BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

 AG Tracker: První inteligentní GPS monitoring pro zemědělství - dokonalý přehled o firmě

AG Tracker: První inteligentní GPS monitoring pro zemědělství - dokonalý přehled o firmě

03. 11. 2020 Ing. Pavel Palas; AG info, s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 7104x

Firma AG info, s.r.o. přišla před dvěma lety s novou cloudovou aplikací AG Tracker, která propojuje telematiku s agronomickou evidencí. Díky GPS modulům osazených ve vašich strojích získáte okamžitý a dokonalý přehled o dění na vaší farmě včetně záznamů o práci provedené na produkčních blocích a plodinách. Systém je možné rozšířit i o docházkovou evidenci, která respektuje zemědělská specifika.

Varistar® - variabilní aplikace od A do Z

Varistar® - variabilní aplikace od A do Z

03. 11. 2020 Ing. Martina Semrádová; Agrinova Services s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 7133x

Varistar je komplexní, jednoduchá a dostupná služba pro variabilní aplikace pro každý zemědělský podnik. Administrativní a operativní zátěž, pod kterou pracují agronomové, je enormní, a tak často nezbývá prostor ani chuť na zavádění nových systémů. Služba Varistar je koncipována tak, aby zavedení a provozování systému pro variabilní aplikace bylo pro uživatele maximálně jednoduché.

Limagrain
Energen

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

Do výjimečných vláhových podmínek, které jsou právě teď na začátku června 2024, patří stimulace s výjimečnými účinky. Doporučujeme Energen Foliar Plus v dávce 0,5 l/ha. Je vhodný i do brambor na lupínky a hranolky, protože nezvyšuje obsah cukru. Navíc vyrovnává a zvětšuje velikost hlíz, a tím zvyšuje i výtěžnost lupínků. U cukrové řepy platí, že každý decimetr listů navíc je jedna kostka cukru.

Leading Farmers CZ

Leading Farmers CZ

03. 11. 2020 Ing. Václav Jirka; Leading Farmers CZ, a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 6056x

Společnost Leading Farmers CZ, a.s. přináší pro českou a slovenskou rostlinnou výrobu nejnovější technologie pro navádění a řízení pojezdu zemědělských strojů, řízení dávkování a analýzu půdy a porostů včetně zpracování dat. Široký přehled o světových technologických novinkách a agronomické znalosti pracovníků firmy poskytují unikátní mix služeb šitých přesně na míru malých i velkých zemědělských podniků, které chtějí zavádět přesné zemědělství.

Next Farming - Chytrá řešení

Next Farming - Chytrá řešení

03. 11. 2020 Vlastimil Jeroným Vonšovský; FarmFacts GmbH Precizní zemědělství Zobrazeno 5295x

Chytrá řešení NEXT Farming nabízí technologie precizního zemědělství na každou farmu. Jednotlivé produkty a služby můžete používat samostatně a zároveň je lze propojit do jednoho funkčního systému.

PreFarm®

PreFarm®

03. 11. 2020 Ing. Radomír Šmoldas, Ph.D.; MJM agro, a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 6355x

Problematikou Precizního zemědělství se zabýváme již od roku 1998. Jednotlivé prvky systému PREFARM® jsou dnes využívány na výměře přesahující 400 000 ha nejen v Česku, ale i okolních státech.

Xarvio™ Field Manager

Xarvio™ Field Manager

03. 11. 2020 Ing. Eliška Žárová; BASF Precizní zemědělství Zobrazeno 2926x

Aplikace pro podporu udržitelnosti, pro vyšší zisky, perfektní informovanost a jednoduché použití. Používá ji více než 38 000 zemědělců v 17 zemích a potvrzují tak, že Field Manager si zaslouží dobré jméno. Zemědělci a poradci ji využívají při obdělávání více než 4 milionů ha - od setí až po sklizeň - čímž se toto digitální řešení stalo jednou z předních světových platforem pro optimalizaci pěstování.

