BASF
BASF
BASF

AGRA

Výživa a stimulace

Možnosti využití biostimulantů pro stabilizaci výnosů

Možnosti využití biostimulantů pro stabilizaci výnosů

13. 06. 2024 Ing. Alena Bezdíčková, PhD.; Ditana spol. s r. o. Stimulace Zobrazeno 367x

Zemědělská činnost je velice rozmanitá a faktorem, který se nejvýznamnější měrou podílí na variabilitě jednotlivých pěstitelských ročníků, je počasí. Dnes snad již nikdo nepochybuje o měnícím se klimatu. Klimatická změna se projevuje v nejrůznějších formách. Mimo jiné dochází ke zvyšování průměrných měsíčních i ročních teplot, tedy k celkovému oteplování planety.

Listová hnojiva a novinky od společnosti Innvigo

Listová hnojiva a novinky od společnosti Innvigo

10. 06. 2024 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Hnojení Zobrazeno 215x

Také v letošním roce společnost Innvigo přináší pestrou nabídku speciálních kapalných a rozpustných listových hnojiv s širokým využitím v řadě plodin, mezi něž patří i letošní novinky CuProte a Nano Active Forte.

Limagrain
Energen

Ošetření plodin po krupobití, při zamokření a přetahování asimilátů do klasů

Témata popsaná v nadpisu se nám kumulovala v telefonických rozhovorech minulých dní. Dominantní bylo poškození kroupami v širokém a nerovnoměrném pásu od Kolína po Opavu, k tomu přicházelo téma lokálního zamokření, regionálních přísušků a občas i nevypláchnutých postřikovačů po herbicidu. Z důvodu velkého počtu dotazů jsme se rozhodli aktualizovat principy regenerace pro plodiny a momenty jichž se to aktuálně týká.

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

06. 06. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 2347x

Do výjimečných vláhových podmínek, které jsou právě teď na začátku června 2024, patří stimulace s výjimečnými účinky. Doporučujeme Energen Foliar Plus v dávce 0,5 l/ha. Je vhodný i do brambor na lupínky a hranolky, protože nezvyšuje obsah cukru. Navíc vyrovnává a zvětšuje velikost hlíz, a tím zvyšuje i výtěžnost lupínků. U cukrové řepy platí, že každý decimetr listů navíc je jedna kostka cukru.

Technologie BioAktiv CZ je odpovědí na zemědělské výzvy roku 2024

Technologie BioAktiv CZ je odpovědí na zemědělské výzvy roku 2024

04. 06. 2024 Mgr. Martin Maxa, Ing. Josef Basík; BioAktiv CZ Stimulace Zobrazeno 221x

Když přemýšlíme nad inovacemi našich produktů a agrotechnik, myslíme na globální i lokální kontext a výzvy, které jsou teprve za dveřmi a zemědělství jako takové budou ovlivňovat. Zároveň nezapomínáme na českého zemědělce, který se sice dokáže držet tradice zuby nehty, ale není mu cizí ani zavádění moderních technologií a přístupů ve výživě rostlin a instinkt přizpůsobení se. Co nás tedy s největší pravděpodobností v roce 2024 čeká?

Vliv organických hnojiv na erozní parametry půdy

Vliv organických hnojiv na erozní parametry půdy

03. 06. 2024 Ing. Martin Císler; Česká zemědělská univerzita v Praze Hnojení Zobrazeno 433x

V České republice představuje půda klíčový faktor v rostlinné produkci, a proto je intenzivně zkoumána z hlediska její kvality a vlastností. Jako komplexní směs minerálních a organických látek disponuje půda pomalou regenerační schopností. Porušení tohoto regeneračního cyklu, způsobené například nevhodnou volbou osevních postupů, vede ke snížení obsahu organické hmoty v půdě a následné erozi.

Topsil - novinka pro sílu a odolnost

Topsil - novinka pro sílu a odolnost

02. 06. 2024 Ing. Jan Šamalík; CHEMAP AGRO s.r.o. Stimulace Zobrazeno 256x

V letošním roce uvádí společnost CHEMAP AGRO s.r.o. na trh nový přípravek s obchodním názvem Topsil. Přípravek patří do skupiny rostlinných biostimulantů a vznikl na základě spolupráce společnosti s pracovištěm růstových regulátorů na Univerzitě Palackého v Olomouci. Tedy na základě stejné spolupráce jako již dříve vznikl úspěšný přípravek Aucyt® Start.

Ošetření plodin po krupobití, při zamokření a přetahování asimilátů do klasů

Ošetření plodin po krupobití, při zamokření a přetahování asimilátů do klasů

31. 05. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 2735x

Témata popsaná v nadpisu se nám kumulovala v telefonických rozhovorech minulých dní. Dominantní bylo poškození kroupami v širokém a nerovnoměrném pásu od Kolína po Opavu, k tomu přicházelo téma lokálního zamokření, regionálních přísušků a občas i nevypláchnutých postřikovačů po herbicidu. Z důvodu velkého počtu dotazů jsme se rozhodli aktualizovat principy regenerace pro plodiny a momenty jichž se to aktuálně týká.

Rozdílná témata a jeden cíl - zvýšení výnosu a jeho kvality

Rozdílná témata a jeden cíl - zvýšení výnosu a jeho kvality

20. 05. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 913x

V současném období můžeme významně ovlivnit přesun asimilátů do generativních orgánů několika plodin. Speciálně u potravinářských pšenic vidíme změnu chování farem v masivním zájmu o Energen Aktivátor Plus, který umí nejenom zvýšit výnos, ale i obsahy dusíkatých látek v zrnu.

Specifika hnojení jarního ječmene

Specifika hnojení jarního ječmene

16. 05. 2024 Ing. Jindřich Černý, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 498x

Jarní obilniny (obecně) jsou v osevních postupech důležitou skupinou plodin. Někdy však zůstávají trochu opomenuté ve výživě rostlin. To je nežádoucí, zejména u jarního ječmene. Jaké jsou jeho nároky na živiny a na co bychom neměli zapomínat s ohledem na současné poznatky? Na tyto otázky se pokusíme odpovědět v následujícím příspěvku.

Unikátní Utrisha N od Cortevy mění pravidla hnojení a zvyšuje výnosy

Unikátní Utrisha N od Cortevy mění pravidla hnojení a zvyšuje výnosy

11. 05. 2024 Ing. Tomáš Vereš, PhD., Jaroslav Jančík; Corteva Agriscience Stimulace Zobrazeno 392x

Dusík, zásadní složka zemské atmosféry, je klíčový pro výživu rostlin a zemědělskou produktivitu. Výzvou však zůstává jeho efektivní využití a minimalizace environmentálních dopadů, zejména v kontextu vysokých cen hnojiv. Corteva Agriscience reaguje inovacemi - stabilizátorem dusíku N-Lock Super a biostimulátorem Utrisha N, které snižují ztráty dusíku a zvyšují výnosy a kvalitu plodin.

Status®: Překoná sucho a horko, rozšíření registrace

Status®: Překoná sucho a horko, rozšíření registrace

10. 05. 2024 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Stimulace Zobrazeno 373x

Doba efektivnějšího využívání stimulátorů i pro polní plodiny nastává. Dáno zčásti legislativním tlakem Evropské unie na limitaci používání klasických chemických přípravků v ochraně rostlin, zčásti také evolucí v poznání, že správně podmíněné zásahy do fyziologie rostlin sami o sobě dokážou pozitivně ovlivňovat výnos a kvalitu produkce.

Hnojenie ozimnej pšenice na jar

Hnojenie ozimnej pšenice na jar

09. 05. 2024 Prof. Ing. Ladislav Ducsay, Dr.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Hnojení Zobrazeno 491x

V praktickej výžive rastlín je dôležité naplánovať a zabezpečiť efektívnu, biologicky a ekonomicky čo najracionálnejšiu aplikáciu živín, pri zohľadnení špecifických odrodových požiadaviek determinovaných v priestore a čase, v záujme zabezpečenia maximálnej produktivity a rentability výroby poľnohospodárskych produktov.

Kvalita a výnos u pšenice, jarního ječmene, máku, kukuřice…

Kvalita a výnos u pšenice, jarního ječmene, máku, kukuřice…

07. 05. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 1357x

Srážky na začátku května, někde silnější, jinde skromné dávají porostům naději k nadechnutí. U jařin bude mít obecně smysl pracovat s kořeny. U pšenic se blížíme v nejjižnějších lokalitách ošetření klasovým fungicidem a současně se první porosty kukuřic dostávají do fáze, kdy výborně reagují na stimulační impuls.

Výrobky Energen v cukrové řepě a pšenici

Výrobky Energen v cukrové řepě a pšenici

02. 05. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král, Ing. Radek Kašík; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 1019x

Porosty pšenice mají dle teritoriích velký rozptyl růstových fází. Od BBCH 31 u pozdnějších výsevů ve vyšší nadmořské výšce, po fázi vymetaných pšenic raných odrůd v jižních oblastech Moravy. Klíčící a vzcházející porosty cukrových řep byly, a to zvláště v českém teritoriu poškozené mrazy a došlo k jejich přesevům. Návrh vedení porostů cukrovky naleznete ve videu popisujícím technologii využití výrobků Energen.

Začínáme přicházet o vodu - ochrana systémem Energen

Začínáme přicházet o vodu - ochrana systémem Energen

02. 05. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 1018x

V tomto článku se budeme věnovat několika aktuálním doporučením. Dominantně chceme hovořit o tom, že mnoho porostů je v ve vláhovém bodu zlomu, (někde i hluboko za ním), kdy jim hrozí ztráta vody díky regionálně nedostatečným srážkám. Dle portálu Intersucho i dle předpovědí je před námi většinově další minimálně 14denní přísušek s pouze drobnými srážkami.

Hnojiva obohacená o hydrogely - alternativa výživy polních plodin v podmínkách sucha

Hnojiva obohacená o hydrogely - alternativa výživy polních plodin v podmínkách sucha

30. 04. 2024 Doc. Ing. Petr Škarpa, Ph.D. a kol. Výživa a stimulace Zobrazeno 376x

Voda sehrává nepostradatelnou úlohu při příjmu, transportu i využití živin. Její obsah v půdě a následná dostupnost rostlinám je jedním z klíčových faktorů rostlinné produkce. Klimatická změna s sebou přináší oteplování a až extrémně nerovnoměrné rozložení srážek, které jsou příčinou zemědělského sucha.

Encera SC - nová formulace pro uživatelsky komfortnější použití se zárukou výnosu

Encera SC - nová formulace pro uživatelsky komfortnější použití se zárukou výnosu

25. 04. 2024 Ing. Lukáš Svoboda; AgroProtec s.r.o. Výživa a stimulace Zobrazeno 317x

V loňském roce byla na český trh uvedena nová technologie pro systémové poutání vzdušného dusíku do rostlin pod obchodním názvem Encera. Tento systémový, mikrobiální biostimulant fixuje vzdušný dusík v obilninách, řepce, kukuřici, bramborách, slunečnici, máku, hořčici, luskovinách a zelenině.

Regenerace plodin po mrazech - réva vinná, ovocné sady, polní plodiny

Regenerace plodin po mrazech - réva vinná, ovocné sady, polní plodiny

25. 04. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 1208x

U porostů, které jsou poškozené mrazem musíme brát v úvahu několik faktorů. Růstová fáze vývoje porostu, kdy u malých rostlin musíme zjistit celkovou mortalitu a tím pádem i smysl regenerace. Ve finálních fázích, např. kvetení řepky brát v úvahu hustotu porostu, počet zbylých šešulí a schopnost odrůdy kompenzovat HTS.

Plodiny, úhly pohledu a regenerace po mrazech

Plodiny, úhly pohledu a regenerace po mrazech

22. 04. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 1033x

Ve druhé polovině dubna 2024 prochází porosty nízkými teplotami. Některým porostům teploty okolo 8 °C spíše prospějí, jiné budou pravděpodobně poškozené nočními mrazíky. Obecně by takovýto průběh teplot nebyl k tomuto datu nijak výjimečný, ale vzhledem k vývoji porostů, které jsou o měsíc napřed, to může být problém. V současné době jsou porosty v závislosti na nadmořské výšce ve významně odlišných fázích vývoje.

Problematika dusíkaté výživy jarního ječmene

Problematika dusíkaté výživy jarního ječmene

15. 04. 2024 Prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna a kol. Výživa a stimulace Zobrazeno 522x

Výroba ječného sladu špičkové kvality se neobejde bez kvalitní suroviny. Kvalitní surovinou rozumíme homogenní partie ječného zrna, vyznačujícího se dostatečnou extraktivností, tj. maximálním obsahem škrobu a přiměřeným obsahem dusíkatých látek s vysokou biologickou hodnotou, spočívající ve vysoké klíčivosti a také rychlosti klíčení.

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

14. 04. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 1348x

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

14. 04. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 1250x

Na cca 50 % výměry pšenice jsou porosty, které jsou stále silně nevyrovnané s velkým nepoměrem nadzemní části a kořenů. Ty nemají často objem ani potřebný výkon. Nevyrovnaným porostům se silným hlavním stéblem a slabšími odnožemi můžeme pomoci.

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

12. 04. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 1723x

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy. To dodá porostům dlouhodobou stabilitu v jejich dalším vývoji.

Sofistikovaná listová výživa - regenerace kořenů a posílení zdravotního stavu v jednom vstupu

Sofistikovaná listová výživa - regenerace kořenů a posílení zdravotního stavu v jednom vstupu

09. 04. 2024 Ing. Josef Basík; BioAktiv CZ Výživa a stimulace Zobrazeno 358x

Letošní průběh zimy do konce roku 2023 probíhal v anglickém stylu, tedy že i pod sněhem půda nepromrzla. Začátkem nového roku přišlo střídání mrazu a oteplení takřka bez sněhové pokrývky, což není hlavně pro mělce kořenící ozimy a slabé řepky příznivé. Bude proto důležité podívat se na stav kořenů také u dobrých, vitálních rostlin a podpořit jejich regeneraci po zimě.

Vyzrát na výnos stylem StimSTART - Cíl, se vyplatí

Vyzrát na výnos stylem StimSTART - Cíl, se vyplatí

07. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO, a.s. Stimulace Zobrazeno 317x

NaStimSTARTovat porosty ozimých obilnin či ozimé řepky může být jedním z prvních adeptů jarních agrotechnických zásahů, které můžou oslabené porosty vrátit zpět do hry o co nejvyšší výnosový potenciál. Pozdní termín setí v kombinaci se zamokřeným půdním profilem a sníženou životaschopností kořenové soustavy těchto plodin mohou zásadně přibrzdit další rozvoj.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 .. 12
detail