BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Odplevelení jarních obilnin

13. 02. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 11981x

Se stoupajícími teplotami a ubývajícím sněhem se rychle blíží i počátek skutečného jara. Již nyní je však nutné přemýšlet jaké ošetření v budoucích porostech jarních obilnin použijete při řešení výskytu plevelů a právě v tomto výběru by Vám měl pomoci Agromanuál. V tomto čísle se zabýváme právě problematikou regulace plevelů v jarních obilninách

Limagrain

Se stoupajícími teplotami a ubývajícím sněhem se rychle blíží i počátek skutečného jara. Již nyní je však nutné přemýšlet jaké ošetření v budoucích porostech jarních obilnin použijete při řešení výskytu plevelů a právě v tomto výběru by Vám měl pomoci Agromanuál. V tomto čísle se zabýváme právě problematikou regulace plevelů v jarních obilninách.

Při výběru herbicidu je nutné sledovat nejenom šířku spektra účinnosti plevelů, ale také cenu ošetření a zvážit zda je nutné použití drahého herbicidu nebo zda je možný výběr kombinace přesně podle plevelů vyskytujících se na pozemku.

Brukvovité plevele (penízek, hořčice, kokoška, ředkev ohnice, atd.) lze v jarních obilninách spolehlivě hubit aplikací růstových látek (MCPA a 2,4–D) a sulfonylmočovin za cenu od 100 do 400 Kč. V současnosti se v tomto segmentu objevily i dva nové přípravky Arrat a set Arkem + CZ600, které učinnou látkou ze skupiny regulátorů růstu také spolehlivě zasahují brukvovité rostliny. Specialistou v účinku na tyto plevele jsou přípravky Kantor a Granstar, které i za cenu do 400 Kč/ha s brukvovitými plevely spolehlivě poradí.

Heřmánky jsou plevelem, který se často vyskytuje v jarních obilninách. Nejčastěji se můžeme setkat s heřmánkovcem nevonným. Heřmánky je nutné včas potlačit, protože vytvářejí velké množství dlouhodobě životných nažek. Jsou jednoletým ozimým plevelem, z čehož vyplývá, že na jaře je nutné hubit hlavně rostliny, které nebyly zničeny předseťovou přípravou půdy. Velmi dobrou účinnost na heřmánky vykazují sulfonylmočoviny Granstar 75 WG, Chisel 75 WG, Lintur 70 WG, Logran 75 WG, Arkem, Arrat s cenami od 100 do 700 Kč. Velmi dobrý účinek také vykazuje kontaktně působící bromoxynil, který je obsažen v Bromotrilu 25 SC a Pardneru 22,5 EC s cenou od 500 Kč, které mají široké spektrum účinku proti dvouděložným plevelům. Při pozdější aplikaci lze použít Lontrel 300 nebo Cliophar 300, které bezpečně potlačují heřmánkovité plevele, ale za poněkud vyšší cenu (600–750 Kč).

Chundelka metlice, přestože je převážně ozimého charakteru, se mnohdy vyskytuje na časně setých pozemcích a na plochách se špatnou předseťovou přípravou. Chundelku bezpečně potlačují všechny graminicidy do obilnin, které jsou registrovány (Grasp 25 SC, Monitor 75 WG, Puma Extra ), jejichž cena se pohybuje od 550 až do 1500 Kč/ha. Další spolehlivou možností regulace je použití sulfonylmočoviny Gleanu 75 WG s velmi příznivou cenou za ošetření 1 hektaru do 200 Kč. Spolehlivým řešením je kvalitní předseťová příprava pozemku a na minimalizačně ošetřovaných pozemcích je tomuto plevely třeba věnovat zvýšenou pozornost před založením porostu a nebo během počátečních fází růstu.

Pcháč oset je díky jeho vytrvalosti velmi odolný plevel. Ochrana musí být zaměřena na celý osevní postup, přičemž právě v obilninách je regulace pcháče nejlevnější. Pro aplikaci herbicidů je důležité, aby rostliny byly dostatečně obrostlé a dosahovaly výšky 15–20 cm, protože je nutné, aby byly vyčerpány zásobní látky. Velmi dobrý účinek na pcháč mají růstové herbicidy typu MCPA a 2,4–D, jejichž aplikace stojí od 150 do 400 Kč. Obilniny jsou většinou během sloupkování velmi citlivé na aplikaci růstových látek. Tato citlivost klesá až po objevení praporcového listu. V jarním ječmeni lze použít přípravky Arkem + CZ-600 a Arrat. Spolehlivým přípravkem na hubení pcháče osetu je Cliophar 300 SL/Lontrel 300 s cenou 600–750 Kč. Toto řešení je možné využít ve všech fázích růstu pcháče ale je třeba mít na paměti nutnost úměrného zvyšování dávkování se stoupající růstovou fází. Proto pokud dojde k pozdějšímu projevení tohoto plevele je vhodné provést lokální aplikaci v místě výskytu a nebo na zasažené ploše pozemku. Výhodnější než samostatná aplikace je kombinace MCPA a Cliopharu 300 SL/Lontrelu 300, která má vyšší účinnost nejenom na pcháč, ale i na ostatní dvouděložné plevele.

