BASF
BASF
BASF

AGRA

Herbicidní řešení rozrazilů v ozimých obilninách na jaře

29. 01. 2011 Ing. Petr Procházka, Ph.D. Plevele Zobrazeno 11305x

Rozrazily patří mezi významné plevele spodního patra. Vyskytují se na rumištích, příkopech, mezích, v zahradách i sadech. Na zemědělské půdě se nejčastěji vyskytuje rozrazil břečťanolistý (Veronica hederifolia) a rozrazil perský (Veronica persica). Rozrazily jsou mělce kořenící. Oba tyto druhy se vyskytují od nížin až do horských oblastí na celém území našeho státu a často zaplevelují hlavně ozimé obilniny.

Limagrain

K potlačení rozrazilů můžeme použít např. některý z následujících herbicidů:

Affinity WG obsahuje účinné látky carfentrazone-ethyl a isoproturon. Carfentrazone-ethyl je kontaktní látka s rychlým účinkem na plevele, které odumírají během 3–5 dnů po aplikaci. Isoproturon je přijímán listy i kořeny. Dávka je v pšenici a ječmeni 2,0–2,5 kg/ha od 3. listu obilnin do konce odnožování.

Aurora 50 WG
má jednu účinnou látku a to carfentrazone-ethyl. Účinkuje i za nízkých teplot kolem 5 °C, což umožňuje i časně jarní aplikaci. Používá se v pšenici, ječmeni, tritikale a žitu v dávce 40 g/ha. Plevele odumírají za 5–7 dnů po aplikaci.

Aurora Super SG má taktéž účinnou látku carfentrazone-ethyl a navíc obsahuje MCPP-p. Déšť jednu hodinu po aplikaci již neovlivňuje účinnost. MCPP-p proniká do rostliny hlavně listy a lodyhami a je systémově rozváděna. Aurora Super SG se dávkuje v pšenici a ječmeni 1,0 kg/ha již od 5 °C.

Protugan Super je přípravek, který se skládá ze tří účinných látek a to bifenox, isoproturon a MCPP-D. Bifenox je kontaktní a je přijímán nadzemními částmi rostlin. Isoproturon je absorbován listy i kořenovým systémem rostliny. MCPP-D je fenoxykyselina a účinkuje systémově. Herbicidy s účinnou látkou isoproturon není vhodné aplikovat v době, kdy se očekává prudký pokles teplot pod bod mrazu. Aplikaci provádět v době, kdy teplota dosahuje min. 10 °C. Aplikuje se v ozimých obilninách v dávce 3 l/ha do konce odnožování obilniny.

Bromotril 25 SC má kontaktní účinnou látku bromoxynil s krátkým reziduálním účinkem. Je přijímán pouze listy. Do jednoho dne se na plevelech objeví drobné nekrotické skvrny. K odumření dochází zpravidla za 4–5 dnů po aplikaci. Ošetření se provádí v pšenici, ječmeni, tritikale a žitu do začátku sloupkování v dávce 1,0–1,5 l/ha.

Pardner 22,5 EC obsahuje taktéž účinnou látku bromoxynil a jeho použití je obdobné jako u přípravku Bromotril 25 SC.

Arkem + CZ 600
je společné balení dvou herbicidů. Přípravek arkem má účinnou látku metsulfuron-methyl a přípravek CZ 600 obsahuje účinnou látku MCPP. Metsulfuron-methyl je přijímán hlavně přes listy. MCPP je přijímán listy a lodyhami a je rozváděn i do kořenů. Aplikace se provádí v pšenici do konce odnožování v dávce 30 g/ha Arkem + 1,5 l/ha CZ-600 do 6 pravých listů plevelů.

Při použití přípravků je třeba se řídit platnou registrací dle Seznamu registrovaných přípravků na ochranu rostlin pro daný rok.



 

Související články

Herbicidní ochrana brambor

27. 06. 2024 Ing. Pavel Kasal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Plevele Zobrazeno 141x

Musketeer® plus Nikita®: Nové kompletní odplevelení kukuřice

13. 06. 2024 Ing. Jiří Vašek; Adama Plevele Zobrazeno 159x

Účinná a selektivní ochrana kukuřice proti nežádoucímu zaplevelení

08. 06. 2024 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 165x

Kagura - osvědčené odplevelení kukuřice

06. 06. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 183x

Plevele meziplodin a jarních plodin

14. 05. 2024 Ing. Jan Winkler, Ph.D.a kol. Plevele Zobrazeno 445x

Další články v kategorii Plevele

detail