BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Choroby olejnin: Kořenové a krčkové choroby máku

Choroby olejnin: Kořenové a krčkové choroby máku

08. 11. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 756x

Mák setý je v době vzcházení velmi citlivý k podmínkám prostředí. V raných vývojových fázích rostliny může být mák napadán organizmy vyskytujícími se v půdě, které napadají kořínky a kořenový krček a spolu s utužením či přemokřením půdy mohou způsobit padání klíčních rostlin. V pozdějších vývojových fázích rostliny pak patogeny způsobují vadnutí a odumírání rostlin.

Ozimé jednoděložné plevele na orné půdě

Ozimé jednoděložné plevele na orné půdě

06. 11. 2023 Ing. Jan Štrobach, Ph.D., Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. Plevele Zobrazeno 1068x

Ozimé trávy v podmínkách České republiky patřily vždy mezi nejvýznamnější plevele. I v dávné historii patřily mezi velmi nebezpečné plevele. Vzhledem k podobnosti s kulturními plodinami byly při ručním pletí často opomíjeny, což jim dávalo prostor k šíření.

Proseeds
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Kukuřičné hybridy Pioneer pro střední Moravu

Kukuřičné hybridy Pioneer pro střední Moravu

04. 11. 2023 Ing. Oldřich Dostál; Pioneer Osivo a sadba Zobrazeno 847x

Kukuřice patří společně s pšenicí k jedné z nejdůležitějších, a také nejpěstovanějších plodin na celém světě. Je využívaná nejen jako krmivo pro skot, zrno, ale také k energetickému využití v BPS. Směr využití kukuřice na siláž nebo zrna je možné zásadně ovlivnit výběrem správného a prověřeného hybridu. Firma Pioneer už více než 95 let šlechtí stále výkonnější hybridy s lepšími agronomickými vlastnostmi.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Předpoklad produkce olejnin a zejména sóji v roce 2023

Předpoklad produkce olejnin a zejména sóji v roce 2023

03. 11. 2023 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Management Zobrazeno 1051x

Současná situace s výkupem většiny základních polních plodin je v ČR (obdobně jako ve zbytku EU) momentálně velmi špatná. Hlavním problémem jsou „pašované“ komodity z Ukrajiny, které doslova likvidují naše zemědělství, neboť jejich extrémně nízkým cenám nelze konkurovat.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Ekonomický přínos při použití přípravků řady TE v roce 2022

Ekonomický přínos při použití přípravků řady TE v roce 2022

02. 11. 2023 Ing. Pavel Bezděk, Ing. Miroslava Hájková; TRISOL farm s.r.o., BEIDEA s.r.o. Stimulace Zobrazeno 612x

V průběhu roku 2022 jsme tradičně založili sérii pokusů, na kterých prezentujeme příznivé účinky našich směsných rostlinných stimulátorů, tentokrát nové řady s názvem TE. Tento název TE je odvozen od nově přidané účinné látky epibrassinolidu 24-EPI. Co se týče ostatních komponentů, vychází nová řada TE z dlouhodobě osvědčené řady TS a předchozích řad vyvíjených od roku 2002.

Plevele v ozimé pšenici a potenciální ztráta na výnosu

Plevele v ozimé pšenici a potenciální ztráta na výnosu

01. 11. 2023 Ing. Jan Winkler, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 951x

Pšenice se řadí na třetí místo po kukuřici a rýži v celosvětové produkci zrna. Průměrná produkce biomasy pšenice (zrno, sláma) se pohybuje okolo 14 tun na ha. Také v České republice je ozimá pšenice stále nejpěstovanější plodinou. Důsledkem vysokého zastoupení je nedostatek pozemků s vhodnými předplodinami. Proto je nutné nízkou předplodinovou hodnotu kompenzovat optimálním hnojením a regulací škodlivých činitelů, především plevelů.

