BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v ročníku 2018/19

Počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v ročníku 2018/19

02. 04. 2020 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1874x

Odrůdové pokusy se sójou byly poloprovozního charakteru a proběhly na stanovištích Skalička, Sloveč a Studeněves. Na pokusných lokalitách jsme v roce 2019 sledovali následující odrůdy sóji: ES Navigator, Marquise, ES Favor, Bettina, ESG 1711, Altona, RGT Stumpa, Meridian, ES Comandor, Toutatis, Tourmaline, Galice, SDZ 500, RGT Shouna, Aurelina, Albenga, Antonia, Mentor.

Špičková ochrana řepky v květu

Špičková ochrana řepky v květu

01. 04. 2020 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 2444x

Ochrana řepky v květu je posledním a nejdůležitějším fungicidním ošetřením řepky v její vegetační sezóně. Výběr přípravku má vliv především na kvalitu a výši úrody. Nejpoužívanějším řešením pro ochranu porostů řepky ozimé v České republice je po mnoho let přípravek Pictor®.

Limagrain
Energen

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

Do výjimečných vláhových podmínek, které jsou právě teď na začátku června 2024, patří stimulace s výjimečnými účinky. Doporučujeme Energen Foliar Plus v dávce 0,5 l/ha. Je vhodný i do brambor na lupínky a hranolky, protože nezvyšuje obsah cukru. Navíc vyrovnává a zvětšuje velikost hlíz, a tím zvyšuje i výtěžnost lupínků. U cukrové řepy platí, že každý decimetr listů navíc je jedna kostka cukru.

Ochrana sadů během dubna

Ochrana sadů během dubna

01. 04. 2020 Ing. Vladan Falta, Ph.D., BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1510x

Duben můžeme považovat za měsíc, kdy většinou začíná skutečné jaro. Průměrné denní teploty se postupně blíží k hranici 10 °C (dlouhodobý průměr pro měsíc duben v ČR činí 7,8 °C), kterou někdy považujeme za počátek vegetační sezony. Srážky ovšem bývají nižší a pohybují se kolem 40 mm. Větší přísun vláhy se dostavuje v květnu, kdy úhrny dosahují téměř dvojnásobku.

Choroby a škůdci saturejky

Choroby a škůdci saturejky

30. 03. 2020 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 2617x

Název rostliny Satureja (čeleď Lamiaceae), jejíž domovinou jsou oblasti kolem Středního moře, je odvozen od Satyrů, bytostí s horní polovinou těla muže a spodní kozla. Saturejku znali již staří Římané, kteří ji považovali nejen za afrodisiakum, ale věřili, že zlepšuje paměť i mysl. Dle záznamů se u nás používala již v 9. stol., a používá se dodnes jako koření, samostatně či ve směsích, např. čubrica či provensálské koření.

LG Architect - prověřený univerzální hybrid

LG Architect - prověřený univerzální hybrid

30. 03. 2020 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká a Slovenská republika Osivo a sadba Zobrazeno 5805x

Každý rok stojíme před dilematem, jakou řepku zařadit do osevního plánu. Určitě by vedle novinek neměl chybět osvědčený výnosný hybrid. Vynikajících novinek se určitě objeví několik. Osvědčený, spolehlivý a nejvýnosnější zůstává jen jeden

High Oleic hybridy slunečnice společnosti Limagrain pro sezónu 2020

High Oleic hybridy slunečnice společnosti Limagrain pro sezónu 2020

28. 03. 2020 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká a Slovenská republika Osivo a sadba Zobrazeno 1930x

Poptávka po slunečnicích s vysokým obsahem kyseliny olejové v oleji (tzv. HO) stále přetrvává a je proto jistě dobrou zprávou, že sortiment slunečnic společnosti Limagrain doplňuje nový hybrid LG 50.797 HO CLP. Jak již název napovídá, jde o olejný hybrid s vysokým podílem kyseliny olejové v oleji a navíc vhodný pro použití v technologii Clearfield Plus®. Ostatní vlastnosti hybridu už v názvu nenalezneme, a proto se je pokusím doplnit.

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (8): Glejovka americká - klejicha hedvábná (Asclepia syriaca)

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (8): Glejovka americká - klejicha hedvábná (Asclepia syriaca)

26. 03. 2020 Ing. Peter Mižík; Agrofert, o.z. Plevele Zobrazeno 4194x

Trváca jedovatá bylina z čeľade glejovkovité - Asclepiadaceae, po poranení silne roní bielu šťavu. Podzemok je dlhý, plazivý a dužnatý, 2–3 cm hrubý. Stonka priama, nerozkonárená 100–200 cm vysoká, husto plstnatá s centrálnou dutinou. Listy sú striedavé, iba zriedka v praslenoch s krátkymi stopkami.

