BASF
BASF
BASF

AGRA

Více výkonu pro vás

02. 08. 2024 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Choroby Zobrazeno 308x

AsorbitalTM je patentově chráněná technologie pro zvýšení účinnosti účinných látek vyvinutá týmem specialistů společnosti ADAMA. Jedinečný profil složení obsahuje speciální systém rozpouštědel a vestavěných smáčedel, který zvyšuje aktivitu prothioconazolu, zajišťuje jeho vyvážené šíření, lepší příjem listů a vynikající systémovou migraci v listech.

Proseeds

Co dokáže kvalitní formulace přípravku

Účinnou látku jakéhokoliv přípravku čeká při správném použití poměrně dlouhá cesta. Cesta z dopravního kanystru až k přesnému zásahu cílového škodlivého organizmu, ať už je jím plevel, houbová choroba či hmyz. Na této cestě účinná látka překonává jednotlivé etapy, které na ni kladou různé, často protichůdné, požadavky. Při vylití obsahu kanystru do postřikovače jde o co nejrychlejší rozpuštění a rovnoměrné rozmístění, při aplikaci postřikem jde o co nejlepší a pokud možno plošně stejnou pokryvnost cílové plochy, zároveň však o zajištění co nejmenšího úletu postřiku způsobenou větrem. Samostatnou problematikou je vstup účinné látky dovnitř organizmu, překonání ochranných voskových vrstviček rostlin či kutikuly. Úplně jiné nároky pak klade transport látky uvnitř rostliny. Ať již mluvíme o akropetálním (vodivými pletivy vzhůru), či bazipetálním (směrem dolů - mimochodem mnohem těžší disciplína) nebo translaminárním pohybu, tedy přenosu účinné látky z ošetřené strany listu na tu spodní, neošetřenou. V neposlední řadě je to pak problematika samostatného vstupu do těla škůdce. Je spolehlivě zdokumentováno, že celkově se při této cestě „poztrácí“ až 60 % původního množství účinné látky. Tudíž jen 40 % funkčně zasáhne kýžený cíl. Takže je zde jistě co zlepšovat.

Deklarovaný záměr

Společnost Adama se rozhodla problematice co nejkvalitnější formulací intenzívně věnovat. Již před pěti lety postavila zcela nové výzkumné pracoviště a najala více než 100 vědeckých pracovníků s jasným zadáním: přinášet do praxe co nejefektivnější formulace účinných látek. Při své práci vědci rychle zjistili, že pokrok a úspěch v této oblasti znamená připravovat formulaci ušitou přímo na míru ne chemické skupině (např. azoly), ale přímo molekule účinné látky (prothioconazole). AsorbitalTM technology tedy reprezentuje toto úsilí jako nejlepší formulace z původních 13 vybraných prototypů, které byly po několik let testovány v praxi. Překonává rovněž významně i stávají originální formulaci, která sama o sobě představuje vysoký formulační standard, na který řada levně formulovaných generických přípravků nestačí. AsorbitalTM je první funkční vlaštovkou tohoto úsilí, další precizní formulační technologie jsou v různých fázích rozpracovanosti a budou postupně následovat.

Přínos pro praxi

Vynalezení špičkové Asorbital™ formulační technologie pro účinnou látku prothioconazole přináší praxi tyto dobře zdokumentované a nezávislými pracovišti v mnoha zemích potvrzené výhody

  • zvýšení celkového příjmu prothioconazolu rostlinou,
  • rychlejší migrace látky v pletivech listů,
  • dlouhodobější účinnost působení,
  • vyšší odolnost proti dešti,
  • zvýšenou bezpečnost pro všechny registrované plodiny.

Bylo provedeno celkem 382 samostatných pokusů na území celé Evropy a souhrnné výsledky potvrzují vyšší účinnost než originál v pšenici na tyto choroby: braničnatky, rzi, padlí, DTR a fuzariózy jako celek. V ječmenech je vyšší účinnost na rez ječnou, rynchosporiovou, ramulariovou a hnědou skvrnitost. Praktika jistě napadá hned otázka: „Vyšší účinnost je hezká, ale promítlo se to taky do výnosu plodiny?“ Ano. Souhrnný údaj ze všech pokusů na všech plodinách dokládá průměrné zvýšení výnosu o 6 % ve srovnání s originálním produktem. To je jistě zajímavé číslo, které dává pěstiteli jistotu, že se mu investované prostředky spolehlivě vrátí i s významnou přidanou nadhodnotou.

Dostupnost v letošním roce

Úplně prvním přípravkem, který již tuto špičkovou formulační technologii bude obsahovat je nový fungicid Maganic®. Přípravek, který unikátně kombinuje dvě azolové látky: prohioconazole + difenoconazole. Zatím je registrován pro použití do řepky, ale hlavně do obilnin. Registrace do dalších plodin postupně přibudou. Z povahy složení ale bude Maganic® vynikajícím pomocníkem zejména při ochraně zdravého klasu včetně jeho extra silné schopnosti eliminace výskytu mykotoxinů v zrně. Ale o tom až ve speciálním článku v příštím čísle. Přípravek Maganic®bude v limitovaném množství k dispozici již v roce 2024 pro vyzkoušení v praxi, a to za sníženou zaváděcí cenu. Česká republika se výjimečně dostala do první vlny zemí, kde bude, na rozdíl od našich sousedů, již letos tento špičkový přípravek k dispozici.

Užitečná řešení. ADAMA je společnost nabízející spolehlivá řešení inovativními i osvědčenými přípravky na ochranu rostlin. Jsou určena pro pěstitele, kteří požadují kvalitu, profesionální servis a dobrou cenu.

Související články

Choroby luskovin: Plíseň a padlí hrachu

21. 08. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 274x

Využití lapačů spor při signalizaci houbových chorob v bramborách

02. 08. 2024 RNDr. Tomáš Litschmann, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 362x

Výskyt houbového patogenu Verticillium nonalfalfae na chmelu v České republice

01. 07. 2024 Ing. Iveta Svobodová a kol. Choroby Zobrazeno 669x

Uplatňování systému integrované ochrany rostlin v souvislosti se změnou legislativy (54): Regulace reziduí pesticidů v zelenině a v ovoci VIII. - Rezidua fungicidů v brukvovité zelenině

16. 06. 2024 Ing. Tereza Horská, Ph.D., prof. Ing. RNDr. František Kocourek, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 266x

Rostliny používají „trojského koně“ v boji proti útokům plísní

14. 06. 2024 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 517x

Další články v kategorii Choroby

detail