BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Výživa a stimulace

Zemědělství budoucnosti: Inovace mění produkci potravin

Zemědělství budoucnosti: Inovace mění produkci potravin

05. 03. 2023 Ing. Martin Bohuněk, BioAktiv CZ Listová hnojiva Zobrazeno 1240x

Mezi nejzásadnější současné trendy moderního zemědělství patří udržitelnost, precizní zemědělství, snižování nákladů, využití biotechnologií, zapojení umělé inteligence a robotiky nebo zemědělství pro biopaliva, nutraceutika, kosmetiku a medicínu. Tyto tendence jsou vyvolávány stále rostoucími požadavky na kvalitu a ekologickou šetrnost produkce potravin a snaží se přijít s novými, inovativními řešeními.

Využití dusíku rostlinami ozimé řepky

Využití dusíku rostlinami ozimé řepky

04. 03. 2023 Ing. Jindřich Černý, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 1397x

Úspěšnost pěstování ozimé řepky je určena především dosaženým výnosem semen, případně obsahem oleje v semenech. Proces utváření výnosu řepky je ale velmi variabilní a závisí na genetických předpokladech pěstovaných odrůd, environmentálních a agronomických faktorech, jakož i interakcích mezi nimi. Z pohledu výživy je stále nejdůležitější živinou dusík.

Proseeds
Energen

Ošetření plodin po krupobití, při zamokření a přetahování asimilátů do klasů

Témata popsaná v nadpisu se nám kumulovala v telefonických rozhovorech minulých dní. Dominantní bylo poškození kroupami v širokém a nerovnoměrném pásu od Kolína po Opavu, k tomu přicházelo téma lokálního zamokření, regionálních přísušků a občas i nevypláchnutých postřikovačů po herbicidu. Z důvodu velkého počtu dotazů jsme se rozhodli aktualizovat principy regenerace pro plodiny a momenty jichž se to aktuálně týká.

NaStimSTARTujte se do jarní části sezóny

NaStimSTARTujte se do jarní části sezóny

02. 03. 2023 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO, a.s. Stimulace Zobrazeno 1238x

Primárním cílem období vývoje mladých rostlin na jaře je i vybilancované naživení porostů, třeba díky biostimulačnímu přípravku StimSTART (120 g/l N, 50 g/l P2O5, 100 g/l K2O, volné L-aminokyseliny, humínové a fulvonové kyseliny, ACRECIACTIV® komplex).

Inhibice dusíku z pohledu uhlíkové stopy zemědělství

Inhibice dusíku z pohledu uhlíkové stopy zemědělství

01. 02. 2023 Ing. Marek Světlík, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Výživa a stimulace Zobrazeno 1434x

Inhibitory dusíku jsou v dnešní době standardním prostředkem používaným v zemědělství s cílem maximalizovat využití dusíku jako živiny pro růst rostlin a zlepšit tak ekonomiku pěstování plodin. Současně však hraje dusík, konkrétně jeho oxidy, důležitou roli při zvyšování skleníkového efektu na Zemi.

Novinky firmy Bupor pro rok 2023

Novinky firmy Bupor pro rok 2023

18. 01. 2023 Ing. Petr Buriánek; BUPOR poradenství ve výživě a ochraně rostlin, s.r.o. Stimulace Zobrazeno 1481x

Společnost Bupor s.r.o. se specializuje zejména na prodej listových hnojiv s mikroprvky v chelátové vazbě a biostimulátorů na bázi volných aminokyselin. Dále nabízí přípravky na ochranu hlavních polních a speciálních plodin. V letošním roce obohatila svoje portfolio o několik dalších přípravků vyvinutých španělskou firmou Sustainable Agro Solutions S. A.U.

Nová řada přípravků firmy TRISOL farm s názvem TE...

Nová řada přípravků firmy TRISOL farm s názvem TE...

04. 12. 2022 Ing. Pavel Bezděk, Ing. Miroslava Hájková; TRISOL farm s.r.o., BEIDEA s.r.o. Stimulace Zobrazeno 2023x

Po osmi letech, kdy na trhu byla řada stimulátorů TS, přichází firma TRISOL farm s.r.o. se zásadní inovací této řady na řadu TE. Název TE je odvozen od nově přidané účinné látky epibrassinolidu 24-EPI. Co se týče ostatních komponentů, vychází nová řada TE z léty osvědčené řady TS a předchozích řad vyvíjených od roku 2002.

