BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

Použití biologických přípravků při pěstování česneku v ročníku 2021/22

Použití biologických přípravků při pěstování česneku v ročníku 2021/22

17. 10. 2022 Bc. Veronika Vancová, Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 1433x

V podzimním období 2021 byl založen druhý ročník pokusů s využitím biologických přípravků při pěstování česneku.

Pestrá paleta odrůd obilnin v Počátkách

Pestrá paleta odrůd obilnin v Počátkách

16. 10. 2022 Ing. Vít Langmaier; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 1207x

Letošní ročník polního dne v Počátkách, který byl 27. června uspořádán společnostmi VP Agro a Syngenta, nabídl pestrou přehlídku odrůd obilnin, mezi nimiž mohli návštěvníci spatřit mnohé novinky. Součástí programu byl také odborný komentář k chemickému ošetření prezentovaných plodin přípravky od Syngenty. Pozornost byla věnována i inovativním řešením společnosti CleverFarm.

Proseeds
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Pšenice vzbuzující vášně

Pšenice vzbuzující vášně

15. 10. 2022 Ing. Petr Shejbal; VP AGRO, spol. s r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 1797x

Blíží se období výběru odrůd pšenice pro podzimní zásev. Agronom se většinou rozhoduje podle vlastních zkušeností, takže velkou část osevu tvoří odrůdy prověřené, s dlouhodobě vyrovnanými výsledky v dané lokalitě a s vlastnostmi, které vyhovují potřebám konkrétního podniku.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Choroby slunečnice: Listové skvrnitosti slunečnice

Choroby slunečnice: Listové skvrnitosti slunečnice

14. 10. 2022 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 1383x

Mezi významné listové choroby poškozující slunečnici po celou dobu vegetace patří alternáriová a septoriová skvrnitost slunečnice. Snížením asimilační plochy listů se hůře vyvíjejí nažky, snižuje se jejich kvalita a klíčivost. Obě choroby jsou přenosné osivem.

Využití biologických přípravků při pěstování česneku

Využití biologických přípravků při pěstování česneku

13. 10. 2022 Bc. Veronika Vancová; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 1950x

Česnek kuchyňský patří mezi nejdůležitější zeleniny v České republice, proto má pěstování česneku u nás dlouholetou tradici. Kvalita českého česneku je známá i v zahraničí. V roce 2020 se pěstovalo okolo 550 ha česneku a sklidilo se téměř 2 500 t. Odhaduje se, že u malopěstitelů se pěstuje česnek na dalších 200 ha. Vzhledem k tomu, že spotřeba česneku v ČR se odhaduje ročně na 7 000–8 000 t, je prostor pro rozšíření pěstování ještě velký.

Regulace růstu řepky olejky před zimou

Regulace růstu řepky olejky před zimou

11. 10. 2022 Ing. Eva Plachká, Ph.D. a kol. Ochrana obecně Zobrazeno 1619x

Řepka olejka ozimá je plodina, která je 11 měsíců na poli. Po celou tuto dobu její růst a vitalitu ovlivňuje mnoho vnitřních a vnějších faktorů. Vnitřní faktory jsou dané genovou výbavou zvolené odrůdy. Vnější faktory nezávislé na člověku jsou počasí, infekční tlak chorob a škůdců. Vnější faktor závislý na lidské činnosti je zvolená pěstitelská technologie. Můžeme s ní eliminovat nepříznivé vlivy vyšší moci.

Zpracování půdy a zaplevelení polních plodin

Zpracování půdy a zaplevelení polních plodin

10. 10. 2022 Ing. Jan Winkler, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 1078x

Zpracování půdy je jedním ze základních prostředků používaných pro regulaci plevelů. Způsoby zpracování se vyvíjejí a mění. Tento vývoj je dán novými konstrukcemi zemědělského nářadí, ale také změnami v ostatních způsobech regulace plevelů. Zredukovat operace a hloubku zpracování půdy bylo umožněno plošnou a dostupnou aplikací vysoce účinných herbicidů. Změny ve zpracování půdy a v regulaci vyvolávají odezvu ve vegetaci plevelů.

Vyšší výnosy díky rezistenci a bez příplatku

Vyšší výnosy díky rezistenci a bez příplatku

10. 10. 2022 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s. r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 960x

Tradiční konvenční hospodaření je založené na několika intenzifikačních faktorech. Kromě hnojení minerálními hnojivy jsou to také přípravky na ochranu rostlin. Chemická ochrana je stále složitější, a tak zemědělci se musí čím dál častěji spolehnout na správné agrotechnické postupy. Účinnou a nejlevnější ochranou proti některým chorobám či škůdcům je volba rezistentní odrůdy.

Letos bude velký luxus „hnojit osivem“

Letos bude velký luxus „hnojit osivem“

09. 10. 2022 Ing. Kamil Štípek, Ph.D.; RWA Czechia s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1069x

Jedna velice populární píseň od skupiny Kabát začíná slovy „Všechno je jinak…“ a toto úsloví se přímo nabízí pro predikci toho, jak bude letos vypadat prodejní sezona osiv ozimých obilnin. Na jednu stranu historicky rekordní cena komodity, na tu druhou ale strmě rostoucí ceny vstupů a s tím související předpoklad vysokých cen certifikovaných osiv.

Akce podzim 2022 pro herbicidní ochranu obilnin

Akce podzim 2022 pro herbicidní ochranu obilnin

08. 10. 2022 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Praha Plevele Zobrazeno 1244x

S cenově zvýhodněnými balíčky podzimních herbicidů bude možné opět efektivně řešit velmi široké spektrum plevelů. Vzhledem k omezeným možnostem regulace nově nastupujících trav v jarním období je zahájení ochrany proti nim již na podzim velmi důležité.

Choroby slunečnice: Černá a červenohnědá stonková skvrnitost slunečnice

Choroby slunečnice: Černá a červenohnědá stonková skvrnitost slunečnice

06. 10. 2022 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 1319x

Mezi významné patogeny slunečnice, které způsobují skvrnitosti a lámání stonků, můžeme zařadit i houby Plenodomus lindquistii a Diaporte helianthi. Nažky v napadených úborech jsou slabě vyvinuté nebo prázdné, dochází ke snížení hmotnosti semen a obsahu oleje v semeni.

Choroby zeravu

Choroby zeravu

05. 10. 2022 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 1835x

Túje (Thuja L., Cupressaceae), česky zerav, jsou známy především jako stálezelené okrasné dřeviny vysazované často na soukromých zahradách do živých plotů, na hřbitovech i ve veřejné zeleni. Méně se již ví o léčivých účincích, i když zerav používali k léčení severoameričtí indiáni již v 16. stol. Všechny části zeravu obsahují jedovatý thujon, který může u citlivých jedinců podráždit pokožku, po požití zvracení, krvavé průjmy, poškození ledvin aj.

Nosatčíci rodu Apion v porostech jetele lučního a možnosti ochrany

Nosatčíci rodu Apion v porostech jetele lučního a možnosti ochrany

04. 10. 2022 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 931x

Víceleté pícniny se stále řadí mezi významné polní plodiny, a to především z následných hlavních důvodů. Jejich bohatý kořenový systém má vliv na zlepšení struktury půdy. Patří mezi významné přerušovače, poutají vzdušný N, který vzhledem k rostoucím cenám minerálních hnojiv může do budoucna hrát velmi významnou roli.

Prezentace výzkumu na české a slovenské konferenci o ochraně rostlin

Prezentace výzkumu na české a slovenské konferenci o ochraně rostlin

03. 10. 2022 Ing. Vít Langmaier; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 1132x

S rozmanitými výsledky rostlinolékařského výzkumu se zájemci mohli seznámit na 22. ročníku České a slovenské konference o ochraně rostlin (dále ČSKOR), který se konal v prostorách Mendelovy univerzity v Brně. Prezentace probíhaly v rámci dvou dnů (8.–9. září) a byly rozděleny do 4 odborných sekcí, a to virologie a bakteriologie, mykologie, živočišní škůdci a herbologie.

Choroby slunečnice: Šedá plísňovitost a popelavá hniloba slunečnice

Choroby slunečnice: Šedá plísňovitost a popelavá hniloba slunečnice

30. 09. 2022 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 771x

V předchozím článku jsme se zaměřili na polyfágního houbového patogena Sclerotinia sclerotiorum způsobujícího bílou hnilobu slunečnice. Poměrně vysoké ztráty na výnosu může způsobit i další polyfágní patogen Botrytis cinerea. Největší škody na slunečnici způsobuje za deštivého počasí během kvetení a dozrávání. Naopak za suchého a teplého počasí může být slunečnice napadána v pořadí třetím polyfágním patogenem Macrophomina phaseolina.

Suchovzdorné a teplomilné plevele

Suchovzdorné a teplomilné plevele

29. 09. 2022 Ing. Jan Winkler, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně, Ing. Igor Děkanovský; Fakultní nemocnice Brno Plevele Zobrazeno 2340x

Klimatické změny jsou pro pěstování plodin velkým problémem, protože ohrožují výnosy. Rychle se měnící průběh počasí může omezovat efektivitu regulace škodlivých činitelů včetně plevelů. Dle obecně přijímaných předpovědí bude pokračovat oteplování, doprovázené změnami frekvence a distribuce dešťových srážek. Změny se budou týkat také směrů a intenzity proudění větrů. Bude docházet ke zvyšování potenciální evapotranspirace.

Súčasný stav rozšírenia inváznych druhov burín na Slovensku

Súčasný stav rozšírenia inváznych druhov burín na Slovensku

28. 09. 2022 Ing. Peter Mižík; Agrofert o.z. Agrochémia Plevele Zobrazeno 2608x

Aj keď sa stále pre určité druhy burín používa termín invázne, väčšina z nich je už plne naturalizovaná a sú rozšírené na takom rozsiahlom území, že možnosť odstrániť ich už prakticky neexistuje. Len trochu spomaliť šírenie a možno skonštatovať, že situácia v rozširovaní inváznych a v súčasnosti expanzívnych druhov burín sa každým rokom zhoršuje.

Problémy s regulací plevelů v ozimé řepce

Problémy s regulací plevelů v ozimé řepce

26. 09. 2022 RNDr. Tomáš Spitzer, Ph.D.; Agrotest fyto, s.r.o. Plevele Zobrazeno 1378x

Podzimní termín regulace plevelů v ozimé řepce byl a stále zůstává základním pěstebním opatřením pro její úspěšné pěstování. Je to dáno velmi úzkým spektrem dostupných a použitelných herbicidně účinných látek a koncentrací termínu pro aplikaci do termínu preemergentního nebo časně postemergentního.

Regulace plevelů v meziporostním období

Regulace plevelů v meziporostním období

25. 09. 2022 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 1314x

Systémy regulace plevelů na orné půdě jsou chápány jako komplex opatření, která mají za následek snížení zaplevelení na poli a v širších souvislostech i na plochách nacházejících se bezprostředně vedle pole. Mezi nejvýznamnější součásti systému patří především dodržování pravidel střídání plodin, zpracování půdy, dodržování agrotechnický zásad, kultivace, aplikace herbicidů, výživa rostlin a sklizeň plodin.

Rok 2022 přináší dva nové ozimé ječmeny

Rok 2022 přináší dva nové ozimé ječmeny

24. 09. 2022 Ing. Marcela Shejbalová; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1179x

V sortimentu dvouřadých ječmenů se v letošním roce objeví německá odrůda Bordeaux, která vyniká vysokým výnosem a širokou adaptabilitou na podmínky pěstování. Ačkoliv byla registrována v Německu v roce 2020, hned se v rozsahu množitelských ploch vyšvihla na třetí místo a v letošním roce je už dokonce jedničkou německého trhu!

Regulace trávovitých plevelů a výdrolu obilnin v ozimé řepce

Regulace trávovitých plevelů a výdrolu obilnin v ozimé řepce

24. 09. 2022 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 1224x

Druhové spektrum plevelů na orné půdě se neustále mění vlivem vývoje technologií pěstování plodin. Významně se na změnách spektra plevelů v posledních patnácti letech projevilo především snížení počtu plodin, tzv. plodin tržních, které přinášejí zemědělcům zisk. Nejrozšířenějšími se staly ozimé obilniny (pšenice, ječmen) a ozimá řepka. Dlouhodobé nedodržování základního pravidla střídání plodin přispívá k rychlému šíření celé řady plevelů.

Nová metoda ošetřování půdních substrátů proti Plasmodiophora brassicae - nádobové pokusy

Nová metoda ošetřování půdních substrátů proti Plasmodiophora brassicae - nádobové pokusy

22. 09. 2022 Ing. Jonáš Hnátek, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 893x

Plasmodiophora brassicae - původce onemocnění nádorovitosti košťálovin se řadí k limitujícím faktorům pěstování brukvovitých plodin u nás. Tento patogen se vyskytuje přibližně na 11 % produkčních ploch, kde jsou tyto plodiny pěstovány. Odhadované hospodářské ztráty jsou mezi 10 a 15 % (Dixon, 2009).

Porovnání účinnosti herbicidů v ozimé řepce v pěstitelském roce 2021/22

Porovnání účinnosti herbicidů v ozimé řepce v pěstitelském roce 2021/22

21. 09. 2022 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Luděk Procházka, Ing. Dita Hiřmanová; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 1163x

V pěstitelském roce 2021/22 proběhly na dvou lokalitách (Praha a Hořice na Vysočině) dva identické srovnávací herbicidní pokusy v řepce ozimé. Cílem pokusů bylo porovnat účinnost a selektivitu běžně používaných herbicidů v různých půdních a povětrnostních podmínkách.

Ochrana řepky ozimé proti podzimním škůdcům

Ochrana řepky ozimé proti podzimním škůdcům

19. 09. 2022 Ing. Pavel Kolařík a kol. Škůdci Zobrazeno 1359x

Řepka ozimá je plodina, která je z hlediska ochrany proti hmyzím škůdcům velmi náročná. Je to dáno především její velkou pěstitelskou plochou v České republice a omezováním účinných látek insekticidů, které lze použít pro minimalizaci škodlivosti u hlavních hmyzích škůdců. Těmito dvěma faktory dochází k hlavnímu posilování škodlivých populací a s tím spojeným výskytem zvýšených škod v řepkových porostech.

Odrůda, která šlape i v sušších oblastech

Odrůda, která šlape i v sušších oblastech

18. 09. 2022 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1060x

Odrůda LG Keramik byla registrována ÚKZÚZ zejména díky velmi vysokému výnosu zrna v kombinaci s velmi dobrou potravinářskou jakostí. Na Slovensku absolvovala zatím velmi úspěšně dva roky ŠOS ÚKSÚP a na jaře 2023 očekáváme registraci v SR. Jedná se o středně ranou, plastickou a intenzivní odrůdu vhodnou do všech výrobních oblastí, která je velkým přínosem i pro pěstitele v teplejších a sušších oblastech.

1 .. 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 .. 75
detail