BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Škodlivost plevelů v porostech jarního ječmene

Škodlivost plevelů v porostech jarního ječmene

05. 04. 2018 Ing. Jan Winkler, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Plevele Zobrazeno 3683x

Společenství rostlin na orné půdě se skládá ze dvou skupin rostlin - z plodin a polních plevelů. Toto společenství nazýváme agrofytocenózou. Změny, které v agrofytocenóze probíhají, jsou vyvolány pěstiteli - zemědělci. Ti se snaží upravit prostředí tak, aby co nejvíce vyhovovalo pěstovaným plodinám, a to pomocí zpracování půdy, střídáním plodin, hnojením, ochranou plodin proti škodlivým činitelům atd.

Novinka Delan<sup>®</sup> Pro na ochranu révy vinné proti plísni révové

Novinka Delan® Pro na ochranu révy vinné proti plísni révové

04. 04. 2018 RNDr. Jana Volková; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 2389x

Přípravek Delan® Pro si mohli prověřit pěstitelé jabloní již v minulém roce 2017. V jabloních je přípravek registrován proti strupovitosti. Zpočátku měli sadaři obavy, zdali snížené množství dithianonu bude dostatečné. Jednoznačně bylo potvrzeno, že snížené množství dithianonu plus navíc fosfonáty draselné jsou plnohodnotnou náhradou starého přípravku Delan® WDG.

Proseeds
Energen

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

Do výjimečných vláhových podmínek, které jsou právě teď na začátku června 2024, patří stimulace s výjimečnými účinky. Doporučujeme Energen Foliar Plus v dávce 0,5 l/ha. Je vhodný i do brambor na lupínky a hranolky, protože nezvyšuje obsah cukru. Navíc vyrovnává a zvětšuje velikost hlíz, a tím zvyšuje i výtěžnost lupínků. U cukrové řepy platí, že každý decimetr listů navíc je jedna kostka cukru.

Priaxor<sup>®</sup> EC - Získejte maximum z každého hektaru

Priaxor® EC - Získejte maximum z každého hektaru

02. 04. 2018 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 2594x

Rostliny se musí udržovat zdravé a silné po celou sezónu. Nemocné rostliny nejsou nadále efektivní a nemohou dosahovat maximálního výnosu. Jediná aplikace fungicidu dokáže ve srovnání s neošetřeným polem zachránit 30–50 % potenciálního výnosu.

Kingfisher a LG Aspen - nejvýnosnější novinky v sortimentu hrachů na trhu

Kingfisher a LG Aspen - nejvýnosnější novinky v sortimentu hrachů na trhu

26. 03. 2018 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2211x

Obě odrůdy úspěšně absolvovaly registrační zkoušky ÚKZÚZ s předpokladem registrace na jaře 2018. Kingfisher je nejvýnosnější zelenosemennou odrůdou na trhu. V registračních zkouškách dosahoval výnosů, srovnatelných se žlutosemennými kontrolními odrůdami. LG Aspen byl nejvýnosnější odrůdou v registračních zkouškách ÚKZÚZ v letech 2015–17.

Ekologická produkce ovoce

Ekologická produkce ovoce

21. 03. 2018 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 4128x

Ovocné sady jsou jako trvalá kultura ideálním prostředím pro uskutečnění programu ekologické produkce. Na rozdíl od polních kultur, kde na velké ploše zcela převažuje jedna plodina a na ni vázané organizmy, můžeme v sadech vytvořit poměrně pestrý agroekosystém s potenciálem zachovávat rovnováhu.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2018

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2018

20. 03. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 6186x

V integrovaném systému pěstování ovoce se využívají ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která pozitivně usměrňují produkci a kvalitu ovoce, se zaměřením na omezení negativních vlivů na životní prostředí a minimalizaci obsahu cizorodých látek v plodech. Významným předpokladem pro uplatnění integrované produkce je výběr vhodných stanovišť, odrůd a technologických pěstitelských postupů.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2018

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2018

15. 03. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 5553x

Výskyty chorob bází stébel, zejména na ozimé pšenici a ozimém ječmeni, zjišťujeme na konci odnožování, kdy se na listových pochvách objevují nespecifické nahnědlé skvrny. V převážné míře se může jednat o poškození způsobené sněžnou plísňovitostí obilnin (plíseň sněžná, Monographella nivalis), houbami rodu Fusarium spp., Rhizoctonia sp., Cochliobolus sp. a místy i o stéblolam pšenice (Oculimacula yallundae).

