BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Výživa a hnojení máku setého: Ověřené postupy a vývoj nových hnojiv

Výživa a hnojení máku setého: Ověřené postupy a vývoj nových hnojiv

13. 06. 2023 Doc. Ing. Petr Škarpa Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 2951x

Hnojení je třeba chápat jako významnou součást pěstitelských technologií všech intenzivně pěstovaných plodin, mezi které patří v ČR bezesporu i mák setý. Snahou každého pěstitele máku je vytvořit vhodnými agrotechnickými zásahy optimální podmínky pro dobrý růst a vývoj rostlin po celou dobu vegetace za účelem dosažení rentabilní produkce.

PT303 - kvalitativně vyšší stupeň ochrany proti hlízence

PT303 - kvalitativně vyšší stupeň ochrany proti hlízence

12. 06. 2023 Ing. Roman Brtnický; Pioneer-Hibred Osivo a sadba Zobrazeno 697x

Kvetení ozimé řepky je období, kdy se začíná reálně rozhodovat o skutečné výši budoucího výnosu. Především výskyt houbových chorob jako je hlízenka, mohou svým rozsahem a intenzitou napadení způsobit předčasné dozrávání, a tím významné ztráty na výnose.

Limagrain
Energen

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

Do výjimečných vláhových podmínek, které jsou právě teď na začátku června 2024, patří stimulace s výjimečnými účinky. Doporučujeme Energen Foliar Plus v dávce 0,5 l/ha. Je vhodný i do brambor na lupínky a hranolky, protože nezvyšuje obsah cukru. Navíc vyrovnává a zvětšuje velikost hlíz, a tím zvyšuje i výtěžnost lupínků. U cukrové řepy platí, že každý decimetr listů navíc je jedna kostka cukru.

Choroby brukvovitých olejnin: Plíseň a padlí brukvovitých

Choroby brukvovitých olejnin: Plíseň a padlí brukvovitých

12. 06. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 1377x

V tomto článku se seznámíme s patogeny, které způsobují plíseň a padlí brukvovitých rostlin. Oba se vyskytují ve všech oblastech pěstování řepky a nezpůsobují závažné ztráty na výnosu. Napadají nejen řepku, ale i kulturní a plevelné rostliny olejnin, zeleniny a okrasných rostlin z čeledě Brassicaceae.

Komplexní a inovativní nabídka osiv řepky ozimé

Komplexní a inovativní nabídka osiv řepky ozimé

11. 06. 2023 Ing. Petr Fuksík; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 453x

Značka SOUFFLET SEEDS neznamená jenom marketingové označení osiv řepky ozimé, kukuřice a slunečnice, ale i komplexní a inovativní přístup v oblasti osiv. V naší nabídce můžete naleznout různou škálu hybridů od klasického hybridu Estelia přes hybridy s TuYV rezistencí v kombinaci s genem Rlm7, který zvyšuje odolnost proti fómové hnilobě, až po speciální Clearfield hybrid Arabesk CL či nový hybrid Kouros ...

Regulace dvouděložných plevelů v porostech hrachu

Regulace dvouděložných plevelů v porostech hrachu

11. 06. 2023 Ing. Msc. María Muñoz Arbeláez a kol. Plevele Zobrazeno 1912x

K předcházení zaplevelení hrachu či k regulaci dvouděložných plevelů v porostech hrachu lze v současnosti využít devět účinných látek a jejich kombinací. Herbicidy jsou nejčastěji aplikovány preemergentně či časně postemergentně. Předcházet negativním dopadům zaplevelení lze i způsobem založení porostu. V řadě případů je jasná souvislost mezi vyšší diverzitou porostů a nižšími ztrátami působenými škodlivými organizmy.

