BASF
BASF
BASF

AGRA

Nová metoda hubení hlodavců

05. 08. 2013 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 20166x

V posledních letech se, díky několika předešlým mírným zimám, silně rozmohli hraboši a další hlodavci. Ti působí nemalé škody jak na zahrádkách, tak i na polích. S různými škodlivými hlodavci se pěstitelé setkávají dnes a denně. Mnohé způsoby jejich hubení bývají často málo účinné. Proto vznikají stále nové metody, jak tyto nezvané hosty zlikvidovat. Touto otázkou se před několika lety začal zabývat Jan Štefan. Je v důchodu, a tak má dost času na přemýšlení. Podařilo se mu vymyslet zcela originální metodu, kterou si úspěšně vyzkoušel na své zahrádce.

Limagrain
Jan Štefan umí o hubení hlodavců poutavě vyprávět
Jan Štefan umí o hubení hlodavců poutavě vyprávět

Zavařovací sklenice s návnadou

O co se vlastně jedná? Jde o velmi jednoduchý princip. Hlodavci se hubí pomocí aplikačních nádob s návnadovým rodenticidem. Na tyto nádoby získal pan Štefan Osvědčení o zápisu užitného vzoru.

Jako aplikační nádoba dobře poslouží úplně obyčejná zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem. Velikost sklenice se zvolí podle toho, jaké hlodavce chceme likvidovat. Na menší postačí lahvička od kečupu.

Do víčka se provrtá otvor tak velký, aby zvíře mohlo vlézt dovnitř. Tam už na něj čeká jedovatá návnada. Myš po konzumaci otrávené potravy okamžitě nezahyne, ale vyleze ze sklenice zase ven a za několik dní zajde někde v podzemní noře. Pokud potřebujeme vyhubit větší hlodavce, například hryzce vodní nebo potkany obecné, víčko na aplikační nádobu nedáváme.

Jaké má tato metoda výhody? Především nedochází k zamoření pozemku jedovatými látkami, jako při rozmetání otrávených granulí na široko nebo jejich sypání do nor, ani k zasažení necílových organizmů. Také úspora návnady je zřejmá. Nadto se jedná o velmi jednoduché zařízení, protože zavařovací sklenice má ve své domácnosti prakticky každý.

Vhodné umístění

Kam sklenici s návnadou umístit? Aplikační nádoby je třeba pokládat do míst, která hlodavci s oblibou trvale obsazují a kam se dají snadno nalákat. Bývají to místa sušší, vyhřátá sluncem a chráněná porostem keřů nebo travin. Je třeba se vyhnout oblastem, kde by mohlo dojít k zaplavení aplikačních nádob při záplavách nebo deštích.

Sklenici s návnadou je možno uložit na povrch půdy tam, kde se vyskytují obývané nory hlodavců tak, aby hrdlo nádoby vyčnívalo několik centimetrů výše, než je zadní část nádoby. Vyplatí se hrdlo aplikační nádoby podložit prkénkem a zadní část nádoby zapustit i několik centimetrů do země, aby hlodavci nemohli rodenticid vyhrabávat ven.

Aplikační nádoba s rodenticidem se musí překrýt dostatečně velkým a stabilním krytem, například bedýnkou z prken 2 cm silných, o velikosti cca 30 x 30 x 15 cm. Tím se zajistí dostatečná stabilita krytu.

Osvědčilo se také uložení sklenice do vyhloubené jamky například o velikosti 40×20×20 cm v místech, kde vedou nory hlodavců. I v tomto případě dbáme na to, aby hrdlo nádoby bylo výše než zadní část nádoby, kdy hlodavci nemohou rodenticid vyhrabávat ze sklenice ven.

Zakrytí nutné

Jamku s aplikační nádobou a rodenticidem překryjeme buď prkny nebo plechem, případně jiným dostatečně pevným materiálem tak, aby dešťová voda z povrchu krytu stékala mimo prostor jamky.

K nalákání hlodavců se vyplatí do blízkosti aplikační nádoby s návnadovým rodenticidem položit mrkev, bramboru nebo zrno obilnin. Do jedovaté návnady umístěné ve sklenici je možno přimíchat obilniny, čímž snížíme spotřebu rodenticidu.

Vzhledem k tomu, že hlodavci vyhledávají teplá místa, je vhodné poblíž aplikační nádoby položit balík slámy, prkno, plech nebo asfaltovou lepenku. Takový úkryt hlodavce přiláká a snadněji najdou otrávenou návnadu. Sklenici s návnadou je možno umístit také na povrch poblíž ústí nory. Musí se však překrýt, například dřevěnou bedýnkou.

Vertikální aplikační nádoba

Funkčnost uvedené metody závisí na vnějších podmínkách. Problémy nastávají v místech s vyšší hladinou spodní vody, a také v zimním období, když půdu pokrývá silná vrstva sněhu.

V takovém případě se dobře uplatní vertikální aplikační nádoba tvořená z latí cca 2 cm silných o výšce asi 100 cm (podle předpokládané výšky sněhové pokrývky) s vnitřním otvorem cca 4×4 cm. Rodenticidy se do „komínku“ spustí po sejmutí stříšky a hlodavci je konzumují z otvoru ve spodní části nádoby.

Spodní část „komínku“ se zapustí do země na ploše cca 20 x 20 cm v místech, kde se nacházejí nory hlodavců cca 10 až 15 cm hluboko a podloží se kamenem nebo prknem. Místo kolem nádoby se překryje prkénky nebo chvojím, případně slámou tak, aby se hlodavcům umožnilo z obou stran přistupovat k přípravku a přitom se zabránilo přístupu necílových organizmů.

Vhodné aplikační nádoby
Vhodné aplikační nádoby
Granule
Granule
Dřevěná bedýnka se hodí na přikrytí nádoby
Dřevěná bedýnka se hodí na přikrytí nádoby

 

Související články

Stonkoví krytonosci - ponaučení z ročníku 2022/23

24. 04. 2024 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 578x

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2023 a možnosti ochrany

18. 04. 2024 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 279x

Háďátko Meloidogyne graminicola - riziko nejen pro pěstování obilnin

17. 04. 2024 Dr. Ing. Zdeněk Chromý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Škůdci Zobrazeno 277x

Užitečné organizmy (51): Microgastrinae (I)

10. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 225x

Zásady ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

09. 04. 2024 Ing. Bohumil Štěrba; Corteva Agriscience Škůdci Zobrazeno 328x

Další články v kategorii Škůdci

detail