Herbicidní ochrana kukuřice v časných růstových fázích

Herbicidní ochrana kukuřice v časných růstových fázích

22. 03. 2020 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o., Praha Plevele Zobrazeno 1190x

Časně postemergentní herbicidní ochranou kukuřice zasáhneme plevele v jejich nejcitlivějších růstových fázích, to je krátce po vzejití. Přípravek Adengo je účinný a komplexní herbicid pro řešení plevelů na začátku vegetace kukuřice. Splňuje požadavky na spolehlivou účinnost, dlouhodobé působení a velmi dobrou selektivitu. Použití je bez omezení v ochranných pásmech II. stupně zdrojů povrchových a podzemních vod.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2020

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2020

18. 03. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 6890x

V integrované produkci ovoce se využívají ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která pozitivně usměrňují produkci a kvalitu ovoce, se zaměřením na omezení negativních vlivů na životní prostředí a minimalizaci obsahu cizorodých látek v plodech. Významným předpokladem pro uplatnění integrované produkce je výběr vhodných stanovišť, odrůd a technologických pěstitelských postupů.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2020

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2020

17. 03. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3701x

Porosty ozimých obilnin, kde přetrvává zaplevelení pcháčem rolním, šťovíkem kadeřavým, případně dalšími vytrvalými plevely, bude vhodné ještě ošetřit některým herbicidem s účinnou látkou MCPA, 2,4-D, clopyralid, dicamba aj. Maximální herbicidní účinnosti dosáhneme při aplikaci na plevele ve fázi listové růžice až do výšky 20–30 cm pcháče a při teplotách nad 12 °C.

Flexity® - nový specialista na padlí travní a choroby pat stébel v obilninách

Flexity® - nový specialista na padlí travní a choroby pat stébel v obilninách

08. 03. 2020 Ing. Stanislav Malík; BASF spol s r.o. Choroby Zobrazeno 3493x

Pro rok 2020 firma BASF přináší nový fungicid s účinnou látkou metrafenon, který si pěstitelé obilnin budou moci vyzkoušet již od jara tohoto roku. Metrafenon je fungicidní látka se systémovým působením ze skupiny tzv. benzofenonů (fungicidní skupina B6). Z této skupiny je metrafenon jedinou účinnou látkou, která se v našich podmínkách používá v ochraně obilnin proti houbovým chorobám, je tedy velmi vhodná jako základ antirezistení strategie.

Špičkový jarní fungicid s mírnými regulačními účinky

Špičkový jarní fungicid s mírnými regulačními účinky

07. 03. 2020 Ing. Marek Šmika; BASF spol s r.o. Choroby Zobrazeno 2631x

S meziročními výkyvy je v České republice ročně ošetřeno jarními fungicidy v průměru posledních 4 let celkem 64 % ploch. Na rozdíl od herbicidního ošetření se používá téměř výhradně systém jednoho hotového přípravku v postřikovači, tj. vícesložkový formulovaný přípravek.

Medax® Max - regulátor růstu obilnin s maximální flexibilitou

Medax® Max - regulátor růstu obilnin s maximální flexibilitou

05. 03. 2020 Ing. Zdeněk Krédl, Ph.D.; BASF spol s r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 2250x

K nejsložitějším disciplínám v ochraně rostlin patří bezesporu aplikace růstových regulátorů. Nejsložitější je tato aplikace proto, že vyžaduje správné rozhodnutí o použití v době, kdy musíme vycházet ze znalostí odrůdy, přípravy půdy, termínu setí, úrovně nastavené výživy a vývojových fází obilnin. Kromě toho podle povětrnostních podmínek máme na tento zásah většinou málo času (nízké teploty v předjaří, déšť a vítr nebo pokročilá vývojová fáze).

Choroby kukuřice (1): Virové a bakteriální choroby

Choroby kukuřice (1): Virové a bakteriální choroby

03. 03. 2020 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3031x

Napadení kukuřice virovými patogeny může vzhledem k pozdní sklizni porostu představovat významný zdroj infekce pro ozimé obilniny. Infekce často probíhá bez příznaků, a tím nám uniká pozornosti. Viry jsou obligátní vnitrobuněční parazité, přežívají jen v živých rostlinách. Kukuřice slouží jako „zelený most“ mezi sklizní obilnin a vzejitím výdrolu nebo ozimů.

Jak dál v kůrovcové kalamitě?

Jak dál v kůrovcové kalamitě?

02. 03. 2020 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc., Ing. Marie Zahradníková; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i., Strnady-Jíloviště Škůdci Zobrazeno 3093x

Je současná kalamita skutečně pro naše lesy takovou pohromou? Jaké porosty jsou vlastně ohroženy, jaké druhové skladby a jakého stáří? Jde o celoplošný problém nebo lokální? Co můžeme vlastně dělat a existují vůbec možnosti řešení tohoto problému? O tom se stále více spekuluje. Ve stručnosti se pokusím na tyto otázky odpovědět.

Invazní plevele (7) - Lilek leskloplodý

Invazní plevele (7) - Lilek leskloplodý

01. 03. 2020 Plevele Zobrazeno 4998x

Lilek leskloplodý se v posledních letech čím dál častěji vyskytuje v porostech zeleniny a okopanin, a to především v teplejších oblastech České republiky. Na řadě polí je dnes mnohem častějším a významnějším plevelem, než poměrně běžný lilek černý, se kterým bývá tento druh občas zaměňován.

