BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Zhodnocení ochrany sadů a vinic na střední Moravě za rok 2020

Zhodnocení ochrany sadů a vinic na střední Moravě za rok 2020

18. 11. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Sady a vinice Zobrazeno 2817x

Letos (i v loňském roce) byly na více místech ovocné stromy poškozeny jarními mrazy a někde i krupobitím. Mrazy se letos vyskytly v ovocných sadech v několika vlnách. V březnu a v dubnu byly poškozeny zejména meruňky, broskvoně, třešně a višně.

Poslední koncert pro plevele

Poslední koncert pro plevele

17. 11. 2020 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Praha Plevele Zobrazeno 2371x

Včasné odstranění konkurence širokého spektra plevelů již na počátku růstu obilnin je velmi důležité. Nejen z tohoto důvodu nabývá na významu podzimní herbicidní ochrana. Nízká variabilita osevních postupů a agrotechniky přináší vyšší požadavky na udržitelné používání herbicidů, jako rozhodujícího nástroje v integrované ochraně proti plevelům.

Proseeds
Energen

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

Do výjimečných vláhových podmínek, které jsou právě teď na začátku června 2024, patří stimulace s výjimečnými účinky. Doporučujeme Energen Foliar Plus v dávce 0,5 l/ha. Je vhodný i do brambor na lupínky a hranolky, protože nezvyšuje obsah cukru. Navíc vyrovnává a zvětšuje velikost hlíz, a tím zvyšuje i výtěžnost lupínků. U cukrové řepy platí, že každý decimetr listů navíc je jedna kostka cukru.

Choroby a škůdci konvalinky

Choroby a škůdci konvalinky

13. 11. 2020 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2907x

Konvalinka vonná (Convallaria majalis L.) je nedílnou součástí rostlinných společenstev v listnatých lesích a na jaře její přítomnost často prozradí příjemná vůně. Původním místem výskytu byla Evropa a Asie. V současné době se konvalinka pěstuje i jako okrasná rostlina ve volné půdě, rychlená v květináčích či k řezu, s květy bílými i růžovými, jednoduchými i plnými.

Problematika regulace jednoděložných plevelů v ozimé řepce

Problematika regulace jednoděložných plevelů v ozimé řepce

09. 11. 2020 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 2507x

Druhové spektrum plevelů na orné půdě se neustále mění vlivem vývoje technologií pěstování plodin. Významně se na změnách spektra plevelů v posledním desetiletí projevilo především snížení počtu plodin, tzv. plodin tržních, které přinášejí zemědělcům zisk. Nejrozšířenějšími jsou ozimé obilniny (pšenice, ječmen) a ozimá řepka.

Zahrada před zimou - Co ještě udělat, než přijde zima?

Zahrada před zimou - Co ještě udělat, než přijde zima?

07. 11. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 4921x

Při mírném a teplém podzimu roste trávník ještě i v listopadu. I když jste v sezoně zvyklí sekat nakrátko, při posledním podzimním sečení ho ponechte raději 5 cm vysoký i vyšší, aby byly lépe chráněny odnožovací uzly a kořeny před rozmary zimy. Posečenou trávu sbíráme do koše, případně ji shrabujeme spolu se spadaným listím.

Dřepčík olejkový a jeho citlivost k insekticidům

Dřepčík olejkový a jeho citlivost k insekticidům

06. 11. 2020 Ing. Marek Seidenglanz a kol. Škůdci Zobrazeno 4495x

Dřepčík olejkový (Psylliodes chrysocephala) je velmi důležitý škůdce řepky ozimé zejména na Britských ostrovech a v celé řadě oblastí kontinentální Evropy charakteristických především teplými podzimy přecházejícími do mírných a vlhkých zim. Zde se jedná o dlouhodobý problém. Jeho význam ovšem vzrůstá i v Čechách.

Mšice na ozimé řepce

Mšice na ozimé řepce

04. 11. 2020 Ing. Svatopluk Rychlý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Opava Škůdci Zobrazeno 2483x

Řepka ozimá je napadána celou řadou škůdců, mezi ně patří, samozřejmě, také mšice. Typickým druhem škodícím na této plodině je mšice zelná (Brevicoryne brassicae), na podzim má však větší význam výskyt mšice broskvoňové (Myzus persicae), která se kromě přímých škod sáním významněji podílí na přenosu virů, především viru žloutenky vodnice (TuYV).

Podmítka - významný nástroj pro regulaci zaplevelení

Podmítka - významný nástroj pro regulaci zaplevelení

02. 11. 2020 Ing. Jan Winkler, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 5606x

Podmítka patří mezi tradiční pracovní operace následující po sklizni plodin, zanechávající strniště. Její termín je definován starým zemědělským úslovím „za kosou pluh“, to znamená co nejdříve po žních. Podmítku řadíme mezi operace základního zpracování půdy. Provedení podmítky mění podmínky půdního prostředí a také zasahuje do životního cyklu semen plevelů.

