BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

Ochrana obilnín proti voškám

Ochrana obilnín proti voškám

19. 08. 2021 Ing. Ján Tancik, PhD.; Ecophyta s. r. o., Nitra Škůdci Zobrazeno 3119x

Vošky (Aphidoidae, Sternorrhyncha) sa vo väčšej alebo menšej miere na obilninách vyskytujú každý rok. Vošky sú prítomné v porastoch obilnín od jeho vzchádzania na jeseň, najmä ak je dlhá a nadmerne teplá. Na jar sa v porastoch začínajú vyskytovať od apríla a maximálny výskyt je obyčajne začiatkom júna, keď v prípade silného výskytu môžu spôsobiť aj významné škody na úrode.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen a září 2021

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen a září 2021

16. 08. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1968x

Při deštivém období se zvyšuje riziko poškození dozrávajících plodů peckovin i jádrovin moniliniovou hnilobou. Původcem choroby je vřeckatá houba Monilinia laxa a někdy i její blízce příbuzná Monilinia fructigena. Houby lze od sebe rozlišit i makroskopicky - M. fructigena mívá konidiofory s konidiemi uspořádány spíše v soustředných kruzích a napadá spíše jádrové ovoce, zatímco M.

Limagrain
Energen

Energen Foliar Plus - pracujeme s porosty v regionech s nadbytkem vláhy

Do výjimečných vláhových podmínek, které jsou právě teď na začátku června 2024, patří stimulace s výjimečnými účinky. Doporučujeme Energen Foliar Plus v dávce 0,5 l/ha. Je vhodný i do brambor na lupínky a hranolky, protože nezvyšuje obsah cukru. Navíc vyrovnává a zvětšuje velikost hlíz, a tím zvyšuje i výtěžnost lupínků. U cukrové řepy platí, že každý decimetr listů navíc je jedna kostka cukru.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen a září 2021

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen a září 2021

15. 08. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2039x

Kyselé půdy snižují u řepky výnos, proto je třeba již v předstihu, podle rozboru, povápnit, nejlépe již k předplodině a vápenaté hmoty rovnoměrně zapravit do celého orničního profilu. Vápnění půdy také snižuje výskyt některých chorob a škůdců. Dostatečné a vyvážené hnojení všemi základními živinami a mikroprvky je předpokladem úspěšného rozvoje rostlin.

Využití přírodních látek s antifungální aktivitou při produkci chmele

Využití přírodních látek s antifungální aktivitou při produkci chmele

13. 08. 2021 Ing. Pavel Procházka, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 2037x

V rámci tříletých pokusů, ve kterých byly použity vybrané přírodní látky s antifungálním účinkem, byl sledován jejich vliv na produkci a kvalitu chmelových hlávek. Jako přírodní látky s antifungálním účinkem byly vybrány výtažky z mořských řas a terpeny z pomerančovníku, tymiánová silice a chmelový extrakt. Využití těchto látek by mohlo znamenat rozšíření spektra používaných přípravků pro fungicidní ochranu.

Ovlivnil průběh ročníku 2020 výskyt zavíječe kukuřičného?

Ovlivnil průběh ročníku 2020 výskyt zavíječe kukuřičného?

12. 08. 2021 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno Škůdci Zobrazeno 1858x

Průběh ročníku 2020 jako takový byl pro zdárný růst a vývoj porostů kukuřice v porovnání s roky sucha takřka ideální. Dostatek srážek se pozitivně promítl ve výnosech, které byly za poslední 4 roky nejvyšší, a to jak u kukuřic na zrno, tak na siláž. U zrnové kukuřice byl zaznamenán meziroční nárůst ve výnosech okolo 12 %, u silážní kukuřice byl rozdíl menší a činil 9,2 %.

