BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Portál agrorisk.cz - zkušenosti z ročního provozu

Portál agrorisk.cz - zkušenosti z ročního provozu

20. 06. 2022 Ing. Eva Svobodová, Ph.D. a kol. Management Zobrazeno 1729x

Portál www.agrorisk.cz - systém včasné výstrahy před negativními dopady počasí v zemědělství - prodělal za necelý rok svého provozu (byl spuštěn v březnu 2021) množství úprav a rozšíření. Jeho cílem je nabídnout zásadní informace, které umožní včas reagovat na nepříznivé podmínky počasí.

Huminové látky v listových hnojivech Lovochemie

Huminové látky v listových hnojivech Lovochemie

18. 06. 2022 Ing. Marek Kocánek; Lovochemie, a.s. Hnojení Zobrazeno 1523x

Ve výživě rostlin patří využití listových hnojiv k významným faktorům, které příznivě ovlivňují růst rostlin a utváření výnosu. To značně platí u jarních plodin jako jsou jarní obilniny či mák. Tyto plodiny jsou většinou vysévány brzy na jaře. V průběhu jejich vzcházení a růstu však bývá značně variabilní průběh počasí. S tím souvisí souhrnné působení stresových faktorů, které je důležité eliminovat cílenou aplikací listových hnojiv.

Limagrain
Energen

Kvalita a výnos u pšenice, jarního ječmene, máku, kukuřice…

Srážky na začátku května, někde silnější, jinde skromné dávají porostům naději k nadechnutí. U jařin bude mít obecně smysl pracovat s kořeny. U pšenic se blížíme v nejjižnějších lokalitách ošetření klasovým fungicidem a současně se první porosty kukuřic dostávají do fáze, kdy výborně reagují na stimulační impuls. Plošně doporučujeme pracovat se zadržením aktuálně dostupné vody v porostech a podporovat příjem a zpracování dusíku.

Novela zákona o hnojivech a dopad do praxe

Novela zákona o hnojivech a dopad do praxe

17. 06. 2022 Ing. Olga Venerová; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hnojení Zobrazeno 1713x

Dne 13. srpna 2021 vyšel ve Sbírce zákonů pod č. 299/2021 Sb., zákon, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém zkoušení zemědělských půd (zákon o hnojivech), ve znění pozdějších předpisů.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červen a červenec 2022

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červen a červenec 2022

16. 06. 2022 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2404x

Podle potřeby pokračujte (v případě, že jste plně nepokryli primární infekci) v ošetření proti strupovitosti a padlí jabloně. Na obě choroby jsou přípravky: Bellis, Belanty, Dagonis, Domark 10 EC, Fontelis, Luna Experience, Talent, Tercel aj.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červen a červenec 2022

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červen a červenec 2022

15. 06. 2022 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1958x

Sledujte podle signalizace výskyt plísně bramboru (Phytophthora infestans) a lokálně i hnědé skvrnitosti listů bramboru (Alternaria solani). Prognóza výskytu je na eagri.cz. Cílem fungicidní ochrany proti plísni bramboru je oddálení infekce natě, omezení šíření choroby v porostu a zabránění infekce hlíz.

Zavíječ kukuřičný - bionomie, výskyt, ochrana

Zavíječ kukuřičný - bionomie, výskyt, ochrana

14. 06. 2022 Ing. Martin Bagar, Ph.D.; BIOCONT Laboratory, spol. s r.o. Škůdci Zobrazeno 1919x

Zavíječ kukuřičný (Ostrinia nubilalis) dlouhodobě patří k nejvýznamnějším škůdcům kukuřice. Při intenzivním napadení mohou ztráty dosahovat 15–30 %. Škodlivost se projevuje především oslabením rostlin, lámáním stébel a následnými ztrátami při sklizni a v neposlední řadě jsou požerky způsobené housenkami vstupní branou pro houbové patogeny, zejména fuzária. To má za následek zhoršení kvality produktů jak zrna, tak i siláže.

