BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

Regulace plevelů při pěstování brambor v ochranných pásmech vodních zdrojů

Regulace plevelů při pěstování brambor v ochranných pásmech vodních zdrojů

05. 05. 2021 Ing. Pavel Kasal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Plevele Zobrazeno 2062x

V systému konvenčního pěstování brambor, podobně jako u ostatních plodin, se pěstitel neobejde bez použití přípravků na ochranu rostlin. V historii byly však základem regulace plevelů postupy využívající mechanických způsobů. Mechanická kultivace se okrajově používá dodnes - vláčení plečkování, proorávky, které se vzájemně doplňují.

Dvě novinky a spousta ocenění, to jsou řepky Syngenta

Dvě novinky a spousta ocenění, to jsou řepky Syngenta

05. 05. 2021 RNDr. Ondřej Skala; Syngenta CZ Osivo a sadba Zobrazeno 3079x

Do sezóny 2021 vstupujeme s poměrně zajímavou prognostikou ceny komodity v řepce. Pro tuto sezónu přinášíme dvě zajímavé novinky, hybridy řepky SY Glorietta a SY Alix. Prvně zmíněná novinka SY Glorietta spadá do segmentu TuYV tedy odrůd rezistentních k viru žloutenky vodnice. Hybrid SY Alix obohatí segment odrůd rezistentních na nádorovitost brukvovitých, v němž navazuje na úspěchy své předchůdkyně SY Alibaba.

Limagrain
Energen

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

Do výjimečných vláhových podmínek, které jsou právě teď na začátku června 2024, patří stimulace s výjimečnými účinky. Doporučujeme Energen Foliar Plus v dávce 0,5 l/ha. Je vhodný i do brambor na lupínky a hranolky, protože nezvyšuje obsah cukru. Navíc vyrovnává a zvětšuje velikost hlíz, a tím zvyšuje i výtěžnost lupínků. U cukrové řepy platí, že každý decimetr listů navíc je jedna kostka cukru.

Využití feromonů k přímé ochraně proti škůdcům

Využití feromonů k přímé ochraně proti škůdcům

02. 05. 2021 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 2448x

Feromony se používají v ochraně rostlin především k monitoringu škůdců. Při použití odparníku od stejného výrobce a stejného typu lapáku lze na základě víceletých údajů odhadnout riziko škodlivosti a podle toho zvolit odpovídající způsob ochrany. Použití feromonů k přímé ochraně je méně časté, protože vychytání škůdců do feromonového lapáku je možné pouze u několika druhů, které dokáží způsobit významné škody i při relativně nízké početnosti.

Choroby kukuřice

Choroby kukuřice

01. 05. 2021 Ing. Miroslava Strejčková, RNDr. Jan Nedělník, Ph.D.; Zemědělský výzkum Troubsko, spol. s r. o. Troubsko Choroby Zobrazeno 2373x

Kukuřice je jednoděložná tráva z čeledi lipnicovitých, původem z Jižní a Střední Ameriky. Původní obyvatelé Ameriky divokou, či chcete-li planou formu kukuřice, zvanou teosinta sbírali a jako pokrm využívali již před 12 000 lety. Kulturní plodinu pěstovali staří Mayové, Aztékové a Inkové před 4–3 tisíci lety, odvážnější prameny hovoří o době před 8,5–7 tisíci lety.

Kenja - Moudré řešení pro vaši řepku

Kenja - Moudré řešení pro vaši řepku

01. 05. 2021 Ing. Michaela Boušková; BELCHIM Crop Protection Czech Republic Choroby Zobrazeno 1646x

V loňském roce společnost Belchim představila novou účinnou látku v boji proti hlízence. Tato látka se jmenuje isofetamid a je obsažena v přípravku Kenja. I přesto, že se jednalo o úplnou novinku, získala si mezi vámi příznivce a velice pozitivní ohlasy. Kenja se všem uživatelům odměnila silnými, zdravými rostlinami a vyšším výnosem při sklizni.

Výborná souhra a jistota

Výborná souhra a jistota

01. 05. 2021 Ing. Vojtěch Štolpa; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1114x

Pomalu jsme si začali zvykat na suché a teplé podzimy, proto nás loňský rok více méně překvapil. Jedním z důležitých jarních vstupů, jak dostat ozimé porosty do kondice, bude volba vhodné fungicidní ochrany a provedení jejich kvalitní regulace. Novinka Protiostar a spolehlivý Lomis jsou sázkou na jistotu.

Škůdci na cukrovce - co je nového

Škůdci na cukrovce - co je nového

30. 04. 2021 Ing. Vít Bittner; MARIBOHILLESHÖG ApS ČR Škůdci Zobrazeno 1845x

Evropská komise v roce 2018 zakázala moření osiva cukrovky a dalších polních plodin insekticidními látkami se skupiny neonikotinoidů - thiamethoxam, clothianidin, imidacloprid. V České republice je naštěstí každoročně obnovována výjimka povolující pěstování cukrovky z osiva mořeného neonikotinoidy. V řadě zemí tato výjimka však není (například Francie, Polsko, Velká Británie, Německo a další) a velmi rychle narůstá škodlivost řady hmyzích škůdců.

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům v sadech v měsíci dubnu

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům v sadech v měsíci dubnu

30. 04. 2021 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1643x

Duben je měsíc, kdy se již naplno rozjíždí vegetační sezona. Její počátek bývá někdy vztahován k hranici, kdy průměrné denní teploty dosahují alespoň 10 °C, což dlouhodobé dubnové hodnoty (7,8 °C) sice ještě nesplňují, ale intervalově se mohou v tomto období objevit i letní dny s maximy nad 20° C.

Ochrana proti škůdcům řepky v jarním období

Ochrana proti škůdcům řepky v jarním období

28. 04. 2021 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 4402x

Ozimá řepka je od obnovení vegetace na přelomu února a března až do období zrání koncem června významně poškozována několika škůdci. Pamětníci si určitě ještě vzpomenou na dobu, kdy stačilo jedním insekticidním postřikem eliminovat nálet blýskáčka a úroda byla zachráněna.

INVIGOR - pokračujeme v naší cestě

INVIGOR - pokračujeme v naší cestě

28. 04. 2021 Ing. Roman Sýkora; BASF Osivo a sadba Zobrazeno 1078x

Po letech s výrazným nedostatkem srážek ve vegetačním období a negativním dopadem na celkovou ekonomiku pěstování taktéž v segmentu řepky, přišel zcela jiný, řekněme více standardu se přibližující rok. Na srážky bohaté vegetační období řepky bylo vítanou změnou, i když srážky nebyly rovnoměrné a rovněž najdeme výrazný rozdíl v rozprostření srážek na území ČR. Další výnosotvorné faktory však optimální nebyly ani zdaleka.

Hraboš polní - souhrn 2020 a výhled 2021

Hraboš polní - souhrn 2020 a výhled 2021

27. 04. 2021 Ing. Jakub Beránek, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Škůdci Zobrazeno 2239x

Přestože hraboš polní patří mezi naše běžné škůdce, poslední dobou patří v Česku k nejskloňovanějším živočichům. S ohledem na jeho krátký gradační cyklus a extrémní rozmnožovací schopnosti, které za poslední dva roky pocítila většina zemědělců, asi není příliš divu. Ačkoli v médiích vítězí spíše koronavir SARS-CoV-2, zemědělci, ochránci přírody, výrobci přípravků na ochranu rostlin či výzkumné organizace hraboše neustále sledují.

Herbicidy v kukuřici - výsledky tříletých pokusů

Herbicidy v kukuřici - výsledky tříletých pokusů

26. 04. 2021 Ing. Milena Bernardová; Zkušební stanice Kluky Plevele Zobrazeno 1822x

Po propadu na konci a přelomu našeho století, začala opět plocha kukuřice narůstat, až se v posledních letech ustálila na výměře silážní kukuřice cca 230 000 ha a kukuřice na zrno 70 000–110 000 ha. Je to přibližně 13,5 % orné půdy a nezůstává příliš za osevní plochou řepky ozimé.