Ježatka kuří noha se vyskytuje hlavně v mezerovitých a špatně zapojených porostech jarních obilnin. Spolehlivě lze regulovat aplikací Pumy Extra v ceně okolo 1000 Kč. Možné je také ošetření dalšími herbicidy proti travovitým plevelům jako je Grasp 25 EC a Monitor 75 WG s cenou přes 1200 Kč. Dobře také na tento jarní plevel působí sulfonylmočoviny Logran 75 WG a Glean 75 WG s cenou ošetření 100–300 Kč. Regulace výskytu je velice obtížná vzhledem k tomu, že ježatka vzchází v několika vlnách, proto je nutné uplatňovat ochranná opatření v celém osevním postupu.

Merlíkovité plevele
se vyskytují nejen v širokořádkových plodinách, ale i v obilninách. V raných fázích růstu je lze velice spolehlivě zasáhnout aplikací herbicidů s účinnou látkou MCPA (od 150 Kč), nebo kombinovanými přípravky Arrat nebo Arkem + CZ-600. Dále lze použít herbicidy na bázi bromoxynilu Bromotril 25 EC a Pardner 22,5 EC, které jsou poněkud dražší (540–800 Kč). Dobře také účinkuje systémově působící Cobra 24 EC za cenu okolo 250 Kč/ha.

Oves hluchý patří v jarních obilninách k nejobtížněji regulovatelným plevelům a je nutné proti němu bojovat všemi agrotechnickými opatřeními a hlavně vhodným sledem plodin. Výběr přípravků proti tomuto pleveli je velmi omezený a cena za spolehlivé ošetření se pohybuje nad hranicí 1000 Kč. Je možno použít spolehlivé přípravky Grasp 25 SC a Puma Extra, které mají širší spektrum účinnosti na jednoděložné plevele, jejich cena se však pohybuje okolo 1100 Kč na hektar. Dobře také působí přípravek Monitor 75 WG, jehož aplikace postihne široké spektrum plevelů za podobnou cenu jako dříve uvedené přípravky.

Pýr plazivý lze v jarních obilninách potlačit, pouze v jarní pšenici, použitím přípravku Monitor 75 WG (1500 Kč) do stadia 3.–4. listu pýru. Je nutné zvážit efektivitu zásahu a raději volit aplikaci v dvouděložných plodinách, kde je regulace mnohem efektivnější nebo zasáhnout neselektivním herbicidem po sklizni plodiny když začne pýr znovu obrůstat a dosáhne velikosti cca 10–15 cm a má dostatečnou listovou plochu pro příjem přípravku rostlinou.

Rdesna lze v jarních obilninách dobře regulovat použitím Chieselu 75 WG, Linturu 70 WG a Sekatoru s cenou okolo 300 Kč na hektar. Částečně proti tomuto pleveli působí široké spektrum přípravků jejichž orientační účinnosti naeznete v sekci řešení.

Rozrazily se převážně vyskytují v ozimech, ale můžeme se s nimi často setkat i v jařinách. Většina herbicidů působí na rozrazily jen velice slabě a nebo vůbec. Levně a s vysokým účinkem lze rozrazily regulovat pomocí herbicidů Aurora 50 WG, Cobra 24 EC a Solar s cenou od 200 Kč na hektar, dle vybraného přípravku. Spolehlivý je také účinek kontaktně působícího bromoxynilu s cenou do 1000 Kč za hektar ošetřené plochy.

Svízel přítula není v jarních obilninách tak nebezpečný jako v ozimých, protože rychle narůstající rostliny nedávají svízeli takový prostor pro růst a úspěšně mu konkurují. Hlavní účinek na svízel má dokonalá jarní příprava půdy, která zničí všechny vzcházející a přezimující rostliny. Pokud však dojde k výskytu svízele, je nutné ho likvidovat, aby nedošlo ke zvýšení půdní zásoby semen. Lze velice spolehlivě hubit Staranem 250 EC/Tomigan 250 EC v ceně od 400 do 600 Kč, dle růstového stádia svízele. Dalšími vhodnými herbicidy, s cenou do 500 Kč, je Grodyl 75 W, Arrat a Arkem + CZ-600, ale podle platné registrace je lze použít pouze v jarním ječmeni. Ten spolehlivě hubí nejenom svízel, ale již při nižší dávce spolehlivě reguluje brukvovité plevele případně výdrol slunečnice. Oproti fluroxypyru (Starane/Tomigan) je vhodnější pro aplikaci v ranějších růstových fázích a za chladnějšího počasí. Dále je také možno použít přípravky se širokým spektrem účinku, jejichž cena se pohybuje do 400 Kč a jsou to Kantor, Mustang, Sekator které také spolehlivě účinkují na tento záludný plevel.

Violka rolní se v poslední době začíná stávat významným plevelem, hlavně díky její odolnosti k většině používaných herbicidů. V jarních obilninách ji lze spolehlivě hubit pouze aplikací přípravku Cobra 24 EC v ceně do 300 Kč nebo Granstaru 75 WG za obdobnou cenu. Některé další herbicidy používané v jarních obilninách violku pouze retardují, pokud jsou aplikovány ve fázi děložních listů, ale většina herbicidů na violku v podstatě nepůsobí.

Související články

Ověření účinnosti jarních herbicidů v obilninách dopadlo na jedničku

14. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 147x

Proti plevelům v obilninách na jaře

14. 04. 2024 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 161x

Jak hubit plevele v řepce na jaře?

13. 04. 2024 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 195x

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 476x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 595x

Další články v kategorii Plevele

detail