Pícním porostům je třeba se věnovat více, než jsme byli zvyklí

Pícním porostům je třeba se věnovat více, než jsme byli zvyklí

27. 02. 2020 Ing. Ivan Houdek; DLF Seeds s.r.o. Hladké Životice Osivo a sadba Zobrazeno 2853x

V posledních letech se vliv sucha projevil na pícních porostech výrazněji, než na tržních plodinách. Především proto, že víceleté a trvalé porosty si postižení suchem přenáší do dalších let, a nejsou-li obnovovány nebo přisévány, jejich výnosy a kvalita píce rok od roku klesá.

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2018/2019

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2018/2019

27. 02. 2020 Ing. Pavel Kraus, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Choroby Zobrazeno 2354x

Výskyt škodlivých organizmů a jejich vliv na hostitelské rostliny je výrazně ovlivněn průběhem počasí v daném roce. Ročník 2018/19 byl charakterizován nadprůměrně vysokými teplotami během většiny vegetačního období a nerovnoměrným rozložením srážek. Vliv abiotických faktorů na růst a vývoj rostlin tak byl často vyšší než vliv patogenních organizmů.

Zavádějící informace v reklamních sděleních u výpěstků sloupcovitých odrůd ovoce

Zavádějící informace v reklamních sděleních u výpěstků sloupcovitých odrůd ovoce

26. 02. 2020 Tisková zpráva ÚKZÚZ Sady a vinice Zobrazeno 1761x

V tištěných médiích a na internetu se pravidelně objevují inzeráty na výpěstky (stromky) sloupcovitých odrůd ovoce odolných „nemocím a mrazu“. Upozorňujeme spotřebitele, aby si informace v podobných inzerátech ověřovali, jelikož nemusí vždy odpovídat skutečnosti.

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (7) - Zlatobyle a astry

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (7) - Zlatobyle a astry

25. 02. 2020 Ing. Peter Mižík; Agrofert, o.z. Plevele Zobrazeno 2956x

Zlatobyľ kanadská (zlatobýl kanadský, Solidago canadensis): Trváce rastliny z čeľade astrovité s vretenovitým hlavným koreňom s početnými horizontálnymi koreňovými výbežkami. Stonky sú vzpriamené, rovné a nerozkonárené, v spodnej časti drevnatejúce, už zospodu bohato olistené, vysoké 30–150 cm, dolu lysé, v hornej časti husto chlpaté.

Průběh pěstitelského ročníku obilnin 2018/19 na území Moravy a Slezska

Průběh pěstitelského ročníku obilnin 2018/19 na území Moravy a Slezska

25. 02. 2020 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kol. Ochrana obecně Zobrazeno 1455x

Společnosti Zkušební stanice Kluky, spol. s r.o. a Agrotest fyto, s.r.o. provozují službu „monitoring - signalizace - doporučení“ od roku 2010 a zaměřují se na sledování škodlivých činitelů v porostech zemědělských plodin. Naše pracoviště působí v rámci území Moravy a Slezska. Tento příspěvek spojuje výsledky plošných sledování i experimentálních analýz získaných dat do stručné výroční zprávy, kterou v Agromanuálu zveřejňujeme.

Sladovnický ječmen - plodina s jistým odbytem

Sladovnický ječmen - plodina s jistým odbytem

24. 02. 2020 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 8276x

Pěstování sladovnického ječmene a výroba sladu má u nás dlouholetou tradici. V současné době je Česká republika s výrobou cca 550 tisíc t sladu 5. největším producentem této suroviny v Evropské unii. Český slad má nejen v Evropě, ale i ve světě velmi dobý zvuk a patří mezi významné exportní komodity. Každoročně se ho vyveze okolo 250 tisíc tun.

Nové odrůdy ječmene jarního

Nové odrůdy ječmene jarního

23. 02. 2020 Ing. Olga Dvořáčková; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 3111x

Na jaře 2019 bylo zaregistrováno šest nových sladovnických ječmenů.

Nová odrůda ovsa setého

Nová odrůda ovsa setého

23. 02. 2020 Ing. Olga Dvořáčková; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 2052x

Sortiment ovsa setého na jaře 2019 obohatila nová odrůda.

Seznam doporučených odrůd pšenice jarní 2019

Seznam doporučených odrůd pšenice jarní 2019

23. 02. 2020 Ing. Vladimíra Horáková; Národní odrůdový úřad, ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 3046x

Hodnocení odrůd uvedených v přehledné tabulce vychází z výsledků pokusů a testů prováděných v letech 2016-2019 na jedenácti zkušebních stanicích ÚKZÚZ a zkušebních místech spolupracujících organizací. Zkoušení probíhá podle jednotné metodiky a pokusy jsou pravidelně kontrolovány pracovníky Národního odrůdového úřadu ÚKZÚZ. Kromě obecného popisu uvádíme u jednotlivých odrůd jejich přednosti, ale i nedostatky.

1 .. 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 .. 78
detail