BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Choroby

Cestování první třídou

Cestování první třídou

23. 06. 2017 Ing. Vladimír Sys, Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1813x

SDH inhibitory způsobily na západoevropském trhu revoluci v ochraně obilnin. Kombinace tebuconazolu a bixafenu v přípravku Mandarin nasadila laťku ještě výš, než 1. třída v největším dopravním letounu Airbus A380. Je Mandarin skutečně takový trhák?

Slunce, které ochraňuje

Slunce, které ochraňuje

17. 06. 2017 Ing. Vladimír Sys, Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 2540x

Azolové fungicidy jsou díky svým vlastnostem, jako je široký záběr napříč spektrem patogenů, systémový účinek nebo kurativní schopnost, nepostradatelnou součástí fungicidní ochrany rostlin. Jejich nenahraditelnost potvrzují i zkušenosti s přípravkem Soleil.

Limagrain
Energen

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

Do výjimečných vláhových podmínek, které jsou právě teď na začátku června 2024, patří stimulace s výjimečnými účinky. Doporučujeme Energen Foliar Plus v dávce 0,5 l/ha. Je vhodný i do brambor na lupínky a hranolky, protože nezvyšuje obsah cukru. Navíc vyrovnává a zvětšuje velikost hlíz, a tím zvyšuje i výtěžnost lupínků. U cukrové řepy platí, že každý decimetr listů navíc je jedna kostka cukru.

Bontima - špičková ochrana sladovnického ječmene, vysoký výnos a vynikající kvalita produkce

Bontima - špičková ochrana sladovnického ječmene, vysoký výnos a vynikající kvalita produkce

06. 06. 2017 Ing. Václava Spáčilová, Ph.D. ; Syngenta Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 1593x

Jedním z předpokladů vysokého výnosu sladovnického ječmene je zajištění dobrého zdravotního stavu porostů. Vhodná fungicidní ochrana prokazatelně souvisí s vyšším výnosem zrna i slámy, vyšším přepadem zrna a optimálním obsahem N-látek v zrnu.

Fungicidy v jarním ječmeni

Fungicidy v jarním ječmeni

31. 05. 2017 Ing. Milena Bernardová; Zkušební stanice Kluky, s.r.o. Choroby Zobrazeno 3254x

U jarního ječmene došlo v posledních několika létech k posunu v oblastech pěstování. Zatímco ještě v roce 1990 byla tato plodina pěstována na 552 tis. ha téměř ve všech oblastech, v roce 2016 to bylo pouze na 325 tis. hektarech a v některých oblastech se ječmeny téměř nepěstují. Zároveň se změnilo zaměření pěstování, a to směrem ke sladovnickému ječmeni a k vysoké intenzitě.

Rzi na pšenici - dlouhodobý problém

Rzi na pšenici - dlouhodobý problém

29. 05. 2017 Mgr. Alena Hanzalová, Ph.D., Ing. Pavel Bartoš, DrSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 5886x

Rzi patřily odedávna mezi nejobávanější choroby obilnin. Napadají všechny u nás pěstované obilniny, z nichž ekonomicky nejvýznamnější je pšenice, kterou napadají tři druhy rzí: rez pšeničná, rez travní a rez plevová.

Trumf pro vítězství

Trumf pro vítězství

25. 05. 2017 Bc. Jan Hesoun; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 2161x

Letošní sezóna bude třetím rokem, kdy se v nabídce společnosti Sumi Agro setkáváme s fungicidem Yamato. Za dva roky svého působení našlo Yamato mnoho spokojených pěstitelů. U jedné z výborných agronomek s dlouholetou praxí jsme zjišťovali spokojenost s předloňskou novinkou.

Účinnost přípravku Orvego<sup>®</sup> k plísni chmelové ve chmelu

Účinnost přípravku Orvego® k plísni chmelové ve chmelu

16. 05. 2017 RNDr. Jana Volková; BASF Choroby Zobrazeno 2281x

Peronospora je nejdůležitější chorobou chmele. Tento houbový patogen se vyskytuje každý rok v různých intenzitách. Může napadat všechny části rostliny. Napadení květů a hlávek může vést k úplné ztrátě výnosu. Přitom rozlišujeme mezi primární a sekundární infekcí. Aplikace přípravku je namířena proti sekundární infekci peronospory na chmelu.

Osiris<sup>®</sup> - ochraňte vaše porosty až do konce

Osiris® - ochraňte vaše porosty až do konce

15. 05. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 4126x

Klas je generativní orgán, ve kterém se vyvíjejí zrna. Také tato část rostliny může být napadána chorobami, jež mohou snížit výnos, ale především kvalitu produkce. K nejvážnějším patří fuzariózy, braničnatka plevová a také různé druhy saprofytických hub. V dnešní době se už jenom vzácně můžeme setkat s napadením sněťmi, protože tyto choroby přenosné osivem se díky moření podařilo výrazně potlačit.

