BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Osobní ochranné pracovní prostředky při použití přípravků na polní aplikace

14. 12. 2023 MUDr. Zdeňka Trávníčková, CSc.; Státní zdravotní ústav, Praha Ochrana obecně Zobrazeno 718x

Zemědělství, lesnictví a ani zahradnictví se neobejde bez používání přípravků na ochranu rostlin (dále přípravků). Nicméně při ochraně plodin nebo jejich částí je důležité myslet kromě rostlin i osoby, které s přípravky nakládají nebo by jinak s nimi mohli přijít do styku. Většina přípravků obsahuje účinné látky chemické povahy, v malém procentu účinné látky nechemické povahy (např. mikroorganizmy).

Limagrain

Přibližně 85 % přípravků je klasifikováno jako nebezpečné pro zdraví lidí podle nařízení (ES) č. 1272/2008 (tzv. nařízení CLP). Obecně platí, že při jejich nesprávném používání by mohlo dojít k poškození zdraví lidí. Článek stručně upozorňuje na nejčastější a nejběžnější ochranná opatření proti možným nežádoucím účinkům přípravků, kterými jsou osobní ochranné pracovní prostředky (OOPP).

Před každým použitím přípravku na ochranu rostlin je třeba pečlivě číst celou etiketu a současně dodržovat opatření k ochraně zdraví lidí a životního prostředí na ní uvedená.

OOPP jsou doporučovány jak na ochranu obsluhy (osob, které nakládají s přípravky), tak i následných pracovníků (osob, které vstupují do ošetřených porostů, provádí práce v porostu tzv. zelené práce nebo nakládají s ošetřenými plodinami).

Účelem tohoto článku je především upozornit na samostatnou publikaci podobného názvu, která je volně ke stažení (viz internetové odkazy na konci článku). Publikace popisuje jednotlivé typy OOPP, rady pro jejich výběr i správné používání apod. Je doplněna řadou obrázků vhodných ale i nevhodných OOPP.

Výběr osobních ochranných pracovních prostředků

Výběr OOPP pro konkrétní činnost musí zohlednit:

  • s čím se nakládá (nebezpečnost přípravku, jeho formu, balení, koncentrát × naředěný…);
  • konkrétní činnost (otevření obalu, míchání/plnění aplikačního zařízení, vlastní aplikace a její způsob, čistění zařízení, kontrola po postřiku, tzv. zelené práce …);
  • jak dlouho (např. míchání/plnění cca 10–15 min, ale několikrát za den);
  • kde (místo nakládání, venku × uvnitř, včetně skladování);
  • kdo (obsluha; následní pracovníci; popř. individuální odlišnosti např. dioptrické brýle…);
  • možná technická opatření (uzavřený systém plnění, uzavřená kabina řidiče při aplikaci …).

Publikace upozorňuje i na skutečnost, že kromě hlavního požadavku na dostatečnou ochranu a velikost (pro konkrétní osobu) nebo vzájemnou slučitelnost, musí OOPP splňovat také požadavky právních předpisů a požadavky příslušných norem. Jejich kompletní výčet je uváděn v citované publikaci, v článku jsou zmíněny jen některé. V publikaci jsou uváděny všechny piktogramy, které znamenají, že daný OOPP splňuje požadavek normy.

Dělení osobních ochranných pracovních prostředků

Podle toho, jakou část těla mají chránit, OOPP se dělí na ochranu:

  • těla,
  • rukou a paží,
  • očí a obličeje,
  • dýchacích orgánů,
  • nohou,
  • hlavy,
  • sluchu,
  • existují dále ochranné prostředky před nepříznivým počasím nebo chladem apod., které se sice v zemědělství také mohou používat, ale obvykle nesouvisí přímo s nakládáním s přípravky.

Ochrana těla

Ochrana těla je požadována u převážné většiny činností s přípravky, dále je doporučována i pro následné pracovníky, nicméně požadovaný typ ochrany se může lišit: ochranný oděv, pracovní oděv doplněný o ochrannou zástěru nebo jen pracovní oděv apod.

Ochranný oděv proti určitému faktoru, je takový, který splňuje požadavky příslušné normy (viz publikace) a je certifikován a označen příslušným piktogramem (obr. 1), v tomto případě buď jako ochrana proti pesticidům nebo ochrana proti chemikáliím.

Za pracovní oděv je označován běžný oděv (např. montérky z bavlny), který má dlouhé nohavice a rukávy, ale není certifikován a označen jako ochrana proti pesticidům nebo proti chemikáliím.

Ochranné oděvy tzv. proti pesticidům podle ČSN EN ISO 27065 (vztahuje se na ochranné oděvy přímo pro pracovníky aplikující pesticidy a pro pracovníky vstupující do prostoru ošetřeného pesticidy) jsou na trhu v omezení míře.

Nicméně i pro tuto činnost jsou vhodné ochranné oděvy proti chemikáliím (především typu 4 - ochrana před rozstřikem kapaliny, u určitých méně rizikových přípravků pak typu 6 - ochrana před malým množstvím postřiku/nízká úroveň ochrany podle normy). Tyto ochranné oděvy/kombinézy se na dobu rizikové pracovní operace obléknou přes pracovní oděv a po jejím skončení se opět sundají. Většinou je nelze prát.

Pro málo rizikové a krátkodobé činnosti (i s některými koncentráty) může stačit kombinace běžný pracovní oděv doplněný o zástěru s náprsenkou, která chrání hrudník, břicho a stehna, a je označena jako ochranná zástěra proti chemikáliím, např. typu 4 podle normy. Obyčejné polyetylenové nebo igelitové zástěry nezaručují dostatečnou ochranu a odolnost proti chemikáliím.

Novinkou na trhu je tzv. fytofarmaceutická zástěra s dlouhými rukávy, která splňuje požadavek na ochranu proti pesticidům podle normy. Zástěra je omyvatelná a opakovaně použitelná. Její využití je především při míchání/plnění aplikačního zařízení, které bude pro uživatele bezpečnější i komfortnější.

I když jsou používány přípravky na bázi mikroorganizmů, není třeba používat speciální ochranné oděvy certifikované proti infekčním agens, protože přípravky na bázi mikroorganizmů nemohou obsahovat mikroorganizmy, které by byly infekční pro člověka. Stačí oděvy uváděné - viz výše.

Problémy: nevhodně zvolený oděv; samotný pracovní oděv (typu montérky) nestačí pro míchání/plnění aplikačního zařízení u velké části přípravků, přesto je nejčastěji používán; opakované používání kontaminovaného jednorázového ochranného oděvu; nedostatečný oděv pro následné pracovníky apod.

Obr. 1: Některé piktogramy pro označení ochranných oděvů

proti pesticidům - norma ČSN EN ISO 27065 poskytující ochranu proti kapalným chemikáliím (může se jednat např. o typy 3, 4 nebo 6)

Obr. 2: Některé piktogramy pro označení ochranných rukavic

proti pesticidům (pro „vyšší“ potenciální riziko) proti chemikáliím (+ písmena/kód pod piktogramem určují, proti čemu byly testované; zde jen příklad)

Ochrana rukou a paží

Ochrana rukou se doporučuje při převážné většině prací s přípravky. Neexistují však jedny univerzální rukavice, které by poskytovaly ochranu proti všem přípravkům.

Nejprve se musí identifikovat nebezpečí a vyhodnotit riziko (tj. o jaký a jak nebezpečný přípravek se jedná, včetně jeho složení podle bezpečnostního listu), zda existuje možnost potřísnění kůže rukou, předpokládaná doba trvání dané pracovní operace apod., následně vybrat správný typ rukavic.

V lednu 2023 vyšla v ČR norma ČSN ISO 18889 Ochranné rukavice pro pracovníky aplikující pesticidy a pro pracovníky vstupující do prostoru ošetřeného pesticidy. Podle této normy se člení rukavice na rukavice pro tzv. vyšší (G2) nebo relativně nízké chemické riziko (G1, nejsou vhodné pro práci s koncentráty, jednorázové) a dále rukavice pro následné pracovníky (GR, chrání jen dlaně a konečků prstů).

Nicméně stále lze doporučovat a používat ochranné rukavice proti chemikáliím ČSN EN ISO 374-1 (s vyšší třídou ochrany), pokud možno delší, které chránící i část předloktí. Přípravky jsou až na výjimky směsmi, které kromě účinných látek (uváděných na etiketě), obsahují další organické nebo anorganické látky/složky. A na směsi nejsou rukavice testované.

V praxi často nebývají rukavice vybírány pro konkrétní činnosti. Proto se obecně doporučují nejčastěji rukavice typu A (podle normy), které jsou odolné vůči více zkušebním chemikáliím (obr. 2). Obsahuje-li přípravek např. větší množství organického rozpouštědla, mělo by to být při výběru zohledněno. Nejste-li si jisti, který typ rukavic je nejvhodnější, vezměte bezpečnostní listy přípravků, se kterými budete ve firmě nakládat, k prodejci OOPP, ať pomůže s výběrem. Případně se obraťte na svého dodavatele přípravku.

Určitá odolnost rukavic proti mechanickým rizikům (podle normy) může být vhodná při manipulaci s tryskami, odstraňování poruchy na aplikačním zařízení apod.

Odolnost rukavic proti mikroorganizmům (podle normy) se opět běžně nevyžaduje.

Rukáv ochranných oděvů může být přetažen přes rukavici, popřípadě u delších rukavic naopak rukavice přetažená přes rukáv. Při použití jen pracovního oděvu se vždy okraj rukavic přetahuje přes rukáv oděvu.

Problémy: nevhodně zvolené rukavice (použití rukavic tzv. zahrádkářského typu nebo jen proti mechanickým rizikům s nechráněnou hřbetní částí ruky), použití protržených rukavic a jejich nedostatečná výměna, nesprávná údržba - neomytí či neočištění po práci apod.

Ochrana očí a obličeje

Nemalá část přípravků při vystříknutí nebo jiném zanesení do očí způsobí vážné podráždění nebo vážné poškození očí, což při nedostatečné první pomoci může vést až k trvanému poškození zraku. Ochrana očí je navrhována především při nakládání s koncentrátem nebo čištění postřikovače (popř. při některých speciálních aplikacích).

Požadavek na ochranu očí před přípravky splňují ochranné brýle se stranicemi, popř. uzavřené ochranné brýle, které těsně přiléhají k obličeji i ke skráním, tj. mohou být tvarované do oblouku nebo mít boční kryty. Případně lze používat ochranný štít, který chrání celý obličej.

Osobám, které nosí dioptrické brýle, se doporučuje použít buď ochranné brýle s tzv. bočními kryty (tj. má nasazeny dvoje brýle na sobě), nebo ochranný štít.

Ochranné brýle/ochranný štít musí správně sednout, aby při práci nepadaly a nebylo nutné na ně sahat (třeba potřísněnou rukavicí).

Běžné dioptrické brýle nelze považovat za brýle chránící proti přípravkům.

Problémy: podcenění možnosti vystříknutí, používání dioptrických brýlí, používání očních čoček (při nakládání s chemikáliemi naprosto nevhodné!), neomytí či očištění OOPP po práci.

Ochrana dýchacích orgánů

Ochrana dýchacích orgánů se doporučuje u menší části přípravků. Především při otvírání obalů, míchání a plnění aplikačního zařízení, kdy je možná prašnost, podráždění dýchacích cest, dále při práci s přípravky nebezpečnými při vdechování (viz příslušné standardní věty o nebezpečnosti - H věty), přípravky s těkavou složkou nebo u možnosti vzniku aerosolu nebo při práci v uzavřeném prostoru (např. ve skladu) apod., pak se ochrana dýchacích orgánů vyžaduje.