Fenomen - pšenice, za kterou se ohlédnete

Fenomen - pšenice, za kterou se ohlédnete

01. 11. 2020 Ing. Jiří Šilha, Ph.D.; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 4716x

Fenomen je velmi nadějná středně raná osinatá odrůda pšenice ozimé, která budí pozornost v odrůdových přehlídkách i na provozních plochách, a proto by bylo vhodné si tuto výjimečnou osinatku popsat podrobněji.

Onyx pro špičkový výnos i v roce 2021

Onyx pro špičkový výnos i v roce 2021

01. 11. 2020 Ing. Martina Poláková; PRO SEEDS s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 6329x

Onyx je česká, raná, modrosemenná odrůda máku, která díky šlechtitelskému úspěchu opavských vědců přináší špičkový výnos a řadu agrotechnických předností, nezbytných pro rentabilitu pěstování máků. Onyx je první a jediná odrůda máku v historii oceněná Zlatým klasem, a to v roce 2016 na Zemi Živitelce. Odrůdu Onyx zastupuje společnost PRO SEEDS s.r.o., ta ke svým osivům nabízí i poradenství přímo na poli.

Využíváte už i vy tritikale na GPS sklizeň?

Využíváte už i vy tritikale na GPS sklizeň?

30. 10. 2020 Ing. Marcela Shejbalová; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3456x

Zadáním zootechnika pro agronoma bývá vyrobit dostatečné množství siláže pro dobytek nebo pro bioplynovou stanici. Nejčastější plodinou na GPS bývá kukuřice. V posledních několika letech se jako alternativa do hledáčku dostaly i ozimé obilniny, kterými jsou zejména ozimé tritikale nebo žito. Ozimé plodiny mají nespornou výhodu v založení porostu během podzimu a v přísunu srážek během mnoha měsíců.

Invazní škůdci ovocných plodin v ČR

Invazní škůdci ovocných plodin v ČR

29. 10. 2020 Ing. Jana Ouředníčková, Ph.D. a kol. Škůdci Zobrazeno 6414x

V ovocných sadech se vyskytuje mnoho druhů živočišným škůdců, které jistě každý pěstitel dobře zná a umí si s nimi poradit. Jsou to většinou naše původní druhy a i přestože dokáží napáchat velké hospodářské škody, ochrana proti nim je již dobře popsána a praktikována.

Fuzariózy klasu u pšenice

Fuzariózy klasu u pšenice

19. 10. 2020 Ing. Jana Chrpová, CSc. a kol. Choroby Zobrazeno 5075x

Fuzariózy klasu (růžovění klasů pšenice) patří k závažným onemocněním pšenice. K rozšíření klasových fuzarióz přispívá ústup od tradičního střídání plodin a standardního zpracování půdy. Závažná je produkce mykotoxinů, ke které dochází při napadení patogeny z rodu Fusarium.

Bizon a Rally proti plevelům v ozimých obilninách

Bizon a Rally proti plevelům v ozimých obilninách

18. 10. 2020 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 3098x

Při setí ozimů je nejvyšší čas se rozhodnout, jakým způsobem a kdy ošetřit porosty proti plevelům. Ideální je herbicid, který je spolehlivý a má velmi široké spektrum účinnosti na plevele a s dostatečnou rezidualitou v půdě brání vzcházení plevelům až do jara.

Změny v citlivosti plevelů k některým herbicidům - pohled do světa

Změny v citlivosti plevelů k některým herbicidům - pohled do světa

16. 10. 2020 Ing. Kateřina Hamouzová, Ph.D. Plevele Zobrazeno 2406x

Česká republika se svou polohou nachází na pomezí kontinentálního a přímořského klimatu, což kromě jiných faktorů ovlivňuje i výskyt plevelných druhů, které na našem území významně škodí. V tomto článku se budeme zabývat druhy, které se vyskytují v České republice, Evropě, ale i ostatních částech světa a pokusíme se porovnat jejich vlastnosti a agrotechnická opatření, které ovlivňují výskyt těchto ...

Podzimní herbicidní ošetření ozimých obilnin: současné možnosti a budoucnost

Podzimní herbicidní ošetření ozimých obilnin: současné možnosti a budoucnost

12. 10. 2020 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 2130x

V posledních letech výrazně vzrostl význam podzimního herbicidního ošetření. Hlavní příčinou je široký sortiment herbicidů, které, při vhodných povětrnostních podmínkách, dokáží potlačit většinu běžně se vyskytujících ozimých plevelů. Riziko selhání účinnosti postemergentních herbicidů používaných na podzim je relativně malé.

