BASF
BASF
BASF

AGRA

Moderní zakládání porostu na podzim

01. 06. 2015 Ing. Adam Nawrath, Ing. Petra Hašková; Agrobiosfer, s.r.o. Výživa a stimulace Zobrazeno 2746x

Stále více zemědělců ke klasickému fungicidnímu moření začíná využívat také výhod biostimulačního moření. Jedním z mnoha důvodů je jeho vysoký efekt při nízkých vstupních nákladech. Stimulace již v prvotních fázích vede k lepšímu klíčení, rovnoměrnějšímu vzcházení a dřívějšímu zapojení porostu. Přestože byly dvě předešlé zimy mrazově velice mírné, nemůžeme spoléhat automaticky na to, že se bude teplý průběh zimy i letos opakovat. Momentálně je důležité si uvědomit, jak nejlépe zabezpečit ozimy před nástupem zimy s běžným průběhem či dokonce s extrémními mrazy na našich polích.

Proseeds

 

Biostimulační moření

Použití biostimulačního moření spolu s klasickým fungicidním vede k rychlejšímu klíčení a rovnoměrnějšímu vzcházení, nižší mezerovitosti porostu a lepšímu rozvinutí kořenového systému. Díky tomu se vytváří předpoklad pro úspěšné přezimování ozimů. Společnost Agrobiosfer nabízí řešení v podobě čistě přírodních biostimulačních přípravků. Z naší produktové řady doporučujeme kombinaci Alga 300++P v dávce 2,0 l/t a SoftGuard 1,0 l/t.

Výhody použití

Biostimulant Alga 300++P s vysokým obsahem giberelinů a auxinů urychluje klíčení, tvorbu kořenů a jemného kořenového vlášení. Přítomnost kyseliny alginové se schopností poutat půdní vlhkost pozitivně působí při vzcházení osiva v suchých letech. SoftGuard zároveň působí preventivně vůči celé řadě chorob, díky unikátní látce Chitosanu oligosacharidu, který zvyšuje imunitní systém rostlin. V kombinaci s běžným fungicidním mořidlem se navíc zvyšuje jejich účinnost.

Hnojení před zasetím či při setí

Kvalitně založený porost na podzim s dostatečně rozvinutou kořenovou soustavou dává dobrý základ stabilizaci výnosu. Jen dobře založený porost s dostatkem přístupných živin může na podzim vytvořit plnohodnotný stav dané monokultury. Optimálním řešením se nabízí zapravit při setí organické granulované hnojivo AlgaSoil v dávce 70–100 kg/ha tzv. „pod patu“. Výhodou AlgaSoil je neutrální pH, tudíž nehrozí popálení klíčících rostlin. Mimo to obsahuje biostimulační množství NPK (2:2:2) a 10% podíl extraktu z mořských řas. Při setí se dostává AlgaSoil do tzv. seťového lůžka, kde se postupně rozpouští a dlouhodobě působí nejenom na vzcházející rostliny ale i na půdu. Organický granulát totiž obsahuje i 45 % organické hmoty, která na mnoha místech v Česku chybí. Z dlouhodobého hlediska se jedná o trvalou investici do půdy, kterou podpoříte mikrobiální život. Následně dochází k provzdušnění, sníží se utužení orniční vrstvy a hlavně se zlepší zasakování vodních srážek. Takto ozdravená půda daleko lépe umí hospodařit s vodou v období přísušku a netvoří se v takové míře na jejím povrchu půdní škraloupy.

Podzimní prevence, výživa a biostimulace

Pokud nastane situace, jako v loňském roce (podzim 2014), kdy se žně posunuly do druhé poloviny srpna a déle, kdy nastal problém s načasováním následujících operací. Ozimé plodiny se začaly set později, než byl jejich agrotechnický termín. Doporučujeme pro posílení dodat ve fázi 4 listů biostimulant Alga 300++P v dávce 1,0 l/ha. Po jeho aplikaci se rostliny snaží vytvořit optimální poměr nadzemní a kořenové hmoty v poměru (1:1), obr. 1. I dobře nastavený porost je vhodné pro jeho udržení stimulovat tak, aby jeho stav byl dostatečně posílen pro náhlou nepřízeň vnějších vlivů.

Na podzim bychom neměli podcenit ani prevenci. Vhodná je aplikace SoftGuard++ (1,0 l/ha), který díky vysokému obsahu účinné látky Chitosanu (26 g/l) působí jako aktivátor jejich imunity.

Směs mikroprvků: Fe, Zn, Mn, Cu, Mg a B nejlépe doplníme foliárně pomocí přípravku MikroRich v dávce 0,5 l/ha. Tento přípravek obsahuje živiny ve vysoce využitelné chelátové formě (EDTA). Všechny tři přípravky je možno aplikovat společně v TM a snížit náklady na přejezd.

Ověření účinnosti

Vliv biostimulačního moření byl prověřen ve skleníkovém pokusu na VÚPT. Biostimulační moření se pozitivně projevilo na vyšší vzcházivosti pšenice ozimé během hodnoceného období (tab. 1).

Pro více informací neváhejte kontaktovat náš obchodní tým, který Vám rád poradí nebo navštivte naše internetové stránky www.agrobiosfer.cz

Tab. 1: Vliv ošetření osiva na vzcházivost pšenice ozimé
Varianta
Ošetření
Dávka (l/t)
Termín aplikace
Vzcházivost 21. den
Vzcházivost 25. den
Vzcházivost 28. den
1
Fungicidní mořidlo
2,0
BBCH 00
90,0
95,0
96,3
2
Fungicidní mořidlo + Alga 300++P  SoftGuard
2,0 + 1,0
BBCH 00
90,3
96,5
96,8
Obr. 1: Optimální poměr nadzemní a kořenové biomasy (1:1).
Obr. 1: Optimální poměr nadzemní a kořenové biomasy (1:1).

Související články

Problematika dusíkaté výživy jarního ječmene

15. 04. 2024 Prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna a kol. Výživa a stimulace Zobrazeno 587x

Účinná stabilizace dusíku

01. 02. 2024 Ing. Marek Světlík, Ph.D.; BASF Výživa a stimulace Zobrazeno 791x

Další články v kategorii Výživa a stimulace

detail