Ochrana se vybere podle druhu nebezpečí (prach, výpary, plyny nebo aerosol a samozřejmě typ látky/směsi v pracovním ovzduší), předpokládané koncentraci škodlivin v ovzduší a době expozice.

Pro polní aplikace může postačovat filtrační polomaska proti částicím (s třídou ochrany FFP2 - více viz publikace) nebo proti částicím a plynům, neboť se jedná pro krátkodobé činnosti venku. Polomasky mohou mít i ventilky (pohodlnější nošení), mohou být skládací (pro praktické složení a uložení do čistého sáčku, když se nepoužívá).

Polomasky nebo obličejové masky s vyměnitelnými filtry jsou doporučovány výjimečně, a to především pro aplikace v uzavřených prostorách nebo úniku některých nebezpečných přípravků. Obvykle stačí protiplynový filtr typu A proti organickým plynům a parách (barva hnědá), který může být doplněn filtrem proto částicím.

Problémy: nepoužití doporučené ochrany dýchacích cest při otevírání obalů, nevhodné/nesprávné nasazení ochrany, je-li použita, neprovádění zkoušky těsnosti po nasazení.

Ochrana nohou

Požadavek na ochranu nohou platí standardně pro většinu činností s přípravky. Základem je pracovní obuv (popř. ochranná s vyztuženou špičkou), které má být uzavřená, omyvatelná a dostatečně odolná proti průniku a absorpci vody. Dále by měla splňovat požadavky na práci v zemědělském terénu.

Použít lze gumové/plastové holínky, uzavřené polobotky nebo kotníčkovou obuv (např. se symbolem WRU podle normy). Při delší práci v holínkách se doporučuje použít vložky do bot, které lépe drží nožní klenbu.

Problémy: nevhodné používání běžných tenisek nebo „klasické“ kožené boty; neomytí či neočištění obuvi po práci.

Ochrana hlavy

Požadavek na ochranu hlavy není běžný při polních aplikacích vzhledem k technice používané v ČR. Pro ucelenost informace jsou i tyto OOPP uvedeny ve zmiňované publikaci.

Obvykle stačí kapuce od „nepromokavých“ ochranných oděvů, případně různé nepromokavé čepice se štítkem, které mohou být doplněné i o reflexní prvky.

Problémy: kompatibilita s dalšími OOPP, neočištění po práci.

Ochrana sluchu

Požadavek na ochranu sluchu také není častý při polních aplikacích vzhledem k technice používané v ČR. Doporučuje se především u ručních, zádových postřikovačů/rosičů s motorem ale může být hodná i při delším používání traktoru bez uzavřené kabiny pro řidiče (ale pouze po dobu aplikace).

V úvahu připadají zátkové chrániče (tj. různé malé „špunty“) vkládané do zvukovodu. Je vhodné je pořídit i s pouzdrem na uložení. Pro déle trvající a pravidelné aplikace jsou vhodnější mušlové chrániče.

Důležité

Používáním OOPP pracovník chrání své vlastní zdraví (obr. 3). Správně zvolený ochranný oděv spolu s ochrannými rukavicemi a uzavřenou nepromokavou obuví může snížit expozici pracovníka při nakládání s přípravky až o 95 % (u netěkavých přípravků).

Technická opatření při zacházení s přípravky

Různá technická opatření také ovlivní nutnost používání OOPP. Jedná se například o tzv. uzavřený systém plnění (tzv. CTS) nebo uzavřenou kabinu řidiče traktoru nebo samojízdného postřikovače.

