BASF
BASF
BASF

AGRA

Osivo a sadba

Odrůda = základ výnosu a kvality jarního sladovnického ječmene

Odrůda = základ výnosu a kvality jarního sladovnického ječmene

11. 01. 2011 Ing. Jiří Šilha, Ph.D., Ing. Jiří Cejtchaml, Ing. Martina Poláková; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 14888x

O úspěšnosti pěstování jarního ječmene rozhoduje správná odrůda a jí přizpůsobená agrotechnika. Pro sladovny představuje kvalitní odrůda a odrůdová čistota dodávané suroviny základ spolupráce se zemědělcem a následně i s odběrateli sladu. Článek shrnuje postup výběru odrůd, přehled preferovaných odrůd sladovnami a upozorňuje na časté problémy, které jsou pro praxi aktuální.

Výber odrůd jarního ječmene a jejich pěstování v suchých oblastech

Výber odrůd jarního ječmene a jejich pěstování v suchých oblastech

22. 07. 2009 Ing. Ladislav Černý, Ph.D. Osivo a sadba Zobrazeno 12431x

Odrůdová skladba jarních ječmenů se řídí požadavky zpracovatelského průmyslu. Možnost výběru není tak rozsáhlá jako u ostatních plodin. Pro dobrou obchodovatelnost máme na výběr jen několik odrůd: Jersey, Prestige, Malz, Sebastian, Diplom a Bojos s možností prodeje do českých sladoven nebo na export. Dále máme k dispozici odrůdy Radegast, Kangoo, Aksamit, Xanadu, Blaník, Tolar atd.

Limagrain
Energen

Ošetření plodin po krupobití, při zamokření a přetahování asimilátů do klasů

Témata popsaná v nadpisu se nám kumulovala v telefonických rozhovorech minulých dní. Dominantní bylo poškození kroupami v širokém a nerovnoměrném pásu od Kolína po Opavu, k tomu přicházelo téma lokálního zamokření, regionálních přísušků a občas i nevypláchnutých postřikovačů po herbicidu. Z důvodu velkého počtu dotazů jsme se rozhodli aktualizovat principy regenerace pro plodiny a momenty jichž se to aktuálně týká.

Výběr hybridů kukuřice v roce 2006

Výběr hybridů kukuřice v roce 2006

22. 03. 2006 Ing. Pavel Fuksa, Ph.D., Ing. Josef Kalista, Ph.D. Osivo a sadba Zobrazeno 17607x

Výběr správného hybridu kukuřice patří mezi jedno z nejdůležitějších pěstitelských opatření. Při rozhodování je nutné zohlednit především účel pěstování, výrobní oblast, teplotní a půdní podmínky stanoviště, agrotechniku, vybavení zemědělského podniku příslušnou technikou apod.

DEKALB - kukuřice s novou genetickou výbavou

DEKALB - kukuřice s novou genetickou výbavou

22. 03. 2006 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 11461x

V roce 2005 uvedla společnost Monsanto na trh zcela novou generaci kukuřice DEKALB. Cílem společnosti Monsanto, která je v současnosti největší semenářskou firmou na světě, je zavádět hybridy s novým typem genetiky, které jsou schopny přizpůsobit se místním podmínkám a využívat svůj maximální výnosový potenciál.

1 .. 10 11 12 13 14 15
detail