BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Jak zvýšit rentabilitu pěstování?

21. 10. 2016 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech Plevele Zobrazeno 3672x

Herbicid pro podzimní ošetření pšenic SumiMax se v průběhu několika sezón vyšvihnul na spolehlivého a cenově nenáročného pomocníka mnoha agronomů. Na prahu osmé sezóny je zkušeností s ním na rozdávání, a proto bychom se o ně rádi podělili.

Varistar

Ceny obilovin, ale třeba i mléka, rozhodně nepatří k nejvyšším za několik uplynulých let. Asi každého z prvovýroby budou zajímat možnosti jak uspořit náklady. Jednou z možných variant je správná volba účinného a přitom ekonomicky výhodného herbicidního ošetření ozimé pšenice. Herbicidem SumiMax s ojedinělou účinnou látkou flumioxazin dokážete výrazně snížit náklady na ošetření, a přitom nic neošidíte ani nezanedbáte.

SumiMax dostává pod kontrolu široké spektrum dvouděložných i jednoděložných plevelů. Jedná se o půdní herbicid, který účinkuje nejlépe v době vzcházení plevelných rostlin nebo ve fázi jejich děložních listů. To platí jak pro dvouděložné plevele, tak pro chundelku metlici. Správné načasování jeho aplikace tedy spadá do termínů PRE nebo častěji CPOST (pšenice takzvaně píchá). Klíčovou pro efektivní aplikaci je růstové stádium plevelů nikoliv pšenice. Při sólo použití proveďte postřik do fáze pravých listů plevelů, při kombinaci např. s Gleanem lze aplikační okno trochu rozšířit. Sulfonylmočovina představuje dobrého partnera zejména na plochách, které jsou zakládány po řepce. SumiMax sice zvládne pokořit vzcházející řepku, pokud ale seťovou přípravu přežije s pravými listy, uplatní se zmiňovaná sulfonylmočovina. Mezi nesporné výhody flumioxazinu patří jeho velice malá pohyblivost v půdním profilu. Neproplavuje se a ochranný, pro plevele neprostupný film na povrchu půdy, je proto stabilní. Tato vlastnost stojí i za velmi příznivým ekotoxikologickým profilem - jednoduše řečeno, SumiMax nemá omezení. Působení pozitivně ovlivňuje půdní vlhkost, sluneční svit a samozřejmě správná příprava půdy. Velkou hrudovitost nemají žádné půdní herbicidy v oblibě.

Během používání SumiMaxu se vyplatí mít na paměti několik správných zásad. Místo bezhlavého stříkání za jakýchkoliv podmínek dbejte na průběh počasí. Postřikem okamžitě po dešti, na rosou zmáčené nebo jinovatkou pokryté porosty velmi pravděpodobně vytvoříte na listech drobné nekrotické skvrny. Ty sice nemají negativní vliv na kondici porostu nebo dokonce na výnos, ale raději počkejte, až porost oschne. To platí dvojnásob při TM s insekticidy proti přenašečům viróz, se kterými má mnoho agronomů pozitivní zkušenosti.

Mezi nesporné a praxí oceňované výhody SumiMaxu patří mimo jiné jeho nízká dávka 60 g/ha skutečně nevytvoří logistický problém ve skladu, ani na poli u postřikovače. V neposlední řadě můžeme k pozitivům připočíst náklad na ošetření. Doporučená cena 520 Kč/ha dokazuje, že SumiMax je trefou do černého. Věříme, že se v letošním roce stane vaším dobrým pomocníkem při ochraně ozimé pšenice. Kromě boje proti plevelům vám SumiMax tradičně pomůže uhasit i žízeň.

SumiMax reklama

Související články

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 228x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 422x

Lilek černý v bramborách

28. 12. 2023 Ing. Josef Pozděna, CSc.; Ing. Petr Pozděna Plevele Zobrazeno 628x

Evoluce plevelů a proměny zemědělství

18. 12. 2023 Ing. Jan Winkler, Ph.D., Ing. Igor Děkanovský Plevele Zobrazeno 769x

Fantastická čtyřka herbicidních přípravků do ozimých obilnin od společnosti AgroProtec

29. 11. 2023 Ing. Josef Svachouček; AgroProtec s.r.o. Plevele Zobrazeno 464x

Další články v kategorii Plevele

detail