BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

Jak naočkovat osivo sóji a zajistit úspěšnou fixaci vzdušného dusíku?

Jak naočkovat osivo sóji a zajistit úspěšnou fixaci vzdušného dusíku?

09. 04. 2019 Jürgen Recknagel a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 4401x

Rostliny sóji luštinaté (Glycine max), stejně jako všechny luskoviny, hostí hlízkovité bakterie, které fixují vzdušný dusík (N). V sóji jsou to bakterie Bradyrhizobium japonicum, které se přirozeně nevyskytují v evropských půdách. Pečlivá inokulace osiva, popřípadě půdy, je nutná k tomu, aby se vyvíjející se kořeny vzcházející sóji dostatečně kolonizovaly bakteriemi již na počátku vegetace.

Invázne a expanzívne druhy rastlín v podmienkach Slovenska (1) - Ambrózia palinolistá

Invázne a expanzívne druhy rastlín v podmienkach Slovenska (1) - Ambrózia palinolistá

07. 04. 2019 Ing. Peter Mižík; Agrofert a.s. Plevele Zobrazeno 4212x

V minulosti, zvlášť koncom 90. rokov aj neskôr, vážne ekonomické problémy v poľnohospodárskej prvovýrobe zapríčinili pokles starostlivosti o zaburinenosť areálov podnikov a nevyužívaných hospodárskych stavieb aj okolitých plôch, ako sú silážne žľaby, komposty, starý maštaľný hnoj a odľahlé plochy dvorov. Týka sa to aj okolia síl, ale aj železničných staníc aj iných miest, ktoré sú ľudskou činnosťou narušované.

Proseeds
Energen

Ošetření plodin po krupobití, při zamokření a přetahování asimilátů do klasů

Témata popsaná v nadpisu se nám kumulovala v telefonických rozhovorech minulých dní. Dominantní bylo poškození kroupami v širokém a nerovnoměrném pásu od Kolína po Opavu, k tomu přicházelo téma lokálního zamokření, regionálních přísušků a občas i nevypláchnutých postřikovačů po herbicidu. Z důvodu velkého počtu dotazů jsme se rozhodli aktualizovat principy regenerace pro plodiny a momenty jichž se to aktuálně týká.

Nejlepší odrůdy hrachu pro vaše pole

Nejlepší odrůdy hrachu pro vaše pole

06. 04. 2019 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 4596x

Pěstování hrachu prochází v poslední době značnou renesancí. Plochy množení se za posledních 5 let více než zdvojnásobily. Hrách patří k plodinám, zlepšujícím půdní úrodnost a poutajícím půdní dusík. Je jednou z možností, jak splnit podmínky greeningu pro získání dotací. Dalším významným využitím hrachu je jeho zařazení do luskovinoobilních směsek (LOS) nebo ke sklizni celých rostlin (GPS).

Rezistence řepkových škůdců proti různým druhům insekticidů

Rezistence řepkových škůdců proti různým druhům insekticidů

05. 04. 2019 Ing. Marek Seidenglanz a kol. Škůdci Zobrazeno 3024x

Za stavu, kdy je rezistence některých škůdců realitou, je nutné změnit přístup k ochraně porostů, které tito škůdci poškozují. Jedná se vždy o změnu typu od jednoduššího ke složitějšímu. Mluví se o anti-rezistentních postupech (strategiích). Základem pro jejich smysluplné uplatnění je především dobrá znalost toho, u kterých škůdců a ke kterým účinným látkám (nebo skupinám látek) rezistence vznikla.

Priaxor® EC v první sezóně předčil očekávání

Priaxor® EC v první sezóně předčil očekávání

04. 04. 2019 Ing. Václav Pavelka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 2179x

V současné době se ochrana zemědělských kultur před škodlivými činiteli nachází v přelomovém období. Tlak na omezení používání prostředků na ochranu rostlin stále roste, a kvůli často nedostatečně odborné argumentaci v masových médiích je mnohdy výsledkem fakt, že zemědělec je vnímán takřka jako třídní nepřítel.