Citlivost odrůd hrachu k abiotickému a biotickému stresu

Citlivost odrůd hrachu k abiotickému a biotickému stresu

14. 03. 2018 Ing. Radmila Dostálová, Mgr. Eliška Ondráčková; Agritec Plant Research, s.r.o. Šumperk Osivo a sadba Zobrazeno 3853x

Hrách setý je dlouhodobě nejpěstovanějším druhem z čeledi Fabacea jak v České republice, tak i v EU, jeho plochy tvoří více než 80 % všech ploch luskovin. Výnosy hrachu se dlouhodobě pohybují mezi 2,5–3,0 t/ha, což zdaleka neodpovídá jeho výnosovému potenciálu.

Fungicid Efilor<sup>®</sup>: Nejlepší volba pro jarní ošetření porostů řepky ozimé

Fungicid Efilor®: Nejlepší volba pro jarní ošetření porostů řepky ozimé

13. 03. 2018 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 2754x

S nástupem intenzivního hospodaření, vyššího tlaku na osevní postupy a minimalizačního zpracování půdy se zároveň vytváří vhodné podmínky a prostředí pro rozšiřování chorob v porostech ozimé řepky. V případě pozdního zjištění signalizace, nedodržení agrotechnických postupů a výběru špatného přípravku na ochranu rostlin mohou ztráty dosáhnout až 50 %. V opačném případě pak může zemědělec počítat s nárůstem výnosu o 5 až 15 %.

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2016/17

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2016/17

12. 03. 2018 Ing. Pavel Kraus, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 2089x

Výskyt škodlivých organizmů a reakce odrůd na napadení jsou zásadně ovlivněny průběhem počasí během celého vegetačního období. Ročník 2016/17 byl ve srovnání s předchozími ročníky charakteristický značnými výkyvy v průběhu teplot a srážek během celé vegetace. Rostliny se tak kromě vlivu patogenních organizmů musely vyrovnat i s celou řadou nepříznivých vlivů způsobených abiotickými faktory.

Tilmor - zajistěte porostům řepky zdravý růst

Tilmor - zajistěte porostům řepky zdravý růst

10. 03. 2018 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 2254x

Řepka stále patří mezi perspektivní plodiny pěstované v České republice. K efektivnímu a ziskovému pěstování je zapotřebí důsledně respektovat celou řadu agrotechnických zásad, mezi které neodmyslitelně patří vhodný výběr osiva řepky a správně provedená ochrana rostlin.

Odolnost odrůd pšenice proti virovým chorobám (BYDV a WDV)

Odolnost odrůd pšenice proti virovým chorobám (BYDV a WDV)

09. 03. 2018 Ing. Jana Chrpová, CSc., Mgr. Jana Palicová, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 2366x

Obilné viry, virus žluté zakrslost ječmene (BYDV) a virus zakrslosti pšenice (WDV), představují na území ČR opakovaně ohrožení porostů.

Se silou plamene

Se silou plamene

08. 03. 2018 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 2038x

Změna je život, říká se. A platí to nejen pro život, ale i pro náš obor. Zúžení osevních postupů a rozšiřující se bezorebné zpracování půdy vede k proměně plevelného spektra. Na mnoha místech se tak začíná řešit potřeba efektivní ochrany proti zástupcům z rodu sveřepů.

Capalo<sup>®</sup> - ideální řešení pro první fungicidní ošetření obilnin

Capalo® - ideální řešení pro první fungicidní ošetření obilnin

07. 03. 2018 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 2991x

Mírná zima přispívá k příznivému rozvoji houbových patogenů. V závislosti na lokalitě a odrůdě se nejčastěji v pšenici a ječmeni může objevit výskyt padlí travního. Napadení báze stébel můžeme pozorovat i na lehčích půdách, kde byl na podzim silný výskyt srážek. Ochrana má význam, když pozorujeme alespoň na jedné odnoži nebo hlavním stéblu napadení.

Biologie a možnosti regulace sveřepu jalového

Biologie a možnosti regulace sveřepu jalového

06. 03. 2018 Ing. Pavlína Košnarová, Ph.D., Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Veronika Valičková, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3352x

Současný způsob hospodaření na orné půdě s vysokým zastoupením ozimých obilnin a uplatňováním minimalizace při zpracování půdy vyhovuje většině trávovitých plevelů. Vzhledem k tomu, že mají velkou schopnost se přizpůsobovat podmínkám prostředí a jsou velmi konkurenceschopné, jejich zastoupení na našich polích v posledních letech významně stoupá.

Medax<sup>®</sup> Max - nejflexibilnější morforegulátor na trhu

Medax® Max - nejflexibilnější morforegulátor na trhu

05. 03. 2018 Ing. Pavel Šácha; BASF Choroby Zobrazeno 3280x

V loňském roce byl zahájen prodej nejnovějšího morforegulátoru obilnin společnosti BASF - přípravku Medax® Max. V současné době je na trhu řada přípravků pro morforegulaci obilnin v období sloupkování. V čem je ale Medax® Max výjimečný, je kombinace dvou osvědčených účinných látek: prohexadione-Ca a trinaxapac-ethyl.

Úzkolistá lupina je raná a netrpí antraknózou

Úzkolistá lupina je raná a netrpí antraknózou

01. 03. 2018 Ing. Marek Podrábský; SEED SERVICE s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 7932x

Lupiny jsou díky vysoké koncentraci živin zajímavým jádrovým zdrojem bílkovin a energie. Jejich boby dokážou bez problémů nahradit sójové šroty, což může řešit problémy v chovech přežvýkavců, které nemohou krmit dovezené sójové šroty s obsahem GMO. V ČR se pěstují dva druhy lupin, jejichž boby sice mají podobné využití, ale ony samotné se liší agroekologickými nároky i délkou vegetace.

Systémy integrované ochrany rostlin - Měření redoxních potenciálů a pH

Systémy integrované ochrany rostlin - Měření redoxních potenciálů a pH

28. 02. 2018 Doc. Ing. Dr. Jaroslav Benada, CSc.; Kroměříž Choroby Zobrazeno 2170x

Byly používány běžně prodávané platinové a standardní srovnávací nasycené kalomelové elektrody (národní podnik Laboratorní potřeby, Monokrystaly Crytur Turnov a jiné v průběhu let). Později pro speciální měření redoxního potenciálu byly vyrobeny i malé jehlové elektrody z Pt drátu o průměru cca 0,5 mm.

Zakládání porostu máku a regulace plevelů

Zakládání porostu máku a regulace plevelů

27. 02. 2018 Ing. Pavel Cihlář, Ph.D, Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Ing. Jiří Havel, CSc.; OSEVA vývoj a výzkum s.r.o., Opava Plevele Zobrazeno 5568x

Mák byl v roce 2017 v České republice pěstován na ploše cca 32,6 tis. ha, což je zhruba stejná výměra jako v roce 2015 (tab. 1). Vegetační rok 2017 nebyl z pohledu máku na řadě míst optimální.

Jak předcházet riziku škod hraboše polního v polních plodinách

Jak předcházet riziku škod hraboše polního v polních plodinách

26. 02. 2018 Ing. Milan Zapletal, CSc., Ing. Dagmar Obdržálková; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Škůdci Zobrazeno 3943x

Čas od času je třeba připomínat, že hraboš polní (Microtus arvalis) je nejrozšířenější a nejhojnější hlodavec jako škůdce v zemědělství, ale také nejrizikovější druh pro člověka a životní prostředí.

Odrůdová skladba luskovin pro jarní zásev 2018

Odrůdová skladba luskovin pro jarní zásev 2018

20. 02. 2018 Ing. Tomáš Mezlík; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 2164x

Odrůdová skladba luskovin se pravidelně rozšiřuje o nové perspektivní odrůdy, které úspěšně prošly registračními zkouškami užitné hodnoty ÚKZÚZ. Jejich vlastnosti jsou dále ověřovány i po registraci v pokusech prováděných na zkušebních stanicích ÚKZÚZ a zkušebních místech spolupracujících organizací. Výsledky těchto zkoušek přináší nezávislé a objektivní informace o vlastnostech těchto odrůd získaných v půdně-klimatických podmínkách ČR.

Praxe a genetická výbava slunečnic jdou na ruku

Praxe a genetická výbava slunečnic jdou na ruku

19. 02. 2018 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1986x

Není nad to, když se spolu potkávají trendy v agronomické praxi a genetické vlastnosti hybridů. To je případ hybridů LG 54.78 a LG 50.665 CLP.

20 let úspěšného pěstování hybridů slunečnice Agrofinal

20 let úspěšného pěstování hybridů slunečnice Agrofinal

18. 02. 2018 Milan Spurný; Agrofinal s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1622x

Stalo se již pravidlem, že každým rokem přichází společnost Agrofinal, která již 20 let úspěšně zastupuje na českém trhu francouzskou osivářskou společnost Euralis, s novinkami slunečnice, které významně obohacují nabídku v České republice. Nejinak tomu je pro jaro 2018.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2018

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2018

17. 02. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3638x

Uváděné informace by měly posloužit jako vodítko ke sledování porostů a pro práci v terénu.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2018

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2018

16. 02. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 4281x

Uváděné informace by měly posloužit jako vodítko ke sledování porostů a pro práci v terénu.

1 .. 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 .. 78
detail