Účinnost přírodních látek při regulaci mandelinky bramborové v pásmech vodních zdrojů

Účinnost přírodních látek při regulaci mandelinky bramborové v pásmech vodních zdrojů

11. 08. 2021 Ing. Luboš Petříček; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 2013x

Regulace mandelinky bramborové je každoročním problémem pro řadu zemědělců, kteří do svých osevních plánů zahrnuli pěstování brambor. Mandelinka bramborová je škůdce, který má potenciál zničit celou úrodu a mít zásadní vliv na celkový výnos a finanční bilanci. Ochrana proti ní je ale mnohdy komplikovaná, ať už z důvodu častého rozvoje rezistence, nebo z důvodu nutnosti dodržování přísných restrikcí v ochranných pásmech vodních zdrojů.

Povětrnostní podmínky v roce 2020 z hlediska pěstování brambor a výskytu plísně bramboru

Povětrnostní podmínky v roce 2020 z hlediska pěstování brambor a výskytu plísně bramboru

09. 08. 2021 RNDr. Tomáš Litschmann, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 2299x

Povětrnostní podmínky v roce 2020 svým charakterem ve vegetačním období připomínaly některé roky z druhé poloviny minulého století. Přestože jsme byli na jaře varováni, že by mohlo hrozit až pětisetleté sucho, opak byl pravdou a vyšší úhrny srážek na mnoha místech způsobily mj. silnější výskyt houbových chorob a v podzimních měsících komplikovaly sklizeň.

Zdravé porosty a vysoké výnosy s přípravky společnosti ALMIRO

Zdravé porosty a vysoké výnosy s přípravky společnosti ALMIRO

08. 08. 2021 Ing. Jakub Matějovský; ALMIRO energy for vegetation, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1445x

Měsíc květen patří mezi důležité měsíce v zemědělském roce. Zásahy, které se provádějí v téměř všech hospodářsky důležitých plodinách, mají podstatný vliv na konečný výnos a kvalitu produkce. Důležité je nepodcenit nejen ochranu, ale také výživu rostlin. Společnost ALMIRO energy for vegetation, s.r.o. nabízí účinná a efektivní řešení.

Výnosné řepky Caussade 2021

Výnosné řepky Caussade 2021

07. 08. 2021 Ing. Andrea Kryštofová; CAUSSADE SEMENCES s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1546x

Tato velmi kontraverzní a diskutovaná plodina, která svou žlutou barvou zaplavila část republiky. Nebýt současných problémů s celosvětovou pandemií jménem Covid-19, jistě by zaplavila televizi i noviny a byla součástí diskusí u piva a alergologa. Letos pravděpodobně opět nebude příliš příležitostí scházet se na poli v rámci polních dnů, sledovat a diskutovat u porostů se zemědělci a ostatními zúčastněnými.

Ošetření semenných porostů jetelovin a dalších pícnin - Svazenka

Ošetření semenných porostů jetelovin a dalších pícnin - Svazenka

06. 08. 2021 Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 4285x

Svazenky patří do čeledi stružkovcovitých (Hydrophyllaceae) a pochází z Ameriky. Rod svazenek zahrnuje asi 200 druhů. U nás se jako kulturní plodiny pěstují tři druhy, a to svazenka vratičolistá (Phacelia tanacetifolia Benth.), svazenka shloučená (Phacelia congesta Hook.) a nově byla registrována odrůda svazenky modré (Phacelia campanularia Gray), jejíž další názvy jsou svazenka zvonkovitá, zvonkokvětá nebo zvonkolistá.

Poloprovozní polní pokusy s odrůdami řepky rezistentními vůči Plasmodiophora brassicae v sezoně 2019/20

Poloprovozní polní pokusy s odrůdami řepky rezistentními vůči Plasmodiophora brassicae v sezoně 2019/20

05. 08. 2021 Mgr. Veronika Konradyová, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 1732x

Již osmým rokem se uskutečnily poloprovozní polní pokusy odrůdami řepky deklarovanými jako rezistentní proti patogenu Plasmodiophora brassicae Wor., který způsobuje chorobu s názvem nádorovitost kořenů brukvovitých, tedy i řepky. Jedná se o půdního patogena, jehož spory v půdě přežívají až 20 let a organizmus je tedy z půdy prakticky neodstranitelný.