Stonkoví krytonosci na ozimé řepce

Stonkoví krytonosci na ozimé řepce

03. 04. 2019 Ing. Tomáš Hovorka, RNDr. Jiří Skuhrovec, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 2887x

Podobně jako v minulých letech i v roce 2018 byly zaznamenány škodlivé výskyty obou druhů stonkových krytonosců a lze předpokládat nárůst plošné škodlivosti především krytonosce řepkového i do budoucích let.

Delan® Pro - jistota do sadů a vinic

Delan® Pro - jistota do sadů a vinic

02. 04. 2019 Ing. Jana Volková; BASF spol. s r. o. Sady a vinice Zobrazeno 2295x

Přípravek Delan® Pro je registrován na jabloně proti strupovitosti a nově do révy vinné proti plísni révové a černé hnilobě. V době, kdy existuje přes 40 přípravků proti plísni révové, s účinnými látkami, kterých je kolem 20, není lehké vzbudit zájem o další přípravek. Navíc když jsou roky, kdy se plíseň révová vyskytuje v menší míře.

Vaše spokojenost především - Razantní vstup na trh s osivy řepky pod křídly společnosti BASF

Vaše spokojenost především - Razantní vstup na trh s osivy řepky pod křídly společnosti BASF

31. 03. 2019 Ing. Roman Sýkora; BASF s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1771x

Informací o nákupu šlechtění osiv společností BASF již byla spousta. Avšak nyní přichází čas hlouběji se zorientovat v nabídce osiv řepky, které budou dostupné na našem trhu v roce 2019. Na mnoha polních přehlídkách bude k vidění mnoho nových odrůd řepky ozimé. Chtěli bychom vám následujícím článkem pomoci k orientaci v nabídce osiv společnosti BASF.

Zaplevelení jarního ječmene a posklizňové hospodaření

Zaplevelení jarního ječmene a posklizňové hospodaření

29. 03. 2019 Ing. Jan Winkler, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 2719x

Jarní ječmen patří k našim tradičním plodinám a jeho pěstování má u nás dlouholetou tradici. Díky jeho dlouhodobému pěstování se vytvořila skupina plevelů, které jsou pro porosty jarního ječmene typické. Do této skupiny patří oves hluchý, opletka obecná, hořčice rolní, drchnička rolní a další.

Atlantis Star - nová hvězda v oblasti ochrany nejenom proti trávovitým plevelům

Atlantis Star - nová hvězda v oblasti ochrany nejenom proti trávovitým plevelům

28. 03. 2019 Ing. Petr Ort; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 2216x

Od roku 2019 mají naši zemědělci k dispozici novou možnost ochrany pšenice, žita a tritikale proti širokému spektru plevelů s důrazem na některé těžko hubitelné trávovité plevele.

Praxe potvrzuje mnohaleté výsledky ÚKZÚZ

Praxe potvrzuje mnohaleté výsledky ÚKZÚZ

28. 03. 2019 Ing. Milena Mařáková, Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1566x

Vysoký výnos je nezbytným předpokladem dobrého hybridu na zrno. Stabilní, zároveň vysoký výnos a očekávané agronomické vlastnosti potvrzuje hybrid kukuřice LG 31.276 (FAO 260) nejen v ÚKZÚZ, ale především na běžných plochách. Ranostním zařazením je k dispozici velkému počtu zemědělských podniků od obilnářské po kukuřičnou výrobní oblast. Je vhodný jak na zrno, tak i ke sklizni technologické siláže s vysokým obsahem škrobu.

Lýkožrout smrkový a české lesy II. - Možnosti kontroly a obrany

Lýkožrout smrkový a české lesy II. - Možnosti kontroly a obrany

27. 03. 2019 Ing. Marie Zahradníková, Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Jíloviště-Strnady Škůdci Zobrazeno 3880x

Současná kůrovcová kalamita postavila před lesníky (včetně vlastníků lesa) při snaze o její řešení řadu praktických problémů, se kterými jsme se dosud v takové míře nesetkali. K jejímu rozvoji přispěla celá řada faktorů.