Nový systém pro automatické spínání sekcí secích strojů Farmet Falcon

Nový systém pro automatické spínání sekcí secích strojů Farmet Falcon

03. 11. 2020 Ing. Michal Nýč; Farmet a. s. Precizní zemědělství Zobrazeno 3417x

Farmet uvedl pro letošní rok na trh zcela nový systém spínání secích sekcí (Section control) pro secí stroje Falcon. Základem jsou inovativní uzavírací/přepouštěcí klapky ovládané tlakovým vzduchem, umožňující velmi rychlé uzavření toku osiva k secím botkám bez přerušení průtoku vzduchu.

Ve Staňkově využívají moderní technologie

Ve Staňkově využívají moderní technologie

03. 11. 2020 Ing. Lešek Podhorský; STROM PRAHA a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 2910x

Jihozápadně od Plzně hospodaří na výměře 3 700 ha společnost Agro Staňkov. V posledních 2 letech se zde zaměřili na obměnu strojového parku. Aktuálně využívají 7 strojů značky John Deere - 6 traktorů a jeden samochodný postřikovač R4050i s karbonovými rameny o pracovním záběru 36 metrů. Od loňského roku zde na pozici hlavního agronoma pracuje Dominik Hilf, se kterým jsme se bavili na téma telematiky a dalších možností precizního zemědělství.

BASF inovuje pro udržitelné zemědělství

BASF inovuje pro udržitelné zemědělství

03. 11. 2020 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 2193x

Společnost BASF představila svůj plán inovací pro český trh. Od roku 2023 uvede na trh několik klíčových produktů. Patří mezi ně osiva s novými užitnými vlastnostmi, ale také přípravky na ochranu rostlin či digitální nástroje.

Přehled aktivit společností působících v oblasti precizního zemědělství, 2021

Přehled aktivit společností působících v oblasti precizního zemědělství, 2021

03. 11. 2020 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 3358x

Podrobný přehled činností hlavních společností působících na českém trhu v oblasti precizního zemědělství, umožňující porovnání šíře nabídky prováděných analýz a navazujících služeb. Obsahuje také možnosti vzájemného propojení a se zemědělskou technikou, kdy může být využíváno prostředků obsažených v zemědělské mechanizaci, nebo naopak za pomoci vlastního řešení, nezávislého na použité technice.

Podmítka - významný nástroj pro regulaci zaplevelení

Podmítka - významný nástroj pro regulaci zaplevelení

02. 11. 2020 Ing. Jan Winkler, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 5608x

Podmítka patří mezi tradiční pracovní operace následující po sklizni plodin, zanechávající strniště. Její termín je definován starým zemědělským úslovím „za kosou pluh“, to znamená co nejdříve po žních. Podmítku řadíme mezi operace základního zpracování půdy. Provedení podmítky mění podmínky půdního prostředí a také zasahuje do životního cyklu semen plevelů.

Fenomen - pšenice, za kterou se ohlédnete

Fenomen - pšenice, za kterou se ohlédnete

01. 11. 2020 Ing. Jiří Šilha, Ph.D.; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 4717x

Fenomen je velmi nadějná středně raná osinatá odrůda pšenice ozimé, která budí pozornost v odrůdových přehlídkách i na provozních plochách, a proto by bylo vhodné si tuto výjimečnou osinatku popsat podrobněji.

Onyx pro špičkový výnos i v roce 2021

Onyx pro špičkový výnos i v roce 2021

01. 11. 2020 Ing. Martina Poláková; PRO SEEDS s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 6330x

Onyx je česká, raná, modrosemenná odrůda máku, která díky šlechtitelskému úspěchu opavských vědců přináší špičkový výnos a řadu agrotechnických předností, nezbytných pro rentabilitu pěstování máků. Onyx je první a jediná odrůda máku v historii oceněná Zlatým klasem, a to v roce 2016 na Zemi Živitelce. Odrůdu Onyx zastupuje společnost PRO SEEDS s.r.o., ta ke svým osivům nabízí i poradenství přímo na poli.

Využíváte už i vy tritikale na GPS sklizeň?

Využíváte už i vy tritikale na GPS sklizeň?

