BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Podívej se do pole

27. 12. 2023 Darina Zemanová; CropLife Czech Republic Management Zobrazeno 712x

Ještě před několika lety by si málokdo uměl představit, že se zemědělství stane tak moderním a přitažlivým tématem společenských diskuzí a že se takřka ze dne na den v naší společnosti vyrojí tisíce nových odborníků, „balkónových agronomů“, kteří jsou připraveni se kvalifikovaně vyjádřit k různým zemědělským tématům, ochranu rostlin nevyjímaje. Vzhledem k tomu, že se zemědělství věnuje pouze 1–2 % populace ČR, stále více se rozevírají nůžky mezi těmi, co vědí, mezi těmi, co si myslí, že vědí a těmi, co o praxi v zemědělství nevědí takřka nic, ale jsou otevřeni tomu, aby se něco nového dozvěděli. Jednou z aktivit, která se snaží vysvětlit důležitost ochrany rostlin, je projekt Podívej se do pole, který CropLife Česká republika ve spolupráci se zemědělci realizuje již od roku 2019.

Limagrain

Věříme, že nejlepším a nejjednodušším způsobem, jak vysvětlit veřejnosti, že ochrana rostlin má při pěstování zemědělských plodin svou nezastupitelnou roli, je názorná ukázka. Hledali jsme proto inspiraci v okolních zemích, kde zemědělci v oblasti komunikace s veřejností řeší stejné problémy jako my. Líbil se nám projekt, který již několik let úspěšně běží v Rakousku a Německu, a tak jsme v roce 2019 ve spolupráci s 12 farmáři, kteří se takříkajíc nebáli jít se svou kůží na trh, začali projekt „Podívej se do pole“. Cílem projektu je v reálných podmínkách ukázat lidem, jak by plodiny na poli vypadaly bez agrotechnických zásahů, a jaký vliv má ošetření na jejich na kvalitu a výnos.

Naší snahou je, aby realizace projektu byla pro zemědělce co nejjednodušší a aby jej zbytečně nezatěžovala. Je třeba si vytipovat parcelu, která se ideálně nachází v blízkosti míst s vyšším výskytem veřejnosti, jako jsou cyklostezky, pěší trasy, odpočívadla pro turisty atd. Poté při ošetřování pole vypnout na ploše cca 10 × 10 m postřikovač (dle možností) a na této ploše neprovádět po celou dobu vegetace žádná další agrotechnická opatření. Všechny pokusné plochy vybavíme informačními cedulemi, které obsahují základní informace o pěstované plodině, QR kód odkazující na podrobnější informace na webu CropLife, a také pravidla pro soutěž, kterou každý rok vyhlašujeme pro veřejnost. Informační tabule jsou pro zemědělce zdarma a pokusné parcelky mohou být využity i při jiných akcích určených pro širokou veřejnost.

Ačkoliv ze začátku panovaly ze strany zemědělců obavy z toho, jak budou lidé na pokusná políčka reagovat, a zda nebudou magnetem pro některé nátlakové skupiny, obavy se ve většině případů nepotvrdily a za 5 let se řešilo jen poškození několika málo cedulí, což se dalo rychle do pořádku a projekt běžel dál. Nutno také říci, že zemědělci, kteří se do projektu jednou zapojili, v něm pokračují i v dalších letech. Počáteční nedůvěra a obavy byly již překonány, a tak některé podniky „Podívej se do pole“ aktivně propagují na svých sociálních sítích i v médiích, která je v souvislosti s projektem ze zájmu oslovila.

V letošním roce se do projektu zapojilo již 66 zemědělských společností, které na částech svých polí ukazují veřejnosti důležitost a přínosy ochrany rostlin, a to jasným a srozumitelným způsobem. Pokusná políčka byla umístěna po celé republice na více než 120 lokalitách, a to vždy tak, aby byly veřejnosti dobře dostupné - v blízkosti cyklostezek, pěších stezek atp.

Pro zvýšení atraktivity projektu jsme pro zájemce z řad veřejnosti připravili soutěž o mobilní telefon, kdy stačilo poslat fotografii pokusného políčka. Soutěž se těší značnému zájmu, přišlo velké množství fotografií a je vidět, že projekt jde správným směrem a naplňuje svůj smysl a cíl.

Končí sezona 2023, ale již nyní se zemědělci připravují na sezonu příští. Proto chceme oslovit ty z vás, kteří máte zájem budovat vzájemné porozumění s veřejností, zapojte se do projektu a rozšiřte počty pokusných polí. V případě zájmu vytipujte vhodný pozemek a přihlaste se prostřednictvím registračního formuláře na: www.croplifeczech.com nebo na email: darina.zemanova@croplifeczech.com.

Děkujeme všem, kteří se do projektu již zapojili, a těšíme se na nové zájemce. Věříme, že společným úsilím se nám postupně podaří změnit současný obraz zemědělství v očích veřejnosti.

„Nejjednodušší vysvětlení je obvykle správné.“

William Ockham 1285–1349

Zkušenosti zemědělce

Jak sami zemědělci hodnotí projekt Podívej se do pole? Na otázky nám odpovídal pan Ing. Jindřich Štyx z Agropodniku Košetice, a.s.

Jak dlouho jste již součástí projektu Podívej se do pole?

Součástí projektu Podívej se do pole jsme letos byli třetím rokem.

V čem vidíte jeho hlavní přínosy?

Hlavní přínos projektu vidím v seznámení veřejnosti s problematikou pěstování plodin, především však.

Jak realizace projektu probíhá ve Vašem podniku?

Ve všech sezonách jsme do projektu zařadili jarní sladovnický ječmen a kukuřici. Při okraji pozemku, pokud možno na dobře přístupném, veřejností navštěvovaném místě, vyčleníme malou část pozemku, označenou tabulí s informacemi, kde po celou dobu vegetace vynecháváme veškeré pesticidní zásahy. Obzvláště u kukuřice je pak velmi zřetelná absence jakéhokoliv herbicidního ošetření. U ječmene se projevuje jak chybějící herbicidní, tak i fungicidní a insekticidní ošetření.

Setkal jste se již s nějakou negativní reakcí veřejnosti na ochranu rostlin?

Snažíme se ochranu rostlin řešit tak, abychom se negativním reakcím ze strany veřejnosti vyhnuli. To znamená v souladu se všemi předpisy, s ohledem na životní prostředí a na zdraví obyvatel. Několikrát jsem byl osloven s dotazy na vliv přípravků na ryby, včely, případně okolní vegetaci. Vždy se však jednalo spíše o konzultaci, než o kritiku. Tím bych i rád ocenil veřejnost v našem okolí, kde zatím ještě převažují lidé, kteří mají pro naši práci pochopení a snad i uznání.

Co byste vzkázal ostatním zemědělcům, kteří zatím váhají se do projektu zapojit?

Váhajícím kolegům bych určitě doporučil zapojení se do projektu. Je to jedna z možností, jak široké veřejnosti ukázat co a proč vlastně děláme, aby zemědělec nebyl vnímán jako ten, co škodí.

Pole s kukuřicí z projektu „Podívej se do pole“ v Agropodniku Košetice, 2023
Pole s kukuřicí z projektu „Podívej se do pole“ v Agropodniku Košetice, 2023

Pole s mákem na ČZU Praha-Suchdol z projektu „Podívej se do pole“, 2023
Pole s mákem na ČZU Praha-Suchdol z projektu „Podívej se do pole“, 2023

Související články

Společnost Soufflet oslavila 20 let na českém trhu

18. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 423x

Pohled Enrique Salmona ze společnosti Adama

08. 03. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 725x

Protesty zemědělců donutily EU přehodnotit omezování ochrany a daly naději

08. 02. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 1100x

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina

03. 01. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 413x

Předpoklad produkce olejnin a zejména sóji v roce 2023

03. 11. 2023 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Management Zobrazeno 1052x

Další články v kategorii Management

detail