BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Ziskové pěstování obilnin a řepky s Cortevou

Ziskové pěstování obilnin a řepky s Cortevou

12. 04. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 818x

V lednu pořádala společnost Corteva Agriscience za spoluúčasti výzkumných a odborných firem na několika místech ČR sympozium, zaměřené na možnosti efektivního a ziskového pěstování obilnin a řepky. Část programu byla věnována rovněž ochraně nebo otázkám vědy, výzkumu a vzdělávání v zemědělské praxi. Nakonec bylo provedeno zhodnocení účinků nového biostimulátoru Utrisha N po prvním roce jeho používání v zemědělské praxi.

NicodiGUARD a MesotriGUARD - osobní strážci vaší kukuřice

NicodiGUARD a MesotriGUARD - osobní strážci vaší kukuřice

12. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO, a.s. Plevele Zobrazeno 35x

Pro rok 2024 bude v nabídce cenově velmi výhodná kombinace: NicodiGUARD + MesotriGUARD pro CPOST až POST aplikaci.

Limagrain
Energen

Výrobky Energen v cukrové řepě a pšenici

Porosty pšenice mají dle teritoriích velký rozptyl růstových fází. Od BBCH 31 u pozdnějších výsevů ve vyšší nadmořské výšce, po fázi vymetaných pšenic raných odrůd v jižních oblastech Moravy. Klíčící a vzcházející porosty cukrových řep byly, a to zvláště v českém teritoriu poškozené mrazy a došlo k jejich přesevům. Návrh vedení porostů cukrovky naleznete ve videu popisujícím technologii využití výrobků Energen.

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

12. 04. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 1206x

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy. To dodá porostům dlouhodobou stabilitu v jejich dalším vývoji.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Používání CTS se blíží?

Používání CTS se blíží?

12. 04. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská Mechanizace Zobrazeno 547x

CTS (Closed Transfer Systems) = systémy pro bezkontaktní přepravu/plnění přípravků. Proč je CTS nezbytný pro bezpečnou práci s přípravky na ochranu rostlin? V dnešní době cca 2,5 % podzemní vody využíváme ke spotřebě jako vodu pitnou. Tato voda může být snadno kontaminována zbytky přípravků, které mohou pronikat do podzemních vod během práce s přípravky.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Plevele zmizí beze stopy

Plevele zmizí beze stopy

12. 04. 2024 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 38x

Dobře provedená herbicidní ochrana obilnin je předpokladem bezproblémové sklizně i kvalitní a vysoké produkce. Na dvouděložné plevele v obilninách letos cílí nová posila v podobě herbicidu Galgone XL.

Novinky společnosti Nufarm pro rok 2024

Novinky společnosti Nufarm pro rok 2024

11. 04. 2024 Ing. Stanislav Hospůdka; Nufarm Ochrana obecně Zobrazeno 361x

Společnost Nufarm přináší v roce 2024 zemědělcům celou řadu nových přípravků na ochranu rostlin. V době, kdy je celkový sortiment přípravků z různých důvodů spíše omezován, se jedná o důležitý inovativní přínos a nové nástroje pro pěstitele, kteří potřebují účinně a bezpečně regulovat škodlivé činitele ve svých porostech.

Jarní ošetření se blíží: Kompletní řešení plevelů v obilninách

Jarní ošetření se blíží: Kompletní řešení plevelů v obilninách

10. 04. 2024 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Plevele Zobrazeno 34x

Jaro se blíží, a tam kde se nestihnulo ošetřit ozimé obilniny již na podzim bude potřeba učinit efektivní zásah co nejdříve. Rovněž nás později čeká odplevelení jarních ječmenů. Společnost ADAMA přináší do své tradičně široké nabídky kompletního jarního odplevelení obilnin i dvě osvědčená řešení, která si lze výhodně koupit v balíčku. Pěstitel tak může na jaře odplevelit svá obilná pole účelně, ekonomicky a na míru.

Užitečné organizmy (51): Microgastrinae (I)

Užitečné organizmy (51): Microgastrinae (I)

10. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 271x

Lumčíci z podčeledi Microgastrinae se specializují na housenky motýlů a patří mezi důležité regulátory mnoha zemědělsky významných škůdců. Malí, většinou tmavě zbarvení jedinci se v přírodě snadno zamění s obdobnými skupinami drobných blanokřídlých. Naopak nápadné jsou jejich žlutě nebo bíle zbarvené shluky kokonů, které upomínají na vaječné kokony pavouků.

