BASF
BASF
BASF

AGRA

Nabídka v pravý čas: Aquaholder - slovenská patentovaná technologie ošetření osiva pro zvýšení odolnosti suchu

23. 07. 2024 Ing. Michaela Kusá; PeWaS s. r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 259x

Sucho je jedním z dominantních a nejčastějších zdrojů abiotického stresu. Jedná se o jednu z hlavních příčin úbytku výnosu s dopadem na ekonomiku rostlinné výroby. Vyvíjet technologie, které tomuto dopadu dokáží účinně odolat, je strategií celé řady globálních společností. Na Slovensku se o vývoj inovativní technologie na tomto poli ujala výzkumná společnost Pewas.

Albíit

Osivo kukuřice po absorpci vody do superabsorbentu a vytvoření hydrogelu okolo osiva
Osivo kukuřice po absorpci vody do superabsorbentu a vytvoření hydrogelu okolo osiva

Problémy inovativních technologií v zemědělství spočívají mimo jiné i v rychlosti jejich dostupnosti pro uživatele. Nasaditelnost technologie je podmíněna velkým počtem testů a získáním příslušných povolení. Otevřením pilotní linky na ošetření osiva se už dnes slovenská společnost Pewas rozhodla nabídnout slovenským a českým farmářům možnost domoření certifikovaného ale i farmářského osiva úspěšně otestovanou a registrovanou technologií Aquaholder. Souběžně probíhá také testování této technologie ve spolupráci s globálními osivářskými společnostmi.

Společnost Pewas je slovenskou výzkumně-vývojovou společností, zabývající se alternativním využitím superabsorpčních polymerů v různých odvětvích. Pro zemědělské účely přinesla naše společnost produkt Aquaholder, který se zaměřuje na zvýšení odolnosti vůči suchu v době klíčení a vzcházení. Aktivní látkou Aquaholderu je superabsorpční polymer. Je to látka, která je na sebe schopna navázat 100–500 násobek vody v poměru ke své hmotnosti.

Podstata hydrostimulačního moření sestává v nanesení tenké vrstvy produktu Aquaholder na osivo. Účelem této superabsorpční vrstvy je vázat na sebe vláhu a půdní vlhkost, a tak vytvořit zásobu vody v okolí osiva v podobě hydrogelu, který podporuje klíčení, vscházení rostliny a zdravý rozvoj jejího kořenového systému. Tato dodatečná zásoba vody by jinak nebyla pro kořenový systém rostlin dostupná, a to kvůli nižší frekvenci srážek, resp. úniku vody do hlubších vrstev půdy. Zabezpečení dodatečné vody pro klíčení podporuje lepší start a vyrovnanost porostu, podpoří tvorbu kořenového systému i nadzemní biomasy. To vše vytváří potenciál pro dosažení lepšího výnosu.

Vývoj produktu probíhá přibližně 6 let, přičemž v posledních 3 letech probíhalo intenzivní polní testování realizované odbornými institucemi a certifikovanými zařízeními ve 13 zemích EU a USA, včetně Výzkumného ústavu rostlinné výroby a Zemědělské univerzity v Nitře v rámci maloparcelových testů. Produkt byl také testován v rámci reálných polních 50 ha výsevů. Aquaholder dosáhl pozitivních výsledků zejména v suchých podmínkách následovaných po výsevu. Ty v porovnání s kontrolou prokázaly vliv na lepší tvorbu kořenového systému (+14–36 %) a biomasy (+16–34 %), a také vyšší vitalitu i dřívější vzcházení porostu. Tyto kvalitativní parametry byly následně promítnuty i do dosažení vyššího výnosu. Například u kukuřice se navýšil výnos o 6–14 %. Přínos Aquaholderu se navíc prokázal v rámci laboratorních testů s dalšími sekundárními benefity, jako je zvýšená absorpce účinné insekticidní látky do rostliny, vyšší ochrana osiva proti půdním patogenům nebo snížení vyplavování mořidla do okolní půdy a spodních vod.

Porovnání rostlin ozimé pšenice při polních pokusech (stav 26. 4. 2021)
Porovnání rostlin ozimé pšenice při polních pokusech (stav 26. 4. 2021)

Porovnání rostlin ozimé řepky při polních pokusech (stav 22. 9. 2021)
Porovnání rostlin ozimé řepky při polních pokusech (stav 22. 9. 2021)

Potvrzení efektu a pozitivního vlivu Aquaholderu na zemědělskou prvovýrobu iniciovaly potřebu přenést tuto unikátní koncepci do praxe. O tuto slovenskou patentovanou technologii, projevily zájem nadnárodní osivářské společnosti, které ověřují účinek produktu v simulovaných suchých podmínkách. Společnost Pewas se však rozhodla podpořit české a slovenské zemědělské subjekty v boji s klimatickými změnami ještě předtím, než se Aquaholder stane součástí moření některé z osivářských společností. Za tímto účelem jsme vybudovali pilotní linku pro hydrostimulační ošetření osiva v Seredi a již dnes nabízíme českým a slovenským farmářům možnost domoření farmářského i certifikovaného osiva Aquaholderem a otestovat potenciál technologie ve vlastních podmínkách. Zájemci mohou kontaktovat společnost Pewas mailem (info@pewas.sk) nebo telefonicky přímo obchodního zástupce společnosti (+421 905 520 290).

Poloprovozní linka společnosti Pewas v Seredi pro aplikaci Aquaholderu
Poloprovozní linka společnosti Pewas v Seredi pro aplikaci Aquaholderu

Související články

Nové odrůdy ječmene ozimého, 2024

01. 09. 2024 Ing. Olga Dvořáčková; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 37x

Seznam doporučených odrůd pšenice ozimé, 2024

31. 08. 2024 Ing. Vladimíra Horáková; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 638x

Odrůdy žita ozimého, 2024

31. 08. 2024 Ing. Milan Nečas; Národní odrůdový úřad, ÚKZÚZ Brno Osivo a sadba Zobrazeno 107x

RGT Borsalino - zdravá a o fous rychlejší pšenice

31. 08. 2024 Ing. Pavel Stehlík; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 70x

Perfektní potravinářské parametry po matce - špičkový výnos po otci

29. 08. 2024 Ing. Luděk Novotný; SAATEN-UNION CZ s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 106x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail