BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Efektivně proti plevelům ozimých obilnin

09. 09. 2011 Ing. Lubomír Jůza; Dow AgroSciences Plevele Zobrazeno 9590x

Plevele v ozimých obilninách je možné hubit v širokém časovém rozmezí, v době od zasetí až po jarní termíny, kdy se opět rozběhne vegetace. Vše má své výhody i nevýhody. Zlatou střední cestou je dělená ochrana, kdy se nejškodlivějších a nejobtížnějších plevelů zbavíme za rozumnou cenu již na podzim a zbývající plevele můžeme dohubit až podle aktuálního stavu na jaře. V minulosti jsme byli zvyklí používat technologii Treflan na podzim, Mustang na jaře, kterou od loňského podzimu nahradil dokonalejší sled podzimního Corella a jarního Mustangu Forte.

Proseeds

Corello hubí chundelku metlici a nejdůležitější dvouděložné plevele

Přípravek se vyznačuje širokým záběrem účinku proti plevelům. Základem je účinnost proti chundelce metlici, která je v oblastech jejího výskytu při podzimním ošetření vždy vyžadována. Vedle toho Corello působí na široké spektrum dvouděložných plevelů, hubí plevele s rychlým vývojem, a tím i vysokou konkurencí již na podzim jako jsou ptačinec prostřední, rozrazily, výdrol řepky, úhorník mnohodílný, ale i penízek a kokoška. Pro podzim dostatečný účinek má i na svízel a heřmánkovité, které pak na jaře spolehlivě dohubí aplikace Mustangu Forte. Vedle výše zmíněných plevelů ale působí dostatečně i na obtížně hubitelnou violku, kterou pak opět na jaře jistí aplikace Mustangu Forte. V zemích západní Evropy se Corello v dávkách od 200 do 250 g/ha používá i k hubení sveřepů, v ČR dosud nejsou tyto zvýšené dávky povoleny. Podrobný přehled účinku Corella i v porovnání s Treflanem je uveden v tabulce 1. Jak je vidět, účinek Corella se oproti Treflanu rozšiřuje minimálně o tak škodlivé plevele jako je výdrol řepky a další brukvovité plevele, heřmánky a violky.

Možnosti použití Corella

Corello je registrováno k použití v ozimé pšenici v dávce 125 g/ha. V žitě a triticale je registrován pro jarní použití a připravuje se v obou plodinách registrace i pro podzim. V žádném případě nelze přípravek použít v ozimém ječmeni, kde by mohl způsobit poškození porostu. Na rozdíl od Treflanu se termín ošetření posouvá do doby od 3. listu pšenice až cca do konce října. Teploty však vždy musí být nad 10 °C a to ještě minimálně týden po aplikaci. V nepříznivých podmínkách (hrudovitý pozemek, přílišné sucho, špatné vzcházení obilnin i plevelů, pozdní aplikace, kdy teploty již nepřesahují 10 °C apod.) se doporučuje přidat ke Corellu přípravek Glean 75 WG v dávce 5 g/ha.

Tab. 1: Porovnání účinku přípravků Corello a Treflan
Tab. 1: Porovnání účinku přípravků Corello a Treflan

Corello/Mustang Forte přináší více než Treflan/Mustang

Dělená aplikace cenově výhodných přípravků Corello na podzim a Mustang Forte na jaře má ještě širší a stabilnější spektrum záběru oproti Treflan/Mustang, například je posílen účinek na violky, svízel, chrpu, konopici, mák, kakosty, pcháč, šťovíky a další plevele. Nová technologie Corello/Mustang Forte umožňuje rozložení nákladů do delšího časového období, nerušený vývoj ozimu již na podzim a dočištění všech zbývajících plevelů na jaře bez dalšího navyšování nákladů, jak se stává u tzv. komplexních širokospektrálních podzimních přípravků, kdy se musí na jaře často opravovat svízel, pcháč apod.

Tab. 2: Porovnání účinku komplexního ošetření Corello/Mustang Forte ve srovnání s Treflan/Mustang
Tab. 2: Porovnání účinku komplexního ošetření Corello/Mustang Forte ve srovnání s Treflan/Mustang

Corello/Mustang Forte má atraktivní cenu

Corello je cenově atraktivní, ošetření 1 hektaru vychází jen na 398 Kč a je dokonce ještě o něco nižší než tomu bylo u Treflanu 48 EC, a to při širším spektru účinku. To samé platí i pro Mustang Forte, jehož cena je výrazně příznivější než u „starého“ Mustangu. V celkovém součtu je technologie Corello/Mustang Forte nákladově srovnatelná s tzv. širokospektrálními podzimními herbicidy a nevyžaduje další dodatečné náklady na opravy proti svízeli a vytrvalým dvouděložným plevelům.

 
Corello na podzim v ozimé pšenici vyhubí nejškodlivější plevele včetně chundelky metlice, následně na jaře si se zbytkem plevelů poradí Mustang Forte.
Corello na podzim v ozimé pšenici vyhubí nejškodlivější plevele včetně chundelky metlice, následně na jaře si se zbytkem plevelů poradí Mustang Forte.

 

Související články

Ověření účinnosti jarních herbicidů v obilninách dopadlo na jedničku

14. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 159x

Proti plevelům v obilninách na jaře

14. 04. 2024 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 183x

Jak hubit plevele v řepce na jaře?

13. 04. 2024 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 209x

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 479x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 609x

Další články v kategorii Plevele

detail