BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

DEKALB - kukuřice s novou genetickou výbavou

22. 03. 2006 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 11320x

V roce 2005 uvedla společnost Monsanto na trh zcela novou generaci kukuřice DEKALB. Cílem společnosti Monsanto, která je v současnosti největší semenářskou firmou na světě, je zavádět hybridy s novým typem genetiky, které jsou schopny přizpůsobit se místním podmínkám a využívat svůj maximální výnosový potenciál.

Proseeds

V roce 2005 uvedla společnost Monsanto na trh zcela novou generaci kukuřice DEKALB. Cílem společnosti Monsanto, která je v současnosti největší semenářskou firmou na světě, je zavádět hybridy s novým typem genetiky, které jsou schopny přizpůsobit se místním podmínkám a využívat svůj maximální výnosový potenciál.

 

DEKALB hybridy patří v současnosti mezi nejpěstovanější v Evropě. U našich sousedů na Slovensku jsou téměř nejrozšířenějšími hybridy (pěstovány na 30 % ploch), jinak tomu není ani v Maďarsku, které má dlouhodobou tradici v pěstování kukuřice. DEKALB hybridy se zde pěstují na ploše o rozloze více než půl miliónu hektarů.

 

Vedle tradičních zrnových a kombinovaných hybridů s FAO 300–400, např. DKC 3511, DK 440, DK 391, DKC 4626, které jsou nosnými kukuřicemi u našich východních sousedů, má společnost Monsanto k dispozici velice kvalitní ranější hybridy s FAO 200–300. Velmi rozsáhlým projektem je šlechtění silážních hybridů, které jsou uplatnitelné v celé České republice. V Německu jsou dvě šlechtitelské stanice DEKALB: Künzing a Borken, kde dochází ke křížení společných kukuřičných linií z USA a západní Evropy.

 

Při šlechtění kukuřice se společnost Monsanto zaměřuje na několik důležitých vlastností. Vedle vysokého výnosového potenciálu zrna, což je samozřejmostí, se jedná o toleranci vůči stresům a přizpůsobivost lokálním podmínkám. Můžeme se pochlubit novým typem hybridů s rychlým uvolňováním vody, což ocení zejména pěstitelé zrnových kukuřic, kteří chtějí uspořit náklady na sušení.

 

Dalším typem jsou hybridy s vysokou silážní kvalitou, u kterých využíváme především zkušeností od našich německých kolegů. Výsledkem je více než šest desítek silážních hybridů pěstovaných v sousedních zemích na západ od České republiky. Nejnovější hybridy z tohoto šlechtitelského projektu již mnozí pěstitelé i u nás vyzkoušeli na svých pozemcích - např. DKC 2949, DKC 3178, EC 2907, DKC 3355, DK 287, DKC 3420, DK 243.

 

DKC2929 - novinka
hybrid vyšlechtěn pro kvalitu siláže

DKC4626 - novinka
hybrid pro šampiony

TXP 138-F: hybrid Bt verze
odolný vůči zaviječi kukuřičnému

Samostatnou kapitolu, která se prolíná jak zrnovými tak i silážními hybridy, tvoří biotechnologie. V současné době zejména Bt verze hybridů (YG - YieldGard), odolných proti rozšiřujícímu se škůdci - zavíječi kukuřičnému, které se po Španělsku, Portugalsku, Německu a Francii budou v roce 2006 uvádět i na český trh. Zatím pouze v těchto pěti zemích Evropy, včetně České republiky, mají v roce 2006 pěstitelé možnost využít obrovského potenciálu biotechnologie a přesvědčit se v praxi o jejich přínosech na svých polích.

Obdobně jako v loňském roce, rozšířila společnost Monsanto své portfolio, hned o 4 nové hybridy, včetně Bt verze.

 

DK2949

Po významném úspěchu DEKALB hybridu DK2949 v Německu, kde byl jako novinka roku 2005 velmi rozšířen, bude uveden i na trh český.

DKC 2949 je velmi raný hybrid (FAO 220 zrno, 230 siláž), vyšlechtěný ve spolupráci s německými šlechtiteli. Tento velice přizpůsobivý hybrid je sice určen pro kombinovanou užitkovost, ale využíván je především na siláž, neboť je velice vhodný pro pěstitele požadující kvalitní silážní hmotu s výbornou stravitelností a vysokým obsahem škrobu. Jedná se o středně vysokou, robustní rostlinu s pevným stéblem a středním nasazením palic. Má velice rychlý počátečný vývoj a umí se velice dobře vyrovnat i s případným chladným jarem. Vedle siláže je hybrid DKC 2949 vhodný i pro pěstování na zrno. Je určen pro obilnářskou a bramborářskou oblast. Při státních výnosových zkouškách v Německu obsazoval tento hybrid ve své skupině FAO první pozice. Jedná se o hybrid, u kterého se slučuje vysoký výnos s raností.