Změny ve spektru a hospodářském významu škodlivých činitelů u brambor

Změny ve spektru a hospodářském významu škodlivých činitelů u brambor

11. 05. 2017 Ing. Ervín Hausvater, CSc., Ing. Petr Doležal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Choroby Zobrazeno 6269x

Je známou skutečností, že se v průběhu času spektrum škodlivých činitelů u polních plodin mění. Původní záměr tohoto příspěvku měl poněkud užší téma, a to vliv klimatických změn na výskyt škodlivých činitelů. Je sice pravda, že většina odborníků se kloní k názoru, že současný trend vývoje klimatu je dlouhodobý směrem ke globálnímu oteplování, ale čas ještě ukáže, zda se nejedná pouze o kratší periodu a jak se budou přírodní procesy dále vyvíjet.

Rubric XL - unikátní kombinace účinných látek

Rubric XL - unikátní kombinace účinných látek

07. 05. 2017 Ing. Pavel Vrzala; FMC Agro Česká republika spol. s r. o. Choroby Zobrazeno 2320x

Obilniny jsou již historicky nejčastěji se vyskytující skupinou kulturních plodin na českých polích. Ačkoliv jejich tržní ceny se často diametrálně liší, tak pravidlem zůstává, že dobře vedený porost kterékoliv obilniny, přinese kladný ekonomický efekt pro pěstitele. Výnos a kvalita zrna je hlavní ukazatel, který často ovlivní ekonomiku celého podniku.

Živá voda jménem Mandarin

Živá voda jménem Mandarin

05. 05. 2017 Ing. Jakub Řezanina; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 2361x

V dětství si většina z nás pohrávala s myšlenkou, jaké by to bylo vlastnit kouzelný prsten princezny Arabely, Pankrácův červený klobouk nebo pohár živé vody. Vody, která dokáže vrátit čas a uzdravovat, jak tomu bylo například v pohádce o Zlatovlásce.

Udržme hlízenku na uzdě

Udržme hlízenku na uzdě

01. 05. 2017 RNDr. Ondřej Skala; Syngenta Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 2555x

Není tomu tak dávno, kdy řepka byla považována z hlediska ochrany za méně náročnou plodinu. Vlivem šíření chorob, a také některých regulačních omezení ze strany EU se situace výrazně změnila. Sezona 2016 jednoznačně prověřila důležitost fungicidního ošetření v květu řepky. Především v Čechách nebyly výjimkou porosty s více jak 50% napadením stonků rostlin hlízenkou obecnou (Sclerotinia sclerotiorum).

Studium původců stéblolamu v ČR a jejich rezistence vůči fungicidům

Studium původců stéblolamu v ČR a jejich rezistence vůči fungicidům

29. 04. 2017 Mgr. Jana Palicová, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 2794x

Stéblolam je závažná choroba obilnin, která je ve světě i v našich podmínkách stále aktuálním problémem. Důvodů je celá řada včetně zavádění bezorebných technologií, nedostatků ve zpracování půdy a zejména zkrácení osevních postupů bez víceletých pícnin, kdy jsou často pěstovány obilniny po obilnině. Mnohé fungicidy ztrácejí svou účinnost vlivem narůstající míry rezistence původců onemocnění.

Příznaky, šíření a kontrola bakteriální kroužkovitosti bramboru

Příznaky, šíření a kontrola bakteriální kroužkovitosti bramboru

28. 04. 2017 Ing. Iveta Pánková, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 3677x

V letech 2012 až 2015 byl zaznamenán zvýšený počet pozitivních nálezů původce bakteriální kroužkovitosti bramboru, karanténní bakterie Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Spieckermann & Kotthoff 1914) Davis et al. 1984 (Cms) v partiích sadbových brambor mnoha genotypů.

Kompletní ochrana všech obilnin fungicidy Dow AgroSciences

Kompletní ochrana všech obilnin fungicidy Dow AgroSciences

20. 04. 2017 Ing. Lubomír Jůza; Dow AgroSciences Choroby Zobrazeno 3479x

V současnosti je pěstování obilnin v České republice na vysoké úrovni. Porostům je věnována náležitá péče a jsou připravovány na maximální výnosy. Při takto vysoké intenzitě jsou ale obilniny náchylné k různým houbovým chorobám. Ke kvalitní ochraně a zabezpečení nejlepšího výnosu jsou běžné 2–4 aplikace fungicidů podle oblasti a podmínek v daném roce.

Pevný a zdravý základ je základ

Pevný a zdravý základ je základ

18. 04. 2017 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech Choroby Zobrazeno 2151x

Zajištění pevné a zdravé báze stébel obilnin jistě patří k prvním úkolům hospodářů, které s sebou přinese jaro. Se zdravými bázemi Vám Topsinem dokážeme pomáhat už dlouho. Letos se díky novince Lomis staneme vaší oporou i při zpevňování a regulaci.

Poznámky k výskytu chorob řepky na podzim 2016

Poznámky k výskytu chorob řepky na podzim 2016

17. 04. 2017 Doc. Ing. Evženie Prokinová, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 3371x

V listopadu a prosinci 2016 jsme měli možnost hodnotit zdravotní stav několika dodaných vzorků ozimé řepky. A přes některé zažité představy konstatuji, že jsme objevili dost, i když ani v jednom případě nešlo o výskyt onemocnění, který by bezprostředně vzbuzoval obavy o další vývoj porostu.

