BASF
BASF
BASF

AGRA

Novinky v aplikační technice

03. 05. 2021 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2910x

Omezování úletů, moderní design, snadné ovládání, ale zejména prvky precizního zemědělství a informační technologie v současné době začínají ovlivňovat i aplikaci přípravků na ochranu rostlin. Inovace v oblasti přímé injektáže, příčné i podélné distribuce postřiku, vertikální distribuce postřiku, cílené (bodové) aplikace, řádkové aplikace, zkvalitnění komfortu pro obsluhu, míchání postřiku, přesné aplikace za využití GPS a bezkontaktní plnění přípravků - to je jen několik příkladů. Velký vliv na zavádění a využívání těchto trendů mají zejména aktivity směřující k ochraně životního prostředí a snahy snížit spotřebu přípravků na ochranu rostlin.

Proseeds

Komfort a maximální produktivita

Inovace v aplikační technice se dnes zaměřují na postupy, které omezují nežádoucí úlety postřiku, zlepšují funkce zařízení pro aplikaci. Problematika udržování konstantní dávky postřiku na ošetřované ploše je mnohaletým problémem. Řeší se úpravou a zpřesňováním dávkovacích systémů postřikovačů. Nejzákladnějším pravidlem je dodržování pojezdové rychlosti a nastaveného pracovního tlaku.   Výrobci aplikační techniky aktivně pracují na vylepšeních a funkcích zpřesňujících aplikaci a snižujících spotřebu přípravků.

Amazone, německé postřikovače vyráběné stejnojmennou firmou, zejména řada tažených postřikovačů UX a samochodných postřikovačů Pantera mají extrémně lehkou a odolnou konstrukci ramen. Nádrže od 900 až do 11 200 litrů, pracovní záběry od 12 do 40 m. Ramena rozložitelná až do 3 variabilních záběrů, což ocení zejména podniky poskytující služby. Zavěšení ramen zajišťuje dokonalou stabilitu. Bezúdržbovost kloubů ramen. Preciznost aplikace je díky systémům AmaSelect - automatickou volbou trysek podle dávky a vypínání každé trysky. Přednostmi postřikovačů jsou ergonomie a promyšlená konstrukce.

Mezi jeden z inovativních systémů výbavy lze zařadit výše uvedený systém AmaSelect. Jedná se o elektronické spínání jednotlivých trysek a jejich kombinace, které jsou umístěny na držáku v počtu čtyř trysek. Spínání jednotlivých trysek AmaSelect se skládá ze 4násobného držáku trysky s elektrickým zapínáním a vypínáním a dodatečným přepínáním kombinací trysek. Znamená to, že dle přednastavených hodnot dokáže systém AmaSelect přepnout nebo zapnout další trysku dle tlakového rozsahu dané trysky. Jednotlivé držáky s tryskami jsou standardně na postřikovacích ramenech umístěny ve vzdálenosti 50 cm od sebe, pro speciální potřeby je k dostání výbava pro přesazení držáků do vzdálenosti 25 cm od sebe.

Systém prochází neustálou inovací. O tom svědčí i fakt, že pro letošní rok je tento systém na postřikovačích UX a Pantera obohacen o další tři funkce se specifickými názvy AmaSelect Spot (cílená aplikace postřiku), AmaSelect Row (řádková aplikace postřiku) a AmaSelect CurveControl (optimalizace postřiku při jízdě v zatáčkách). Všechny tyto funkce tak primárně přispívají k lepší aplikaci postřiku, optimalizaci dávek, úspoře nákladů a ochraně životního prostředí.

Funkce AmaSelect Spot představuje cílenou aplikaci herbicidu pouze na místo na pozemku, kde se nachází plevele. Software pro tuto funkci byl vyvinut společností Amazone s jejím partnerem DroneLink, který pro mapování stavu o zaplevelení pozemku využívá dron.

Další neméně zajímavou funkci představuje AmaSelect Row neboli funkce řádkové aplikace postřiku. Pro využívání této funkce je nezbytné, aby byl postřikovač osazen speciálními tryskami SpotFan. Tyto trysky pracují bez překrývání a aplikují 100 % postřiku po celé šířce kužele. Trysky jsou standardně umístěny ve vzdálenosti 50 cm a 75 cm, dodatečnou výbavou pak lze trysky umístit na libovolnou meziřádkovou vzdálenost. Při zadání meziřádkové rozteče do ovládacího terminálu se automaticky aktivují příslušné trysky.

