BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Mechanizace

Novinky v oblasti přesného setí od firmy Kinze

Novinky v oblasti přesného setí od firmy Kinze

25. 02. 2018 Ing. Antonín Šedek; P & L, spol. s r. o., Biskupice u Luhačovic Mechanizace Zobrazeno 2607x

Každoročně přední výrobci zemědělské techniky přicházejí s novinkami. Pozadu nezůstává ani lídr v oblasti přesného setí společnost KINZE. Reaguje na potřeby moderního zemědělství s ohledem na životní prostředí.

Inovace v aplikační technice nejen ke snižování rizik

Inovace v aplikační technice nejen ke snižování rizik

14. 02. 2018 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 2920x

Ochrana rostlin se v současné době potýká s tendencemi, které se snaží maximálně omezit používání přípravků na ochranu rostlin. Přípravky jsou mnohdy v těchto případech označovány za naprosto nepřijatelné pro používání ve všech oblastech omezování škodlivých nebo nežádoucích organizmů. Použití přípravků se tak stává stále více kritizovanou činností zemědělců.

Proseeds
Energen

Začínáme přicházet o vodu - ochrana systémem Energen

V tomto článku se budeme věnovat několika aktuálním doporučením. Dominantně chceme hovořit o tom, že mnoho porostů je v ve vláhovém bodu zlomu, (někde i hluboko za ním), kdy jim hrozí ztráta vody díky regionálně nedostatečným srážkám. Dle portálu Intersucho i dle předpovědí je před námi většinově další minimálně 14denní přísušek s pouze drobnými srážkam

Strategická aliance John Deere + Kramer

Strategická aliance John Deere + Kramer

16. 08. 2017 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 3467x

Společnost John Deere oznámila svou investici do Kramer-Werke GmbH, jejímž smyslem je zdůraznit ambici k vytvoření dlouhodobé aliance. Obě společnosti se po odsouhlasení úřadem na ochranu hospodářské soutěže dohodly, že budou zabezpečovat distribuci řešení zařízení pro manipulaci s materiálem prostřednictvím sítě prodejců John Deere pod obchodní značkou Kramer.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Po ošetření porostu přípravkem práce s postřikovačem pokračuje

Po ošetření porostu přípravkem práce s postřikovačem pokračuje

07. 06. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 3659x

Po aplikaci přípravků, by měl vždy následovat jeden z posledních kroků, a tím je očista postřikovače po aplikaci. Správná očista po ukončení aplikace by měla být prováděna pravidelně, důkladně, a také v souladu s požadavky na bezpečnost obsluhy a ochranu životního prostředí.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Úlet postřikové kapaliny při aplikaci přípravků

Úlet postřikové kapaliny při aplikaci přípravků

05. 06. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 3904x

Úlet představuje zásadní problém aplikačních technologií pro správnou aplikaci přípravků. Jeho redukce je úzce spjata s využíváním různých protiúletových opatření. Tato opatření mohou být využívána také v případě zmírnění omezení použití některých přípravků.

První zkušenosti se systémem ISARIA

První zkušenosti se systémem ISARIA

30. 04. 2017 Ing. Vítězslav Krček; Česká zemědělská univerzita v Praze Mechanizace Zobrazeno 4186x

Precizní zemědělství je hitem posledních let jak v rostlinné, tak i živočišné výrobě. Tedy alespoň v zemědělsky vyspělém světě, zaměřeném na intenzivní produkci.

Správné trysky zajistí správnou aplikaci

Správné trysky zajistí správnou aplikaci

12. 04. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 3082x

Zemědělské trysky používané k aplikaci přípravků na ochranu rostlin jsou nejdůležitějšími komponenty postřikovačů s ohledem na kvalitu a efektivnost ošetření proti škodlivým organizmům. Pozor však na některé vlastnosti těchto trysek, které zejména na úkor omezení nežádoucích vlivů (úletu) mohou více či méně snížit míru pokrytí ošetřovaného cíle, a tím i kvalitu aplikace.

Správná příprava před sezonou pro efektivní a bezpečnou aplikaci přípravků

Správná příprava před sezonou pro efektivní a bezpečnou aplikaci přípravků

25. 02. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 2671x

Dobrý technický stav postřikovače, jeho správná kalibrace a nastavení pracovního režimu pro každou aplikaci je základním aspektem jeho spolehlivé funkce a správné účinnosti aplikovaných přípravků. Tyto činnosti spojené s vhodně naplánovanou pravidelnou kontrolou a řádnou údržbou jen umocní správnou péči o postřikovač.

Inovace pěstební technologie u brambor s ohledem na ochranu vod

Inovace pěstební technologie u brambor s ohledem na ochranu vod

07. 02. 2017 Ing. Pavel Růžek, CSc. a kol Mechanizace Zobrazeno 5818x

Brambory jsou v ČR pěstovány často v oblastech se zvýšenými nároky na ochranu vod. V tradičních bramborářských oblastech jsou rizika znečištění vod spojená zejména s vodní erozí při pěstování brambor na svažitých pozemcích, zatímco v rano-bramborářských oblastech s vyplavováním a povrchovým smyvem nitrátů do do vodních toků a podzemních vod.

Uhlíková ramena a 5000 litrů

Uhlíková ramena a 5000 litrů

19. 01. 2017 Ing. Pavel Pánek; Strom Praha a.s. Mechanizace Zobrazeno 2229x

Kapotáže formulí 1 a sportovních motorek, trupy a křídla letadel, golfové hole, skluznice lyží – u všech zmíněných položek našly uplatnění uhlíková vlákna, pro něž se vžilo i označení karbon. Proč? Materiál vyrobený z uhlíkových vláken je šestkrát pevnější a 5,5krát lehčí než ocel, ve srovnání s hliníkovou slitinou je dokonce 13krát pevnější a téměř dvakrát lehčí.

Co s aplikační technikou po ukončení sezony?

Co s aplikační technikou po ukončení sezony?

04. 01. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 2957x

Aplikační technika by měla být udržována v čistotě nejen po ukončení práce nebo při střídání aplikovaných přípravků na ochranu rostlin. Její údržba po sezoně a před zazimováním by měla být vždy doplněna o důkladné vyčištění. Očista je současně platnými předpisy rozdělena na denní a celkovou očistu. Podle čištěných částí a povrchů postřikovače pak na vnější a vnitřní.

Postřikovače pro kvalitní a bezpečnou aplikaci

Postřikovače pro kvalitní a bezpečnou aplikaci

16. 10. 2016 Ing. Petr Harašta, Ph.D., Brno Mechanizace Zobrazeno 3702x

V oblasti ochrany rostlin zaznamenáváme zavádění nových opatření, která jsou zaměřena na udržitelné používání přípravků na ochranu rostlin. Tyto požadavky jsou zacíleny na prevenci a omezování rizik plynoucích z používání přípravků na lidské zdraví a životní prostředí, jejichž dodržování by se mělo stát samozřejmostí.

Německé nakladače Kramer vstupují na český trh

Německé nakladače Kramer vstupují na český trh

02. 09. 2016 Adam Bauer; STROM PRAHA Mechanizace Zobrazeno 5512x

Od 1.9.2016 se stala společnost STROM PRAHA výhradním dovozcem zemědělských nakladačů a teleskopických manipulátorů, tradičního německého výrobce společnosti Kramer. Tento výrobce má více než 50 let zkušeností s výrobou nakladačů pro náročné podmínky stavebního průmyslu a proto se rozhodl nabídnout své produkty i zemědělcům.

Novinky John Deere pro česká pole

Novinky John Deere pro česká pole

17. 03. 2016 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 6002x

Během slavnostní předpremiéry byla v pražských Letňanech představena nová řada čtyřpásových traktorů John Deere řady 9RX a také nová řada samojízdných sklízecích řezaček nesoucí označení 8000. Společnost John Deere při vývoji těchto strojů uplatnila své dlouholeté zkušenosti s vývojem zemědělské techniky.

Novinka mezi postřikovači AKP Mazzotti

Novinka mezi postřikovači AKP Mazzotti

07. 10. 2015 Jan Podbřecký; AKP spol. s r.o. Mechanizace Zobrazeno 4775x

Společnost AKP neustále odpovídá na aktuální potřeby českých farmářů, a proto již z fáze vývoje přešla do výroby nového samojízdného postřikovače AKP MAF 4180. Tento stroj má podobné, komfortní a výkonové parametry jako modely MAF 4240-5240.

Představení techniky Bednar FMT na AgroShow Dynín 2015

Představení techniky Bednar FMT na AgroShow Dynín 2015

11. 09. 2015 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 5177x

Společnost Bednar FMT působí na poli zemědělské mechanizace již druhé desetiletí a za tu dobu se díky vlastnímu vývoji a naslouchání potřebám zákazníků podařilo vyvinout v domácích podmínkách plně konkurenceschopnou techniku pro zpracování půdy, ale i další operace v zemědělství. Během prvního polního dne uspořádaného na jihu Čech u Dynína se o tom mohlo přesvědčit mnoho zájemců i již spokojených uživatelů.

Trysky pro aplikaci přípravků na ochranu rostlin

Trysky pro aplikaci přípravků na ochranu rostlin

03. 03. 2014 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 8176x

Zemědělské trysky používané k aplikaci přípravků na ochranu rostlin jsou nejdůležitější komponenty postřikovačů s ohledem na kvalitu a efektivnost prováděného ošetření proti škodlivému organizmu. Většinou na aplikačních rámech zařízení pro aplikaci přípravků, kde dochází k vlastnímu tříštění připravené kapaliny, jsou umístěny v držácích různého provedení trysky, které v rozhodující míře ovlivňují kvalitu aplikace.

Koncept  a technologie pěstování kukuřice, slunečnice a řepky do pásů strojem strip-till Orthman „1tRIPr“

Koncept a technologie pěstování kukuřice, slunečnice a řepky do pásů strojem strip-till Orthman „1tRIPr“

01. 01. 2014 Ing. Josef Šebela; CIME Pelhřimov Mechanizace Zobrazeno 8073x

Přednosti pásového zpracování půdy a následného přesného setí do těchto pásů, jsou ověřené mnohaletou praxí na farmách a v zemědělských firmách v zámoří, ale už také v Evropě. Snad jen pro připomenutí k jejím přednostem patří protierozní ochrana, zvýšená teplota seťového lůžka umožňující dřívější setí i za méně příznivých klimatických podmínek, doprovázená rychlejším vzcházením a růstem a možná nejdůležitější předností je zachování vody v půdě.

Jak správně aplikovat přípravky?

Jak správně aplikovat přípravky?

03. 04. 2013 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 9865x

Plnění nádrže postřikovou kapalinou patří k rizikovým krokům přípravy postřikovače na aplikaci, a proto je důležité jí věnovat patřičnou pozornost, pokud jde o ochranu zdraví a životního prostředí. Používejte všechny doporučené osobní ochranné pracovní pomůcky. Zabezpečte pracovní prostor využívaný pro přípravu postřiku proti nepředvídatelnému úniku přípravků, a také před cizími lidmi.

Řízená vzduchová podpora vítězí

Řízená vzduchová podpora vítězí

10. 09. 2012 Ing. Mojmír Freund; UNIMARCO, a.s. Mechanizace Zobrazeno 7605x

Když před téměř čtvrtstoletím uvedla společnost HARDI na trh postřikovač s patentovanou vzduchovou podporou TWIN, bylo jejím cílem dát farmářům účinný nástroj proti úletu postřiku. V současnosti farmáři využívají rovněž celou řadu dalších předností této technologie, která je dosud nepřekonána.

Jak dodržet optimální kapkové spektrum?

Jak dodržet optimální kapkové spektrum?

15. 09. 2011 Ing. Ivan Olšan; AGRIO MZS s.r.o. Mechanizace Zobrazeno 8399x

Počítač Comfort-Terminal umožňuje regulaci dávky, navigaci podle GPS, automatické vypínání záběrových sekcí podle GPS, automatické vyrovnávání ramen atd. Zatím ne příliš známou, přesto velmi prospěšnou funkcí počítače Comfort-Terminal je přepínání různých velikostí trysek za jízdy postřikovače -SELEJET.

Přesná navigace pro zemědělské stroje

Přesná navigace pro zemědělské stroje

02. 06. 2009 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Mechanizace Zobrazeno 15192x

V ČR startuje síť poskytující korekční signál RTK VRS pro GPS přijímače s přesností +/- 2–5 cm. Jako unikátní projekt ve střední Evropě umožní zemědělcům v ČR realizovat i zprávu uvedenou v nadpisu článku.

1 2 3 4
detail