Výběrem odrůd řepky to opět začíná

Výběrem odrůd řepky to opět začíná

10. 06. 2023 Ing. David Bečka, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1566x

Řepková sezona je v plném proudu. Porosty jsou letos velmi nadějné, a tak se bude každý pěstitel snažit do řepky investovat. Náklady však, více než jiné roky, budou uvážlivé vzhledem k narůstajícím cenám vstupů a zatím ke stagnaci či spíše poklesu cen této komodity.

Arrest Plus®: Přirozeně dozrají a nevypadnou

Arrest Plus®: Přirozeně dozrají a nevypadnou

10. 06. 2023 Ing. Jiří Vašek; ADAMA CZ Sklizeň Zobrazeno 591x

Arrest Plus® je inovovaný a vylepšený pomocný prostředek k omezení předsklizňových a sklizňových ztrát určený pro řepku olejku, slunečnici, sóju, luskoviny a len. Účinně brání samovolnému pukání a praskání šešulí nebo lusků a zároveň omezují vypadávání semen před a během sklizně. Umožňuje přirozené dozrávání plodin bez nutnosti desikace. Biologicky snadno odbouratelný.

Regenerativní zemědělství a uhlíkové certifikáty s Agreena

Regenerativní zemědělství a uhlíkové certifikáty s Agreena

10. 06. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 1710x

Zemědělství produkuje asi třetinu celosvětových emisí skleníkových plynů, nyní mají farmáři novou příležitost, jak jejich škodlivý vliv na životní prostředí pomáhat řešit. Zavedením šetrnějších postupů hospodaření můžeme půdu proměnit v přirozené úložiště uhlíku, CO2 z atmosféry umístíme do půdy.

Encera - systémové poutání vzdušného dusíku v kukuřici

Encera - systémové poutání vzdušného dusíku v kukuřici

09. 06. 2023 Ing. Lukáš Svoboda; AgroProtec s.r.o. Výživa a stimulace Zobrazeno 1181x

Kukuřice se řadí mezi plodinu s vysokými nároky na dusíkatou výživu během vegetace. Zatímco na počátku vegetace, kdy je pro kukuřici charakteristický pomalý růst a vývoj jsou její nároky na potřebu dusíku poměrně malé, s přibývajícím nárůstem nadzemní i podzemní hmoty se výrazně zvyšuje požadavek na odběr dusíku i dalších živin.

Pohled na pěstební technologie ozimé pšenice posledních let očima agronoma a rostlinolékaře

Pohled na pěstební technologie ozimé pšenice posledních let očima agronoma a rostlinolékaře

09. 06. 2023 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 2255x

Pěstební technologie obilnin procházejí, podobně jako celé zemědělství, trvalou aktualizací. Ta zohledňuje plynulé rozšiřování nových odrůd, které disponují požadovanými hodnotami produkčních a kvalitativních znaků. Nově se rozšiřující genotypy většinou přinášejí i zlepšenou odolnost proti významným původcům chorob. Podobně se průběžně aktualizuje nabídka přípravků na ochranu rostlin, rozšiřovaná o nové trendy výzkumu a vývoje.

Fungicidní ochrana klasů obilnin od společnosti  UPL

Fungicidní ochrana klasů obilnin od společnosti UPL

08. 06. 2023 Ing. Petr Kabelka, UPL Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 754x

V podmínkách České republiky je dlouhodobě nejpoužívanější a zaběhnutý systém dvojího fungicidního ošetření obilnin, a to v termínu T1, resp. fázi prvního kolénka a poté ochrana plně vymetaného klasu. I když technologie ochrany v termínech T2 a T3+ jsou rovněž poměrně časté, představují již relativně menší část. Vyšší intenzity pěstování jsou specifikem pouze některých regionů.

Integrovaná ochrana sadů v červnu

Integrovaná ochrana sadů v červnu

08. 06. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1407x

Červen je měsícem, kdy jarní počasí postupně nabývá letního charakteru. To potvrzují i statistiky ČHMÚ, podle nichž se červen vyznačuje průměrnými teplotami 17,6 °C a dlouhodobým úhrnem srážek 79 mm. Meziroční výkyvy se však od těchto hodnot mohou velmi lišit. Například v povodňovém roce 2013 spadlo 146 mm; naopak v roce 2019 úhrn srážek činil jen 53 mm.

