BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Chytrá a efektivní výživa rostlin v jarním období

Chytrá a efektivní výživa rostlin v jarním období

25. 04. 2021 Ing. Martin Bohuněk; BioAktiv CZ Výživa a stimulace Zobrazeno 1989x

Zemědělství současně prochází mnoha změnami, které kladou významné nároky na rychlé reakce a schopnost přizpůsobit se. Naším cílem je hledat pro naše zákazníky nová řešení ve výživě a způsoby, jak reagovat na rychlý vývoj v rostlinné a živočišné výrobě. Pomáháme tím rozvíjet klasickou agrotechniku k lepší efektivitě a stabilní ekonomice.

Časně jarní regenerační a herbicidní ošetření

Časně jarní regenerační a herbicidní ošetření

24. 04. 2021 Ing. Martin Olišar; UPL Czech s.r.o. Plevele Zobrazeno 1644x

V zemědělském kalendáři má období počátku roku specifické ale významné místo. Ačkoli se může zdát, že se na polích nic neděje. Nicméně právě nyní probíhá intenzivní příprava a plánování sezóny. Jak ošetřit porosty obilnin v roce 2021 - stěžejních plodin na našich polích. To je možná jedna z otázek pro měsíc únor. Věříme, že následující informace vám přinesou potřebnou inspiraci při tomto rozvažování.

Proseeds
Energen

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

Do výjimečných vláhových podmínek, které jsou právě teď na začátku června 2024, patří stimulace s výjimečnými účinky. Doporučujeme Energen Foliar Plus v dávce 0,5 l/ha. Je vhodný i do brambor na lupínky a hranolky, protože nezvyšuje obsah cukru. Navíc vyrovnává a zvětšuje velikost hlíz, a tím zvyšuje i výtěžnost lupínků. U cukrové řepy platí, že každý decimetr listů navíc je jedna kostka cukru.

Balíček Galileo + Sportak EW - nové a účinné řešení chorob ozimé pšenice

Balíček Galileo + Sportak EW - nové a účinné řešení chorob ozimé pšenice

24. 04. 2021 Ing. Jaroslav Bašta; Agro Aliance s.r.o. Choroby Zobrazeno 1939x

Vysokou a kvalitní produkci obilnin si dnes již nelze představit bez promyšlené a správně načasované aplikace fungicidů. Jejich současná nabídka je velice široká a obsahuje jak nové přípravky (ze skupiny SDHI), tak i přípravky starší, praxí dlouhodobě používané a ověřené.

Velmi účinně proti laskavcům a dalším obtížným plevelům v cukrové řepě bez „Déčka“

Velmi účinně proti laskavcům a dalším obtížným plevelům v cukrové řepě bez „Déčka“

24. 04. 2021 Ing. Jaroslav Bašta; Agro Aliance s.r.o. Plevele Zobrazeno 1830x

Tradiční pěstování cukrové řepy se v posledních dnech stává mnohem složitějším, a to díky zákazu některých dlouho používaných účinných látek. V roce 2020 skončily herbicidy na bázi chloridazonu a desmedifamu (tzv. „Déčko“). Výše uvedené 2 účinné látky se na mnoho let staly nedílnou součástí postřikových sledů, které ale bude nutno od této sezóny změnit a nahradit novými.

Žlutá a zelená - to je Propulse

Žlutá a zelená - to je Propulse

23. 04. 2021 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 1655x

Je to již téměř rok, kdy jsem psala svůj každoroční „oslavný“ příspěvek na Propulse. Ten příspěvek začínal větou „Je stav nouze.“ Nikdo z nás netušil, že i za rok ve stejnou dobu bych mohla začínat úplně stejnou větou. Příroda je příroda, v dobrém i zlém.

Ochrana sadů na přelomu zimy a jara

Ochrana sadů na přelomu zimy a jara

23. 04. 2021 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 2068x

Tak jako každoročně, s blížícím se jarem začíná být aktuální příprava na novou sezonu v ochraně ovoce. Stále patrnější životní projevy stálých obyvatel sadů i jejich návštěvníků z řad různých druhů členovců i obratlovců nás upozorňují na fakt, že se zima chýlí ke svému konci.

Vitalita osiva máku a struktura výnosových prvků

Vitalita osiva máku a struktura výnosových prvků

22. 04. 2021 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Ing. Pavel Cihlář, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 2177x

Kvalita osiva patří k nejdůležitějším faktorům ovlivňujícím strukturu porostu a tvorbu výnosu. Jedná se o souhrn vlastností semen zařazených pod pojmem semenářská hodnota a biologická hodnota. Semenářská hodnota se nejčastěji vyjadřuje pomocí klíčivosti, čistoty a hmotnosti tisíce semen.

Pohled nejen na jaro 2021 na našich polích

Pohled nejen na jaro 2021 na našich polích

22. 04. 2021 Ing. Ladislav Černý, Ph.D.; Agrotechnik spol. s r. o. Technologie pěstování Zobrazeno 2584x

Slezl sníh a otevírá se jaro 2021. Bude jiné než ty, co si pomatujeme a to po všech stránkách. Nároky na zdravotní bezpečnost stoupají se sílící pandemií, zároveň stoupají ceny rostlinných komodit. Je to důsledek tvoření rezerv světových velmocí. Ohrožení sklizně 2021 je obrovské s ohledem na lidské zdroje v našich firmách, které jsou nenahraditelné (poprvé není a nebude hlavní nepřítel počasí).

Správné trysky pro aplikaci přípravků

Správné trysky pro aplikaci přípravků

21. 04. 2021 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2926x

Trysky, které se používají k aplikaci přípravků na ochranu rostlin patří k nejdůležitější výbavě postřikovačů s ohledem na přesnost, kvalitu a efektivnost prováděného ošetření Jejich sortiment je rozsáhlý.

Možnosti opravných herbicidních zásahů v ozimé pšenici na jaře

Možnosti opravných herbicidních zásahů v ozimé pšenici na jaře

20. 04. 2021 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D, Prof. Ing. Josef Soukup CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3458x

V posledních letech výrazně vzrostly plochy ozimé pšenice ošetřené proti plevelům již v podzimním období (zejména časné postemergentní ošetření), což je způsobeno především dobrou účinnosti používaných herbicidů. Vláhové podmínky totiž bývají, z hlediska působení většiny herbicidů, v tomto období velmi příznivé.

Současné intenzivní odrůdy obilnin nelze pěstovat bez regulátorů růstu

Současné intenzivní odrůdy obilnin nelze pěstovat bez regulátorů růstu

20. 04. 2021 Ing. Petr Portych; Corteva AgriScience Technologie pěstování Zobrazeno 2635x

Výnosy obilnin v České republice v průměru stále mírně rostou. Zvyšuje se výnosový potenciál jednotlivých odrůd, stejně jako kvalita agrotechniky. Plynulému nárůstu výnosu brání hlavně rozmary počasí a v posledních letech především častý nedostatek srážek ve vegetačním období. Se zvyšující se výnosností nových odrůd také stoupá význam regulátorů růstu a jejich správné používání. Bez jejich použití nelze docílit špičkového výnosu.

Hnojenie repky na jar a počas vegetácie

Hnojenie repky na jar a počas vegetácie

19. 04. 2021 Prof. Ing. Ladislav Ducsay, Dr.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Hnojení Zobrazeno 2970x

Na regeneráciu rastlín po zime a rast na začiatku jarnej vegetácie má významný vplyv stav rastlín pred zimou, ich prezimovanie a zásoba živín v nepoškodených častiach rastlín na začiatku jari. Optimálna výživa, realizovaná cez racionálne hnojenia je jedným z najvýznamnejších faktorov, ktorý rozhoduje o výške dosiahnutých úrod a samozrejme aj o ekonomike pestovania nielen repky olejnej.

Jaro se blíží, co na to obilniny

Jaro se blíží, co na to obilniny

19. 04. 2021 Ing. Pavel Hasman; BELCHIM Crop Protection Czech Republic Plevele Zobrazeno 1683x

Mezi prvotní jarní ochranná opatření při pěstování obilnin patří herbicidní ošetření a regulace růstu. Loňský podzim na velké části našeho území panovali deště a velmi komplikovali setí, proto na mnoha zemědělských podnicích byl problém obilniny vůbec zasít. Pokud se to přeci jen s vypětím sil podařilo, tak se často nestihlo tradiční podzimní herbicidní ošetření.

Osivo luskovin je vhodné před výsevem namořit a inokulovat

Osivo luskovin je vhodné před výsevem namořit a inokulovat

19. 04. 2021 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 2615x

Osivo luskovin je známé tím, že je velmi náchylné na jakékoliv poškození, ať už se jedná o poškození při skladování (kolísání vlhkosti, nevhodná teplota) nebo poškození již při jeho produkci (nevhodné podmínky při dozrávání, nešetrná sklizeň, nevhodně zvolená agrotechnika semenářského porostu).

Efektivní výživa jarních plodin s důrazem na ječmen

Efektivní výživa jarních plodin s důrazem na ječmen

18. 04. 2021 Ing. Martin Bohuněk; BioAktiv CZ Hnojení Zobrazeno 1148x

Umět pružně reagovat na změnu je v dnešní době základem úspěchu. Počasí, pandemie, legislativní změny a další vnější vlivy jsou často důvodem, proč věci neběží podle plánu. Tady platí, že čím víc informací a možností máme, tím lépe se dokážeme přizpůsobit a uspět.

Nobelova cena za chemii v roce 2020 za CRIPSR-Cas9

Nobelova cena za chemii v roce 2020 za CRIPSR-Cas9

18. 04. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Osivo a sadba Zobrazeno 2357x

Genové inženýrství a zejména editace genomu právě prochází bouřlivou revolucí. Jakou máme šanci, že si touto technologií polepšíme a neuškodíme? Negativní důsledky postupujících klimatických změn - narůstající horko a sucho, šířící se nové choroby a škůdci aj. mohou pomoci podstatněji zmírnit (kromě dalších opatření) také nové metody genetického inženýrství a zejména nově objevená editace genomu.

Úponkové odrůdy hrachů Limagrain

Úponkové odrůdy hrachů Limagrain

17. 04. 2021 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2044x

Hrách je v ČR tradiční plodinou využívanou k potravinářským, krmným i pícninářským účelům. Hrách kromě poutání vzdušného dusíku významně zlepšuje půdní strukturu a celkovou úrodnost půdy. Je to jedna z plodin, které velice pomohlo zavedení tzv. greeningu. Pozdější úprava bohužel vyloučila aplikaci přípravků na ochranu rostlin do těchto porostů.

Nový insekticídny systém pre pestovateľov repky a maku

Nový insekticídny systém pre pestovateľov repky a maku

17. 04. 2021 Ing. Ján Hanuska; Bayer s.r.o. Škůdci Zobrazeno 2515x

Úspešné pestovanie ozimnej repky je náročné na zvládnutie jarnej insekticídnej ochrany. Zvýšená intenzita a skrátený interval striedania osiatych plôch vytvára vhodné podmienky pre výskyt významných škodcov tejto plodiny. V priebehu minulého roka došlo k ukončeniu autorizácie insekticídnych účinných látok thiacloprid a chlorpyrifos, ktoré v kombináciách s pyretroidnou zložkou tvorili významný pilier ochrany porastov repiek.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2021

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2021

16. 04. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 4318x

Na jádrovinách škodí v tomto období zejména padlí jabloně, strupovitost jabloně a strupovitost hrušně, dále jsou tu svilušky a různé druhy mšic, obaleči pupenoví - na koncích letorostů sbalené listy; mladé plůdky jabloní po odkvětu poškozují pilatka jablečná, pilatka hrušková a zobonosky. Na hrušních škodí také rzivost hrušně a mera skvrnitá.

Protest proti omezování ochrany - Prohlášení produkčních zemědělských podniků Kroměřížska

Protest proti omezování ochrany - Prohlášení produkčních zemědělských podniků Kroměřížska

16. 04. 2021 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 1682x

Prakticky každý měsíc se dovídáme, že ÚKZÚZ ruší, restringuje a neprodlužuje platnost pesticidů, často ucelených skupin účinných látek. Tato opatření mají za následek jediné – zhoršují postavení produkčních zemědělců na Kroměřížsku a v celé naší zemi.

Carboneg - přináší ročně až 15000 Kč/ha pro šetrně hospodařící zemědělce

Carboneg - přináší ročně až 15000 Kč/ha pro šetrně hospodařící zemědělce

16. 04. 2021 Václav Kurel; Carboneg Management Zobrazeno 6837x

Carboneg je projekt, který v kooperaci se zemědělci usiluje o zlepšení kvality zemědělské půdy a zvýšení její odolnosti. Pomocí začlenění principů regenerativního zemědělství do systému hospodaření dojde k posílení zdraví půdy a zároveň je do ní uložen uhlík z atmosféry v podobě rozličné organické hmoty. Snaha o navýšení podílu uloženého CO2 v půdě je finančně odměněna.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2021

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2021

15. 04. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2485x

U zapojených porostů ozimé pšenice na vyšší hladině hnojení je předpoklad škodlivého výskytu chorob: padlí pšenice, feosferiové skvrnitosti pšenice (braničnatky plevové) a septoriové skvrnitosti pšenice (braničnatky pšeničné), hnědé rzivosti pšenice (rzi pšeničné) a dalších. Rozvoj chorob v porostech bude zvláště záležet na dalším průběhu počasí. U citlivých odrůd sledujte výskyty chorob a včas proveďte ošetření.

Základy zpracování půdy (2): Podmítka (II.)

Základy zpracování půdy (2): Podmítka (II.)

14. 04. 2021 Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 4340x

Včasnost provedení podmítky je základní podmínkou pro omezení zrát půdní vláhy a přímé a nepřímé regulace plevelů, ale i ostatních funkcí podmítky. Při opoždění podmítky o 10 dní může dojít ke ztrátám 20–30 mm vody (Kohout a kol., 1993).

Houbové choroby řepky ozimé a stonkoví krytonosci

Houbové choroby řepky ozimé a stonkoví krytonosci

13. 04. 2021 Ing. Milena Bernardová, Ing. Lucie Švehlová; Zkušební stanice Kluky Škůdci Zobrazeno 2257x

V odborné literatuře a dalších zdrojích se setkáváme s informacemi o tom, že pokud je silnější napadení stonků řepky larvami stonkových krytonosců, je následně zjišťováno i silnější napadení houbovými chorobami. Abychom si mohli ověřit/doložit tyto informace, je nutné, aby se v jednom roce vyskytli silně jak škůdci - krytonosec řepkový a čtyřzubý, tak i choroby - zejména hlízenka obecná (bílá hniloba řepky).

Integrovaná ochrana ovoce nejen v roce 2021

Integrovaná ochrana ovoce nejen v roce 2021

13. 04. 2021 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r. o. Sady a vinice Zobrazeno 2363x

Nová vegetační sezona je opět za dveřmi, což je příležitost k zamyšlení nad tím, co můžeme očekávat v ochraně ovoce v roce 2021 a možná i s určitou perspektivou v letech dalších.

1 .. 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 .. 113
detail