Sofistikovaná listová výživa - regenerace kořenů a posílení zdravotního stavu v jednom vstupu

Sofistikovaná listová výživa - regenerace kořenů a posílení zdravotního stavu v jednom vstupu

09. 04. 2024 Ing. Josef Basík; BioAktiv CZ Výživa a stimulace Zobrazeno 266x

Letošní průběh zimy do konce roku 2023 probíhal v anglickém stylu, tedy že i pod sněhem půda nepromrzla. Začátkem nového roku přišlo střídání mrazu a oteplení takřka bez sněhové pokrývky, což není hlavně pro mělce kořenící ozimy a slabé řepky příznivé. Bude proto důležité podívat se na stav kořenů také u dobrých, vitálních rostlin a podpořit jejich regeneraci po zimě.

Zásady ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

Zásady ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

09. 04. 2024 Ing. Bohumil Štěrba; Corteva Agriscience Škůdci Zobrazeno 365x

Řepka se vždy musí ošetřit proti stonkovým krytonoscům včas při maximálním výskytu dospělců. Je ale nutné aplikovat správné insekticidy před nakladením vajíček do stonků (krytonosec řepkový) nebo řapíků listů řepky (krytonosec čtyřzubý).

Rezidua přípravků na ochranu rostlin

Rezidua přípravků na ochranu rostlin

08. 04. 2024 Prof. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D.; Masarykova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 440x

Průlomová studie projektu SPRINT odhalila znepokojivou skutečnost: rezidua přípravků na ochranu rostlin (pesticidů) jsou rozšířená jak v zemědělském prostředí, tak v obytném prostředí farem, což vyvolává obavy o životní prostředí a lidské zdraví. Tato nová zjištění jsou významnou zprávou pro rozhodovací orgány Evropské unie.

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2024

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2024

08. 04. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 597x

Přehled nových registrací a minoritních použití provedených v úředním registru ÚKZÚZ během roku 2024.

Vyzrát na výnos stylem StimSTART - Cíl, se vyplatí

Vyzrát na výnos stylem StimSTART - Cíl, se vyplatí

07. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO, a.s. Stimulace Zobrazeno 256x

NaStimSTARTovat porosty ozimých obilnin či ozimé řepky může být jedním z prvních adeptů jarních agrotechnických zásahů, které můžou oslabené porosty vrátit zpět do hry o co nejvyšší výnosový potenciál. Pozdní termín setí v kombinaci se zamokřeným půdním profilem a sníženou životaschopností kořenové soustavy těchto plodin mohou zásadně přibrzdit další rozvoj.

Řepka - jarní insekticidní ochrana s vysokou účinností

Řepka - jarní insekticidní ochrana s vysokou účinností

06. 04. 2024 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Škůdci Zobrazeno 301x

Intenzivní pěstování řepky je postaveno na opakované aplikaci insekticidů v průběhu vegetace. To sebou nese nárůst selekčního tlaku na škůdce, především, když se opakovaně používají účinné látky se stejným mechanizmem účinku.

Pro přesnou aplikaci potřebujeme přesnou trysku

Pro přesnou aplikaci potřebujeme přesnou trysku

05. 04. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 796x

Trysky, které nejčastěji používáme k rozptylu postřiku, tj. k aplikaci přípravků na ochranu rostlin, lze označit za nejdůležitější komponenty postřikovačů. Jejich důležitost lze spatřovat zejména v přesnosti a kvalitě disperze postřikové kapaliny. Efektivnost prováděného ošetření je dána využitím doporučeného pracovního režimu (správnou výškou nad porostem, pracovním tlakem, pojezdovou rychlostí), při kterém budou používány.

Jarní ječmeny s top výnosem

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 288x

Při volbě odrůdy jarního ječmene pro sladovnické účely musí pěstitel zvážit nejen jeho agronomické vlastnosti, ale také prodejnost vypěstované komodity, která je zpravidla daná odrůdovou preferencí odběratele (sladovny). V případě jarního ječmene určeného ke krmení či k jinému potravinářskému využití je situace o mnoho jednodušší. Stačí se soustředit na maximální výnos a dobré pěstitelské vlastnosti odrůdy.

