky tomu zabezpečuje silnou a především dlouhodobou fungicidní účinnost. Zároveň působí velmi pozitivně na výnos i kvalitu produkce. Azoxystrobin zajistí, že porosty jsou po aplikaci dlouho zdravé a zelené (tzv. greening efekt). To prodlužuje fotosyntetickou aktivitu a příznivě působí na fyziologii rostlin. Výsledkem je potom nejen zdravý porost, ale především vysoký výnos a kvalita produkce. Jeho předností je použití v mnoha plodinách, kde největší význam mají obilniny a řepka.

V obilninách je možné využít Amistar Xtrapšenici, ječmeni a ovsu v dávce 0,75–1,0 l/ha. Vyniká velmi širokým spektrem účinku a především dlouhodobostí. V pšenici ochrání porost proti septoriózám a rzím. V ječmeni se můžeme spolehnout na ochranu proti hnědé skvrnitosti, rzím, rynchosporiové skvrnitosti a padlí travnímu. Aplikační okno Amistaru Xtra je velmi široké a jeho aplikaci lze variablilně ve fungicidních sledech kombinovat. Nejvhodnější je provést ošetření na začátku vývoje chorob. Přípravek prodlužuje fázi nalévání zrna, a tak dokáže zvýšit výnos i za nízkého infekčního tlaku chorob.

Velmi významné je použití Amistaru Xtra v ochraně řepky. Používá se v dávce 0,75–1,0 l/ha a je zde vysoce účinný proti hlízence obecné, alternáriové skvrnitosti a plísni zelné. Stejně jako v obilninách přípravek pozitivně působí i na fyziologii rostlin a způsobuje navýšení výnosů i za nízkého tlaku chorob. Termín aplikace je směrován do období květu (BBCH 61–80).

Pro pěstitele slunečnice a máku je důležitá možnost použití Amistaru Xtra i do těchto plodin. Ve slunečnici se Amistar Xtra používá v dávce 0,8 l/ha, kde zajišťuje ochranu proti plísni šedé, červenohnědé skvrnitosti (Phomopsis helianthi) nebo alternáriové skvrnitosti. V máku se používá v dávce 1,0 l/ha, případně děleně 2×0,5 l/ha. Aplikací si zajistíte ochranu proti plísni makové, hlízence obecné a navíc zvýšíte odolnost proti poléhání.

novém balíčku je partnerem fungicid Magnello. Jedná se o kombinaci dvou azolových látek (difenoconazole a tebuconazole), které dokážou zajistit preventivní, ale i kurativní fungicidní ochranu. Použití Magnella je podobně univerzální a flexibilní jako v případě předchozího přípravku, protože je možné ho aplikovat do pšenice na ošetření klasu nebo na podzimní ochranu řepky.

Magnello v pšenici je určeno předně pro poslední funigicidní ošetření za účelem zajistit maximální ochranu proti klasovým chorobám, především proti klasovým fuzariózám. Jedná se o skutečného specialistu v tomto segmentu. Pomáhá zajistit, aby výsledky práce během celé sezony byly zúročeny maximálním výnosem, a to za jakýchkoli podmínek. Významná je i účinnost na černě, které především ve vlhkém období výrazně snižují výnos i kvalitu. Výsledky pokusů potvrdily výrazné navýšení výnosu po aplikaci Magnella oproti sólo aplikacím tebuconazolu. Magnello se používá v dávce 1,0 l/ha.

Magnello má své významné uplatnění také v řepce, kde je určeno pro podzimní aplikace v dávce 0,8 l/ha. Používá se od vývojové fáze BBCH 14 (4. list vyvinutý) do konce podzimní vegetace. Při podzimní aplikaci zajistí ochranu proti fómové hnilobě a regulaci porostu pro správné přezimování. Magnello lze použít i na jaře v BBCH 31–59, kde zajišťuje ochranu proti fómové hnilobě a sjednocení porostu.

Na fuzariózy klasů pšenice použijte Magnello
Na fuzariózy klasů pšenice použijte Magnello

S hlízenkou obecnou si V řepce poradí Amistar Xtra
S hlízenkou obecnou si V řepce poradí Amistar Xtra

Jeden balíček, mnoho použití

Na fuzariózy klasů pšenice použijte Magnello
S hlízenkou obecnou si V řepce poradí Amistar Xtra

Související články

Medax® Max - flexibilní morforegulátor obilnin do každého počasí

02. 03. 2024 Ing. Pavel Šácha; BASF spol. s r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 275x

Novinky v meziplodinách pro rok 2024

01. 03. 2024 Ing. Petr Robotka; PRO SEEDS s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 346x

Rok 2023 v ochraně brambor

16. 02. 2024 Ing. Ervín Hausvater, CSc., Ing. Petr Doležal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 570x

Jak efektivně snížit spotřebu pesticidů

24. 01. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Ochrana obecně Zobrazeno 572x

Další články v kategorii Ochrana obecně

detail