Časně jarní regenerační a herbicidní ošetření

Časně jarní regenerační a herbicidní ošetření

24. 04. 2021 Ing. Martin Olišar; UPL Czech s.r.o. Plevele Zobrazeno 1644x

V zemědělském kalendáři má období počátku roku specifické ale významné místo. Ačkoli se může zdát, že se na polích nic neděje. Nicméně právě nyní probíhá intenzivní příprava a plánování sezóny. Jak ošetřit porosty obilnin v roce 2021 - stěžejních plodin na našich polích. To je možná jedna z otázek pro měsíc únor. Věříme, že následující informace vám přinesou potřebnou inspiraci při tomto rozvažování.

Balíček Galileo + Sportak EW - nové a účinné řešení chorob ozimé pšenice

Balíček Galileo + Sportak EW - nové a účinné řešení chorob ozimé pšenice

24. 04. 2021 Ing. Jaroslav Bašta; Agro Aliance s.r.o. Choroby Zobrazeno 1938x

Vysokou a kvalitní produkci obilnin si dnes již nelze představit bez promyšlené a správně načasované aplikace fungicidů. Jejich současná nabídka je velice široká a obsahuje jak nové přípravky (ze skupiny SDHI), tak i přípravky starší, praxí dlouhodobě používané a ověřené.

Velmi účinně proti laskavcům a dalším obtížným plevelům v cukrové řepě bez „Déčka“

Velmi účinně proti laskavcům a dalším obtížným plevelům v cukrové řepě bez „Déčka“

24. 04. 2021 Ing. Jaroslav Bašta; Agro Aliance s.r.o. Plevele Zobrazeno 1829x

Tradiční pěstování cukrové řepy se v posledních dnech stává mnohem složitějším, a to díky zákazu některých dlouho používaných účinných látek. V roce 2020 skončily herbicidy na bázi chloridazonu a desmedifamu (tzv. „Déčko“). Výše uvedené 2 účinné látky se na mnoho let staly nedílnou součástí postřikových sledů, které ale bude nutno od této sezóny změnit a nahradit novými.

Žlutá a zelená - to je Propulse

Žlutá a zelená - to je Propulse

23. 04. 2021 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 1653x

Je to již téměř rok, kdy jsem psala svůj každoroční „oslavný“ příspěvek na Propulse. Ten příspěvek začínal větou „Je stav nouze.“ Nikdo z nás netušil, že i za rok ve stejnou dobu bych mohla začínat úplně stejnou větou. Příroda je příroda, v dobrém i zlém.

Ochrana sadů na přelomu zimy a jara

Ochrana sadů na přelomu zimy a jara

23. 04. 2021 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 2067x

Tak jako každoročně, s blížícím se jarem začíná být aktuální příprava na novou sezonu v ochraně ovoce. Stále patrnější životní projevy stálých obyvatel sadů i jejich návštěvníků z řad různých druhů členovců i obratlovců nás upozorňují na fakt, že se zima chýlí ke svému konci.

Vitalita osiva máku a struktura výnosových prvků

Vitalita osiva máku a struktura výnosových prvků

22. 04. 2021 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Ing. Pavel Cihlář, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 2177x

Kvalita osiva patří k nejdůležitějším faktorům ovlivňujícím strukturu porostu a tvorbu výnosu. Jedná se o souhrn vlastností semen zařazených pod pojmem semenářská hodnota a biologická hodnota. Semenářská hodnota se nejčastěji vyjadřuje pomocí klíčivosti, čistoty a hmotnosti tisíce semen.

