BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

Hospodářský přínos TuYV hybridů v praxi

Hospodářský přínos TuYV hybridů v praxi

03. 07. 2023 Bc. Pavel Stárek, Ing. Pavel Ježek, Ph.D.; Rapool CZ s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 822x

Velmi významným pokrokem, který šlechtitelé Rapool nedávno učinili, bylo představení nové standardní odolnosti vůči viru žloutenky vodnice (TuYV). Odolnost vůči TuYV má vedle aktivní ochrany před virem TuYV pozitivní vliv také na celkovou vitalitu rostliny - vývoj kořenového systému a listové růžice.

Choroby libavky

Choroby libavky

03. 07. 2023 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 909x

Rod libavka (Gaultheria Kalm ex L., Ericaceae) je poměrně bohatý a zahrnuje i druhy, které jsou využívány jako okrasné či léčivé rostliny, především libavka poléhavá (Gaultheria procumbens). V našich podmínkách je známější spíše jako stálezelená okrasná rostlina buď hrnková, nebo vysazovaná do volné půdy jako podrost listnáčů a jehličnanů.

Limagrain
Energen

Ošetření plodin po krupobití, při zamokření a přetahování asimilátů do klasů

Témata popsaná v nadpisu se nám kumulovala v telefonických rozhovorech minulých dní. Dominantní bylo poškození kroupami v širokém a nerovnoměrném pásu od Kolína po Opavu, k tomu přicházelo téma lokálního zamokření, regionálních přísušků a občas i nevypláchnutých postřikovačů po herbicidu. Z důvodu velkého počtu dotazů jsme se rozhodli aktualizovat principy regenerace pro plodiny a momenty jichž se to aktuálně týká.

Špičkový výnos a možnost ušetřit

Špičkový výnos a možnost ušetřit

02. 07. 2023 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 698x

V letošním roce se pěstitelům pšenice nabízí jedinečná možnost udělat rozhodnutí, díky kterému mohou příští rok snížit intenzitu ošetřování a hnojení pšenice, a přitom se po sklizni radovat z vysokého výnosu. A kdo by nechtěl v dnešní době něco ušetřit? Je to relativně jednoduché rozhodnutí.

Choroby slunečnice: Změny v důsledku současného počasí a dopadů činnosti EU?

Choroby slunečnice: Změny v důsledku současného počasí a dopadů činnosti EU?

02. 07. 2023 Ing. Karel Říha; Brno Choroby Zobrazeno 727x

Jako všechno (i názory některých politiků?) se v průběhu času mění. Zemědělci byli léta navykáni na „všemocnost“ chemických přípravků. V České republice byl již koncem sedmdesátých let zaváděn pojem integrovaná ochrana rostlin. S ním jsou spojena různá pravidla pro používání přípravků na ochranu rostlin, ta jsou stále platná.

Pohádkově dobrá pšenice

Pohádkově dobrá pšenice

01. 07. 2023 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 768x

Hrubčický šlechtitelský program si letos připomíná 75 let od svého vzniku. Hlavní oslava tohoto významného výročí proběhala v polovině května v prostorách na zámku v Čejkovicích na jihu Moravy. Shodou okolností jsem měl druhý den po oslavách termín k předání článku do redakce. A jak už to tak bývá, z původních plánu, stihnou vše ještě před oslavami, bohužel postupně sešlo.

Jak si zajistit zdravé a vitální ozimé obilniny od zasetí až do jara?

Jak si zajistit zdravé a vitální ozimé obilniny od zasetí až do jara?

