BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Základy zpracování půdy (9): Hlubší kypření půdy bez obracení ornice

Základy zpracování půdy (9): Hlubší kypření půdy bez obracení ornice

10. 12. 2021 Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 4413x

Hlubší kypření půdy bez obracení ornice slouží ke zpracování celého orničního profilu. Při tomto zpracování půdy nedochází k obracení půdy jako při orbě, ale je spojeno s rozdílnou intenzitou mísení půdy či s prokypřením půdy na základě jejího nadzvednutí a opětovného poklesu po průjezdu pracovního nástroje.

Rok se službami FarmSight: Velkostatek Tetín

Rok se službami FarmSight: Velkostatek Tetín

09. 12. 2021 Ing. Lešek Podhorský; STROM PRAHA a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 2517x

FarmSight služby nevyužívají zdaleka jen velké podniky, ale také soukromí zemědělci nebo menší či středně velké farmy. Jedním z příkladů je i společnost Velkostatek Tetín hospodařící na výměře 800 ha v okolí Berouna, Slaného a Karlštejna. V polovině května letošního roku jsme se sešli společně s manažerem farmy Ing. Jiřím Macečkem, abychom zhodnotili rok s FarmSight službami.

Proseeds
Energen

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

Do výjimečných vláhových podmínek, které jsou právě teď na začátku června 2024, patří stimulace s výjimečnými účinky. Doporučujeme Energen Foliar Plus v dávce 0,5 l/ha. Je vhodný i do brambor na lupínky a hranolky, protože nezvyšuje obsah cukru. Navíc vyrovnává a zvětšuje velikost hlíz, a tím zvyšuje i výtěžnost lupínků. U cukrové řepy platí, že každý decimetr listů navíc je jedna kostka cukru.

Nelegální pesticidy - popelka mezi tématy Zelené dohody pro Evropu

Nelegální pesticidy - popelka mezi tématy Zelené dohody pro Evropu

08. 12. 2021 Ing. Miluše Dvoržáková; Česká asociace ochrany rostlin Legislativa Zobrazeno 2809x

Obchod s nelegálními přípravky na ochranu rostlin je stále podceňovaným problémem, který se za posledních 15 let v tichosti rozrostl do jedné z nejlukrativnějších a nejméně prozkoumaných kriminálních aktivit, které jsou ovládány sítěmi mezinárodního organizovaného zločinu. Jedná se o aktivity, které představují výrazné riziko pro zdraví spotřebitelů, zemědělců i životní prostředí.

Skladování cukrovky

Skladování cukrovky

07. 12. 2021 Ing. Klára Pavlů, Ph.D.; Řepařský institut spol. s r.o., Semčice Skladování Zobrazeno 2147x

Řepná kampaň je vyvrcholením celoročního úsilí v pěstování cukrovky. V roce 2020 se ukázalo, že i přes veškerou péči věnovanou řepě na poli během vegetace, může dojít v průběhu kampaně k mnoha událostem, které vedou ke zhoršení konečného výsledku. Zvláště v ročnících, které během vegetace vypadají velmi nadějně, je škoda, když ztráty v závěru, při skladování a dodávce, očekávaný výsledek sníží.

Vegetativní reprodukce vytrvalých plevelů

Vegetativní reprodukce vytrvalých plevelů

06. 12. 2021 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Plevele Zobrazeno 3075x

Základní způsobem rozmnožování rostlin je generativní reprodukce. Vegetativní reprodukce představuje doplňkový způsob rozmnožování, který je často využíván některými vytrvalými druhy. Ty se rozmnožují prostřednictvím diaspor vegetativního původu (např. hlízami, cibulemi, pacibulkami, částmi oddenků, kořenových výběžků a kořeny s adventivními pupeny).

Samojízdný postřikovač Hardi Alpha evo se stabilními rameny Delta Force

Samojízdný postřikovač Hardi Alpha evo se stabilními rameny Delta Force

04. 12. 2021 Jana Kadlčíková; UNIMARCO a.s. Mechanizace Zobrazeno 2314x

Samojízdné postřikovače Hardi Alpha evo jsou dobře známé, především díky technologii Twin, aktivní řízené asistenci vzduchu zajišťující minimalizaci úletu postřiku. Rádi bychom Vám představili tento stroj v trochu jiném provedení, než je obvyklé. Praktickou ukázku jsme měli možnost vidět začátkem července u zákazníka v Polsku.

Eliminace výdrolu kulturních trav pěstovaných na semeno v následných polních plodinách se zřetelem na řepku ozimou

Eliminace výdrolu kulturních trav pěstovaných na semeno v následných polních plodinách se zřetelem na řepku ozimou

03. 12. 2021 Ing. Jan Frydrych, Lenka Bradáčová; OSEVA vývoj a výzkum s.r.o., Zubří Plevele Zobrazeno 1654x

Osivo trav je významným exportním artiklem a je součástí celkového potenciálu vývozu osiv v České republice. Pěstování trav na semeno klade zvýšené nároky zejména na efektivitu produkce výnosu a tím ekonomiku celého pěstitelského procesu. Současně je třeba zajistit i odpovídající kvalitu produkce osiva trav, která bude odpovídat evropským a světovým parametrům.

Postřikovače a nové trendy v ochraně rostlin

Postřikovače a nové trendy v ochraně rostlin

02. 12. 2021 Ing. Petr Harašta, Ph.D., Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 3780x

Ochrana rostlin, alespoň pokud jde o aplikaci přípravků na ochranu rostlin, se v současné době potýká se snahami významně omezit používání chemických látek (jak přípravků, tak i hnojiv). Výrobci aplikační techniky ji vybavují novými systémy, technologiemi a způsoby aplikace a zaměřují se mimo jiné na udržitelné používání přípravků. V technických i technologických řešeních se dnes využívá prvků precizního zemědělství.

Specialisté na postřikovače z jihu Čech

Specialisté na postřikovače z jihu Čech

29. 11. 2021 Ing. Jan Kovařík; AGRIO MZS s.r.o. Mechanizace Zobrazeno 2412x

Žijeme v době moderních technologií či online komunikace a tyto trendy můžeme pozorovat ve svém okolí napříč různými obory a odvětvími. Některá auta již jezdí sama, letadla také létají pouze s minimální asistencí pilota a například robotická chirurgie je už nedílnou součástí současného zdravotnictví. A vývoj v zemědělské technice není samozřejmě výjimkou.

Co ještě udělat, než přijde zima na zahradu

Co ještě udělat, než přijde zima na zahradu

26. 11. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2500x

Při mírném a teplém podzimu roste trávník ještě i v listopadu. I když jste v sezoně zvyklí sekat ho nakrátko, při posledním podzimním sečení ho ponechte raději 5 cm a vyšší, aby byly lépe chráněny odnožovací uzly a kořeny před rozmary zimy.

Proč je vápník pro rostliny důležitý?

Proč je vápník pro rostliny důležitý?

25. 11. 2021 Ing. Jindřich Černý, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 7289x

Vápník patří mezi nepostradatelné rostlinné živiny. V zemědělské praxi je tento prvek často spojován s půdními vlastnostmi, zejména hodnotou pH, případně půdní strukturou. To je v pořádku, zde má nezanedbatelný význam. Nesmíme však zapomínat na jeho důležité funkce v rostlinách.

Zhodnocení ochrany rostlin na střední Moravě za rok 2021

Zhodnocení ochrany rostlin na střední Moravě za rok 2021

23. 11. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1192x

Letos (i v loňském roce) byly na více místech ovocné stromy poškozeny jarními mrazy. Mrazy zasáhly pěstitelské oblasti v první dekádě dubna a pak na přelomu dubna a května. Sady mrazům většinou odolaly díky opoždění vegetace, kdy stromy kvetly o několik týdnů později.

Choroby řepy: Choroby vzcházejících rostlin - spála řepy

Choroby řepy: Choroby vzcházejících rostlin - spála řepy

22. 11. 2021 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2025x

Spála řepy patří k významným onemocněním cukrové řepy. Vyskytuje ve všech oblastech pěstování řepy, především na utužených a zamokřených půdách. Jedná se o komplexní onemocnění způsobené různými mikroorganizmy vyskytujícími se v půdě a patogeny přenosnými osivem.

Nové možnosti ochrany proti podzimním škůdcům řepky a obilnin

Nové možnosti ochrany proti podzimním škůdcům řepky a obilnin

20. 11. 2021 Ing. Zdeněk Folk; Corteva Agriscience Škůdci Zobrazeno 2572x

Po zákazu neonikotinoidních mořidel a přípravků s obsahem, thiaklopridu, chlorpyrifosu a dalších účinných látek, nám zůstala pro podzimní ošetřování proti škůdcům jen velmi omezená nabídka přípravků. Dobrou zprávou je, že společnost Corteva Agriscience přichází s možností použití neonikotinoidního přípravku Gazelle a možná i nové účinné látky v přípravku Transform.

Podkorní hmyz v městské zeleni

Podkorní hmyz v městské zeleni

19. 11. 2021 Ing. Marie Zahradníková, Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Škůdci Zobrazeno 3535x

Podkorní hmyz je jednou z nejvýznamnějších skupin napadající lesní dřeviny, jehličnaté i listnaté. Nejpočetnější a nejčastěji škodící skupinu tvoří kůrovcovití (Curculionidae: Scolytinae), ale i některé další čeledi brouků, jako např. krascovití (Buprestidae) nebo nosatcovití (Curculionidae). V městské zeleni se často vyskytuje celá řada takových druhů, které se pravidelně vyskytují jako škůdci v lesních porostech.

Možnosti využití a choroby druhů lupiny

Možnosti využití a choroby druhů lupiny

18. 11. 2021 Ing. Irena Bačová; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 3450x

Semena druhů pěstovaných lupin jsou velmi hodnotná a využívají se do krmných směsí pro hospodářská zvířata a také se využívají pro potravinářské účely.

Zhodnocení ochrany rostlin na střední Moravě za rok 2021

Zhodnocení ochrany rostlin na střední Moravě za rok 2021

15. 11. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1273x

Hospodaření v zemědělské prvovýrobě je pod silným tlakem ekonomických a zejména přírodních vlivů a je čím dál tím náročnější a složitější.

Ošetření semenných porostů jetelovin a dalších pícnin: Tolice (vojtěšky)

Ošetření semenných porostů jetelovin a dalších pícnin: Tolice (vojtěšky)

12. 11. 2021 Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 5791x

Tolice (Medicago) je rod z čeledi bobovité. Jsou to jednoleté nebo víceleté byliny, výjimečně keře. Nejznámějším kulturním druhem je tolice setá (Medicago sativa L.), více známá jako vojtěška setá nebo tolice vojtěška. Pěstují se i další kulturní druhy, např. tolice dětelová (Medicago lupulina L.) a tolice srpovitá neboli vojtěška srpovitá (Medicago falcata L.).

Houbové choroby chmele

Houbové choroby chmele

10. 11. 2021 Ing. Markéta Trefilová; Chmelařský institut s. r. o. Žatec Choroby Zobrazeno 1973x

Plíseň chmele, choroba, kterou způsobuje Pseudoperonospora humuli (Miyabe & Takah.) G. W. Wilson 1914, je v současné době nejzávažnější houbovou chorobou ohrožující produkci chmele ve všech chmelařských oblastech, převážně pak ve vlhčích regionech (Gent a kol., 2015).

Choroby a škůdci dobromysli

Choroby a škůdci dobromysli

08. 11. 2021 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 3699x

Dobromysl obecná (Origanum vulgare L., Lamiaceae) se původně vyskytovala ve Středomoří, v Malé Asii, na Kavkaze a Blízkém Východě, v Íránu, v nižších polohách Himálaje, v jižní Číně a na Tchaj-wanu, odkud se rozšířila do ostatních částí světa. V České republice roste volně na slunných stráních a mezích, často se vysazuje v zahradách.

Možnosti řešení eroze v souvislosti se změnami legislativy i klimatu

Možnosti řešení eroze v souvislosti se změnami legislativy i klimatu

05. 11. 2021 Ing. Antonín Šandera; Agro 2000, s. r. o. Technologie pěstování Zobrazeno 5471x

Prevence erozních škod na pozemcích je trvale diskutovaným tématem jak v rovině praktické, tak v otázce nastavení příslušné legislativy. Aktuálně do způsobu řešení eroze promlouvají nejen podmínky DZES (dobrého zemědělského a environmentálního stavu), ale i připravovaný prováděcí předpis zákona o ochraně zemědělského a půdního fondu známý jako protierozní vyhláška.

Uplatňování systému integrované ochrany rostlin v souvislosti se změnou legislativy (49): Regulace reziduí pesticidů v zelenině a v ovoci III. – model degradace reziduí pesticidů

Uplatňování systému integrované ochrany rostlin v souvislosti se změnou legislativy (49): Regulace reziduí pesticidů v zelenině a v ovoci III. – model degradace reziduí pesticidů

03. 11. 2021 Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc.; Ing. Jitka Stará, Ph.D., Ing. Tereza Horská, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Ochrana obecně Zobrazeno 1514x

V tomto příspěvku je popsán model degradace reziduí pesticidů v průběhu vegetace pro fungicidy a insekticidy v ovoci a zelenině. Dále jsou uvedeny informace o využití modelů degradace reziduí pesticidů a je popsán formalizovaný proces stanovení akčních ochranných lhůt.

Strip-till technologie - cesta ke snížení nákladů

Strip-till technologie - cesta ke snížení nákladů

01. 11. 2021 Ing. Josef Šebela; Jedovnice Mechanizace Zobrazeno 7453x

O strip-tillu jsem toho napsal již hodně, ale je důležité opakovaně připomínat výhody této technologie, protože stále nemá v českém zemědělství postavení, jakou by si zasloužila. S ohledem na chystaná nová omezení s tlakem na snížení používání hnojiv a pesticidů anebo zastropování dotací, bude každý farmář nucený přemýšlet o úspoře nákladů se zachováním životaschopné produkce.

Ekosystémové služby v zemědělství (1)

Ekosystémové služby v zemědělství (1)

29. 10. 2021 Ing. Hana Foffová a kol. Ochrana obecně Zobrazeno 2509x

Ve zdravé zemědělské krajině nenacházíme jen pěstovanou plodinu a její škůdce, ale mnohem více organismů. Zdravou krajinou myslíme prostředí, které obsahuje minimum reziduí pesticidů, neobsahuje nadbytek průmyslových hnojiv, její půda je zdravá, plná humusu a bohatá na půdní život.

Přehled aktivit společností působících v oblasti precizního zemědělství, 2022

Přehled aktivit společností působících v oblasti precizního zemědělství, 2022

28. 10. 2021 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 2266x

Podrobný přehled činností hlavních společností působících na českém trhu v oblasti precizního zemědělství, umožňující porovnání šíře nabídky prováděných analýz a navazujících služeb. Obsahuje také možnosti vzájemného propojení a se zemědělskou technikou, kdy může být využíváno prostředků obsažených v zemědělské mechanizaci, nebo naopak za pomoci vlastního řešení, nezávislého na použité technice.

1 .. 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 .. 113
detail