Možnosti opravných herbicidních zásahů v ozimé pšenici na jaře

Možnosti opravných herbicidních zásahů v ozimé pšenici na jaře

20. 04. 2021 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D, Prof. Ing. Josef Soukup CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3457x

V posledních letech výrazně vzrostly plochy ozimé pšenice ošetřené proti plevelům již v podzimním období (zejména časné postemergentní ošetření), což je způsobeno především dobrou účinnosti používaných herbicidů. Vláhové podmínky totiž bývají, z hlediska působení většiny herbicidů, v tomto období velmi příznivé.

Jaro se blíží, co na to obilniny

Jaro se blíží, co na to obilniny

19. 04. 2021 Ing. Pavel Hasman; BELCHIM Crop Protection Czech Republic Plevele Zobrazeno 1683x

Mezi prvotní jarní ochranná opatření při pěstování obilnin patří herbicidní ošetření a regulace růstu. Loňský podzim na velké části našeho území panovali deště a velmi komplikovali setí, proto na mnoha zemědělských podnicích byl problém obilniny vůbec zasít. Pokud se to přeci jen s vypětím sil podařilo, tak se často nestihlo tradiční podzimní herbicidní ošetření.

Osivo luskovin je vhodné před výsevem namořit a inokulovat

Osivo luskovin je vhodné před výsevem namořit a inokulovat

19. 04. 2021 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 2615x

Osivo luskovin je známé tím, že je velmi náchylné na jakékoliv poškození, ať už se jedná o poškození při skladování (kolísání vlhkosti, nevhodná teplota) nebo poškození již při jeho produkci (nevhodné podmínky při dozrávání, nešetrná sklizeň, nevhodně zvolená agrotechnika semenářského porostu).

Nobelova cena za chemii v roce 2020 za CRIPSR-Cas9

Nobelova cena za chemii v roce 2020 za CRIPSR-Cas9

18. 04. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Osivo a sadba Zobrazeno 2357x

Genové inženýrství a zejména editace genomu právě prochází bouřlivou revolucí. Jakou máme šanci, že si touto technologií polepšíme a neuškodíme? Negativní důsledky postupujících klimatických změn - narůstající horko a sucho, šířící se nové choroby a škůdci aj. mohou pomoci podstatněji zmírnit (kromě dalších opatření) také nové metody genetického inženýrství a zejména nově objevená editace genomu.

Úponkové odrůdy hrachů Limagrain

Úponkové odrůdy hrachů Limagrain

17. 04. 2021 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2044x

Hrách je v ČR tradiční plodinou využívanou k potravinářským, krmným i pícninářským účelům. Hrách kromě poutání vzdušného dusíku významně zlepšuje půdní strukturu a celkovou úrodnost půdy. Je to jedna z plodin, které velice pomohlo zavedení tzv. greeningu. Pozdější úprava bohužel vyloučila aplikaci přípravků na ochranu rostlin do těchto porostů.

Nový insekticídny systém pre pestovateľov repky a maku

Nový insekticídny systém pre pestovateľov repky a maku

17. 04. 2021 Ing. Ján Hanuska; Bayer s.r.o. Škůdci Zobrazeno 2514x

Úspešné pestovanie ozimnej repky je náročné na zvládnutie jarnej insekticídnej ochrany. Zvýšená intenzita a skrátený interval striedania osiatych plôch vytvára vhodné podmienky pre výskyt významných škodcov tejto plodiny. V priebehu minulého roka došlo k ukončeniu autorizácie insekticídnych účinných látok thiacloprid a chlorpyrifos, ktoré v kombináciách s pyretroidnou zložkou tvorili významný pilier ochrany porastov repiek.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2021

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2021

16. 04. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 4317x

Na jádrovinách škodí v tomto období zejména padlí jabloně, strupovitost jabloně a strupovitost hrušně, dále jsou tu svilušky a různé druhy mšic, obaleči pupenoví - na koncích letorostů sbalené listy; mladé plůdky jabloní po odkvětu poškozují pilatka jablečná, pilatka hrušková a zobonosky. Na hrušních škodí také rzivost hrušně a mera skvrnitá.

1 .. 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 .. 78
detail