BASF
BASF
BASF

AGRA

Ošetření ran a ochrana dřevin proti okusu

14. 11. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Sady a vinice Zobrazeno 25119x

Častým nebezpečím lesních ale i ovocných a okrasných dřevin je poškození volně žijící zvěří. Proti této problematice je k dispozici velké množství přípravků, které přirozeně odpuzují zvěř a neomezují rostliny v růstu. Především v ovocných výsadbách nacházejí uplatnění dále popisované štěpařské vosky, které je možno použít také při jakémkoliv mechanickém poškození kůry.

Limagrain

Častým nebezpečím lesník ale i ovocných a okrasných dřevin je poškození volně žijící zvěří. Proti této problematice byla dříve používána pouze mechanická ochrana. V současnosti však již je k dispozici velké množství přípravků, které přirozeně odpuzují zvěř a neomezují rostliny v růstu. Především v ovocných výsadbách nacházejí uplatnění dále popisované štěpařské vosky, které je možno použít nejen při roubování ale také při jakémkoliv mechanickém poškození kůry stromu. Toto ošetření zabrání vysychání vnitřních pletiv a výrazně napomáhá hojení. Při výsadbě lesa a sadů je důležité zajistit malým sazenicím dobrý start a omezit ztráty při transportu. Pro toto ošetření jsou v současnosti k dispozici dva přípravky, které po aplikaci na kořenový systém vytvoří vrstvu která je schopna vázat vodu a postupně ji předávat rostlině.

Nejširší skupinou popisovanou v této části jsou přípravky, které omezují poškození sazenic i vzrostlých stromů lesní zvěří. Tyto přípravky mají v lesnictví dlouhodobou tradici a jsou stále vyvíjeny nové repelentní látky. Při častém používání stejných látek postupně dochází k navyknutí zvěře na tyto přípravky a ztrácí účinnost. Délka doby odpudivosti je různá u jednotlivých přípravků a liší se podle způsobu použití. Při ošetření v době vegetačního klidu působí přípravky přibližně 6 měsíců, při aplikaci v letním období je tato doba zkrácena až na 1 měsíc. V případě nátěru kmenů proti okusu a loupání se může doba účinnosti takového opatření pohybovat až kolem 10 let. K aplikaci přípravků se používá postřik a nebo nátěr. Při vysazování mladých sazenic může být použito také namáčení. Způsob použití je různý, u jednotlivých přípravků je dán hlavně konzistencí přípravku a možností jeho ředění, jak je zřejmé z přehledu. Při použití nátěru dochází k lepšímu pokrytí rostlin přípravky a celkově je spotřebováno menší množství než při postřiku. Při ředění je nutné zachovat doporučený poměr přípravku a vody. Případným přeředěním dochází ke snížení odpuzujícího účinku a přípravky špatně ulpívají na povrchu rostlin. Při aplikaci postřikem stoupá spotřeba přípravku, ale zvyšuje se rychlost provedení aplikace.

Další skupinou určenou pro ošetření mechanického poškození jsou přípravky, které omezují vysychání takto poškozených pletiv. V současnosti je na českém trhu registrováno 8 přípravků pro toto použití, které mají tmelovou nebo balzámovou konzistenci. Přípravky by měli být použity co nejdříve po poškození dřevin, aby se zabránilo vysychání kůry v okolí rány a případnému průniku patogenů do rostlin.

Související články

Ochrana ovoce s BASF v roce 2024

03. 04. 2024 Ing. Eva Nežárková; BASF spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 346x

Ochrana ovocných sadů v březnu

24. 03. 2024 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 560x

Ochrana sadů v zimním období a v předjaří

23. 03. 2024 Ing. Vladan Falta, Ph.D., BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 251x

Ochrana ovocných sadů v červenci a srpnu

17. 07. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D., BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 970x

Integrovaná ochrana sadů v červnu

08. 06. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1171x

Další články v kategorii Sady a vinice

detail