Ochrana proti škůdcům slunečnice

Ochrana proti škůdcům slunečnice

03. 08. 2021 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc., Ing. Martina Stejskalová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 4328x

Slunečnice je poškozována pouze několika druhy živočišných škůdců a jejich význam je většinou menší než poškození houbovými chorobami. V některých letech však mohou škůdci způsobit závažné škody a přispívají k rozšiřování houbových chorob. Výskyt a intenzita poškození jednotlivými živočišnými škůdci jsou silně ovlivněny průběhem počasí.

Zlatohlávek tmavý a zlatohlávek huňatý - potenciální škůdci nejen řepky?

Zlatohlávek tmavý a zlatohlávek huňatý - potenciální škůdci nejen řepky?

02. 08. 2021 Doc. Mgr. Ing. Eva Hrudová, Ph.D. a kol. Škůdci Zobrazeno 6352x

V posledních letech se na kvetoucí řepce stále častěji objevují dva druhy zlatohlávků: zlatohlávek tmavý (Oxythyrea funesta) a zlatohlávek huňatý (Tropinota hirta). Patří do čeledi vrubounovitých (Scarabaeidae), jsou to tedy příbuzní chroustů. Brouci jsou florikolní, polyfágní. Živí se pylem. Květy poškozují vyžíráním generativních orgánů - tyčinek a pestíku.

Možnosti ošetření osiva řepky ozimé

Možnosti ošetření osiva řepky ozimé

01. 08. 2021 Ing. Pavel Kolařík a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1610x

Dříve se moření osiva řadilo k nedílným součástem ochrany polních plodin. V dnešní době vlivem neschválení mnoha účinných látek je tato technologie dostupná pouze u některých a ve velmi omezeném množství. Biologická účinnost novějších mořidel je v zásadě v lepším vztahu k životnímu prostředí s tím, že v mnoha případech je pak na daleko nižší úrovni, než na co bývala zemědělská praxe zvyklá u ověřených metod ochrany osiva.

Řepky s jistou a dobrou ekonomikou

Řepky s jistou a dobrou ekonomikou

01. 08. 2021 Ing. Robert Lenárt; RWA Czechia s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1720x

Žijeme v době, kdy je každá hospodářská činnost posuzována podle ekonomického přínosu. Navzdory historickým, kulturním nebo enviromentálním aspektům se to v plné míře dotýká i zemědělské výroby. Zařazení řepky do osevních postupů má své opodstatnění především v možnosti dobrého a rychlého zpeněžování, a tím vytváření dobrých základů pro finanční stabilitu podniku.

Alvaro KWS - řepka pilná jako včelka

Alvaro KWS - řepka pilná jako včelka

01. 08. 2021 Ing. Jan Pazdera; KWS OSIVA s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1991x

Jarní období je každoročně dobou, kdy se pěstitelé rozhodují o výběru nejvhodnějších hybridů řepky pro zařazení do svého osevního plánu. Řepka ozimá je neodmyslitelnou součástí portfolia plodin českých zemědělců, ačkoliv by ji široká laická veřejnost na polích nejraději neviděla.

Kladivo na zavíječe

Kladivo na zavíječe

01. 08. 2021 Ing. Vladimír Sys, Sumi Agro Czech, s.r.o. Škůdci Zobrazeno 1019x

Pro představení nové účinné látky v ochraně polních plodin je vždy dobrá příležitost. Třeba i uprostřed právě probíhající a z hlediska průběhu počasí divoké sezóny. Dobré zprávy dnes máme především pro pěstitele kukuřice.

Nexide® - mimořádně silný pyrethroid

Nexide® - mimořádně silný pyrethroid

31. 07. 2021 Ing. Miroslav Kroulík; FMC Agro Česká republika spol. s r.o. Škůdci Zobrazeno 4060x

Insekticid Nexide® je jedním z nejpoužívanějších přípravků proti škůdcům polních plodin. Důvodem je spolehlivá účinnost a široká registrace v řepce olejce, obilninách, máku setém a dalších plodinách. Nexide® nemá žádná aplikační omezení v OP II. stupně zdrojů vod a jeho použití není třeba hlásit včelařům. V ochraně najde uplatnění od časného jara až do podzimu.