01. 07. 2023 Ing. Ondřej Klap; BASF spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1001x

Od samotného počátku vývoje má na dobrý zdravotní stav a vitalitu rostlin ozimých obilnin vliv celá řada faktorů. Velmi důležitý je „zdravý“ osevní postup s dobrými předplodinami, vhodná agrotechnika a kvalitně namořené certifikované osivo. Moření osiva je základním agrotechnickým ochranným opatřením, které má zajistit velmi dobrý zdravotní stav, vysokou klíčivost a následný vitální růst

Nejlepší libero mezi fungicidy

Nejlepší libero mezi fungicidy

30. 06. 2023 Ing. Jiří Vašek, Adama CZ Choroby Zobrazeno 583x

Mirador® Uni je výborný univerzální fungicid použitelný od jara do podzimu s registracemi do 11 důležitých hospodářských plodin, což dobře demonstruje jeho možnost flexibilního nasazení po celou pěstitelskou sezónu.

Mšice na cukrovce

Mšice na cukrovce

30. 06. 2023 Ing. Svatopluk Rychlý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Opava Škůdci Zobrazeno 1015x

Mšice patří stále k závažným škůdcům cukrovky. Způsobují přímé škody sáním, ale jejich nebezpečnost spočívá především ve schopnosti přenášet vir žloutenky řepy (BYV) a vir mírného žloutnutí řepy (BMYV).

Nové řepky a obilniny představeny ve Stříteži

Nové řepky a obilniny představeny ve Stříteži

29. 06. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 872x

Během tradiční akce uspořádané společnostmi Saaten Union CZ a Rapool CZ v polovině dubna ve Stříteži na Vysočině bylo představeno široké spektrum odrůd včetně zajímavých novinek, kterými jsou ozimé řepky Manhattan a Jurek, ozimé pšenice SU TarrocaB, PallasA a hybrid SU HycardiB, ozimý ječmen SU Midnight a v neposlední řadě také nové hybridní žito SU Arvid.

Měnící se škodlivost a dynamika letu zavíječe kukuřičného

Měnící se škodlivost a dynamika letu zavíječe kukuřičného

29. 06. 2023 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., Ing. Jana Patočková, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 1015x

Zavíječ kukuřičný je v posledních letech velmi diskutovaným škůdcem. Ještě před patnácti lety se věřilo, že technologie dokonalého drcení posklizňových zbytků kukuřičné hmoty tohoto škůdce vyžene na pomyslný okraj seznamu škůdců kukuřice.

Ochrana praporcového listu a klasů obilnin

Ochrana praporcového listu a klasů obilnin

28. 06. 2023 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Praha Choroby Zobrazeno 1153x

Proti klasovým fuzáriím je třeba ošetřit klasy fungicidem Prosaro® 250 EC v době kvetení. I když je přesné načasování s ohledem na vývoj počasí velmi důležité, složení tohoto fungicidu umožňuje určitou flexibilitu v termínu aplikace. V loňském roce uvedený fungicid Hutton Forte není primárně určen k ochraně klasů, ale rozsah jeho registrace proti klasovým fuzáriím v pšenici ozimé a v ječmeni jarním toto použití vumožňuje.

Zrnová kukuřice a její kontaminace mykotoxiny v ČR v letech 2015–2022

Zrnová kukuřice a její kontaminace mykotoxiny v ČR v letech 2015–2022

28. 06. 2023 RNDr. Ivana Polišenská, Ph.D., Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D., Ing. Tomáš Spitzer, Ph.D.; Agrotest fyto, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1021x

V některých částech světa patří zrno kukuřice mezi základní potraviny, jinde je naopak kukuřice využívána pro lidskou výživu jen výjimečně. U nás je kukuřice nejčastěji konzumována ve formě extrudovaných výrobků, jako jsou různé křupky a křehké chlebíky, ve formě snídaňových lupínků, případně kaší nebo tortill.

