BASF
BASF
BASF

AGRA

Přípravky pro ochranu a výživu sadů a vinic

24. 03. 2011 Ing. Zdeněk Peza; Arysta LifeScience Czech s.r.o. Sady a vinice Zobrazeno 13330x

Společnost Arysta LifeScience Czech už po několik let systematicky buduje portfolio přípravků a speciálních hnojiv pro ovocnáře, vinohradníky a zelináře. Její nabídka do tohoto segmentu je proto už velmi široká a navíc každým rokem se rozrůstá o nějakou novinku.

Proseeds

Fungicidy

V posledních letech nabízíme vysoce spolehlivá řešení nejdůležitějších chorob jádrovin a révy vinné ve formě cenově výhodných balíčků. Donedávna to byl např. balíček fungicidů Captan 50 WP + Punch 10 EW. Pro letošní sezónu byl tento balíček inovován - Punch 10 EW již není dovoleno dále vyrábět, a proto bude v balíčku nahrazen přípravkem Topas 100 EC, tj. azolem s podobnými vlastnostmi. Také dosavadní práškovou formulaci Captanu nahradí Captan 80 WG (mikrogranulát). Nový cenově zvýhodněný balíček tedy obsahuje 20 kg Captanu 80 WG + 5 l Topasu 100 EC a je určen pro ošetření více než 11 ha jádrovin proti strupovitosti a padlí. Proti botrytidě na révě vinné přibyl v polovině loňské sezóny v našem portfoliu přípravek Pyrus 400 SC. Obsahuje sice již známou účinnou látku pyrimethanil, ale v nové formulaci a ve vyšší koncentraci. Pro pěstitele je navíc podstatné, že je ošetření vinic tímto novým přípravkem vyšlo a i letos vyjde levněji. Pro menší pěstitelé, je Pyrus 400 SC dodáván za obdobně výhodnou cenu i v balení 1 litr.
 

Insekticidy

Novým způsobem boje proti obaleči jablečnému je v ČR možnost použití biologického preparátu na bázi granuloviru (CpGV) s názvem Carpovirusine. Ten se aplikuje podobně jako klasický požerový larvicidní insekticid. Po požití ošetřených částí listů a plodů dochází uvnitř housenky k množení viru, housenka přestává přijímat potravu a hyne. Kromě účinku na přímo zasažené housenky, dochází k přenosu viru i na další generace škůdce, a také k významné redukci přezimujících housenek obaleče. Velkou výhodou jeho použití je šetrnost k přirozenému ekosystému v sadech. Carpovirusine působí pouze na cílového škůdce - obaleče jablečného. Je možné jej používat jak v integrovaném systému pěstování ovoce, tak v systémech organického zemědělství. Přestože se jedná o biologický preparát, účinkem se minimálně vyrovná klasickým chemickým insekticidům a většinu z nich poráží i při cenovém srovnání.
 

Herbicidy

Ve speciálních plodinách najde uplatnění také nový neselektivní herbicid Envision. Jeho účinnou látkou je známý glyphosate, ale formulace je zcela nová. Oproti standardním přípravkům se vyznačuje vyšší koncentrací, poloviční viskozitou a minimální pěnivostí po naředění (jen 3–5 sekund místo obvyklých 10–12 minut). Nová formulace také omezuje tvorbu jemných kapiček při rozstřikování na tryskách, a tím výrazně snižuje nežádoucí úlet postřikové kapaliny. Tuhle velkou výhodu ocení zejména pěstitelé v ovocných výsadbách, ale i tam, kde jsou ošetřované pozemky v blízkosti citlivých kultur (réva, sady, zelenina, zahrady). Envision je přitom cenově dostupnější než většina standardních přípravků na bázi glyphosate.

Listová hnojiva

Nabídka listových hnojiv je vytvářena s ohledem na potřeby řešení nejčastějších výživářských problémů. Snažíme se do ní dostat produkty, které představují v tomto segmentu současnou špičku. Takovým produktem je i nové vápenaté hnojivo InCa (13 % CaO, 8 % N, 1 % Zn), které představuje úplnou změnu ve výživě rostlin vápníkem. Její působení je založeno na patentované CaTTM technologii vyvinuté britskou společností Plant Impact. Tato technologie umožňuje rostlinám přijímat a distribuovat vápník i do těch částí, kde je to běžně problematické. Například u ovoce se jedná o vnitřek plodu, kam se vápník z klasických hnojiv nemůže dostat. Oproti konvenčním vápenatým hnojivům je příjem vápníku rostlinou díky technologii CaTTM 20–50× efektivnější. S polovičním počtem aplikací a podstatně nižším dávkováním se tak dosáhne mnohem spolehlivější výživy vápníkem. Výrobce za toto hnojivo získal ocenění Grower Of The Year Awards 2010 v kategorii Technical Product Of The Year. Toto ocenění je ve Velké Británii udělováno Zahradnickou asociací (Asda) ve spolupráci s časopisy Horticulture Week a Grower.
 

Distribuce

Veškeré přípravky a listová hnojiva společnosti Arysta LifeScience Czech dodáváme prostřednictvím celorepublikové sítě distributorů agrochemie. Výjimkou je biologický preparát Carpovirusine, který vzhledem ke specifickým podmínkám dlouhodobého skladování (teplota do 4 °C) dodáváme na základě objednávky přímo pěstiteli. I tento přípravek si ale můžete objednat a zaplatit u svého distributora agrochemie a my se pak postaráme o zajištění dodávky.

Související články

Ochrana ovocných sadů v březnu

24. 03. 2024 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 256x

Ochrana sadů v zimním období a v předjaří

23. 03. 2024 Ing. Vladan Falta, Ph.D., BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 116x

Ochrana ovocných sadů v červenci a srpnu

17. 07. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D., BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 910x

Integrovaná ochrana sadů v červnu

08. 06. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1085x

Integrovaná ochrana sadů v květnu

17. 05. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1318x

Další články v kategorii Sady a vinice

detail