BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Protesty zemědělců donutily EU přehodnotit omezování ochrany a daly naději

08. 02. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 1096x

Nejen omezením restrikcí chemické ochrany, ale i omezením dovozu ukrajinského obilí nebo odložením zavedení pravidel, podle kterých by zemědělci museli udržovat určitou plochu půdy ladem, reaguje Evropská komise na stávky, blokády a demonstrace zemědělců a dopravců. Také nebude realizována ani dlouho dojednávaná obchodní dohoda s Jižní Amerikou.

Proseeds

V posledních týdnech se Evropou prohnaly silné vlny protestů zemědělců. Důvodem jejich nespokojenosti byla některá opatření, navržená Evropskou komisí. Ta chtěla do roku 2030 výrazně omezit používání pesticidů i dalších chemických přípravků na ochranu rostlin a protestujícím se nelíbil ani laxní přístup politiků k jejich návrhům, aby EU regulovala dovoz ukrajinského obilí nebo drůbeže, vajec a cukru.

V reakci na rozsáhlé protesty, které se konaly napříč celým kontinentem od Německa přes Francii až po Španělsko, avizuje Evropská komise v čele s předsedkyní Ursulou von der Leyenovou značné ústupky. Nejvýraznější změnou je možnost odstoupení od plánovaného snížení objemu používaných pesticidů do roku 2030, které bylo již dříve kritizováno europoslanci. Z nich pro jeho zavedení nehlasovala ani polovina: pro bylo 207 zákonodárců, proti 299 europoslanců a 121 členů parlamentu se zdrželo hlasování.

Kromě toho protestovali farmáři také proti navyšování cen pohonných hmot, drahým úvěrům a požadovali rovněž větší flexibilitu u pravidel, týkajících se nakládání s nevyužitou půdou nebo rušení omezení, která s sebou přináší unijní boj s klimatickými změnami.

Představitelka sdružení evropských farmářů COPA-COGECA Christiane Lambertová pro média uvedla, že vyjádření předsedkyně von der Leyenové vítá. A dodala, že slova o necitlivém přístupu k řešení situace s omezováním pesticidů, a snaze řešit problematiku dovozu zemědělských komodit z Ukrajiny jinak než na úkor domácích farmářů, jsou příslibem ochrany zemědělského trhu v celé Evropské unii. Uznání chyb Evropské komise a navázání dialogu tak mohou představovat důležitou změnu v přístupu k regulaci zemědělství v EU.

Protesty a stávky ukázaly svou sílu, a zdá se, že Evropská komise je ochotná naslouchat obavám zemědělců, s nimiž musí následně spolupracovat na kompromisních řešeních. Zatímco debata o základech fungování evropského zemědělství bude ještě dlouhá, aktuální rozhodnutí Evropské komise představuje významný konkrétní krok k udržitelnější a spravedlivější zemědělské politice.

Jak se bude vyvíjet situace u nás, zatím nevíme, první protesty českých farmářů se odehráli např. v České Lípě. Tam se zemědělci sjeli se svými traktory k regionálnímu pracovišti SZIF, kde chtěli odevzdat petici. To se ale nepodařilo, i když schůzka byla předem domluvena.

Související články

Společnost Soufflet oslavila 20 let na českém trhu

18. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 422x

Pohled Enrique Salmona ze společnosti Adama

08. 03. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 725x

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina

03. 01. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 413x

Podívej se do pole

27. 12. 2023 Darina Zemanová; CropLife Czech Republic Management Zobrazeno 712x

Předpoklad produkce olejnin a zejména sóji v roce 2023

03. 11. 2023 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Management Zobrazeno 1052x

Další články v kategorii Management

detail