Acanto<sup>®</sup> Plus - nový širokospektrální fungicid s vysokou ekonomickou návratností

Acanto® Plus - nový širokospektrální fungicid s vysokou ekonomickou návratností

15. 04. 2017 Ing. Gerhard Herda, Ph.D.; DuPont Choroby Zobrazeno 2854x

Acanto Plus je nový širokospektrální fungicid s registrací do obilnin, řepky a cukrové řepy. Poskytuje dlouhou (až 6 týdnů) preventivní, kurativní a eradikativní účinnost, která je podpořena unikátní kombinací účinných látek ze skupiny strobilurinů a triazolů. Tyto vlastnosti ještě umocňuje vylepšená SC (suspenzní koncentrát) formulace.

Opera<sup>®</sup> Top - vysoká kvalita za rozumnou cenu a spolehlivá účinnost

Opera® Top - vysoká kvalita za rozumnou cenu a spolehlivá účinnost

14. 04. 2017 Ing. Antonín Dostál; BASF Choroby Zobrazeno 3309x

Proč použít fungicid Opera® Top? Obsahuje dvě účinné látky - epoxiconazole a pyraclostrobin. Obecně je považován za nejsilnější - nejzelenější strobilurin. Důvodem je účinnost na houbové choroby (braničnatky, rynchosporiová a hnědá skvrnitost, rzi) a zdůrazňujeme též účinnost na listové choroby typu DTR. Délka působení je 4–6 týdnů a zároveň má významný vliv na omezení nespecifických skvrn.

Chcete dosáhnout vysokých výnosů a zdravého porostu?

Chcete dosáhnout vysokých výnosů a zdravého porostu?

13. 04. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 2201x

Síla, na kterou se můžete spolehnout, je sloganem fungicidního přípravku Adexar® Plus. Od uvedení na trh to můžeme s hrdostí také potvrdit na základě zkušeností pěstitelů a samozrejmě z různých pokusů. Jde o nejlepší fungicid na trhu.

Boscalidový ochranný štít - unikátní řešení ochrany řepky od BASF - Všestranný fungicid Pictor<sup>®</sup>

Boscalidový ochranný štít - unikátní řešení ochrany řepky od BASF - Všestranný fungicid Pictor®

13. 04. 2017 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF Choroby Zobrazeno 2452x

Fungicid Pictor® je součástí unikátního systému ochrany řepky - boscalidového ochranného štítu. Ten poskytuje dlouhodobou fungicidní clonu na základě masivní dávky boscalidu v kombinaci s metconazolem (Efilor®) a dimoxystobinem (Pictor®).

Pouze jedna šance

Pouze jedna šance

27. 03. 2017 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer CropScience Choroby Zobrazeno 1910x

Kvalitní osivo je základním předpokladem pro využití výnosového potenciálu a dosažení rentabilních výnosů zrna. Kvalita osiva ovlivňuje jak polní vzcházivost, tak i vyrovnanost porostu. Pro tvorbu výnosotvorných prvků je důležitá optimální hustota porostu. Pro dosažení všech zmíněných parametrů je potřeba kvalitní osivo ochránit vhodným mořidlem, neboť choroby přenosné osivem a půdou není možné zastavit foliární aplikací fungicidů.

Choroby řepky a morforegulace na jaře

Choroby řepky a morforegulace na jaře

25. 03. 2017 Ing. Karel Sypták Choroby Zobrazeno 4471x

Rok 2016 byl pro pěstitele po třech letech ročníkem s významnějším napadením houbovými chorobami. Vlhká a mimořádně teplá zima přála především rozvoji houby Leptosphaeria maculans způsobující fomovou hnilobu brukvovitých, která se projevuje zejména destrukcí kořenového krčku řepky. V mimořádně teplém a na srážky bohatém únoru došlo k masovému rozvoji této choroby.

Výskyt houbových chorob řepky ozimé v roce 2016 v České a Slovenské republice

Výskyt houbových chorob řepky ozimé v roce 2016 v České a Slovenské republice

20. 03. 2017 Ing. David Bečka, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 3178x

V pěstitelském ročníku 2015/16 se propadly výnosy u „řepkových velmocí“ SRN, Francie, Polska a zčásti i ČR. Naopak dobré úrody kromě Slovenské republiky měly Maďarsko, Rumunsko a Ukrajina.

Efilor - nejlepší volba pro jarní ošetření porostů řepky ozimé

Efilor® - nejlepší volba pro jarní ošetření porostů řepky ozimé

15. 03. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 3132x

Společnost BASF v současné době nabízí dva špičkové fungicidy určené pro jarní ochranu řepky ozimé, jejichž vynikající účinnost je založena na účinné látce boscalid. Jedná se o fungicidy Efilor®, kde je účinná látka boscalid v kombinaci s účinnou látkou metconazole a Pictor® kde je boscalid v kombinaci s účinnou látkou dimoxystrobin. Účinná látka boscalid patří do inovativní skupiny tzv.

1 .. 10 11 12 13 14 15 16 17
detail