30. 10. 2020 Ing. Marcela Shejbalová; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3457x

Zadáním zootechnika pro agronoma bývá vyrobit dostatečné množství siláže pro dobytek nebo pro bioplynovou stanici. Nejčastější plodinou na GPS bývá kukuřice. V posledních několika letech se jako alternativa do hledáčku dostaly i ozimé obilniny, kterými jsou zejména ozimé tritikale nebo žito. Ozimé plodiny mají nespornou výhodu v založení porostu během podzimu a v přísunu srážek během mnoha měsíců.

Invazní škůdci ovocných plodin v ČR

Invazní škůdci ovocných plodin v ČR

29. 10. 2020 Ing. Jana Ouředníčková, Ph.D. a kol. Škůdci Zobrazeno 6416x

V ovocných sadech se vyskytuje mnoho druhů živočišným škůdců, které jistě každý pěstitel dobře zná a umí si s nimi poradit. Jsou to většinou naše původní druhy a i přestože dokáží napáchat velké hospodářské škody, ochrana proti nim je již dobře popsána a praktikována.

Historický přehled vývoje metodik pro hnojení orných půd fosforem vypracovaných VÚRV (I.): Intenzivní hnojení

Historický přehled vývoje metodik pro hnojení orných půd fosforem vypracovaných VÚRV (I.): Intenzivní hnojení

26. 10. 2020 RNDr. Václav Macháček, DrSc., Ing. Eva Kunzová, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i., Praha-Ruzyně Hnojení Zobrazeno 2480x

Ke zvýšení rostlinné produkce na orné půdě, aby plnila společenskou funkci, je zapotřebí z pohledu výživy rostlin fosforem zvýšit intenzitu hnojení fosforem oproti dřívější úrovni. Hlavní poslání intenzivního hnojení fosforem je zvýšení hladiny fosforu v půdě a následné její stabilizace po delší období. Rostlina využívá pro svoji výživu hlavně fosfor z půdní zásoby.

Vliv hnojení statkovými a minerálními hnojivy na výnos a kvalitu pšenice ozimé na stanovištích Ivanovice na Hané a Lukavec v letech 2015‒2018

Vliv hnojení statkovými a minerálními hnojivy na výnos a kvalitu pšenice ozimé na stanovištích Ivanovice na Hané a Lukavec v letech 2015‒2018

23. 10. 2020 Ing. Eva Kunzová, CSc., Ing. Lukáš Hlisnikovský, Ph.D., Ing. Ladislav Menšík, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Hnojení Zobrazeno 2981x

Pšenice ozimá (Triticum aestivum L.) je v současné době v České republice i ve světě považována za strategickou plodinu. V České republice je pšenice nejrozšířenější obilninou, následována ječmenem. Osevní plochy pšenice ozimé se v průměru pohybují kolem 800 000 ha, průměrný výnos se pohybuje od 4,27 do 6,45 t/ha (viz graf 1).

Komplexní postupy pro optimalizaci ochrany půdy a vody

Komplexní postupy pro optimalizaci ochrany půdy a vody

21. 10. 2020 Ing. Jana Konečná, Ph.D. Legislativa Zobrazeno 4071x

Půda a voda jsou dvě základní složky životního prostředí, které jsou ve vzájemné úzké interakci a u obou se negativně projevuje vliv probíhající klimatické změny. Na jedné straně se zvyšuje výskyt a intenzita extrémních srážek a v jejich důsledku je půda poškozována vodní erozí.

Fuzariózy klasu u pšenice

Fuzariózy klasu u pšenice

19. 10. 2020 Ing. Jana Chrpová, CSc. a kol. Choroby Zobrazeno 5077x

Fuzariózy klasu (růžovění klasů pšenice) patří k závažným onemocněním pšenice. K rozšíření klasových fuzarióz přispívá ústup od tradičního střídání plodin a standardního zpracování půdy. Závažná je produkce mykotoxinů, ke které dochází při napadení patogeny z rodu Fusarium.

Bizon a Rally proti plevelům v ozimých obilninách

Bizon a Rally proti plevelům v ozimých obilninách

18. 10. 2020 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 3100x

Při setí ozimů je nejvyšší čas se rozhodnout, jakým způsobem a kdy ošetřit porosty proti plevelům. Ideální je herbicid, který je spolehlivý a má velmi široké spektrum účinnosti na plevele a s dostatečnou rezidualitou v půdě brání vzcházení plevelům až do jara.

Změny v citlivosti plevelů k některým herbicidům - pohled do světa

Změny v citlivosti plevelů k některým herbicidům - pohled do světa

16. 10. 2020 Ing. Kateřina Hamouzová, Ph.D. Plevele Zobrazeno 2407x

Česká republika se svou polohou nachází na pomezí kontinentálního a přímořského klimatu, což kromě jiných faktorů ovlivňuje i výskyt plevelných druhů, které na našem území významně škodí. V tomto článku se budeme zabývat druhy, které se vyskytují v České republice, Evropě, ale i ostatních částech světa a pokusíme se porovnat jejich vlastnosti a agrotechnická opatření, které ovlivňují výskyt těchto ...

Vliv agrotechnických faktorů na stav půdního humusu

Vliv agrotechnických faktorů na stav půdního humusu

14. 10. 2020 Ing. Tamara Dryšlová, Ph.D. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 4354x

Stav půdního humusu, zejména jeho kvalita, je u orných půd měřítkem úrodnosti a jejich produkční schopnosti. Tato skutečnost je bezpochyby v úzkém vztahu k celkovému způsobu hospodaření v zemědělských podnicích. Pro příznivý obsah i kvalitu humusu (zde vyjádřena poměrem HK : FK) má, kromě vlivu dobrých stanovištních podmínek, velký význam přísun kvalitní organické hmoty do půdy, způsob zpracování půdy a střídání plodin.

Podzimní herbicidní ošetření ozimých obilnin: současné možnosti a budoucnost

Podzimní herbicidní ošetření ozimých obilnin: současné možnosti a budoucnost

12. 10. 2020 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 2130x

V posledních letech výrazně vzrostl význam podzimního herbicidního ošetření. Hlavní příčinou je široký sortiment herbicidů, které, při vhodných povětrnostních podmínkách, dokáží potlačit většinu běžně se vyskytujících ozimých plevelů. Riziko selhání účinnosti postemergentních herbicidů používaných na podzim je relativně malé.

Čo ovplyvňuje výživu ozimnej pšenice na jeseň

Čo ovplyvňuje výživu ozimnej pšenice na jeseň

09. 10. 2020 Prof. Ing. Ladislav Ducsay, Dr., Ing. Marek Slepčan; Slovenská poľnohospodárska univerzita, Nitra Hnojení Zobrazeno 3661x

Pšenica letná forma ozimná (ozimná pšenica) predstavuje jednu z najvýznamnejších tržných komodít, ktorá významne ovplyvňuje ekonomiku poľnohospodárskych podnikov, pričom zberové plochy na Slovensku v roku 2019 atakovali 400 tis. hektárov. Tvorba úrody zrna pšenice a jej kvalita je počas pomerne dlhej vegetačnej doby ovplyvňovaná mnohými faktormi, medzi ktoré určite patrí aj výživa.

Mšice broskvoňová na ozimé řepce - aktuální poznatky o její rezistenci a účinnosti vybraných insekticidů

Mšice broskvoňová na ozimé řepce - aktuální poznatky o její rezistenci a účinnosti vybraných insekticidů

08. 10. 2020 Ing. Tomáš Hovorka, Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc., Ing. Jitka Stará, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 2602x

Mšice broskvoňová (Myzus persicae, Sulzer) je polyfágní druh, který se živí na širokém spektru rostlinných druhů. Mezi primární hostitele, na kterých mšice. broskvoňová v našich podmínkách přezimuje ve formě vajíčka, patří broskvoň (Prunus persica L.) a kustovnice cizí (Licium halimifolium Mill.). V průběhu roku okřídlení dospělci přeletují na sekundární hostitele, mezi které patří řada plevelných i kulturních druhů rostlin.

1 .. 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 .. 113
detail