 

DKC 4626

Do klimaticky rozdílných podmínek je určena další novinka - hybrid DKC 4626. Je zástupcem nejnovější generace DEKALB hybridů, u kterých Vám při zvyšování intenzity genetická výbava zaručí nové rekordy v pěstování kukuřice. Patří do sortimentu středně pozdních hybridů (FAO 380). Jeho ranost ho předurčuje pro pěstitele především na jižní Moravě, užitný směr je na zrno. DKC 4626 vyniká extra vysokými výnosy s rychlým uvolňováním vody v zrně. Každý pěstitel, který se pro tento hybrid rozhodne, si musí uvědomit jednu velmi důležitou věc, a to, že DKC 4626 je určena pro nejlepší pozemky s vysokou intentzitou pěstování. Teprve za těchto podmínek je hybrid schopen se Vám odvděčit extra vysokým výnosem.

Slovenská republika udělila na hybrid DKC 4626 výjimku, bude povolen již za 2 roky, i když registrace trvá 3 roky. Potenciál hybridu totiž přesvědčil registrátory o svých přínosem pro slovenské pěstitele. Na podzim 2004 byl vítězem veřejné sklizně zrna v Branišovicích.

 

DK 440
Nejprodávanějším hybridem v Maďarsku je DK 440 - zrnová, středně raná kukuřice (FAO 350 zrno, 350 siláž), určená pro pěstitele v teplé řepařské a v kukuřičné oblasti. Je velmi plastický, a proto jej lze vysévat i na pozemcích s lehčími půdami nebo v oblastech trpících častým přísuškem. DK 440 spojuje 2 vynikající vlastnosti: nejvyšší výnos v suchých podmínkách a rychlé uvolňování vody.

Habitus DKC 440 umožňuje dosáhnout vysokého výnosu při nízkém počtu jedinců na hektar. Nedoporučujeme tedy tento hybrid příliš zahušťovat, vyšší hustota by mohla mít negativní dopad na velikost palic a riziko pozdějšího dozrávání. Tento hybrid se doporučuje pěstitelům, kteří chtějí dosáhnout vysokých výnosů při dobré ekonomice pěstování i v horších pěstitelských podmínkách.

 

DKC 3511

V minulé sezóně zaznamenal největší rozšíření hybrid DKC 3511, který patří mezi nejprodávanější hybridy DEKALB na Slovensku.

DKC 3511 je středně raná kukuřice (FAO 300 zrno i siláž), která výnosem překonává i pozdnější hybridy. Díky své genetické výbavě prokázal hybrid výbornou výkonnost i v suchých letech a odolnost vůči stresům suchého počasí. Rostliny DKC 3511 jsou relativně nižšího vzrůstu, ale s vysokou kompaktností. Listeny velice rychle vysychají a zároveň pokračuje i rovnoměrné uvolňování vody v celém profilu palice. Jedná se o hybrid s využitím zejména na zrno, popřípadě LKS.

Někteří pěstitelé na jižní Moravě využívají tento hybrid i na siláž, protože silážní hmota má vysokou koncentraci energie a to díky vysokému podílu palic v hmotě. Už první sklizně DKC 3511 ukazují, že pěstitelé se přesvědčili o vysoké kvalitě tohoto hybridu a předpokládají rozšíření ploch i v následující sezóně. Hybrid doporučujeme zejména do oblasti jižní a střední Moravy a intenzivních oblastí východních a středních Čech.

 

DK 287

Silážní hybrid DK 287 patří mezi nejprodávanější hybridy DEKALB v západní Evropě. DK 287 je raný hybrid (FAO 280 siláž, 270 zrno), velice nápadný, vysoký s výrazným stay-green efektem a výborným zdravotním stavem. Je velice odolný vůči celé řadě fuzarióz a snětí parazitujících na zelených částech rostlin i na zrnu. Tyto vlastnosti eliminují výskyt mykotoxinů v silážní hmotě a přispívají k produkci zdravé siláže i zrna. Nadprůměrné výnosy silážní hmoty s vysokým podílem zrna řadí DK 287 k nejproduktivnějším hybridům současného silážního sortimentu na našem trhu.

