BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Aktuální situace v kůrovcové kalamitě v ročníku 2019/20

Aktuální situace v kůrovcové kalamitě v ročníku 2019/20

27. 02. 2021 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc. a kol. Škůdci Zobrazeno 2352x

První zaznamenaná kůrovcová kalamita byla ve středoevropském regionu, v německém pohoří Harz, v 15. století. Na našem území je zaznamenána první kalamita z Jeseníků po nezpracovaných polomech ve 20. letech 19. století, ovšem z dnešního pohledu byla tato kalamita „nevýznamná“, celkem byl napaden necelý půl miliónu m3 smrkového dříví.

Korvetto proti plevelům řepky na jaře

Korvetto proti plevelům řepky na jaře

27. 02. 2021 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 3377x

Naprostá většina ploch řepky byla již ošetřena v počátku vegetace loni v létě. Pokud byl použit Metazamix s Belkarem, tak už nebude zapotřebí nějaký další zásah. V případě, že se po tradiční základní ochraně přeci jen objeví nějaké dvouděložné plevele, lze si pomoci na jaře nedávno registrovaným širokospektrálním herbicidem Korvetto.

Proseeds
Energen

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

Do výjimečných vláhových podmínek, které jsou právě teď na začátku června 2024, patří stimulace s výjimečnými účinky. Doporučujeme Energen Foliar Plus v dávce 0,5 l/ha. Je vhodný i do brambor na lupínky a hranolky, protože nezvyšuje obsah cukru. Navíc vyrovnává a zvětšuje velikost hlíz, a tím zvyšuje i výtěžnost lupínků. U cukrové řepy platí, že každý decimetr listů navíc je jedna kostka cukru.

Dlouhodobé sucho ovlivní travní porosty dlouhodobě

Dlouhodobé sucho ovlivní travní porosty dlouhodobě

26. 02. 2021 Ing. Zuzana Hrevušová, Ph.D., Ing. Pavel Fuksa, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 3004x

Trvalé travní porosty se dokáží suchu většinou přizpůsobit. Výsledek ovšem nebývá z hlediska produkce píce příznivý. Může hnojení pomoci?

Biologická ochrana a výživa v polní produkci a zelenině

Biologická ochrana a výživa v polní produkci a zelenině

26. 02. 2021 Ing. Martin Bagar, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 4612x

BIOCONT LABORATORY je česká společnost, která se zabývá prostředky biologické ochrany a výživy rostlin a věnuje se rozvoji ekologických a alternativních metod pěstování. Jsme aktivní ve všech kulturách, tj. vinicích, sadech, polní produkci, zelenině i sklenících. V našem portfoliu je okolo stovky produktů používaných k biologické ochraně a výživě rostlin.

Sladovny chtějí více Overture

Sladovny chtějí více Overture

25. 02. 2021 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1342x

Odrůda sladovnického ječmene Overture získává stále větší oblibu u nás i na Slovensku. Je to především díky její výborné sladovnické kvalitě a širokému uplatnění na domácím i zahraničním trhu. Díky tomu je velmi snadné najít v blízkosti podniku sladovnu, která Overture vykupuje.

Pesticidy a jejich nálezy v zemědělské půdě

Pesticidy a jejich nálezy v zemědělské půdě

24. 02. 2021 Mgr. Šárka Poláková, Ph.D., Mgr. Petra Kosubová, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Management Zobrazeno 5273x

Současná zemědělská praxe se bez používání pesticidů neobejde. Dříve používané pesticidy, např. DDT či HCB, byly nahrazeny jinými látkami, jejichž účinek na cílové organizmy musí být mnohem vyšší než na organizmy necílové, předpokládá se u nich dobrá biodegradabilita, a také nulový vliv na endokrinní systém savců.

Zvláštnosti pěstitelského ročníku 2019/20

Zvláštnosti pěstitelského ročníku 2019/20

22. 02. 2021 Ing. Antonín Šandera; Agro 2000, s. r. o. Ochrana obecně Zobrazeno 1775x

V ročníku 2019/20 (platí i pro aktuálně založené porosty 2020/21) se projevil termín a technologie setí jako významný faktor ovlivňující četnost a intenzitu erozních událostí ale i míru škodlivosti některých škůdců a náklady na jejich regulaci.

Nabídka kukuřice RAGT pro rok 2021

Nabídka kukuřice RAGT pro rok 2021

20. 02. 2021 Ing. Karel Neckář, Ph.D.; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1534x

Společnost RAGT patří dlouhodobě k předním šlechtitelům kukuřice v Evropě. Tým šlechtitelů pomocí moderních šlechtitelských metod vyvíjí stále nové výkonné a stabilních hybridy. Úspěšnost jejich usilovné práce lze hodnotit několika pohledy. Bezesporu ten nejdůležitější je vlastní výkonnost hybridů ve zkušebních pokusech, a hlavně na běžných pěstitelských plochách.

