BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nutričně nejkvalitnější řepka roku 2011 - Jumper a Labrador

28. 11. 2011 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 5852x

Odborná komise během slavnostního vyhlášení na vyhodnocovacím semináři Systému výroby řepky, který se konal, 24. listopadu 2011 v Hluku, udělila ocenění „Nutričně nejkvalitnější řepka roku 2011“ dvěma odrůdám řepky olejky - Labrador a novince Jumper.

Proseeds

 

 

V kategorii nově registrovaných odrůd zvítězila hybridní odrůda Jumper, v kategorii odrůd z aktuálního Seznamu doporučených odrůd obhájila loňské vítězství liniová odrůda Labrador. Tyto odrůdy zvítězily díky nejvyššímu obsahu lidskému zdraví prospěšných látek - vícenenasycených mastných kyselin. Soutěž již čtvrtý rok vyhlašuje Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin (SPZO) a společnost Unilever, která využívá řepkový olej pro výrobu kvalitního rostlinného tuku Rama a majonézy Hellmann´s. Cílem soutěže je mimo jiné i propagace a podpora spotřeby řepkového oleje v České republice, který výživoví odborníci doporučují jako vhodný pro lidské zdraví.

 
  



„Ř
epkový olej je významnou, ale zatím u nás ne zcela doceněnou surovinou v potravinářském průmyslu. Jeho konzumace přispívá k vyváženému příjmu jednotlivých mastných kyselin a díky nízkému obsahu nasycených mastných kyselin v řepkovém oleji se jejich podíl v dané potravině snižuje. Podobně používání řepkového oleje v domácnosti místo jiných olejů a tuků rovněž snižuje konzumaci škodlivých nasycených mastných kyselin. Proto jej odborníci doporučují k přímé spotřebě i jako surovinu pro výrobu různých potravin - například rostlinných tuků či majonéz,“ říká manažer vývoje a jakosti doc. Ing. Jiří Brát, CSc. ze společnosti Unilever.

 

Odborníci doporučují: vyměňte živočišné tuky za rostlinné

V posledních letech mají tuky obecně mezi širokou veřejností špatnou pověst. Nejvýraznějším důvodem je narůstající výskyt nadváhy v populaci. Ten však není spojen pouze s konzumací tuků, ale především s nerovnováhou mezi příjmem a výdejem energie.

Podle výživových doporučení bychom měli konzumovat přibližně dvě třetiny rostlinných tuků a jednu třetinu tuků živočišných. To znamená, že nenasycené mastné kyseliny by měly v naší stravě převažovat a od tohoto principu by se měl odvíjet i výběr potravin a celková skladba stravy.

 

Jak se hodnotí nejlepší řepka?

Hodnocení přihlášených odrůd probíhalo podle předem určených pravidel a pomocí speciálního vzorce zohledňujícího nejvyšší obsah esenciálních mastných kyselin, přičemž větší důraz byl kladen na obsah omega 3 mastných kyselin, kterých je v naší stravě větší nedostatek,“ dodává doc. Ing. Petr Baranyk, CSc. ze SPZO.

 

Proč je řepkový olej vhodný pro výrobu potravin a náš organizmus?

Řepkový olej obsahuje v porovnání s ostatními oleji nejméně nasycených mastných kyselin a naopak významné množství vícenenasycených mastných kyselin včetně esenciálních omega 3  a omega 6 mastných kyselin. Z hlediska podílu omega 3 mastných kyselin patří dokonce mezi nejvýznamnější zdroje. I z toho důvodu výrobci, včetně společnosti Unilever, využívají řepkový olej pro výrobu kvalitních rostlinných tuků či majonéz.

 

Výživoví odborníci z České republiky i celého světa se také shodují na nutnosti omezovat příjem nasycených a trans mastných nenasycených kyselin, obsažených zejména v živočišných tucích, a naopak zvyšovat příjem vícenenasycených mastných kyselin, včetně esenciálních omega 3. Ty jsou stejně jako esenciální omega 6 nezbytné pro naše zdraví, které může řepkový olej pozitivně ovlivnit. Tělo si je neumí vytvořit samo, a proto je důležitý jejich dobrý zdroj. Esenciální mastné kyseliny totiž pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu a snižovat riziko onemocnění srdce a cév. Organizmus je potřebuje k zajištění základních buněčných funkcí, bez nichž by nebyla možná látková výměna.

 

„Vývoj skladby mastných kyselin v řepkovém oleji je nutné bedlivě sledovat, protože se stále mění. Pokud by poklesl obsah vícenenasycených mastných kyselin a zejména kyseliny linolenové, řepkový olej by jako nutričně velmi hodnotná surovina pro potravinářský průmysl přestal být tolik atraktivní,“ okomentoval důvod ocenění vybraných odrůd doc. Brát.

 
 Více informací na www.zdravykorinek.cz, www.spzo.cz
 

 připraveno podle tiskové zpravy

Související články

Výhodná společná nabídka Bayer pro pěstitele řepky

20. 06. 2024 Ing. Ján Hanuska; Bayer Osivo a sadba Zobrazeno 238x

Představení odrůd ozimých obilnin na českém trhu v roce 2024

20. 06. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 419x

Hybridní odrůdy řepky ozimé Pioneer 2024

18. 06. 2024 Ing. Roman Brtnický; Pioneer Hi-Bred Osivo a sadba Zobrazeno 174x

Prověřená nabídka řepky ozimé od SOUFFLET SEEDS

17. 06. 2024 Ing. Petr Fuksík; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 158x

Nová generace řepky se skokovým nárůstem výnosu

07. 06. 2024 Ing. Adam Čáslava; Lidea Czechia, s.r.o Osivo a sadba Zobrazeno 184x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail