BASF
BASF
BASF

AGRA

Dvojitý zásah

21. 03. 2017 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech Škůdci Zobrazeno 1950x

Dohoda OPECu omezit těžbu ropy o více jak milion barelů denně se velice pozitivně projevila na jedné z nejcennějších zemědělských komodit - řepce. Pokud výkupní cena během loňských žní ležela kousek nad 9 000 Kč/t, dnes už pěstitelé přemýšlí vysoko nad 11 000 Kč/t. Postarat se špičkově o porosty řepky se letos obzvlášť vyplatí.

Limagrain

Snížení těžby ropy, uzákoněný obsah alespoň minimálního množství biosložky v motorové naftě, nesnadné zakládání porostů ozimé řepky, sucho v době jejího vzcházení a mnohde kalamitní výskyt škůdců včetně masivního náletu mšic dávají tušit, že cena řepky by letos mohla být více než zajímavá. Před otevřením jara bude dobré zamyslet se nad tím, jak se postarat o co největší úspěch.

Průběh zimy je v porovnání s předchozími několika lety naprosto odlišný. V zimě je konečně zima a porosty jsou většinou pod sněhem. To, co je klíčové pro zdárné přezimování pěkných řepek, nemusí být až tak výhodné pro ty horší. V uplynulých letech, kdy vegetace probíhala téměř celou zimu, se mnoho slabších porostů dotáhlo. To se letos nestane, a tak je na místě věnovat větší pozornost jarní regeneraci. Kromě včasného přihnojení řepky bude výhodné sáhnout i po povoleném dopingu v podobě pomocného prostředku Sviton Plus v dávce 0,2 l/ha. Vyvážená kombinace nitrofenolátů a nitroguajakolátu velice silně podporuje správné nastartování fyziologických procesů v rostlině. Sviton významně posiluje rozvoj kořenového vlášení, pomáhá překonávat stres z poškození mrazem, krupobitím případně pesticidním zásahem. Má pozitivní vliv na příjem živin rostlinami a jednoznačně zvyšuje vitalitu rostlin. Podpora slabších porostů je už několik dnů po aplikaci evidentní.

Odlišnosti můžeme očekávat i ve výskytu škůdců. Mírné zimy, podle odborné veřejnosti, nedonutí hmyzí škůdce upadnout do hibernace. Ti pak během ní využijí zásobní látky, které na jaře postrádají. Letos je však průběh zimy pro škůdce výhodný. Netknuté porosty řepek bez jediného insekticidního vstupu na jaře, které jsem měl v loňské sezóně možnost vidět, letos pravděpodobně zůstanou pouhou vzpomínkou. Mezi spolehlivé a hlavně pro okolní prostředí bezpečné řešení škůdců řepky dlouhodobě patří Mospilan 20 SP. V olejce ho lze použít dokonce třikrát. Na krytonosce řepkové a čtyřzubé (120 g/ha), blýskáčka (100 g/ha) a na bejlomorku (150–180 g/ha). Vzhledem k účinnosti a bezpečnosti použití pro včely je posledně zmiňovaná aplikace mezi pěstiteli nejrozšířenější.

Kvalitní ochrana proti bejlomorce kapustové nespočívá v marném boji s dospělci, ale spolehlivou a dlouhodobou ochranou před vyvíjejícími se larvičkami. Systémově působící Mospilan v dávce 180 g/ha aplikovaný v době květu zajistí dostatečný obsah účinné látky v rostlinách po dlouhou dobu. To se týká i nových přírůstků a tvořících se šešulí. Acetamiprid likviduje čerstvě vylíhnuté larvičky, které tak nemohou škodit. Šešule předčasně nepukají a nedochází tím ke snížení výnosu. V době aplikace Mospilanu lze výrazně podpořit pevnost šešulí přidáním pomocného prostředku Sviton Plus (0,2 l/ha), který stále patří mezi pomocné prostředky bez vlivu na evidenci přípravků na ochranu rostlin. Po jeho použití jsou buněčné stěny pletiva šešulí prokazatelně pevnější. Bejlomorce tím znatelně zkrátíme čas pro kladení, protože pevnou stěnu pletiva svým kladélkem už nepokoří. Kombinace Mospilanu a Svitonu tak přináší dvojitý zásah, který žádná bejlomorka neustojí.

inz mospilan sviton

Související články

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2023 a možnosti ochrany

18. 04. 2024 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 185x

Háďátko Meloidogyne graminicola - riziko nejen pro pěstování obilnin

17. 04. 2024 Dr. Ing. Zdeněk Chromý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Škůdci Zobrazeno 220x

Užitečné organizmy (51): Microgastrinae (I)

10. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 205x

Zásady ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

09. 04. 2024 Ing. Bohumil Štěrba; Corteva Agriscience Škůdci Zobrazeno 296x

Řepka - jarní insekticidní ochrana s vysokou účinností

06. 04. 2024 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Škůdci Zobrazeno 244x

Další články v kategorii Škůdci

detail