Novinky v zrnovém segmentu značky DEKAB

Novinky v zrnovém segmentu značky DEKAB

20. 02. 2021 Ing. Marie Požárová; Bayer s.r.o., Praha Osivo a sadba Zobrazeno 2166x

Vážení pěstitelé zrnové kukuřice, ráda by jsem vám v tomto článku představila nové hybridy, které firma Bayer přináší v letošním roce na trh. Jak jste si již zvykli, Dekalb vybírá každý rok k provoznímu použití to nejlepší ze svého šlechtění. Výběr hybridů se soustředí na vlastnosti rostliny, které vedou ke stabilně vysokým výnosům v různých ročnících.

Choroby a škůdci břečťanu

Choroby a škůdci břečťanu

19. 02. 2021 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 12313x

V současné době se u nás můžete setkat s břečťanem velmi často, v lesích, parcích, na zahradách, na budovách i za okny v květináčích. Původně se břečťan popínavý (Hedera helix L., Araliaceae) vyskytoval v Evropě, jihozápadní Asii a v severní části Afriky, dnes je rozšířený na celé severní polokouli, zavlečen byl i do Austrálie a Jižní Ameriky.

Přezimování, jarní mrazy a poškození ozimů

Přezimování, jarní mrazy a poškození ozimů

17. 02. 2021 RNDr. Ilja Tom Prášil, CSc. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 4762x

Zima 2019/2020 byla velmi teplá a zároveň srážkově normální, což zajistilo téměř plynulý růst a vývoj porostů ozimů na našem území. Ozimy přezimovaly bez problému, a o to překvapivější byly škody na některých porostech, které způsobily jarní mrazy.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2021

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2021

16. 02. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 4238x

Nejpozději během předjarního řezu musíme ze stromů odstranit i mumifikované zbytky plodů jádrovin a peckovin napadených moniliniovou hnilobou plodů, dále odstranit letorosty, případně konce letorostů u jabloní a angreštu napadených padlím.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2021

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2021

15. 02. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2763x

Rostliny ozimé řepky v závislosti na odrůdě, růstovém a vývojovém stavu a stupni otužení snášejí mrazy -15 až -20 °C, pod sněhovou pokrývkou i větší. Většina listové plochy sice odumírá již při teplotách -7 až -15 °C, ale kořenový systém dobře vyvinutých rostlin a krycí listy vegetačního vrcholu snesou i nižší teploty vzduchu.

Ochrana proti živočišným škůdcům v sadech v roce 2020

Ochrana proti živočišným škůdcům v sadech v roce 2020

14. 02. 2021 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT, spol. s r.o. Škůdci Zobrazeno 2459x

Blížící se konec roku je příležitostí ke zhodnocení právě uplynulé sezony. Jaký byl letošní rok v sadech z pohledu ochrany proti škůdcům a čím se lišil od let předchozích? Především jsme se dočkali většího množství srážek a nižších teplot v rozhodujících obdobích, což se například projevilo na nižší aktivitě obaleče jablečného i dalších druhů, jejichž vývoj vyžaduje teplé počasí.

Caussade novinky kukuřičných hybridů pro rok 2021

Caussade novinky kukuřičných hybridů pro rok 2021

14. 02. 2021 Bc. Iveta Sojková; Caussade Osiva, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1925x

Pro jarní sezónu 2021 připravila společnost Caussade řadu novinek v širokém spektru ranosti. Po zkušenostech z minulých let jsme rozšířili nabídku silážních hybridů o vzrůstné materiály s vysokou stravitelností, tolerancí k suchu a výrazným staygreen efektem. Už více než 10 let věnujeme pozornost reakci našich hybridů na přísušek v různých stádiích vegetace.

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2020

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2020

13. 02. 2021 Ing. David Fryč; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Opava Škůdci Zobrazeno 1762x

Mšice jsou drobný savý hmyz, který bývá často považován za vysoce škodlivý v zemědělství, zahradnictví i lesnictví. Škody jsou způsobeny přímým sáním na rostlinách. Nejčastěji jde o listy, ale význam mají i pro plody, květenství a kořeny. Významnější jsou ovšem nepřímé škody, způsobené přenosem rostlinných virů.

Pôsobenie a účinky prípravkov Galleko® v sezóne 2019/20

Pôsobenie a účinky prípravkov Galleko® v sezóne 2019/20

13. 02. 2021 Mgr. Martin Šotik; Galleko Stimulace Zobrazeno 1808x

Uplynulá poľnohospodárska sezóna sa skončila. Rovnako ako jej začiatok, ani koniec neprebiehal presne podľa očakávaní pestovateľov. Na mnohých podnikoch doslova „kradli“ úrodu z polí. Zrážky, ktoré chýbali v mesiacoch marec a apríl prišli v tom najnevhodnejšom období - v čase žatvy. Počasie tak bude znova jedným z dôležitých faktorov, ktoré významne ovplyvní kvalitu a konečne výsledky dopestovanej úrody.

Poškození polních plodin v roce 2020

Poškození polních plodin v roce 2020

12. 02. 2021 Ing. Vít Bittner; MARIBOHILLESHÖG ApS, ČR Ochrana obecně Zobrazeno 1772x

V minulých letech jsme hodnotili průběh vegetace polních plodin v kontextu velkého sucha, vysokých teplot, silného slunečního záření a nedostatku vláhy pro rostliny. Politikové a další osoby volali „po zadržování vody v krajině“.

Informace z oblasti kontrol nakládání s přípravky na ochranu rostlin

Informace z oblasti kontrol nakládání s přípravky na ochranu rostlin

11. 02. 2021 Ing. Andrea Blažková; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno Legislativa Zobrazeno 3342x

V roce 2020 pokračoval na řadě lokalit České republiky mimořádný stav v ochraně rostlin, který se stejně jako v roce 2019 týkal přemnožení hraboše polního na zemědělské i nezemědělské půdě.

Choroby pivoňky

Choroby pivoňky

10. 02. 2021 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 7656x

Pivoňky (Paeonia) se přirozeně vyskytují v oblastech jižní Evropy, od Portugalska až po Albánii, v Malé Asii a Arménii a na sever zasahující až k Alpám. V 19. století byla z Asie do Evropy dovezena pivoňka bělokvětá (Paeonia lactiflora Pall.), která ve své domovině - Číně byla známa již před rokem 540. Pivoňky jsou považovány za symbol jara, bohatství a štěstí.

Jak zvýšit ekonomiku produkce mléka

Jak zvýšit ekonomiku produkce mléka

10. 02. 2021 Ing. Pavel Kožený; Pioneer Osivo a sadba Zobrazeno 1670x

Za poslední čtvrt století prošel chov dojnic velkými změnami. Užitkovost narostla mnohdy až do extrémních hodnot. V této situaci se snažíme přemýšlet, jak tyto hodnoty ještě posunout a zároveň udržet ekonomiku produkce mléka. Pracujeme s genetikou zvířat, se stájovou technologií, zvyšuje se take podíl IT technologií a hlavně se snažíme produkovat velmi kvalitní objemná krmiva.

Ochrana hlavních plodin ve vegetačním roce 2019/20 v Čechách a výhled do jara 2021

Ochrana hlavních plodin ve vegetačním roce 2019/20 v Čechách a výhled do jara 2021

09. 02. 2021 Ing. Milena Bernardová; Zkušební stanice Kluky Ochrana obecně Zobrazeno 1964x

Ročník 2019/20 přinesl po deseti letech změnu, a nelze ho jednoduše označit, tak jako několik předchozích, jako teplý a suchý. Naopak se vystřídalo v průběhu posledního roku několik výrazných etap.

Zkušenosti s prvním nasazením polních robotů v ČR

Zkušenosti s prvním nasazením polních robotů v ČR

08. 02. 2021 Ing. Václav Jirka a kol.; Leading Farmers CZ, a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 3667x

V loňském roce se po území České republiky pohybovaly dva polní roboty typu Agrointelli Robotti, model 2020, které jako první zahájily éru komerčního nasazení autonomních strojů v rostlinné výrobě. V režii společnosti Leading Farmers CZ, a.s., která je dovezla, prováděly setí a plečkování na běžných zemědělských podnicích s cílem prakticky ověřit jejich provozuschopnost a získat další zkušenosti pro nasazení této převratné zemědělské technologie.

Dobrý koreň - základ dobrej úrody

Dobrý koreň - základ dobrej úrody

07. 02. 2021 Mgr. Martin Šotik; Galleko Stimulace Zobrazeno 2385x

Repka olejná a obzvlášť jej ozimný variant patrí v súčasnosti medzi najdiskutovanejšie plodiny. Dlhodobo zaznamenávala veľkosť jej zberovej plochy rastúci trend. Aj keď v minulom roku veľkosť obsiatej plochy touto plodinou v rámci SR mierne poklesla (2018/19 cez 143 tis. ha, 2019/20 cez 141 tis. ha, zdroj ŠÚ SR).

Dokážeme zefektivnit příjem dusíku z organických hnojiv v ozimých plodinách?

Dokážeme zefektivnit příjem dusíku z organických hnojiv v ozimých plodinách?

06. 02. 2021 Ing. Petr Vlažný, Ph.D.; Corteva Agriscience Hnojení Zobrazeno 1817x

Hnojení dusíkem v krátké budoucnosti nemusí být tak jednoduše samozřejmé. Ochrana zejména podzemních vod s sebou přináší nové výzvy pro výzkumníky i zemědělce. Česká republika poměrně pružně a efektivně reaguje na nové poznatky, např. vydáváním agro-environmentálních opatření, metodikami hospodaření s dusíkem nejen ve zranitelných oblastech apod.

1 .. 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 .. 113
detail