Sezona kukuřice 2023 jako žádná jiná

Sezona kukuřice 2023 jako žádná jiná

01. 11. 2023 Ing. Eduard Hanina; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 6313x

Další sezona sklizně kukuřičné siláže je za námi. Jak se povedla se dozvíme záhy, tedy spíše, řeknou nám to naše krávy. Kukuřice si prožila dlouhé studené jaro, kdy se časný termín setí vesměs neprojevil jako výhoda. Následovala dlouhá období sucha a dvě krátká období nadprůměrných srážek. Tyto nestandardní periody se projevili na opylení, vývoji a dozrávání kukuřice na siláž.

Vliv zasolení na primární metabolizmus a enzymatickou aktivitu máku setého

Vliv zasolení na primární metabolizmus a enzymatickou aktivitu máku setého

31. 10. 2023 Bc. Jakub Špaček; Česká zemědělská univerzita v Praze Hnojení Zobrazeno 643x

Mák setý patří mezi rostliny, které se na území ČR pěstují již od doby bronzové a dále z doby stěhování národů. V České republice se mák pěstuje pro potravinářské využití a jeho plochy jsou v rámci jednotlivých let relativně stabilní, jak vyplývá z tabulky 1. Nejnižší plocha pěstování máku byla v roce 2018, kdy se mák pěstoval na výměře 26 608 ha. Naopak nejvyšší plocha byla v roce 2021 - 43 867 ha.

Choroby rakytníku

Choroby rakytníku

30. 10. 2023 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 954x

Do rodu rakytník (Hippophae L., Elaeagnaceae) je zařazeno 6 (7) druhů keřů a stromů, jejichž původním areálem výskytu je Čína a severní část Asie. Kromě rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) se všechny ostatní druhy vyskytují výlučně v horských až vysokohorských oblastech nad 3 000 m n. m.

Trvale udržitelné používání přípravků na ochranu rostlin - nové nařízení EK

Trvale udržitelné používání přípravků na ochranu rostlin - nové nařízení EK

27. 10. 2023 Ing. Pavel Minář, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Ochrana obecně Zobrazeno 1155x

Déle než rok už projednává Rada ministrů EU legislativní návrh Komise, který má upravit oblast používání přípravků na ochranu rostlin. Jde o návrh nařízení, tedy předpisu, který bude přímo použitelný úřady i občany v členských zemích EU. Nařízení má nahradit směrnici EP a Rady (ES) č. 128/2009, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství za účelem dosažení udržitelného používání pesticidů.

Pěstování minoritních olejnin: světlice barvířská

Pěstování minoritních olejnin: světlice barvířská

25. 10. 2023 Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D., Ing. Melanie Langová; Zemědělský výzkum, spol. s r. o., Troubsko Technologie pěstování Zobrazeno 3837x

Světlice barvířská (Carthamus tinctorius L.) neboli saflor patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Pochází pravděpodobně z Přední Asie, kde rostou příbuzné plané druhy. Je známá jen jako kulturní rostlina a je to jedna z nejstarších plodin. V údolí Nilu a ve Středomoří byla pěstována už ve starověku jako léčivá a barvířská rostlina. Jako olejnina se začala využívat až v 19. století, kdy ji v barvířském průmyslu nahradila anilinová barviva.

Meziplodiny a přímé setí, zkušenosti SIUZ

Meziplodiny a přímé setí, zkušenosti SIUZ

23. 10. 2023 Ing. Martina Poláková; Spolek pro inovace a udržitelné zemědělství, z.s. Technologie pěstování Zobrazeno 1838x

Meziplodiny jsou důležitou součástí osevních postupů. Ve Spolku pro inovace a udržitelné zemědělství se jim věnuje jedna pracovní skupina progresivních sedláků. Meziplodiny mají řadu nesporných předností. Jsou nejjednodušší a nejlevnější metodou, jak dodat půdě organickou hmotu, podpořit půdní život a strukturu, chrání půdu proti přehřátí a erozi či zlepšují využití živin z půdy.

Trendy vývoje plevelových společenstev v ozimech

Trendy vývoje plevelových společenstev v ozimech

20. 10. 2023 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 1105x

Nejvýznamnější a nejrozšířenější plodiny z hlediska tržní produkce zemědělců (ozimá pšenice, ozimý ječmen a ozimá řepka) jsou sety na podzim. Proto je nutné spolehlivě eliminovat plevelné rostliny, které silně konkurují plodinám již krátce po vzejití na podzim. Při zanedbání pravidel regulace plevelů dochází k nevratnému poškození porostu, kterému nezabráníme ani jarními aplikacemi účinných herbicidů.

Vertikální zpracování půdy jako systémové řešení eroze a osevních postupů

Vertikální zpracování půdy jako systémové řešení eroze a osevních postupů

18. 10. 2023 Ing. Antonín Šandera; Rudka Technologie pěstování Zobrazeno 2996x

Nejen nová verze strategického plánu, ale i ochrana před erozí v praxi a s tím souvisejících problémů vyžaduje změnu pohledu na řešení situace jako celistvého problému na pozadí tvorby osevních postupů, ale i současného naplnění cílů ve snižování rizik plynoucích z používání přípravků na ochranu rostlin. Vše za současného vlivu dalších faktorů, jako využití živin, především dusíku, v podmínkách měnící se vláhové jistoty.

Biologická ochrana proti sviluškám ve skleníkové produkci plodové zeleniny

Biologická ochrana proti sviluškám ve skleníkové produkci plodové zeleniny

16. 10. 2023 Ing. Václav Psota, Ph.D.; Farma Bezdínek s.r.o. Škůdci Zobrazeno 1239x

Se škodlivostí svilušek se kvůli jejich široké polyfagií setkáme napříč zemědělskými plodinami. Škody způsobují na ovocných dřevinách, zelenině, polních plodinách, okrasných rostlinách i bylinkách.

Mandelinka bramborová „super škůdcem“

Mandelinka bramborová „super škůdcem“

13. 10. 2023 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1255x

Mandelinka bramborová si vyvinula rezistenci vůči více než 50 různým druhům insekticidů, kvůli čemuž je tento hmyz „super škůdcem”, který způsobuje škody na bramborách po celém světě.

Compola nový třísložkový herbicid do obilnin

Compola nový třísložkový herbicid do obilnin

12. 10. 2023 Ing. Pavel Hasman; Certis Belchim Plevele Zobrazeno 696x

V letošním roce přichází společnost Certis Belchim s novým herbicidem na podzimní ošetření obilnin Compola. V posledních letech vzrůstá zaplevelení obtížně hubitelnými plevelnými druhy jako je kakost, zemědým, violka, ale i jednoděložnými plevely jako je lipnice, jílky nebo chundelky rezistentní proti ALS inhibitorům. Z tohoto důvodu je tu herbicid Compola, který řeší všechny tyto odolné plevele.

Užitečné organizmy (47): Mšicomaři (II)

Užitečné organizmy (47): Mšicomaři (II)

11. 10. 2023 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Ochrana rostlin a pěstování Zobrazeno 872x

Se vzrůstající plochou skleníků a fóliovníků se zvyšuje i dostupnost bioagens pro naše pěstitele, kteří mohou využít mšicomary k regulaci mšic na zelenině a okrasných rostlinách. Maloobchodní balení si mohou koupit také zahrádkáři do skleníků nebo zimních zahrad.

GMO jako alternativa k používání chemických pesticidů

GMO jako alternativa k používání chemických pesticidů

09. 10. 2023 Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Osivo a sadba Zobrazeno 1169x

Škůdci a choroby rostlin snižují kvalitu a kvantitu rostlinné produkce. V dnešní době se používají k ochraně rostlin před škodlivými organizmy chemické pesticidy, které představují zátěž pro životní prostředí i lidské zdraví. Vědecká komunita a spotřebitelé volají po snížení jejich spotřeby.

Odrůda, co šlape i v sušších podmínkách

Odrůda, co šlape i v sušších podmínkách

07. 10. 2023 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 827x

Tato plastická středně raná odrůda pšenice ozimé byla registrována v ČR (2020) i SR (2023) zejména díky velmi vysokému výnosu zrna v kombinaci s velmi dobrou potravinářskou jakostí. Na Slovensku se jednalo dokonce o nejvýnosnější odrůdu v tříletém průměru 2020–22 ŠOS ÚKSÚP. Je vhodná pro pěstování ve všech výrobních oblastech, disponuje vysokou tolerancí přísušku a vysokou mrazuvzdorností (70 % v testech ÚKZÚZ).

Základní přehled podmínek dotace na agrolesnické systémy

Základní přehled podmínek dotace na agrolesnické systémy

06. 10. 2023 Ing. Tereza Humešová, Ph.D.; Český spolek pro agrolesnictví Technologie pěstování Zobrazeno 2520x

Podmínky dotace stanovuje nařízení vlády č. 140/2023 Sb. o stanovení podmínek provádění opatření agrolesnictví a prováděcí metodika. Celé nařízení vlády včetně metodiky si můžete stáhnout na webu www.eagri.cz v Rozcestníku eAGRI → Dotace → Strategický plán SZP 2023-2027 → Podpory rozvoje venkova → Agrolesnictví.

Nejvýznamnější krmné pšenice v ČR v praxi

Nejvýznamnější krmné pšenice v ČR v praxi

05. 10. 2023 Ing. Luděk Novotný; SAATEN-UNION CZ s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 977x

Segment krmných pšenic je velmi aktivní a každoročně narůstá. Dlouhodobě minimální rozdíly v cenách a o třídu vyšší výnosy dělají z pěstování C odrůd tržní záležitost. Johnson společnosti SAATEN-UNION zde kombinuje všestranné využití s rekordními výnosy i v sušších oblastech.

Praxí oceňované podzimní ošetření obilnin

Praxí oceňované podzimní ošetření obilnin

05. 10. 2023 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 772x

Třísložkový herbicid Reskator společně s letitou stálicí Sumimax představují spolehlivé řešení ochrany ozimých obilnin proti plevelům. Účinnosti obou herbicidů jsou výtečné, což ostatně potvrzují několikaleté praktické zkušenosti pěstitelů.

Účinek mimokořenové výživy a stimulace růstu v ozimé pšenici

Účinek mimokořenové výživy a stimulace růstu v ozimé pšenici

04. 10. 2023 Ing. Tomáš Javor, DiS. a kol. Stimulace Zobrazeno 773x

Dlouhodobé pokusy prováděné společností AGROEKO Žamberk s přípravky společnosti BioAktiv CZ prokazují pozitivní vliv na nárůst výnosu, hmotnosti sušiny, nadzemní biomasy a počtu odnoží. Harmonickou výživu rostlin zajišťujeme především racionálním hnojením půdy před založením porostů nebo v případě dusíku, síry a mikroprvků v průběhu vegetace.

Význam podzimního herbicidního ošetření ozimých obilnin - výsledky srovnávacích pokusů

Význam podzimního herbicidního ošetření ozimých obilnin - výsledky srovnávacích pokusů

04. 10. 2023 Prof. Ing. Miroslav Jursík Ph.D., Ing. Dita Hiřmanová, Ing. Luděk Procházka; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 1001x

Přestože je v současnosti do obilnin registrováno široké spektrum herbicidů s různými mechanizmy účinku, dochází k postupným restrikcím účinných látek, což může v budoucnu způsobovat pěstitelům velmi výrazné komplikace s regulací některých plevelů, zejména v sušších oblastech nebo na podnicích, které uplatňují minimalizační technologie zpracování půdy a zaměřují se především na pěstování ozimých plodin.

1 .. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 .. 110
detail