Bob obecný pro pícní využití

Bob obecný pro pícní využití

08. 06. 2023 Josef Bílek; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 2302x

Problematika pěstování plodin fixujících dusík není spojena jen s legislativními požadavky, ale také s hledáním možností produkce bílkovinných krmiv pro přežvýkavce. Včetně samotného zvýšení zastoupení ploch luskovin na orné půdě spojených s jejich pícním využití se může jednat i o zajištění krmivové základny pro zemědělské subjekty, které patří k dodavatelům tzv. GMO Free mléka.

Nová úroveň herbicidního ošetření Onyx Extra

Nová úroveň herbicidního ošetření Onyx Extra

07. 06. 2023 Ing. Pavel Hasman; Certis Belchim Plevele Zobrazeno 933x

Sortiment herbicidů registrovaných preemergentně do kukuřice je čím dál užší, alespoň co se týče účinných látek a jejich dávkování. Půdní herbicidy navíc potřebují dostatek srážek po výsevu kukuřice, aby mohly vykázat uspokojivou účinnost. To platí především na těžších půdách, kde jsou herbicidy za sucha pevněji poutány.

Možnosti ochrany porostů máku setého proti chorobám

Možnosti ochrany porostů máku setého proti chorobám

07. 06. 2023 Ing. Matěj Satranský, Bc. Patrik Zimmer; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 1206x

Intenzivní pozornost je třeba věnovat porostu máku setého v průběhu vegetace, především ve vztahu k ochraně vůči chorobám. Platí to pro produkci semen máku k potravinářským účelům, ale zejména pro porosty množitelské. K nejvýznamnějším chorobám máku patří plíseň máku (Peronospora arborescens) a pleosporová hnědá skvrnitost (Pleospora papaveracea).

Choroby rozchodníků

Choroby rozchodníků

06. 06. 2023 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2368x

Rozchodník (Crassulaceae L.), zahrnující více než 400 druhů, je považován za taxonomicky obtížný druh, který je známější pod starším vědeckým názvem - Sedum. Z rodu rozchodník byly vyčleněny tři, nyní samostatné rody, dudleja (Dudleya), rozchodnice (Rhodiola) a rozchodníkovec (Hylotelephium), který je oblíbený v zahradách jako okrasná rostlina.

Pozdně jarní jednoděložné plevele

Pozdně jarní jednoděložné plevele

05. 06. 2023 Ing. Jan Štrobach, Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 2040x

Obecně lze říci, že pozdně jarní plevele vzchází až při vyšších teplotách půdy, zpravidla nad 10 °C. Na orné půdě se objevují v době, kdy jsou již porosty jarních obilnin dobře zapojeny a nemohou jim konkurovat. Vhodnější uplatnění mají v plodinách s pomalým počátečním vývojem nebo v plodinách, které vzchází až později, např. řepa cukrová, kukuřice, polní zelenina, brambory, čiroky aj.

Okénko do zahraničí: Vystavení včel insekticidům ovlivňuje velikost jahod

Okénko do zahraničí: Vystavení včel insekticidům ovlivňuje velikost jahod

03. 06. 2023 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1555x

Neonikotinoidové insekticidy aplikované na kvetoucí plodiny mohou mít negativní dopad na včely s důsledky pro opylování plodin. Nová studie z Lund University ve Švédsku ukazuje, že včely samotářky, které při shánění potravy z květů řepky přijímaly pesticid clothianidin, byly pomalejší. Navíc jahody opylované těmito včelami byly menší.