 

Biotechnologické novinky

Rok 2006 je historickým mezníkem pěstování kukuřice a biotechnologie v České republice. Společnost Monsanto uvádí na trh dvě biotechnologické novinky určené pro pěstitele, kteří chtějí využít hybrid s odolností vůči zavíječi kukuřičnému.

Jedná se o hybridy s označením TXP 138-F a TXP 939 A-V.

Hybridy odolné vůči zavíječi kukuřičnému pěstitelům zajistí 100% kontrolu nad tímto škůdcem po celou dobu vegetace. Výrazným přínosem těchto hybridů je i vysoká kvalita zrna a silážní hmoty, protože rostliny nejsou napadány zavíječem kukuřičným. U rostlin, které nejsou zavíječem poškozeny, nedochází k druhotnému napadání houbovými chorobami, a tím ke znehodnocování zrna a siláže mykotoxiny. Vyšší kvalita siláže a zrna zaručuje vysokou užitkovost hospodářských zvířat. Dalším bonusem je jednoznačně vyšší výnos. Nezanedbatelným přínosem je i úplná eliminace insekticidů, a tím úspora nákladů a menší dopad na životní prostředí. Celkově nám Bt hybridy zajišťují velice příznivou ekonomiku při pěstování kukuřice.

 

TXP 138-F

Prvním hybridem je TXP 138-F. Je to raný hybrid (FAO 270 siláž, 260 zrno) s kombinovanou užitkovostí, pro pěstitele, kteří upřednostňují včasnou sklizeň. TXP 138-F je robustní hybrid s pevným stéblem, dlouhou úzkou palicí a velmi rychlým uvolňování vody z rostliny.

Z výnosových parametrů je třeba zmínit jeho vysoku HTS, která se spolu s dlouhou palicí podílí na výnosnosti tohoto hybridu. Hybrid je určen do stabilnějších vláhových podmínek. Jeho ne Bt verze DKC 3420 patří mezi nejvýkonnější hybridy v Německu a na severu Francie.

Pro pěstitele silážní kukuřice je TXP 138-F zárukou stabilně vyšších výnosů a extrémně nízkého napadení plísněmi. Mezi hybridem TXP 138-F a ostatními kukuřicemi, které byly napadeny zavíječem, jsou viditelné rozdíly ve výnosech. Například v Hrušovanech, kde je stabilně vysoké napadení zavíječem, byl tento hybrid zkoušen společně s dalšími 38 hybridy. Hybrid TXP 138-F měl nejvyšší výnos a rozdíl mezi ním a v pořadí druhým hybridem byl téměř 2 tuny. Při loňském testování v ČR byl výnos u TXP 138-F při průměrném napadení 0,7 zavíječe na rostlinu navýšen minimálně o 13 %.

 

TXP 939 A-V

Druhým hybridem je TXP 939 A-V. Je to středně raný hybrid (FAO 300 siláž i zrno). Vedle odolnosti vůči zavíječi vyniká dobrou odolností proti Helmintosporióze a sněti kukuřičné. Hybrid je určen pro všechny pěstitele, kteří chtějí vyzkoušet novou technologii pěstování kukuřice. Jeho ne Bt verze, hybrid DK 315, patří mezi nejlepší a nejpěstovanější hybridy ve Francii.

Oba hybridy - TXP 138-F a TXP 939 A-V jsou určeny pro pěstitele v poloprovozním ověřování a bude k dispozici až po zápisu do Seznamu odrůd Státní odrůdové knihy ČR, který očekáváme už pro příští sezónu.

 

Závěr

Hybridy DEKALB už po prvních sklizních v letošním roce ukazují, že svými výnosy budou stát v předních řadách mezi hybridy pěstovanými v České republice. Díky nové genetice a biotechnologii se společnost Monsanto stává v České Republice významnou osivářskou společností, která bude pěstitelům pravidelně dodávat ty nejkvalitnější materiály.

Současně s genetikou se spojuje i systém pěstování a prověřování nejlepších pěstebních technologií zemědělských plodin. V systému EKOTECH máme podrobně zpracované zejména kukuřice, které je možné pěstovat v různých systémech zpracování půdy, posklizňových zbytků, popř. ponechání mulče na povrchu půdy. V této oblasti patří DEKALB mezi špičku ve své třídě. Společnost Monsanto má také velice rozsáhlý agronomický servis, který je zárukou správné volby hybridů, včetně optimální technologie pěstování.

 

Ing. Ondřej Černý

MONSANTO ČR s.r.o.

 

Související články

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

25. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 243x

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 247x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 229x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3712x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 281x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail