BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Herbicidní řešení rozrazilů v ozimých obilninách na jaře

29. 01. 2011 Ing. Petr Procházka, Ph.D. Plevele Zobrazeno 11023x

Rozrazily patří mezi významné plevele spodního patra. Vyskytují se na rumištích, příkopech, mezích, v zahradách i sadech. Na zemědělské půdě se nejčastěji vyskytuje rozrazil břečťanolistý (Veronica hederifolia) a rozrazil perský (Veronica persica). Rozrazily jsou mělce kořenící. Oba tyto druhy se vyskytují od nížin až do horských oblastí na celém území našeho státu a často zaplevelují hlavně ozimé obilniny.

Limagrain

K potlačení rozrazilů můžeme použít např. některý z následujících herbicidů:

Affinity WG obsahuje účinné látky carfentrazone-ethyl a isoproturon. Carfentrazone-ethyl je kontaktní látka s rychlým účinkem na plevele, které odumírají během 3–5 dnů po aplikaci. Isoproturon je přijímán listy i kořeny. Dávka je v pšenici a ječmeni 2,0–2,5 kg/ha od 3. listu obilnin do konce odnožování.

Aurora 50 WG
má jednu účinnou látku a to carfentrazone-ethyl. Účinkuje i za nízkých teplot kolem 5 °C, což umožňuje i časně jarní aplikaci. Používá se v pšenici, ječmeni, tritikale a žitu v dávce 40 g/ha. Plevele odumírají za 5–7 dnů po aplikaci.

Aurora Super SG má taktéž účinnou látku carfentrazone-ethyl a navíc obsahuje MCPP-p. Déšť jednu hodinu po aplikaci již neovlivňuje účinnost. MCPP-p proniká do rostliny hlavně listy a lodyhami a je systémově rozváděna. Aurora Super SG se dávkuje v pšenici a ječmeni 1,0 kg/ha již od 5 °C.

Protugan Super je přípravek, který se skládá ze tří účinných látek a to bifenox, isoproturon a MCPP-D. Bifenox je kontaktní a je přijímán nadzemními částmi rostlin. Isoproturon je absorbován listy i kořenovým systémem rostliny. MCPP-D je fenoxykyselina a účinkuje systémově. Herbicidy s účinnou látkou isoproturon není vhodné aplikovat v době, kdy se očekává prudký pokles teplot pod bod mrazu. Aplikaci provádět v době, kdy teplota dosahuje min. 10 °C. Aplikuje se v ozimých obilninách v dávce 3 l/ha do konce odnožování obilniny.

Bromotril 25 SC má kontaktní účinnou látku bromoxynil s krátkým reziduálním účinkem. Je přijímán pouze listy. Do jednoho dne se na plevelech objeví drobné nekrotické skvrny. K odumření dochází zpravidla za 4–5 dnů po aplikaci. Ošetření se provádí v pšenici, ječmeni, tritikale a žitu do začátku sloupkování v dávce 1,0–1,5 l/ha.

Pardner 22,5 EC obsahuje taktéž účinnou látku bromoxynil a jeho použití je obdobné jako u přípravku Bromotril 25 SC.

Arkem + CZ 600
je společné balení dvou herbicidů. Přípravek arkem má účinnou látku metsulfuron-methyl a přípravek CZ 600 obsahuje účinnou látku MCPP. Metsulfuron-methyl je přijímán hlavně přes listy. MCPP je přijímán listy a lodyhami a je rozváděn i do kořenů. Aplikace se provádí v pšenici do konce odnožování v dávce 30 g/ha Arkem + 1,5 l/ha CZ-600 do 6 pravých listů plevelů.

Při použití přípravků je třeba se řídit platnou registrací dle Seznamu registrovaných přípravků na ochranu rostlin pro daný rok.



 

Související články

Ověření účinnosti jarních herbicidů v obilninách dopadlo na jedničku

14. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 198x

Proti plevelům v obilninách na jaře

14. 04. 2024 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 246x

Jak hubit plevele v řepce na jaře?

13. 04. 2024 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 247x

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 497x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 918x

Další články v kategorii Plevele

detail