Korvetto znamená převrat v jarní ochraně řepky

Korvetto znamená převrat v jarní ochraně řepky

26. 03. 2019 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 4952x

V loňském roce nastal výrazný posun v možnostech základní ochrany řepky proti plevelům, kdy byly uvedeny k používání nové herbicidy Metazamix (preemergentní až postemergentní aplikace) a Belkar (postemergentní aplikace). Při nejistých srážkách v období setí řepky je logickým krokem přechod od klasického preemergentního ošetření k časně postemergentní nebo vyloženě postemergentní ochraně.

Choroby obilnin (9) - Fuzariózy obilnin

Choroby obilnin (9) - Fuzariózy obilnin

25. 03. 2019 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3651x

Houby rodu Fusarium jsou významnými patogeny obilnin, které jimi mohou být ohroženy po celou dobu vegetace. Negativně ovlivňují klíčení zrn, napadají kořeny a báze stébel, ale největší škody vznikají po infekci klasů, kde způsobují tzv. růžovění klasů pšenice, ječmene, žita. Fuzária způsobují ztráty na kvantitě i kvalitě výnosu, vytvářejí mykotoxiny, které znehodnocují zrna a ohrožují tak zdraví lidí a zvířat.

Pro zdravý porost řepky a vysoký výnos

Pro zdravý porost řepky a vysoký výnos

23. 03. 2019 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 2387x

S nástupem nového roku jsou často spojena očekávání a přání jak soukromá, tak pracovní. V oboru, kde mnohé záleží na vlídnosti přírody, jedním z přání bývá i dobré počasí. Dobré počasí může mít však mnoho podob. Ideální by byl dostatek vláhy bez výskytu chorob a škůdců. Bohužel však ani chorobám ani škůdcům se nevyhneme za téměř žádného počasí.

Saracen Max - bez plevelů, bez starostí

Saracen Max - bez plevelů, bez starostí

21. 03. 2019 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o Plevele Zobrazeno 3175x

Herbicid Saracen Max přináší zcela nové možnosti v ochraně ozimých a jarních obilnin proti dvouděložným plevelům na jaře. Posouvá hranice v herbicidní ochraně obilnin díky svým jedinečným vlastnostem, které ocení každý pěstitel. Obsahuje dvě účinné látky, které se ideálně doplňují v herbicidní účinnosti, a tím je dosaženo vysoké účinnosti na velmi široké spektrum dvouděložných plevelů.

Integrovaná ochrana ovoce - historie, současnost i budoucnost

Integrovaná ochrana ovoce - historie, současnost i budoucnost

20. 03. 2019 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 2821x

Pěstování ovoce je v současné době v převažující míře reprezentováno integrovanou produkcí, a to jak v rámci ČR, tak celé Evropy. Podpora těchto systémů je vyjádřená nejen dotační politikou a jejich nedávným ukotvením v legislativě, ale také dlouhodobě nastavenými prioritami výzkumu, výukovými programy na vysokých školách a dalšími způsoby.

Emesto® Silver - nové fungicidní mořidlo  s SDHI do brambor

Emesto® Silver - nové fungicidní mořidlo s SDHI do brambor

17. 03. 2019 Ing. Jana Doubková, Ph.D. Choroby Zobrazeno 2901x

Společnost Bayer připravila pro jarní sezonu 2019 nové fungicidní mořidlo k ochraně bramboru. Nové mořidlo Emesto® Silver nahrazuje stávající Monceren® Pro.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2019

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2019

16. 03. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 5109x

V integrovaném systému pěstování ovoce se využívají ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která pozitivně usměrňují produkci a kvalitu ovoce, se zaměřením na omezení negativních vlivů na životní prostředí a minimalizaci obsahu cizorodých látek v plodech. Významným předpokladem pro uplatnění integrované produkce je výběr vhodných stanovišť, odrůd a technologických pěstitelských postupů.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2019