DynamicDosePlus od firmy Agrifag umožňuje upravit dávku pro každou rostlinu individuálně pomocí nové technologie jako součást konceptu Need Farming. To je koncept řízení zemědělství na základě sledování, měření v porostu a na polích a reagování na jejich variabilitu a další proměnné a na přizpůsobování se potřebám každé rostliny individuálně. Je to cesta zpět k základům zemědělství, ale s nejnovějšími technologiemi, které zajistí, že každá rostlina dostane péči, kterou potřebuje. NEED Farming je vlastně péče o specifické potřeby každé rostliny, jakož o potřebu celého pole. DynamicDosePlus zajišťuje, že každá rostlina dostane přesné množství postřiku, které potřebuje. Už se nemusíte rozhodovat, jaké je nejlepší ošetření pro všechny rostliny, ale můžete každou z rostlin ošetřit přesně tak, jak to potřebuje.

Složení půdy, výškový profil, střídání plodin a mnoho dalších proměnných představují obrovskou heterogenitu napříč polem. Postřikovač Agrifac Condor používá aplikační mapu na určení optimální dávky a zajištění správného množství postřiku aplikovaného na to správné místo. Veškerá práce se provádí plně automaticky. Řidič nemusí věnovat pozornost dávkování a může se více soustředit na svou práci a kontrolu plodin.

Firma John Deere vyvinula dva nové tažené postřikovače řady R700i. Oba nové modely jak R732i, tak R740i jsou vybaveny precizními a inteligentními technologiemi, přičemž si zachovávají osvědčené vlastnosti doposud vyráběných postřikovačů JohnDeere. Firma proto implementovala osvědčené funkce z větších tažených postřikovačů řady R900i a samojízdných postřikovačů řady R4100 do postřikovačů střední kategorie. Modely R732i a R740i jsou k dispozici s objemem nádrže 3 200, respektive 4 000 litrů a s rameny s pracovním záběrem od 18 do 30 m.

Oba postřikovače disponují prémiovými funkcemi včetně osvědčeného systému PowrSpray. „U systému PowrSpray je plně automatický systém proplachu, plnicí čerpadlo zde dodává do hlavní postřikové nádrže čistou vodu přes oplachové rotační trysky. Postřikové čerpadlo pak tuto vodu rozvádí dál do ramen a přes trysky ven. Automatický systém proplachu může být nastaven v několika režimech, jako například v kontinuálním či krokovém. Jednoduchost nastavení proplachu podtrhuje fakt, že obsluha jej nastaví na dotykovém displeji v pěti logických krocích. Celý systém PowrSpray je navržen tak, aby zjednodušil ovládání, zvýšil postřikový výkon a posunul standard strojů užívaných v chemické ochraně na novou hranici,“ vysvětluje společnost Strom Praha. PowrSpray má dvě hydraulicky poháněná čerpadla. Plnicí čerpadlo plní nádrž rychlostí až 600 l/min, zatímco čerpadlo pro aplikaci postřiku má průtok 750 l/min.

Postřikovače se ovládají přes novou multifunkční páku. K dispozici je i funkce Solution Command pro přesné a snadné plnění, aplikaci a oplach. Postřikovače jsou připraveny na ISOBUS a lze je ovládat pomocí displejů GreenStar 4240 a 4640. Data z provozu lze bezdrátově přenášet až do kanceláře nebo dokonce sdílet s třetími stranami.

Postřikovače je možné dodat se systémem closed transfer system (CTS), který zvyšuje bezpečnost obsluhy tím, že umožňuje manipulovat s chemikáliemi, aniž by hrozilo, že se obsluha dostane do styku se škodlivými látkami.