Ramuláriová skvrnitost - tmavohnědá skvrnitost ječmene

Ramuláriová skvrnitost - tmavohnědá skvrnitost ječmene

13. 06. 2022 Ing. Milena Bernardová; Zkušební stanice Kluky Choroby Zobrazeno 1271x

V posledních dvou letech jsme zaznamenali na naší Zkušební stanici v Klukách vyšší výskyt ramuláriové skvrnitosti (podle nové terminologie tmavohnědé skvrnitosti ječmene). Tato choroba je způsobena patogenem Ramularia collo-cygni a vyskytuje se převážně na jarních a ozimých ječmenech. Běžně používané označení pro ramuláriovou skvrnitost je zkratka RCC.

Rezistence Botrytis cinerea vůči fungicidům používaných k ochraně jahodníku

Rezistence Botrytis cinerea vůči fungicidům používaných k ochraně jahodníku

12. 06. 2022 Ing. Pavlína Jaklová, Ph.D.; Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. Choroby Zobrazeno 1508x

Šedá hniloba jahod je hospodářsky velmi závažným onemocněním jahodníku, které je celosvětově rozšířené a dobře známé. V letech příznivých pro rozvoj napadení může způsobit významné ztráty na výnosu, a to zejména u náchylnějších odrůd. Chorobu způsobuje houba Botrytis cinerea, která je polyfágním patogenem napadajícím řadu kulturních i planých rostlin.

Ruzyňský den výživy rostlin a agrotechniky přinesl nové poznatky pro praxi

Ruzyňský den výživy rostlin a agrotechniky přinesl nové poznatky pro praxi

11. 06. 2022 Ing. Vít Langmaier; Agromanuál Technologie pěstování Zobrazeno 1594x

Tradiční odborná akce Ruzyňský den výživy rostlin a agrotechniky pořádaná Výzkumným ústavem rostlinné výroby se letošního 24. února uskutečnila formou webináře. Přednášející se věnovali aktuálním problémům praxe při pěstování polních plodin.

Rzi na pšenici na počátku vegetační sezony

Rzi na pšenici na počátku vegetační sezony

11. 06. 2022 Mgr. Alena Hanzalová Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 1441x

Výskyt rzí na pšenici je každoročně otázkou vhodných klimatických podmínek pro jejich šíření a změn v populacích rzí. Časné výskyty rzí, zejména rzi plevové, souvisí i s jejich přezimováním ve formě mycelia v ozimých porostech pšenice nebo na výdrolu. Mírná zima letošního roku právě takovému způsobu šíření nahrává. Přenos patogena z přezimujícího mycelia je potvrzen i u rzi pšeničné, u rzi travní zatím prokázán nebylo.

Využití přírodních látek při fungicidním ošetření osiva sóji

Využití přírodních látek při fungicidním ošetření osiva sóji

10. 06. 2022 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1057x

Základním prvkem ochrany luskovin proti houbovým chorobám v počátečních fázích růstu je moření osiva. V minulosti bylo velmi vhodné a účinné mořidlo Maxim XL 035 FS (fludioxonil + metalaxyl-M), avšak v ČR nebylo pro použití do sóji registrované.

Choroby chřestu

Choroby chřestu

10. 06. 2022 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 1351x

Chřest obecný (Asparagus officinalis L., Asparagaceae) je v současné době známý především jako lahůdková zelenina, ale po tisíciletí byl ceněný jako léčivá rostlina. Před více než 5 000 lety byl v Číně chřest (příbuzný současného chřestu) využíván při léčení kašle, problémů s močovým měchýřem a vředy.