Prognóza alternariových skvrnitostí u brambor v ČR

Prognóza alternariových skvrnitostí u brambor v ČR

26. 06. 2023 RNDr. Tomáš Litschmann, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 809x

Alternariové skvrnitosti způsobované houbami Alternaria solani a Alternaria alternata jsou v posledních letech považovány za vzrůstající problém pro kvalitu a množství pěstovaných brambor nejen v ČR, ale i v dalších zemích. Druhy rodu Alternaria patří mezi listové patogeny, způsobující relativně pomalou destrukci rostlinných pletiv, a tím i omezení fotosyntézy. Při zanedbání ochrany mohou ztráty na konečné úrodě dosáhnout poměrně značné výše.

Motýl Chloridea virescens - riziko pro řadu plodin v Evropě

Motýl Chloridea virescens - riziko pro řadu plodin v Evropě

25. 06. 2023 Dr. Ing. Zdeněk Chromý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Škůdci Zobrazeno 900x

Výskyt motýla Chloridea virescens je dosud znám pouze na americkém kontinentu, kde je polyfágním škůdcem hospodářsky významných plodin, zejména bavlníku, kukuřice, rajčat a tabáku. Tento druh byl vyhodnocen ve studii EPPO o rizicích škůdců spojených s dovozem plodů rajčat jako potenciální hrozba pro pěstování této plodiny.

Možnosti ochrany proti klopuškám z čeledi Miridae u semenných porostů vojtěšky seté

Možnosti ochrany proti klopuškám z čeledi Miridae u semenných porostů vojtěšky seté

24. 06. 2023 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 995x

Vojtěška setá se stále řadí k plodinám, které zaujímají významné místo v rámci pěstovaných zemědělských plodin. Její bonus spočívá především jako významný přerušovač osevních sledů - zlepšuje půdní strukturu, pomocí hlízkových bakterií fixuje vzdušný dusík, omezuje erozi a slouží jako přirozený areál výskytu pro celou řadou hmyzích druhů - užitečných (obr. 1) včetně opylovačů ale i škodlivých.

Co ukázaly pokusy s fungicidy v roce s minimálním výskytem plísně bramboru a alternariových skvrnitostí

Co ukázaly pokusy s fungicidy v roce s minimálním výskytem plísně bramboru a alternariových skvrnitostí

21. 06. 2023 Ing. Ervín Hausvater, CSc., Ing. Petr Doležal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1226x

Listové choroby brambor plíseň bramboru (Phytophthora infestans) a alternariové skvrnitosti, tedy terčovitá skvrnitost bramboru (Alternaria solani) a hnědá skvrnitost bramboru (Alternaria alternata), způsobují často i totální destrukcí listové plochy a napadají také hlízy. V letech s průběhem povětrnostních podmínek vhodných pro jejich šíření dosahují ztráty desítek procent.

Užitečné organizmy (44): Parazitoidi štítenky zhoubné

Užitečné organizmy (44): Parazitoidi štítenky zhoubné

20. 06. 2023 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1114x

Štítenka zhoubná (Diaspidiotus perniciosus, dříve řazena do rodu Quadraspidiotus) patří mezi nejškodlivější druhy štítenek u nás i z celosvětového hlediska. Pochází z východní Asie, odkud se rozšířila pomocí člověka do celého světa. V ČR byla zjištěna již ve třicátých letech, ale vyšší škodlivost se projevila až po druhé světové válce, zejména na ovocných stromech.

Bázlivec kukuřičný - první výsledky testování na rezistenci

Bázlivec kukuřičný - první výsledky testování na rezistenci

19. 06. 2023 Doc. Mgr. Ing. Eva Hrudová, Ph.D., Ing. Marek Seidenglanz, Ph.D. Škůdci Zobrazeno 928x

Již od roku 2019 monitorujeme citlivost bázlivce kukuřičného k registrovaným účinným látkám insekticidů. V letech 2020 až 2022 již probíhalo plnohodnotné laboratorní testování.