Uzavřený systém plnění (CTS) je v ČR nabízen už několik let. Snižuje riziko úniku a kontaminace přípravkem při odměřování přípravku a plnění aplikačního zařízení. Při použití zařízení, které splňuje požadavky normy na CTS, bude možné použít nižší stupeň ochrany, tj. částečně nížit požadavky na OOPP při ředění/plnění. Nicméně požadavek na základní alespoň pracovní oděv a rukavice zůstává.

Kromě toho na etiketách bývá uváděna u OOPP informace typu, je-li pracovník dostatečně chráněn v uzavřené kabině řidiče (požadovaného typu pro daný přípravek), OOPP nejsou nutné. Při aplikaci přípravků na ochranu rostlin postřikem (tj. vzniká aerosol), a proto se někdy doporučuje, ale často vyžaduje používat zařízení s kabinou kategorie 3 (popř. 4). Kabiny typu 2 (v praxi velmi časté) jsou možné resp. dostatečné jen při určitých aplikacích přípravků, např. aplikace granulí do brázdy při setí, někdy při rozhozu granulí rozmetadlem, když není přípravek nebezpečný nebo je jen málo nebezpečný pro zdraví. Označení kabiny musí být uvedeno v technické dokumentaci zařízení. Kromě toho bývá jako malý štítek vylepený přímo v kabině řidiče.

Upozornění: Přestože kabiny typu 2 mají vyměnitelné filtry i přetlakovou kabinu, podle normy nezaručují dostatečnou ochranu proti aerosolu.

Obr. 3: Příklady možných osobních ochranných pracovních prostředků

A - nakládání s více nebezpečným přípravkem:
• jednorázový ochranný oděv typu 4 s možností přelepení zipu a švů - dostatečné pro většinu tzv. více nebezpečných přípravků;
• ochranné rukavice proti chemikáliím, přetažené přes rukávy (mohou být i opačně rukávy přes konce rukavic);
• ochranné brýle;
• filtrační polomaska kompatibilní s ochrannými brýlemi;
• ochranná obuv (uzavřená, omyvatelná);
• ochrana hlavy (čepice se štítkem) - ne vždy je nutná.

B - nakládání s málo nebezpečným přípravkem:
• běžný pracovní oděv ale doplněný o ochrannou zástěru typu PB4 proti chemikáliím - tj. částečná ochrana;
• ochranné rukavice proti chemikáliím, přetažené přes rukávy pracovního oděvu (!);
• ochranné brýle;
• pracovní obuv (typu holínky).
C - možnost pro následné pracovníky:
• pracovní oděv bavlněný - nechrání proti většině přípravků, ale možný pro následné pracovníky (kontrola postřiku, zelené práce apod.);
• ochrana hlavy (čepice se štítkem) - ne vždy je nutná;
• pracovní obuv (zde typu holínky, ale může být i uzavřená kotníčková s ohledem na práci v terénu);
(+ mohou být i rukavice, i když nejsou na obrázku).

Další informace jsou uvedeny v publikaci - Osobní ochranné pracovní prostředky při použití přípravků na ochranu rostlin: polní aplikace. Z. Trávníčková, Praha 2022. Publikace je volně ke stažení na webech szu.czeagri.cz

Podpořeno MZ ČR - RVO (Státní zdravotní ústav - SZÚ, IČ 75010330).

Související články

Biologická ochrana (1) - přehled možností

23. 04. 2024 Ing. Jiří Nermuť, Ph.D. Ochrana obecně Zobrazeno 214x

Časné jarní ošetření s osvědčenými produkty a novinkami UPL

14. 04. 2024 Ing. Petr Kabelka; UPL Czech s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 14x

Ziskové pěstování obilnin a řepky s Cortevou

12. 04. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 784x

Novinky společnosti Nufarm pro rok 2024

11. 04. 2024 Ing. Stanislav Hospůdka; Nufarm Ochrana obecně Zobrazeno 307x

Rezidua přípravků na ochranu rostlin

08. 04. 2024 Prof. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D.; Masarykova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 401x

Další články v kategorii Ochrana obecně

detail