Snížené hnojení: Historický přehled vývoje metodik pro hnojení orných půd draslíkem vypracovaných VÚRV

Snížené hnojení: Historický přehled vývoje metodik pro hnojení orných půd draslíkem vypracovaných VÚRV

30. 11. 2022 RNDr. Václav Macháček, DrSc., Ing. Eva Kunzová, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Hnojení Zobrazeno 1669x

Po roce 1989 z ekonomických důvodů nastalo omezování nákupu průmyslových hnojiv a z tohoto důvodu poklesla úroveň hnojení. Začal pokles obsahu živin v půdě, a tím i pokles úrodnosti půd. Z tohoto důvodu bylo nutno řešit, na jakou úroveň může poklesnout hnojení, aby rostlinná výroba hlavně plnila svoji společenskou funkci.

N-Lock Super - pomocník od Cortevy

N-Lock Super - pomocník od Cortevy

20. 11. 2022 Jaroslav Jančík; CORTEVA Agrisciences Czech s.r.o. Hnojení Zobrazeno 1178x

Od začátku letošního roku se zemědělci potýkají s vysokými cenami průmyslových hnojiv a zatím to nevypadá, že by se to mělo zlepšovat. Každý zemědělec bude zřejmě přemýšlet, jaká nakoupit hnojiva a jak zefektivnit jejich použití. Ti zemědělci, kteří mají přístup i k organickým hnojivům, zvláště tekutým (digestát, kejda, močůvka atd.), zřejmě využijí přípravek N-Lock Super, a tím ušetří nejen náklady na hnojení.

Význam půdní organické hmoty pro úrodnost půd

Význam půdní organické hmoty pro úrodnost půd

16. 11. 2022 Prof. Ing. Tomáš Lošák, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 2314x

O půdě, jako neobnovitelném přírodním zdroji, se v poslední době hovoří čím dál častěji, a to v nejrůznějších souvislostech. Aktuálně je to zejména otázka produkce dostatečného množství kvalitních a cenově dostupných potravin, což se stává narůstajícím globálním problémem ve více směrech (nedostatek či významné zdražování vstupů, resp. inflace obecně, zemědělské sucho, válka na Ukrajině…).

Hnojenie ozimnej pšenice na jeseň

Hnojenie ozimnej pšenice na jeseň

28. 10. 2022 Prof. Ing. Ladislav Ducsay, Dr.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Hnojení Zobrazeno 2429x

Pri súčasných, turbulentných podmienkach poľnohospodárskej prvovýroby, najmä ekonomickej povahy, vystupuje do popredia otázka racionalizácie dávok živín s dôrazom na ich maximálnu efektivitu. Bez akýchkoľvek pochybností je možné konštatovať, že problematika vlahového deficitu je v posledných rokoch najdiskutovanejšou témou poľnohospodárskej praxe, no samozrejme i príslušnej vedeckej komunity.

Malá velká nanohnojiva

Malá velká nanohnojiva

21. 09. 2022 Ing. Ondřej Sedlář, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 1429x

Na tvrzení, že na velikosti záleží, se kromě každého rybáře či provozovatele vozidla typu SUV shodnou také všichni, kdo se zabývají nanomateriály. V případě nanomateriálů však platí, že menší je lepší. Nanohnojiva tedy mají ambici být lepší než hnojiva. Důvodů, proč by tomu tak mělo být, je víc. Stejně tak, jako nezodpovězených otázek.

Novum Czech slaví 10 let spolupráce se společností Agritecno

Novum Czech slaví 10 let spolupráce se společností Agritecno

12. 09. 2022 Ing. Daniel Trefil; Novum Czech s.r.o. Stimulace Zobrazeno 1267x

Úspěšná kooperace mezi firmou Novum Czech s.r.o. a předním výrobcem biostimulátorů růstu a listových hnojiv – španělskou společností Agritecno trvá již deset let. V průběhu této doby se podařilo zaregistrovat a následně zavést na český trh 18 přípravků, které se staly nedílnou součástí agronomické praxe.

Listová výživa pro rychlou dodávku živin

Listová výživa pro rychlou dodávku živin

11. 09. 2022 Ing. Vít Chmel, MBA; ICL Innovative Ag Solutions Česká republika a Slovensko Výživa a stimulace Zobrazeno 2638x

Během běžného sezonního vývoje prochází většina plodin fázemi vysokých nároků na živiny. Typickými příklady takových fází je rychlý růst rostlin po vyklíčení u jednoletých plodin, odnožování a tvorba zrna u obilnin, intenzivní prodlužování výhonků na jaře u trvalých plodin či fáze kvetení a tvorby plodů u ovoce a zeleniny. Často se tyto kritické vývojové fáze časově kryjí se situacemi, které brání řádnému fungování kořenů (např.

Podzimní výživa v nízkých dávkách s vysokým účinkem

Podzimní výživa v nízkých dávkách s vysokým účinkem

03. 09. 2022 Ing. Martin Bohuněk; BioAktiv CZ Listová hnojiva Zobrazeno 3790x

Moderní výživa není jen o živinách, ale především o jejich využitelnosti a o tom, co se od výživy očekává - ekonomický zisk. Listová aplikace živin a účinných látek je možnost, jak jedním zásahem zvýšit efektivitu základní výživy, ochrany, regulace a jak využít velké investice, které do porostu v podobě materiálu a práce investujete.

Využijte dusík chytře

Využijte dusík chytře

01. 09. 2022 Ing. Marek Světlík, Ph.D.; BASF Výživa a stimulace Zobrazeno 1488x

Cena dusíkatých hnojiv se zvýšila trojnásobně ve srovnání s loňským rokem a vzhledem k vysokým cenám zemního plynu se nedá očekávat ani výrazný pokles cen N hnojiv v blízké době. Jedním ze způsobů, jak snížit náklady na hnojení, je maximální využití dusíku obsaženého v kejdě nebo v digestátu, využitím inhibitoru nitrifikace Vizura®.

Vliv intenzity využívání a úrovně hnojení TTP na obsah a kvalitu humusu

Vliv intenzity využívání a úrovně hnojení TTP na obsah a kvalitu humusu

25. 08. 2022 Bc. Jana Plisková; Mendelova univerzita v Brně, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Výživa a stimulace Zobrazeno 1575x

Travní porosty (TP) a trvalé travní porosty (TTP) jsou v krajině a agrosystémech považovány za velmi cenné hospodářské prvky. Jejich význam spočívá jak v samotném obhospodařování půdy a zajištění produkce píce, tak i v plnění dalších mimoprodukčních funkcí.

Vplyv hnojív obohatených lignitom na kvantitatívne a kvalitatívne parametre zrna pšenice ozimnej

Vplyv hnojív obohatených lignitom na kvantitatívne a kvalitatívne parametre zrna pšenice ozimnej

19. 08. 2022 Prof. Ing. Ladislav Ducsay, Dr., Ing. Mária Vicianová, PhD., Prof. Ing. Otto Ložek, CSc.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Hnojení Zobrazeno 1279x

Medzi najdôležitejšie intenzifikačné a racionalizačné zásahy pri pestovaní obilnín patrí výživa a hnojenie. Vo výžive pšenice má osobitné postavenie dusík, ktorý je popri agroekologických podmienkach prostredia limitujúcim faktorom úrody za predpokladu, že aj ostatné živiny sú optimalizované.

Historický přehled vývoje metodik pro intenzivní hnojení orných půd draslíkem vypracovaných VÚRV (1)

Historický přehled vývoje metodik pro intenzivní hnojení orných půd draslíkem vypracovaných VÚRV (1)

04. 08. 2022 RNDr. Václav Macháček, DrSc., Ing. Eva Kunzová, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Hnojení Zobrazeno 1352x

Hlavním posláním intenzivního hnojení draslíkem je zvýšení hladiny draslíku v půdě a následná jeho stabilizace po delší období. Rostlina využívá pro svoji výživu hlavně draslík z půdní zásoby. Z tohoto důvodu metodiky výživy rostlin draslíkem byly zaměřeny k plnění této funkce.