Test podpůrných postupů a hnojiv při pěstování kukuřice

Test podpůrných postupů a hnojiv při pěstování kukuřice

02. 06. 2023 Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Stimulace Zobrazeno 1498x

Každým rokem zpracovává náš pokusnický tým na Výzkumné stanici ČZU v Červeném Újezdu mnoho výsledků z rozsáhlých polních pokusů u různých plodin (obr. 1). Tento článek je věnován konkrétně pěstování a stimulaci kukuřice. V našich pokusech jsme se zaměřili na moderní hnojiva a alternativní postupy s cílem snížit negativní vliv minerálního hnojení a pozorování těchto vlivů na výnos silážní hmoty i zrna.

Belanty® - na vlně revyluce v cukrové řepě

Belanty® - na vlně revyluce v cukrové řepě

01. 06. 2023 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 920x

Společnost BASF vyvinula v minulosti celou řadu účinných látek úspěšně používaných v cukrové řepě. Začali jsme se sírou v Kumulusu, po kterém následoval vysoce efektivní azol - epoxykonazol.

Yara vybuduje nový závod na výrobu speciálních hnojiv a biostimulantů

Yara vybuduje nový závod na výrobu speciálních hnojiv a biostimulantů

31. 05. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Listová hnojiva Zobrazeno 1006x

Společnost Yara International oznámila 23. května 2023, že vybuduje nový světový závod na výrobu speciálních produktů pro výživu plodin a biostimulantů určených k zvýšení výnosů a zlepšení kvality. Tento závod bude jedním z největších na světě, pokud jde o tyto produkty, které mají klíčový význam pro dosažení potravinové bezpečnosti a v rámci boje proti změně klimatu.

Možnosti hnojení brambor dusíkem během vegetace

Možnosti hnojení brambor dusíkem během vegetace

31. 05. 2023 Ing. Andrea Svobodová, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod Hnojení Zobrazeno 6405x

Výši výnosů u brambor můžeme ovlivnit několika faktory. K těm nejdůležitějším, které mají vliv zejména na jejich stabilitu, patří optimální zásobení živinami, především dusíkem.

Srážkově bohatý červen 2022 ovlivnil výskyt klasových fuzarióz

Srážkově bohatý červen 2022 ovlivnil výskyt klasových fuzarióz

29. 05. 2023 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 1144x

Problematika klasových fuzarióz je v podmínkách ČR stále diskutovaným tématem i s ohledem na podíl obilnin v osevních sledech. Ačkoliv se technologie pěstování plodin zdokonalují ve všech směrech, nakonec je to vždy počasí, které dokáže rozhodnout, zda byla volba odrůdy, termínu ošetření a volba účinné látky fungicidu v daném roce úspěšná, či nikoliv.

Jak se u nás pěstují rajčata bez zbytků pesticidů

Jak se u nás pěstují rajčata bez zbytků pesticidů

26. 05. 2023 Ing. Václav Psota, Ph.D.; Farma Bezdínek s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 1257x

Za zbytky, či chcete-li rezidua, pesticidů považujeme množství pesticidů nebo jejich metabolitů, které zůstane v zemědělské produkci po sklizni. Tyto látky se mohou nacházet také ve zpracovaných zemědělských výrobcích. Výrazně na nebezpečí z nich plynoucí upozornila v roce 1962 americká bioložka Rachel Carson.

Šetrný systém krácení obilnin

Šetrný systém krácení obilnin

25. 05. 2023 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Praha Technologie pěstování Zobrazeno 1108x

Očekávání od růstového regulátoru Fabulis® OD byla naplněna v uplynulých dvou sezónách. Při aplikaci v průběhu sloupkování efektivně zkracuje a zesiluje stébla a viditelně také vyrovnává porost. Pozitivně ovlivňuje tvorbu výnosových prvků a podporuje tím lepší zdravotní stav. Rostliny zdravější a odolnější poléhání mají daleko lepší předpoklady pro nerušené ukládání asimilátů do zrna a efektivněji využívají vodu a živiny.

1 .. 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 .. 113
detail