Návěsný postřikovač R740i JohnDeere
Návěsný postřikovač R740i JohnDeere

Postřikovač JohnDeere R740i se systémem PowrSpray
Postřikovač JohnDeere R740i se systémem PowrSpray

Firma Hardi A/S přišla s novou řadou postřikovačů Aeon Centura. Stroje byly vyvinuty s ohledem na komfort obsluhy. Do tzv. pracovní zóny byly soustředěny všechny ovládací prvky; obsluha může z jednoho místa kontrolovat všechny potřebné funkce. Nový FluidBox 8000 seskupuje všechny operace na jednu obrazovku; AutoNozzle Control zajišťující automatické řízení jednotlivých trysek a nové přimíchávací zařízení TurboFiller s integrovaným pracovním stolkem usnadňuje plnění. Platforma Hardi SmartCom má nové funkce, systém řízení ComfortTrack s dálkově ovládaným kapalinovým systémem. Automatické řízení jednotlivých trysek AutoSelect „vyměňuje trysky za chodu“. Programový systém je vybaven funkcí AutoWash, pomocí která zajišťuje vysokou účinnost čištění stroje.

Firma Horsch vyvíjí nový nesený postřikovač. Nádrž bude mít objem nádrže 1 400 až 1 800 litrů a 2 200 litrů - kapacitu bude možné rozšířit použitím čelní nádrže (uchytí se do předního závěsu traktoru). Postřikovač ponese označení Leeb CS a jeho ramena budou mít pracovní záběr až 30 m. Ramena budou vybavena systémem Boom Control, pomocí kterého je ovládána/udržována výšky postřikovacích ramen ultrazvukovými senzory. Čerpadlo bude mít průtok 400 l/min. Firma Horsch přidala k dosavadním strojům další typ Leeb AX a nový samojízdný Leeb PT. Nový je rovněž typ Leeb 12 TD vybavený tandemovou nápravou a nádrží s objemem 12 000 litrů.

Tecnoma Laser 52300 L3X je samojízdný stroj, který výbavou sleduje trendy precizního zemědělství. Systém OSS přepíná mezi dvěma až čtyřmi tryskami a upravuje dávku podle aktuální rychlosti. Standardně se využívá pro dvě trysky, které jsou schopny pokrýt pracovní rychlost od 5 do 25 km/h a dávku od 50 do 250 l/ha. IndividualNozzle ControlSystem (INCS) zapíná a vypíná trysky individuálně, což zvyšuje přesnost postřiku. Spojením tohoto systému s OSS je práce s tímto strojem ještě přesnější.

Firma Tecnoma uvedla na trh nové rameno TecLine-L, které se vyznačuje zejména kompaktností. Je k dispozici s pracovním záběrem od 30 do 39 metrů a je určeno pro tažené postřikovače řady Tecnis s objemem nádrže 3 500 až 6 000 litrů. Rameno bylo prezentováno již na veletrhu Agritechnica v roce 2017, ale teprve nedávno  uvedeno na trh. Díky mechanizmu skládání se složí tak, že postřikovač má šířku pouze 2,55 m. Postřikovač s tímto ramenem se tak se stává kompaktnější, stabilnější a bezpečnější na silnici. Jízda by měla být také méně náročná ve srovnání s postřikovači s konvenčními rameny. Riziko kontaktu ramene s kabinou traktoru je nulové. I ve složené pozici je snadný přístup ke všem částem postřikovače. Pří výrobě ramene TecLine-L bylo použito více vrstev materiálů, jako jsou ocel a hliník. Rameno je stabilnější a robustnější. Díky konstrukci není na konci rameno těžké, tím se snižuje mechanické namáhání hlavního závěsu.

Český výrobce Agrio MZS s. r. o. soustřeďující se na návěsné a samojízdné postřikovače dodává návěsný typ Gigant a samojízdný Gecon. U samojízdného stroje lze využít rozchod v pevných šířkách od 180 do 225 cm nebo s měnitelným rozchodem od 225 do 300 cm. Gigant je dvounápravový stroj s nádrží o velikosti až 13 500 l a rameny o délce až 36 m. Díky extrémně velké nádrži se minimalizuje počet přerušení práce kvůli naplnění postřikovače vodou či navážení vody cisternou. Tím se snižují provozní náklady. Postřikovač je nabízen v novém vylepšeném provedení s novou nádrží s přepracovaným dnem pro minimalizaci zbytkové kapaliny. Další velkou předností postřikovače Gigant je jeho transportní výška, která nepřesahuje 4 m nebo zadní řiditelná náprava.