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2019

15. 03. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2348x

Porosty, kde přetrvává zaplevelení pcháčem rolním, šťovíkem kadeřavým, případně dalšími vytrvalými plevely, bude vhodné ještě ošetřit některým účinným herbicidem s účinnou látkou MCPA, 2,4-D, clopyralid, dicamba aj. Maximální herbicidní účinnosti dosáhneme při aplikaci na plevele ve fázi listové růžice až do výšky 20–30 cm pcháče a při teplotách nad 12 °C. Toto ošetření můžete spojit s případným ošetřením proti listovým a klasovým chorobám.

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2018

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2018

14. 03. 2019 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1978x

Vlhčí počasí s přeprškami v Čechách brzdilo žně, naopak na východě našeho území, zejména na jižní Moravě, sklizeň hlavních plodin proběhla rychleji, avšak s velkým propadem výnosů (Břeclavsko, Hodonínsko, Znojemsko). V regionech s většími srážkami se dále zlepšil stav kukuřice, cukrovky, slunečnice, pozdních odrůd brambor, ale i sóji, která zčásti regenerovala.

Rok 2018 na moravských polích

Rok 2018 na moravských polích

13. 03. 2019 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kolektiv; Agrotest fyto, s.r.o., Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 1953x

Počátek roku nám dává možnost krátkého ohlédnutím za tím, co se v uplynulém roce událo, zda v konečné bilanci šlo o rok, na který budeme vzpomínat v dobrém či na něj raději zapomeneme. V každém případě je toto zpětné ohlédnutí vhodným okamžikem pro uvědomění si řady souvislostí a zákonitostí, které se opakovaně projevují.

Lýkožrout smrkový a české lesy I. - Historie a současnost

Lýkožrout smrkový a české lesy I. - Historie a současnost

12. 03. 2019 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc., Ing. Marie Zahradníková; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Jíloviště-Strnady Škůdci Zobrazeno 5012x

Lýkožrout smrkový patří dlouhodobě k nejvýznamnějším škůdcům lesních porostů ve střední a severní Evropě. Se stoupajícím podílem smrku v našich lesích jeho význam postupně narůstal. Jde o typického sekundárního a fyziologického škůdce. Napadá především čerstvě odumřelé stromy (dřevo), proto je důležité včasné zpracování polomů nebo odstranění dříví z těžby z porostů, a teprve při přemnožení napadá i zdánlivě zdravé stromy.

Vitalita osiva máku ve vztahu k polní vzcházivosti a výnosu

Vitalita osiva máku ve vztahu k polní vzcházivosti a výnosu

11. 03. 2019 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 3015x

Základním životním projevem semen je schopnost klíčit. Klíčení a jeho rychlost závisí jak na vlastní kvalitě semen na jedné straně, tak na podmínkách prostředí (voda, teplota, vzduch) na straně druhé. Vlastní hodnota klíčivosti, případně střední doba klíčení, je vyjádřitelná v procentech nebo váženým průměrem. I semena s vysokou výchozí klíčivostí však mohou při skladování v nevhodných podmínkách životaschopnost rychle ztrácet.

Uplatňování systému integrované ochrany rostlin v souvislosti se změnou legislativy (44): Řízení hmyzí rezistence I. – obecné zásady

Uplatňování systému integrované ochrany rostlin v souvislosti se změnou legislativy (44): Řízení hmyzí rezistence I. – obecné zásady

09. 03. 2019 Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i Škůdci Zobrazeno 2155x

V tomto příspěvku jsou popsány zásady řízení hmyzí rezistence. Významnou součástí naplňování těchto zásad je monitoring rezistence škodlivých organizmů vůči pesticidům a antirezistentní strategie, které patří k významným opatřením pro uplatňování systému integrované ochrany rostlin, respektive pro naplňování zásady č. 9 z vyhlášky o obecných zásadách integrované ochrany rostlin.

1 .. 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 .. 78
detail