Pěstitelské technologie máku a vybrané výsledky z pokusů

Pěstitelské technologie máku a vybrané výsledky z pokusů

09. 06. 2022 Ing. Matěj Satranský; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 1972x

Mák setý (Papaver somniferum L.) by byl v osevním postupu, v ideální případě, řazen jako plodina první trati. Měl by se tedy zařazovat po organicky hnojených okopaninách, či po plodinách z čeledi bobovitých. Zemědělská praxe společně s relativně úzkými osevními postupy toto často neumožňuje a mák tak zařazujeme především po obilních předplodinách.

Perspektivní technologie hlubokého kypření pro cukrovou řepu

Perspektivní technologie hlubokého kypření pro cukrovou řepu

08. 06. 2022 Prof. Ing. Josef Pulkrábek, CSc., Ing. Lucie Bečková, Ph.D., Ing. Perla Kuchtová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Mechanizace Zobrazeno 1834x

Cukrová řepa je v našich podmínkách neopominutelnou zlepšující plodinou osevního sledu s pozitivním vlivem na životní prostředí. Patří mezi jednu z nejnáročnějších plodin z hlediska pěstování, proto si zaslouží naši vysokou pozornost. V České republice ji pěstujeme na 60 až 63 tis. hektarech. Po několika méně příznivých letech očekáváme v roce 2021 relativně pěkné výnosy bulev s velmi dobrou cukernatostí v Čechách i na Moravě.

Nové přípravky v ochraně proti molici vlaštovičníkové

Nové přípravky v ochraně proti molici vlaštovičníkové

07. 06. 2022 Ing. Jitka Stará, PhD., Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc.; Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 3425x

Molice vlaštovičníková (Aleyrodes proletella) je významným škůdcem polní zeleniny. Má řadu hostitelů, kromě zeleniny (především z čeledi brukvovitých) nebo jahodníku se vyvíjí i na okrasných rostlinách a běžně se vyskytuje na různých bylinách.

Limity při použití slaměného mulče, kompostu či směsi separátu a řezané slámy při pěstování brambor

Limity při použití slaměného mulče, kompostu či směsi separátu a řezané slámy při pěstování brambor

06. 06. 2022 Ing. Petr Dvořák, Ph.D. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 2140x

Jedním z problémů udržitelného pěstování širokořádkových plodin, jako jsou brambory, je smyv a odnos půdních částic, který dále ústí ve vodní erozi. Podle Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půd se problém vodní eroze v různých stupních závažnosti týká až 54 % zemědělské půdy v ČR.

Navrátí regenerativní zemědělství život do půdy?

Navrátí regenerativní zemědělství život do půdy?

05. 06. 2022 Ing. Vít Langmaier; Agromanuál Technologie pěstování Zobrazeno 3350x

Zemědělcům hrozí v důsledku eroze, chemického znečištění půd, desertifikace nebo narůstající extremity počasí ztráty na výnosech pěstovaných plodin, čemuž mohou zabránit šetrnějšími metodami hospodaření. Jednou z nich je tzv.

Spoločne pre vyšší výkon

Spoločne pre vyšší výkon

04. 06. 2022 Ing. Ján Hanuska; Bayer s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1427x

Ešte nikdy sa nediskutovalo o cenách tovarov a nákladov na každej úrovni, ako je tomu v aktuálnom roku. Po obdobiach zanedbateľnej inflácie sme svedkami vysokého medziročného nárastu cien energii, základných komodít a poskytovaných služieb. Ceny prudko rastú na strane vstupov, čo je ale dobrou správou ceny rastú aj na strane výstupov, kde sme svedkami rekordných výkupných cien komodít.

Listová výživa kukuřice a máku s ohledem na zlepšení využití dusíku

Listová výživa kukuřice a máku s ohledem na zlepšení využití dusíku

03. 06. 2022 Ing. Lucie Dundálková; CHEMAP AGRO s.r.o. Hnojení Zobrazeno 1421x

V letošním roce bude, s ohledem na cenu dusíkatých hnojiv, klíčová podpora příjmu dusíku v rostlinách. Primárně lze rostlinám pomoci podporou růstu kořenů pomocí aplikace stimulačních látek a přípravků obsahujících fosfor.