Ochrana ovoce s BASF v roce 2024

Ochrana ovoce s BASF v roce 2024

03. 04. 2024 Ing. Eva Nežárková; BASF spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 471x

Pro ovocnáře je jedním z prvních opatření zásah proti padlí jabloňovému. Tady je důležitá včasnost a preciznost provedení, zrovna tak volba přípravku. Z klasických kontaktních fungicidů nabízí BASF Kumulus® WG na bázi elementární síry. Zajišťuje rychlý a spolehlivý účinek, proto je vhodný zejména pro první aplikace, ale lze jej zařadit kdykoli v průběhu vegetace, buď samostatně nebo v kombinaci s ostatními fungicidy.

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 876x

Ozimá řepka je stále po obilninách druhou nejvýznamnější plodinou českého zemědělství. V roce 2023 byla řepka sklizena na 380 000 ha s průměrným výnosem 3,4 t/ha. Tento výnos patří k nejlepším výsledkům posledního desetiletí. U mnoha pěstitelů by však výnos mohl ještě vyšší, protože výnosový potenciál nových hybridních odrůd řepky nemůže být v praxi využíván. Častou příčinou je málo účinná ochrana proti chorobám a škůdcům.

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 771x

Pictor® Revy je špičkový fungicid a nástupce legendárního přípravku Pictor®, který zajišťuje dokonalou ochranu řepky a slunečnice proti houbovým chorobám ve fázi kvetení. Přichází na trh v roce, ve kterém bude ukončeno povolení pro používání přípravku Pictor®. Oba tyto přípravky budeme v letošním roce prodávat souběžně.

Priaxor<sup>®</sup> EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 341x

Fungicid Priaxor® EC se od svého zavedení etabloval na nejvyšších příčkách oblíbenosti v ochraně obilnin před houbovými chorobami. Věříme, že za to vděčíme kombinaci vynikajících účinných látek a špičkové formulaci našeho fungicidu. Priaxor® EC totiž dokáže vyřešit celé spektrum listových chorob s výhodou registrace do všech obilnin (s výjimkou ovsa) a to přitom nezávisle na podmínkách počasí.

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 6425x

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem.

Regenerativní zemědělství - novinky a zkušenosti

Regenerativní zemědělství - novinky a zkušenosti

31. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Technologie pěstování Zobrazeno 706x

Zájemci o regenerativní zemědělství z řad široké odborné veřejnosti a praxe se sešli koncem ledna v aule České zemědělské univerzity v Praze na konferenci s  názvem Živá krajina. Akce byla organizována projektem Carboneg, vedeným Václavem Kurelem. Moderátorem dne se stal Dalibor Tomko.

Zhodnocení výskytu biotických škodlivých činitelů lesa v roce 2022 a 2023

Zhodnocení výskytu biotických škodlivých činitelů lesa v roce 2022 a 2023

30. 03. 2024 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Ochrana obecně Zobrazeno 297x

Situace v ochraně lesa je stále kritická. Sice v roce 2022 a 2023 nepostihla naše lesy extrémní větrná kalamita, jako v některých předchozích letech, avšak porosty jsou stále silně pod vlivem sucha. Poslední roky jsou srážkově sice lepší, ale stále přetrvávají extrémy - přívalové srážky, dlouhá období sucha bez srážek, takže porosty jsou stále v důsledku dlouhodobého sucha oslabené.

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 312x

Uvedené výsledky vychází ze čtyřletého hodnocení pokusů (2020–23). Ty jsou každoročně zakládány na 13 lokalitách ÚKZÚZ a spolupracujících privátních subjektů. ÚKZÚZ zajišťuje odborné a metodické vedení pokusů, které spočívá především ve výsevu odrůd ve 3 opakováních, průběžném hodnocení stavu porostu a kvality ošetření během vegetace.

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 274x

Uvedené výsledky vychází ze čtyřletého hodnocení pokusů (2020-23). Pokusy byly zakládány v rámci řízení o registraci odrůd na 7 lokalitách ÚKZÚZ. Díky odbornému a metodickému vedení pokusů, které spočívá především ve výsevu odrůd ve 3 opakováních, průběžném hodnocení stavu porostu a kvality ošetření během vegetace, získáme přímé srovnání odrůd v jednom pokusu.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 .. 111
detail