BASF
BASF
BASF

AGRA

Plevele

Brasan s Teridoxem dá vyniknout vašim porostům řepky

Brasan s Teridoxem dá vyniknout vašim porostům řepky

15. 09. 2018 RNDr. Ondřej Skala; Syngenta Czech s.r.o. Plevele Zobrazeno 1844x

Zvažování výše investic do porostů řepky poslední dobou velmi silně ovlivňuje nižší výkupní cena řepky. Existují vstupy do porostů, které lze v některých sezónách omezit, regulace plevelů k nim ale v žádném případě nepatří.

Možnosti herbicidní ochrany ozimé řepky v podzimním období

Možnosti herbicidní ochrany ozimé řepky v podzimním období

14. 09. 2018 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby, s.r.o. Šumperk Plevele Zobrazeno 3639x

V posledních několika letech docházelo k situaci, že nástup zimy a mrazů nastal prakticky až na přelomu kalendářního roku, popřípadě až v lednu roku následujícího po roku setí ozimé řepky. Tato situace má pochopitelně za následek fakt, že se významně prodloužila délka vegetace přezimujících plevelů a jejich škodlivost, ale taktéž u nepřezimujících plevelů, typicky merlíky a jiných, dochází k jejich ...

Limagrain
Energen

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

Na cca 50 % výměry pšenic jsou porosty, které jsou stále silně nevyrovnané s velkým nepoměrem nadzemní části a kořenů. Ty nemají často objem ani potřebný výkon. Nevyrovnaným porostům se silným hlavním stéblem a slabšími odnožemi můžeme pomoci.

MaxRaptor - Predátor plevelů k Vašim službám

MaxRaptor - Predátor plevelů k Vašim službám

28. 08. 2018 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Plevele Zobrazeno 1859x

MaxRaptor je účinný herbicid do řepky s vysokým obsahem osvědčených účinných látek. Nabízí jistější účinek a flexibilnější dávkování. Možnost preemergentní i časně postemergentní aplikace snižuje riziko nejistých investic, umožňuje precizní načasování postřiku i za nestálého počasí. Na rozdíl od podobně koncipovaných produktů lze MaxRaptor použít i na svažitých pozemcích, jejíž okraje jsou vzdáleny méně než pět metrů od povrchových vod.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

S japonskými bojovníky po boku

S japonskými bojovníky po boku

22. 07. 2018 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 1818x

Selektivní hebicid Raikiri je loňskou novinkou ve stále se rozrůstající rodině přípravků Sumi Agro Czech. V náplni práce má spolehlivou likvidaci širokého spektra dvouděložných plevelů v kukuřici. Svou činnost navíc zvládá s rychlostí blesku a po zásahu cílových plevelů zcela nekompromisně.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Aplikace herbicidů před sklizní a na strniště v systémech integrované regulace plevelů

Aplikace herbicidů před sklizní a na strniště v systémech integrované regulace plevelů

20. 07. 2018 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výrovy, v.v.i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 2390x

Velkoplošné používání herbicidních přípravků ve všech pěstovaných plodinách zasáhlo do složení druhového spektra ve srovnání s ostatními faktory nejrazantněji.

Volba přípravků k postemergentnímu ošetření kukuřice proti plevelům

Volba přípravků k postemergentnímu ošetření kukuřice proti plevelům

15. 06. 2018 Ing. Bohumil Štěrba; DuPont CZ s.r.o. Plevele Zobrazeno 2313x

Kukuřice potřebuje zpravidla jedno až maximálně dvě herbicidní ošetření. Agronom musí vzít v úvahu při volbě přípravků a termínu aplikace více faktorů (průběh počasí v dané lokalitě, omezení přípravku v OP II. stupně, cenu ošetření, selektivitu přípravku a další). V praxi dnes začíná převažovat CPOST nad PRE termínem. Pro aplikaci přípravků v POST termínu (4.–6.

Buriny v sóji a ich regulácia

Buriny v sóji a ich regulácia

13. 06. 2018 Ing. Peter Mižík; Agrofert, o. z. Agrochémia Plevele Zobrazeno 8087x

Sója je plodina, ktorá má na začiatku vegetačného obdobia slabšiu konkurenčnú schopnosť až do zapojenia porastu, čo trvá aj dva mesiace, pri chladnejšom počasí aj viac. Od sejby do zapojenia porastu majú buriny dostatok času a priestoru na rast. Správne načasovanie herbicídnej ochrany je jedným z rozhodujúcich faktorov, ktoré sa podieľajú na dobrej úrode.

Nimbus® Gold - inovace v preemergentní herbicidní ochraně řepky ozimé

Nimbus® Gold - inovace v preemergentní herbicidní ochraně řepky ozimé

04. 06. 2018 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 2069x

Přípravek Nimbus® Gold představuje nástupce vynikajícího řešení Butisan® Duo (metazachlor+ dimethenamid-P), který si zemědělci v České republice zvykli kombinovat s clomazone. Nimbus® Gold je určený pro preemergentní ošetření řepky a jeho inovace spočívá v kombinaci všech výše uvedených účinných látek - metazachlor, dimethenamid-P a clomazone v moderní ZC formulaci (kombinace suspenze a kapsulí účinných látek).

Herbicidní strategie do kukuřice od společnosti AgroProtec

Herbicidní strategie do kukuřice od společnosti AgroProtec

02. 06. 2018 Ing. Jiří Kabeš; AgroProtec Plevele Zobrazeno 1906x

Přestože dobře znáte spektrum plevelů na svých polích, ne vždy se daří nastavit herbicidní ochranu kukuřice tak, abyste byli vy, ale hlavně kukuřice, spokojeni se zvoleným herbicidním řešením. V současné době se při výběru nejvhodnějšího přípravku a termínu ošetření velmi promítá omezení aplikace konkrétních přípravků s ohledem na svažitosti pozemků, ochranná pásma vod a další omezení.

Efektivní regulace nejvýznamnějších plevelů kukuřice

Efektivní regulace nejvýznamnějších plevelů kukuřice

03. 05. 2018 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 5560x

Plevelné spektrum kukuřice bývá poměrně úzké. Dominují obvykle merlíky, laskavce, rdesna a prosovité trávy (nejčastěji ježatka kuří noha, ale také béry či plevelná prosa). Lokálně mohou způsobovat problémy také další pozdní jarní plevele, především bažanka roční, durman obecný, či mračňák Theophrastův, které mohou vzcházet z poměrně velké hloubky, čímž se stávají odolnější vůči preemergentním herbicidům.

Titan systém odplevelení cukrovky Šlape jako hodinky

Titan systém odplevelení cukrovky
Šlape jako hodinky

30. 04. 2018 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Plevele Zobrazeno 1838x

Goltix Titan je dvousložkový herbicid do cukrovky s prodlouženým působením a vysokou přidanou hodnotou. Ideální partner pro herbicid Belveder Forte. Spolu vytváří Titan Systém kontroly plevelů v cukrovce kombinující pět účinných látek. Nabízí jednoduchý recept na čisté pole. Mimořádně šetrný k cukrovce již od jejího vzcházení.

Alternatívy herbicídnej regulácie zaburinenosti kukurice siatej

Alternatívy herbicídnej regulácie zaburinenosti kukurice siatej

29. 04. 2018 Doc. Ing. Ivan Černý, PhD., Ing. Dávid Ernst, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra Plevele Zobrazeno 2308x

Obilniny sú plošne najrozsiahlejšou a hospodársky najdôležitejšou skupinou plodín. Ich pestovanie je dominantné, nakoľko reálne predstavujú hlavnú energetickú zložku výživy ľudí a zvierat. Významné postavenie medzi obilninami prináleží kukurici siatej. Z pohľadu svetovej i domácej produkcie je zaradená medzi najintenzívnejšie sa rozvíjajúce plodiny. Pestovanie kukurice siatej je v našich podmienkach na pomerne vysokej úrovni.

Flexibilní herbicidní ochrana kukuřice

Flexibilní herbicidní ochrana kukuřice

24. 04. 2018 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 2232x

Časně postemergentní herbicidní ochrana je velmi oblíbenou formou řešení plevelů v kukuřici. V případě, že použijeme vhodný reziduální herbicid a zasáhneme plevele v nejcitlivějších růstových fázích, máme v rukách velmi účinný a efektivní nástroj pro řešení plevelů na začátku vegetace. Herbicid Adengo splňuje požadavky moderního herbicidu na spolehlivou účinnost, dlouhodobé působení a velmi dobrou selektivitu.

Nová formulace osvědčeného pendimethalinu - Pendifin 400 SC

Nová formulace osvědčeného pendimethalinu - Pendifin 400 SC

20. 04. 2018 Ing. Jaroslav Bašta; Agro Aliance s.r.o. Plevele Zobrazeno 2576x

Včasné odstranění konkurence plevelů je jednou ze základních podmínek úspěšného pěstování všech plodin, s velkým důrazem pak u plodin setých tzv. „na široko“ (luskoviny, kukuřice, slunečnice). U těchto plodin je první část vegetační doby velmi závislá na kvalitní ochraně před vzcházejícími plevely, minimálně do té doby, než jsou kulturní plodiny schopné konkurovat plevelům. Tj.

Sulcotrek - Cesta k čisté kukuřici

Sulcotrek - Cesta k čisté kukuřici

15. 04. 2018 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Plevele Zobrazeno 1823x

Sulcotrek je nově vyvinutý herbicid proti kompletnímu spektru jednoletých plevelů v kukuřici. Obsahuje originální kombinaci dvou osvědčených účinných látek s půdním a zároveň i kontaktním účinkem. Vysoká šetrnost umožňuje jeho použití i v osivových kukuřicích, rovněž tak i v pozdějších růstových fázích na opravné zásahy. Doporučujeme zejména pro časně postemergentní aplikace. Vše za příznivou cenu.

Základní herbicidní ošetření kukuřice

Základní herbicidní ošetření kukuřice

14. 04. 2018 Ing. Karel Sikora, Ph.D.; Dow AgroSciences Plevele Zobrazeno 4483x

Kukuřice je svou plochou pěstování druhá nejrozšířenější plodina, celosvětově se pěstuje na přibližně 180 milionech hektarů. V České republice je ročně oseto více než 300 tis. ha. V posledních letech narostlo její využití především pro bioplynové stanice, naopak klesá pěstování kukuřice na zrno. Jako typická širokořádková plodina je v ranných vývojových fázích velmi citlivá na konkurenci plevelů.

Herbicidní ochrana obilnin na jaře

Herbicidní ochrana obilnin na jaře

12. 04. 2018 Ing. Petr Ort; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 2764x

Při výběru herbicidu pro jarní ošetření obilnin je nutné zohlednit kromě spektra plevelů také použitelnost při nižších teplotách. Včasnost zásahů proti plevelům je základem úspěšné technologie pěstování obilnin. Moderní tekuté formulace společnosti Bayer přináší komfortní manipulaci při aplikaci, rychlejší účinnost a spolehlivější působení za méně příznivých podmínek.

Efektivní regulace výdrolu ozimé řepky

Efektivní regulace výdrolu ozimé řepky

09. 04. 2018 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 4613x

Řepka olejka je jednou z hospodářsky nejvýznamnějších plodin českého zemědělství. Velké plochy ozimé řepky (téměř 400 tis. ha) však způsobují pěstitelům určité problémy. Jedním z nich je nárůst zaplevelení následných plodin v osevním postupu výdrolem řepky ze sklizňových ztrát. Perzistence semen řepky v půdě je delší než u většiny plevelů a především na těžších půdách vydrží semena řepky v půdě životná i více než 10 let.

Jarní ochrana řepky ozimé proti nežádoucímu zaplevelení

Jarní ochrana řepky ozimé proti nežádoucímu zaplevelení

07. 04. 2018 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby s.r.o. Šumperk Plevele Zobrazeno 2942x

V posledních letech, a nejinak je tomu zatím i v letošním vegetačním roce, jsme svědky toho, že prakticky až do konce prosince jsou teploty nadprůměrně vysoké, a i průběh počasí nahrává tomu, aby vegetovaly nejen rostliny ozimé řepky, ale především široké spektrum plevelů a bude nutno proti nim na jaře herbicidně zasáhnout.

Škodlivost plevelů v porostech jarního ječmene

Škodlivost plevelů v porostech jarního ječmene

05. 04. 2018 Ing. Jan Winkler, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Plevele Zobrazeno 3516x

Společenství rostlin na orné půdě se skládá ze dvou skupin rostlin - z plodin a polních plevelů. Toto společenství nazýváme agrofytocenózou. Změny, které v agrofytocenóze probíhají, jsou vyvolány pěstiteli - zemědělci. Ti se snaží upravit prostředí tak, aby co nejvíce vyhovovalo pěstovaným plodinám, a to pomocí zpracování půdy, střídáním plodin, hnojením, ochranou plodin proti škodlivým činitelům atd.

Se silou plamene

Se silou plamene

08. 03. 2018 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 1971x

Změna je život, říká se. A platí to nejen pro život, ale i pro náš obor. Zúžení osevních postupů a rozšiřující se bezorebné zpracování půdy vede k proměně plevelného spektra. Na mnoha místech se tak začíná řešit potřeba efektivní ochrany proti zástupcům z rodu sveřepů.

Biologie a možnosti regulace sveřepu jalového

Biologie a možnosti regulace sveřepu jalového

06. 03. 2018 Ing. Pavlína Košnarová, Ph.D., Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Veronika Valičková, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3101x

Současný způsob hospodaření na orné půdě s vysokým zastoupením ozimých obilnin a uplatňováním minimalizace při zpracování půdy vyhovuje většině trávovitých plevelů. Vzhledem k tomu, že mají velkou schopnost se přizpůsobovat podmínkám prostředí a jsou velmi konkurenceschopné, jejich zastoupení na našich polích v posledních letech významně stoupá.

Zakládání porostu máku a regulace plevelů

Zakládání porostu máku a regulace plevelů

27. 02. 2018 Ing. Pavel Cihlář, Ph.D, Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Ing. Jiří Havel, CSc.; OSEVA vývoj a výzkum s.r.o., Opava Plevele Zobrazeno 5311x

Mák byl v roce 2017 v České republice pěstován na ploše cca 32,6 tis. ha, což je zhruba stejná výměra jako v roce 2015 (tab. 1). Vegetační rok 2017 nebyl z pohledu máku na řadě míst optimální.

Odolnost bramboru k metribuzinu

Odolnost bramboru k metribuzinu

01. 01. 2018 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 21767x

Hodnocení odrůd podle citlivosti k postemergentní aplikaci herbicidů s účinnou látkou metribuzin pro rok 2018 (Zdroj: Katalog Bayer 2018 - Přípravky na ochranu rostlin, odrůdy a proštředky pro DDD činnosti).

Plevele a hospodaření se slámou

Plevele a hospodaření se slámou

14. 11. 2017 Ing. Jan Winkler, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Plevele Zobrazeno 7460x

Sláma je v současné době chápána jako vedlejší produkt vznikající při pěstování zrnin. Z botanického hlediska se jedná o odumřelé stonky a zbytky listů plodin, v případě obilnin stonky označujeme jako stébla.

1 .. 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
detail