Co je nového v ochraně cukrovky proti škodlivým organizmům

Co je nového v ochraně cukrovky proti škodlivým organizmům

18. 06. 2023 Ing. Vít Bittner; DLF Beet Seed ApS, ČR Ochrana obecně Zobrazeno 1144x

Cukrovka se po zrušení kvót na výrobu cukru v EU v roce 2017 dostala v mnoha zemích na hranici rentability pěstování. Její pěstování je relativně obtížné, vyžaduje od pěstitelů dobré agronomické znalosti, a také vyváženou výživu a kvalitní zpracování půdy. Cukrovka je během vegetace vystavena řadě škůdců a chorob, jejichž nedokonalé zvládnutí může způsobit velké ztráty na výnosu cukru.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Červen a červenec 2023

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Červen a červenec 2023

16. 06. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1715x

Podle potřeby pokračujte (v případě, že jste plně nepokryli primární infekci) v ošetření proti strupovitosti a padlí jabloně. Na obě choroby jsou přípravky: Bellis, Belanty, Dagonis, Domark 10 EC, Fontelis, Luna Experience, Tercel aj.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Červen a červenec 2023

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Červen a červenec 2023

15. 06. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1454x

Cílem fungicidní ochrany proti plísni bramboru je oddálení infekce natě, omezení šíření choroby v porostu a zabránění infekce hlíz. Aby byla aplikace fungicidů proti plísni bramboru účinná, musí být zahájena včas (preventivně) a fungicidní clona musí být udržovaná bez přerušení po celou dobu vegetace.

PT303 - kvalitativně vyšší stupeň ochrany proti hlízence

PT303 - kvalitativně vyšší stupeň ochrany proti hlízence

12. 06. 2023 Ing. Roman Brtnický; Pioneer-Hibred Osivo a sadba Zobrazeno 697x

Kvetení ozimé řepky je období, kdy se začíná reálně rozhodovat o skutečné výši budoucího výnosu. Především výskyt houbových chorob jako je hlízenka, mohou svým rozsahem a intenzitou napadení způsobit předčasné dozrávání, a tím významné ztráty na výnose.

Choroby brukvovitých olejnin: Plíseň a padlí brukvovitých

Choroby brukvovitých olejnin: Plíseň a padlí brukvovitých

12. 06. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 1376x

V tomto článku se seznámíme s patogeny, které způsobují plíseň a padlí brukvovitých rostlin. Oba se vyskytují ve všech oblastech pěstování řepky a nezpůsobují závažné ztráty na výnosu. Napadají nejen řepku, ale i kulturní a plevelné rostliny olejnin, zeleniny a okrasných rostlin z čeledě Brassicaceae.

Komplexní a inovativní nabídka osiv řepky ozimé

Komplexní a inovativní nabídka osiv řepky ozimé

11. 06. 2023 Ing. Petr Fuksík; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 453x

Značka SOUFFLET SEEDS neznamená jenom marketingové označení osiv řepky ozimé, kukuřice a slunečnice, ale i komplexní a inovativní přístup v oblasti osiv. V naší nabídce můžete naleznout různou škálu hybridů od klasického hybridu Estelia přes hybridy s TuYV rezistencí v kombinaci s genem Rlm7, který zvyšuje odolnost proti fómové hnilobě, až po speciální Clearfield hybrid Arabesk CL či nový hybrid Kouros ...

Regulace dvouděložných plevelů v porostech hrachu

Regulace dvouděložných plevelů v porostech hrachu

11. 06. 2023 Ing. Msc. María Muñoz Arbeláez a kol. Plevele Zobrazeno 1911x

K předcházení zaplevelení hrachu či k regulaci dvouděložných plevelů v porostech hrachu lze v současnosti využít devět účinných látek a jejich kombinací. Herbicidy jsou nejčastěji aplikovány preemergentně či časně postemergentně. Předcházet negativním dopadům zaplevelení lze i způsobem založení porostu. V řadě případů je jasná souvislost mezi vyšší diverzitou porostů a nižšími ztrátami působenými škodlivými organizmy.

1 .. 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 .. 78
detail