BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Snížení výměry neproduktivních ploch v roce 2024

22. 02. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 624x

Ministerstvo zemědělství ČR oznámilo, že v letošním roce sníží procento ploch, které musí farmáři nechat ležet ladem. Reaguje tak na úpravu nařízení Evropské komise, která mění pravidla uplatňování standardu Dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy (DZES 8) a pro získání ekoplatby.

Proseeds

Na základě dřívějšího nařízení EU museli zemědělci vyčlenit do tzv. neprodukčních ploch 7 % svých pozemků (DZES 8), popř. 8 % (vázáno na ekoplatbu). Tato pravidla byla ale farmáři v mnoha členských státech EU silně kritizována. Při demonstracích žádali menší výměry neprodukčních ploch, stejně jako pomoc při řešení celkově nepříznivé situace v evropském zemědělství (nákladovost, výkupní ceny komodit aj.), včetně zrušení Zelené dohody.

Nová pravidla

Letos se povinná výměra neprodukčních ploch sníží na 4 % (DZES 8), resp. 5 % (ekoplatby) a zároveň se zjednoduší jejich struktura. Zemědělci na nich mohou pěstovat dusík vázající plodiny, meziplodiny, zakládat ochranné pásy, vytvářet krajinotvorné prvky či ponechávat úhory. Anebo uvedené možnosti kombinovat. V případě ploch s meziplodinami bude použit přepočtový koeficient 1, namísto současných 0,3.

Dopady aktuálních změn

Nová rozhodnutí umožní farmářům vyčlenit nižší procento neprodukčních ploch a zároveň zmírní pravidla jejich využití. To podpoří konkurenceschopnost českých pěstitelů, kteří nebudou znevýhodněni oproti zemědělcům z ostatních členských zemí. Výjimka se však vztahuje pouze na rok 2024.

Tato změna se dotkne více než 20 tisíc žadatelů o dotace a zhruba 2,4 milionů ha orné půdy. Zároveň je ale nutné zdůraznit, že všichni žadatelé, kteří loni využili jako neprodukční plochu tzv. zelený úhor, musí dodržet platný dvouletý závazek. To znamená, že v loňském roce vyčleněné úhory musí zůstat zachovány. Ostatních podmínek pro získání ekoplatby (např. zakládání ochranných pásů podél vod, dodávání organické hmoty do půdy aj.) se výjimka netýká. Ty musí zemědělci splnit, aby měli na ekoplatbu nárok.

Připraveno podle tiskové zprávy MZe ČR.

Související články

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2024

08. 04. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 575x

AKTUÁLNĚ - Prostor pro nové genomické techniky se otevírá v EU

08. 02. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 489x

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2023

09. 01. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 2101x

Rozšiřování povinnosti elektronické evidence hnojení přinesla novela zákona

07. 12. 2023 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 1398x

Aktuálně z Bruselu – hlasování o snížení používání pesticidů – Green Deal padl

23. 11. 2023 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 1189x

Další články v kategorii Legislativa

detail