Možnosti snížení hnojení ozimů dusíkem při zachování výnosu

Možnosti snížení hnojení ozimů dusíkem při zachování výnosu

02. 08. 2022 Ing. Martin Bagar, Ph.D.; BIOCONT Laboratory, spol. s r.o. Hnojení Zobrazeno 6941x

Mikrobiální půdní prostředky umožnují zlepšit výživu rostlin a při vhodném použití lze snižovat dávky živin při zachování výnosové hladiny. Na příkladu řepky ozimé je níže v článku uvedeno, jak lze pomocí prostředku FREE N100® snížit dávku dusíku o 40 kg/ha a tím zlepšit ekonomiku pěstování.

Nový právní předpis pro pěstitele máku setého a konopí

Nový právní předpis pro pěstitele máku setého a konopí

01. 08. 2022 Ing. Vít Langmaier; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 1399x

Ve Sbírce zákonů byla tohoto června publikována vyhláška č. 187/2022 Sb., kterou se mění původní vyhláška č. 151/2005 Sb., kterou se stanoví vzory formulářů pro hlášení osob pěstujících mák setý nebo konopí a způsob a vyplňování a nakládání s uvedenými formuláři.

Využijte drahá hnojiva efektivně

Využijte drahá hnojiva efektivně

01. 08. 2022 Ing. Martin Bohuněk; BioAktiv CZ Hnojení Zobrazeno 10322x

Aktuální situace v zemědělství testuje naše schopnosti v podnikání, pěstování a chovu. V takové turbulentní době je třeba znát své řemeslo a umět včas reagovat na zásadní změny, jako jsou ceny hnojiv a komodit, nebo legislativní změny.

Polní vzcházivosti řepky i výnosy lze zvýšit stimulací osiva

Polní vzcházivosti řepky i výnosy lze zvýšit stimulací osiva

13. 07. 2022 Ing. Hana Honsová, Ph.D. a kol. Stimulace Zobrazeno 1541x

Výnosy řepky v České republice se v současnosti nedaří podstatně zvyšovat. Jednu z možností, jak situaci zlepšit představuje vysévání vysoce kvalitního osiva, které vzejde i za stresových podmínek, tj. za sucha nebo mokra. Rychlé a vyrovnané vzcházení a dosažení optimální hustoty porostu silných rostlin je základním předpokladem pro dobré přezimování a dosažení vysokého výnosu.

Stimulace kukuřice v podmínkách okresu Praha-západ

Stimulace kukuřice v podmínkách okresu Praha-západ

08. 07. 2022 Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Stimulace Zobrazeno 1046x

Na Výzkumné stanici ČZU v Červeném Újezdu byly testovány dva hybridy kukuřice - KWS Figaro (FAO 250) a CEZEA Čejč Silvinio (FAO 220). Dlouhodobě jsou zde zkoušeny postupy stimulující rostliny kukuřice. Jedná se částečně o biologické stimulátory, listová hnojiva s kombinací moderních NPK hnojiv. S ohledem na klimatickou změnu byly v minulých letech zkoušeny i hybridy čiroku zrnového, posléze jsme se zaměřili na silážní hybridy.

Mikrobiální biostimulanty a výživa rostlin?

Mikrobiální biostimulanty a výživa rostlin?

28. 06. 2022 Doc. Ing. Martin Kulhánek, Ph.D. a kol. Stimulace Zobrazeno 2429x

Sci-fi nebo realita? Přirozené mikrobiální biostimulanty existovaly již v době, kdy se na planetě objevily první cévnaté rostliny. V mnohých studiích bylo za poslední staletí popsáno tisíce příkladů spolupráce různých druhů a kmenů mikroorganizmů s rostlinami. Nabízí se tak celkem jednoduchá otázka: „Proč již nejsou mikroorganizmy ve výživě rostlin využívány masově, stejně jako např. minerální hnojiva?

Reakce brambor pro výrobu škrobu na aplikace hnojiva Lyckeby koncentrát

Reakce brambor pro výrobu škrobu na aplikace hnojiva Lyckeby koncentrát

23. 06. 2022 Ing. Martin Doubek; Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Hnojení Zobrazeno 1898x

Pěstování brambor v České republice má dlouholetou tradici. V roce 2021 byly brambory pro výrobu škrobu pěstovány na ploše 5 577 hektarů a jsou státem podporovány jako citlivá plodina. Agrotechnika brambor je z hlediska organizace a používané mechanizace složitá a ekonomicky nákladná plodina.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 .. 12
detail