BASF
BASF
BASF

AGRA

Jarní seminář pěstitelů luskovin

30. 04. 2024 Ing. Jan Stropnický; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 39x

V polovině dubna uspořádala Asociace pěstitelů a zpracovatelů luskovin v Jaroměřicích nad Rokytnou odborný seminář zaměřený na problematiku efektivního pěstování těchto plodin. Prezentovány byly nejen inovativní technologie, ale také výsledky pokusů či nové odrůdy a řešení pro ochranu rostlin.

Proseeds

V úvodu informoval Ing. Prášil, předseda představenstva APZL, o struktuře osevních postupů z hlediska zastoupení luskovin. Ty v osevních postupech 2023 zaujímaly 4 %, z toho zrnové 2,1 %, sója 1,1 % a luskoviny na zeleno 0,8 %. Rovněž uvedl, že plochy oseté luskovinami v posledních letech opět narůstají. V porovnání s rokem 2019, kdy bylo oseto historické minimum 33 776 ha, se výměra postupně zvyšovala až na loňských 51 920 ha. Jako silně kolísající je možné v osevních postupech hodnotit zastoupení sóji. V roce 2023 bylo touto plodinou oseto zhruba 26,5 tis. ha, v roce 2022 o 2 tis. ha více a v roce 2021 jen necelých 20 tis. ha.

Pěstování luskovin nepříznivě ovlivňují restrikce účinných látek určených k fungicidnímu moření osiva. Thiram a iprodione byly zakázány a metalaxyl-M nemá prodloužené povolení. Pro moření zůstává k dispozici jen fludioxonil, o jehož osudu se ale bude rozhodovat v červnu. Pokud by byl také zakázán, tak je moření luskovin vážně ohroženo.

Dotační podpora v luskovinách

Dotacemi a kontrolou podmíněnosti u luskovin se ve svém příspěvku zabýval Ing. Mička, agroporadce SPZO. Představil sazby přímých plateb i dotací a připomněl podporu příjmu vázanou na produkci bílkovinných plodin. Zde dochází k rozšíření seznamu rostlin o štírovník, vičenec, tolici, komonici a vikev. Pro dodržení nitrátové směrnice v oblastech zranitelných dusičnany je nově možný zápočet využitelného dusíku z rostlinných zbytků plodin vázajících dusík do limitu k následné plodině.

Nové technologie pěstování luskovin

Příklady pěstování luskovin inovativními postupy představila Ing. Poláková (SIUZ). V rámci návrhů a ověřování nových technologií se členové spolku zaměřují na současné problémy. Inspirací může být Farma Chmel, jejíž srovnávací pokus pěstování sóji technologiemi strip-till a orba byl na semináři představen. Výsledky jsou podobné nejen z hlediska stavu porostů, ale i výnosem: strip-till 3,35 t/ha, orba 3,40 t/ha, vlhkost shodně 11 %. To dokazuje, že správně provedený strip-till může i v sušších oblastech zajistit odpovídající výnos a kvalitu.

Směsné pěstování luskovin s obilninami

Pokusy s doprovodnými plodinami či meziplodinami, prezentoval Ing. Seidenglanz (Agritec). V letošním roce je sledováno 8 lokalit v ČR a stejný počet v Evropě. Pokusy jsou dlouhodobé a v různých klimatických podmínkách s cílem je zjistit, jak obohacení porostu obilnin o luskoviny ovlivňuje aktivity škůdců, rozvoj chorob nebo nárůst plevelů, popř. jaké změny probíhají v půdě. Snahou je najít pravidla, která by po zavedení do praxe vedla k nižšímu stupni zaplevelení, lepší výživě, zvýšení výnosu, popř. měla vliv na zdravotní stav porostů. Čím déle je pokus sledován, tím více se mění fyzikální a chemické vlastnosti půdy, které jsou statisticky prokazatelné již po 3–4 letech. Prozatímní výsledky ukazují, že zařazení luskovin do osevních sledů nebo pěstování ve směskách s obilninami má na půdu i plodiny pozitivní dopad.

Klady a zápory herbicidní ochrany luskovin

Úspěšný herbicid znamená čistý porost až do sklizně a velmi důležitá je prevence, která často rozhoduje o celkovém výnosu, zdůraznil Ing. Dostál (BASF). Na výběr správného herbicidu je nutné klást velký důraz. Kritériem nemůže být jen nejnižší cena, počítat je třeba i s legislativním omezením, střídáním účinných látek, popř. jejich odbouráváním v následných plodinách, na což jsou luskoviny zvláště citlivé. Důležité informace jsou uvedeny na etiketě, a v případě některých přípravků musí být odstup i několik let. Pro luskoviny má společnost BASF na našem trhu největší množství účinných látek: pendimethalin, bentazon, imazamox nebo dimethenamid-P.

Pěstování a ochrana lupiny

Méně pěstovanou luskovinou je lupina, jejíž plochy dosahují 1 500 ha. Do lupiny je dle Ing. Vaculíka (Corteva) povoleno pro herbicidní ochranu 5 účinných látek: aclonifen, pendimethalin, pyridate, prosulfocarb a S-metolachlor. Zásadní je preemergentní ošetření, protože aplikace po vzejití je povolena pouze do lupiny žluté. Do lupiny je registrován graminicid Select Super, ale produkce nesmí být použita pro lidskou výživu nebo krmení zvířat. Vliv herbicidního ošetření na výnos lupiny byl sledován v pokusu, který prokázal velmi dobrou účinnost přípravků CorumEscort Nový v lupině bílé. Účinnost na merlík, heřmánkovec, ježatku, opletku nebo violku byla 95–100 % a bez zásadních příznaků fytotoxicity. Ostatní přípravky vykazovaly fytotoxické účinky ve větší míře.

Zařazení luskovin do osevních postupů doporučil Ing. Marek Seidenglanz, Ph.D.
Zařazení luskovin do osevních postupů doporučil Ing. Marek Seidenglanz, Ph.D.

Související články

Podpora ochrany a vývoje rostlin se společností ALMIRO

26. 08. 2024 Ing. Jakub Matějovský; ALMIRO energy for vegetation, s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 94x

Caviplazmovaná voda jako fungicidní adjuvans v ochraně rostlin

19. 08. 2024 Bc. Simona Rodopská; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 276x

Biologická ochrana (3): Entomopatogenní houby a jejich interakce s bezobratlými

14. 08. 2024 Ing. Jiří Nermuť, Ph.D.; Biologické centrum AV ČR, v.v.i. Ochrana obecně Zobrazeno 321x

Adjuvanty

17. 07. 2024 Ing. Kamil Kraus, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Ochrana obecně Zobrazeno 582x

Biologická ochrana (2): Hlístice - ochrana rostlin i lidského pohodlí

26. 06. 2024 Ing. Jiří Nermuť, Ph.D.; Biologické centrum AV ČR, v.v.i. Ochrana obecně Zobrazeno 604x

Další články v kategorii Ochrana obecně

detail