Návěsný postřikovač Agrio Gigant
Návěsný postřikovač Agrio Gigant

Samojízdný postřikovač Agrio Gecon
Samojízdný postřikovač Agrio Gecon

Nežádoucí úlet

Nežádoucí úlet patří bezesporu k nejzávažnějším rizikům aplikace přípravků. Pro omezení nežádoucího úletu lze dnes využít celou řadu možností, od klasické - standardní výbavy postřikovačů, kde pro bezúletovou aplikaci je nutné důsledně zohlednit povětrnostní podmínky až po protiúletové komponenty nebo celé konstrukce a doplňky.

Základními technickým protiúletovými opatřeními jsou nízkoúletové trysky, dále pak systémy podpory vzduchem, využívání různých typů deflektorů a krytů nebo senzorů. Nelze pominout ani satelitní navigaci, meteostanice a další prvky napomáhající omezovat úlet kapek postřikové kapaliny a zlepšovat výsledek zásahu.

Systémy podpory vzduchem (např. Twinn systém Hardi) patří v efektivním doplňkům polních postřikovačů. Kvalitnější ošetření vzrostlých porostů, omezování úletu, menší závislost na povětrnostních podmínkách, nižší dávky vody na hektar atp.

I při různém stupni protiúletové vybavenosti postřikovačů je třeba provést důkladné seřízení na požadovaný pracovní režim, správné nastavení hektarové dávky, která je závislá na pojezdové rychlosti, pracovního tlaku, nastavení správné výšky postřikovacího rámu nad ošetřovaným porostem.

Bezpilotní prostředky (UAV) nejen v ochraně rostlin

Používání bezpilotních prostředků v ochraně rostlin je jednou z oblastí, která zaznamenává velký rozvoj. S drony a dalšími bezpilotními prostředky se dnes můžeme setkat téměř na každém kroku, např. při monitorování zemědělských ploch. Ověřuje se a již také využívá jejich možnost pro aplikaci přípravků a dalších prostředků na ochranu rostlin (AGRAS). Pro vývoj a zkoušení těchto UAV prostředků je jednou z důležitých oblastí omezování úletu, respektive ověřování rizika úletů při tomto způsobu aplikace. Drony k aplikaci některých biologických prostředků jsou dnes již v praxi běžně využívány.

Problémem zůstávají restrikce, kterými je omezována letecká aplikace přípravků, kam je bohužel zařazena i aplikace prováděná případně pomocí bezpilotních prostředků.

Závěr

V dnešní době se stále více hovoří o snižování spotřeby přípravků, využívání precizních technologií a postupů i pro aplikaci přípravků, ale méně se hovoří o kvalitě vlastní aplikace, tedy o tom, zda jsou přípravky aplikovány v duchu těch nejlepších pracovních postupů, což stále patří k základním aspektům pro správné, přesné, efektivní a bezpečné použití přípravků.

Řada opatření a omezení v používání přípravků je navázána právě na jejich aplikaci, která by jejich zohledňováním a následováním měla být více přijatelná pro zdraví lidí, zvířat a životní prostředí. Více pozornosti je třeba věnovat nejen podmínkám, při kterých je aplikace prováděna. Ale také jejímu bezpečnému a správnému používání, čímž budeme schopni situaci zlepšit a případná rizika ještě více minimalizovat.

 

 

Zdroje: Agroportál.cz, HARDI A/S, AMAZONE, TECNOMA, AGRIFAC, AGRIO MZS, HORSCH

Související články

Používání CTS se blíží?

12. 04. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská Mechanizace Zobrazeno 548x

Pro přesnou aplikaci potřebujeme přesnou trysku

05. 04. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 797x

Nové samojízdné postřikovače Grim na Českém a Slovenském trhu

13. 03. 2024 Ing. Michael Trtilek; AKP spol. s r.o. Mechanizace Zobrazeno 376x

Dozvuky veletrhu Agritechnica 2023

03. 03. 2024 Ing. Libor Matyáš, Doc. Ing. Petr Novák, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Mechanizace Zobrazeno 458x

Příprava postřikovače na sezonu podle platných pravidel

09. 02. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D. Mechanizace Zobrazeno 640x

Další články v kategorii Mechanizace

detail