Choroby řepky z hlediska hospodářské významnosti

Choroby řepky z hlediska hospodářské významnosti

03. 06. 2022 Ing. Tomáš Fiala, Zkušební stanice Kluky Choroby Zobrazeno 1164x

Řepka ozimá je pro zemědělce v současné době jednou z mála plodin, jejíž pěstování je rentabilní a ziskové. I proto je po ozimé pšenici druhou nejpěstovanější ozimou plodinou (dle ČSU cca 350 tis. ha). Vysoký podíl jakékoliv plodiny v osevním postupu s sebou nese zvýšené riziko vyššího výskytu vyselektovaných plevelů, škůdců a houbových chorob. Maximální zastoupení řepky by v osevním postupu mělo dosahovat 12,5 %.

Výskyt a letová dynamika obalečů na révě vinné v okrajové oblasti jejího pěstování

Výskyt a letová dynamika obalečů na révě vinné v okrajové oblasti jejího pěstování

02. 06. 2022 Ing. Antonín Muška; Mendelova univerzita v Brně Škůdci Zobrazeno 1294x

Trvalé kultury - mezi nimiž je jen málo tak významných, jako je réva vinná (Vitis vinifera) - mají u nás i za hranicemi velmi bohatou a pestrou historii pěstování (obr. 1). V České republice dochází, zejména v poslední době, k jejímu stále většímu rozšiřování i mimo oblasti stanovené vinařským zákonem - tyto nazýváme oblastmi tzv. okrajovými.

Nový všestranný fungicid do obilnin

Nový všestranný fungicid do obilnin

01. 06. 2022 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o., Praha Choroby Zobrazeno 1559x

V podobě fungicidu Hutton® Forte přichází na trh nový přípravek, který naplňuje požadavky na efektivnost současné fungicidní ochrany obilnin. Zejména v letošním roce bude třeba zohlednit účelnost, účinnost a ekonomiku fungicidního zásahu nejen s ohledem na intenzitu pěstování. Jeho všestrannost spočívá v rozsahu registrace z pohledu termínu a spektra chorob doplněná o dlouhodobé fyziologické působení s podporou vitality a tvorby výnosu.

Stabilita výnosu ozimé pšenice z hlediska lokálního sucha

Stabilita výnosu ozimé pšenice z hlediska lokálního sucha

01. 06. 2022 Ing. Marie Váňová, CSc. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 2259x

Vysoké výnosy ozimé pšenice se nám zdají být samozřejmou skutečností a mnohdy si nepřipouštíme to, že roční či lokální výkyvy ve výnosech mohou být značné, a že je obtížné je ovlivnit.

Možnosti ochrany klasů obilnin od společnosti UPL

Možnosti ochrany klasů obilnin od společnosti UPL

01. 06. 2022 Ing. Petr Kabelka; UPL Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 1065x

V podmínkách České republiky je dlouhodobě nejpoužívanější a zaběhnutý systém dvojího fungicidního ošetření obilnin, a to v termínu T1, resp. fázi prvního kolénka a poté ochrana plně vymetaného klasu. I když technologie ochrany v termínech T2 a T3+ jsou rovněž poměrně časté, představují již relativně menší část. Vyšší intenzity pěstování jsou specifikem pouze některých regionů.

Ochrana ovocných dřevin v červnu

Ochrana ovocných dřevin v červnu

01. 06. 2022 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 966x

Z pohledu meteorologických podmínek se v červnu postupně dostáváme do letního období. Dlouhodobý teplotní normál pro tento měsíc činí 17,8 °C a srážkový úhrn 79 mm. V posledních letech bývají pravidelným jevem velké meziroční výkyvy počasí, takže se objevují horká období téměř beze srážek, vydatné přívalové i dlouhodobé deště i výrazná ochlazení.

1 .. 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 .. 111
detail