Mšice broskvoňová na ozimé řepce - aktuální poznatky o její rezistenci a účinnosti vybraných insekticidů

Mšice broskvoňová na ozimé řepce - aktuální poznatky o její rezistenci a účinnosti vybraných insekticidů

08. 10. 2020 Ing. Tomáš Hovorka, Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc., Ing. Jitka Stará, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 2602x

Mšice broskvoňová (Myzus persicae, Sulzer) je polyfágní druh, který se živí na širokém spektru rostlinných druhů. Mezi primární hostitele, na kterých mšice. broskvoňová v našich podmínkách přezimuje ve formě vajíčka, patří broskvoň (Prunus persica L.) a kustovnice cizí (Licium halimifolium Mill.). V průběhu roku okřídlení dospělci přeletují na sekundární hostitele, mezi které patří řada plevelných i kulturních druhů rostlin.

Choroby bramboru 3: Bakteriální choroby bramboru (II.)

Choroby bramboru 3: Bakteriální choroby bramboru (II.)

07. 10. 2020 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 4373x

Bakteriální černání stonku a měkká hniloba hlíz je běžně rozšířená choroba bramboru, která se vyskytuje především s vyšší relativní vlhkostí. Původci choroby jsou druhy rodu Pectobacterium, Dickeya a Pseudomonas.

Škodcovia kapustovín (3): Škodcovia poškodzujúci stonky mladých rastlín

Škodcovia kapustovín (3): Škodcovia poškodzujúci stonky mladých rastlín

05. 10. 2020 Ing. Ján Tancik, PhD.; Ecophyta,s.r.o., Nitra Škůdci Zobrazeno 3460x

Stonky mladých rastlín poškodzujú larvy dvoch druhov krytonosov, ktorých jedným menom nazývame stonkové krytonosi. Sú to dva druhy chrobákov z čeľade Curculionidae: krytonos štvorzubý - krytonosec čtyřzubý (Ceutorhynchus pallidactylus) a krytonos repkový - krytonosec řepkový (Ceutorhynchus napi).

Komplexní herbicidní ochrana pšenice ozimé

Komplexní herbicidní ochrana pšenice ozimé

03. 10. 2020 Ing. Jan Herman; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 2955x

Po zasetí ozimé pšenice je nutné vybrat správný herbicid, který zajistí komplexní a spolehlivý účinek na všechny problematické plevele, které se na podzim v této plodině objevují. Již přes 10 let se k regulaci plevelů v ozimé pšenici používá přípravek Sumimax. Za dekádu si tento herbicid oblíbila celá řada agronomů.

Virové choroby řepky, jejich výskyt, přenos, přirozené rezervoáry a ochrana

Virové choroby řepky, jejich výskyt, přenos, přirozené rezervoáry a ochrana

30. 09. 2020 Ing. Lucie Slavíková a kol. Choroby Zobrazeno 3490x

Virové choroby řepky jsou pro pěstitele poměrně nový problém. Jejich výskyt je podrobněji a pečlivěji sledován od roku 2016, kdy došlo k masivnímu rozšíření virové žloutenky vodnice.

Kvalita E na vaše pole

Kvalita E na vaše pole

28. 09. 2020 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2024x

Společnost Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. vstoupila do ozimé sezóny 2020 s širokým sortimentem ozimých pšenic. V sortimentu najdete odrůdy od ryze krmných až po ty s kvalitou E. V dnešním článku se zaměříme právě na ty nejkvalitnější materiály s elitní potravinářskou jakostí.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2020

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2020

16. 09. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2733x

U jádrovin lze moniliniovou hnilobu (a také sazovitost, mušincovitost a některé skládkové choroby) omezit, pokud provedeme pozdní ošetření před sklizní.Zdravotní stav plodů a skladovatelnost zlepšuje i přidání listových vápenatých hnojiv do postřiku. Na odrůdách letního typu póru škodí rzivost česnekovitých (Puccinia alli). Výskyt rzivosti podporuje nízká teplota a vysoká vzdušná vlhkost nebo slabé dešťové srážky.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2020

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2020

15. 09. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2261x

Výskyt a škodlivost plevelů na podzim souvisí především s druhem obilniny, termínem setí a hustotou porostů. Herbicidní ochrana je prováděna, až na malé výjimky, na všech plochách pěstování a při současné úrovni agrotechniky a vstupů nelze toto opatření v žádném případě vynechat.

Choroby řebříčku

Choroby řebříčku

11. 09. 2020 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3959x

Řebříček obecný, Achillea millefolium L. (Asteraceae) je vytrvalá bylina hojně se vyskytující podél cest, na loukách, pastvinách a v suchých trávnících. Z původních míst výskytu (Evropa, Asie) se rozšířil téměř kosmopolitně, včetně Severní Ameriky a Austrálie. Název řebříčku je odvozen z řeckého Achillés - lékař, který řebříčkem léčil krvavé rány, a latinského mille = tisíc a folium = lístky.

1 .. 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 .. 78
detail