Riziko škodlivosti makadlovky řepné v roce 2021

Riziko škodlivosti makadlovky řepné v roce 2021

29. 07. 2021 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1987x

Cukrová řepa je hostitelskou rostlinou desítek druhů živočichů, ale pouze malá část z nich je početná natolik, že překračují prahy škodlivosti a stávají se druhy, proti kterým je nutné provést některé z ochranných opatření. V průběhu let se vzhledem k použité technologii pěstování i klimatickým podmínkám druhové složení škůdců mění. Někteří se stanou nevýznamnými, jiní se naopak přemnoží.

Vliv chorob obilnin na výnos

Vliv chorob obilnin na výnos

28. 07. 2021 Ing. Tomáš Fiala; Zkušební stanice Kluky Choroby Zobrazeno 1720x

Houbové choroby jsou spolu s plevely nejdůležitějšími škodlivými činiteli, které mohou způsobit znatelné ztráty na výnosech kulturních plodin. Zatímco z hlediska potlačení plevelů nemívá agronom prakticky žádné pochybnosti o ekonomické návratnosti herbicidního zásahu, u houbových chorob nemusí být jistota dobře vynaložených finančních prostředků na aplikaci fungicidů vždy samozřejmostí.

ES Capello Protect - První na českém trhu

ES Capello Protect - První na českém trhu

28. 07. 2021 Ing. Kristýna Kysilková; Agrofinal s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2322x

Společnost Agrofinal s.r.o. přináší na český trh revoluční novinku ES Capello Protect, která byla vyvinuta francouzskou šlechtitelskou společností Euralis. Jedná se o jedinečnou technologii Bio Protect, která spojuje prevenci, včasnou signalizaci, ochranu před škodami způsobenými blýskáčkem řepkovým a ekonomické zhodnocení.

Stimulace osiva řepky může zvýšit výnosy

Stimulace osiva řepky může zvýšit výnosy

27. 07. 2021 Ing. Hana Honsová, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 3578x

Řepce olejce silně konkuruje palma olejná. Aby v této konkurenci řepka obstála, je potřeba co nejvíce zvýšit výnosy. V České republice se však v současnosti nedaří podstatně výnosy řepky zvyšovat. Prvořadou podmínkou vysokého výnosu je kvalitní dostatečně hustý porost. Pro dosažení požadované polní vzcházivosti je potřeba vysévat vysoce kvalitní osivo schopné vzejít i za stresových podmínek, za sucha nebo mokra.

Plevelná řepa - komplexní pohled

Plevelná řepa - komplexní pohled

26. 07. 2021 Ing. Josef Holec, Ph.D., Doc Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 2609x

Plevelná řepa se pro pěstování cukrovky stala na řadě pozemků limitujícím faktorem. Její výskyt může být tak intenzivní, že již není možné cukrovku na tyto pozemky zařazovat. V současné době se objevují nové možnosti, jak výskyt plevelné řepy v cukrovce regulovat, i ty však s sebou přinášejí určitá rizika, na která je nutné brát ohledy.

Prodejem osiva to u SOUFFLET AGRO nekončí, ale začíná

Prodejem osiva to u SOUFFLET AGRO nekončí, ale začíná

25. 07. 2021 Ing. Petr Fuksík; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 3091x

Společnost SOUFFLET AGRO již řadu let působí na českém trhu jako jeden z předních distributorů zemědělských vstupů. Před 4 lety se ve svém projektu SOUFFLET SEEDS začala zabývat množením a prodejem hybridních kukuřic, řepek a slunečnic. Prodejem osiva to u nás rozhodně nekončí, ale naopak začíná. V našem týmu je 7 technických poradců, kteří se zabývají nejmodernějšími trendy v zemědělství.

DK Excited - vrchol na dosah

DK Excited - vrchol na dosah

24. 07. 2021 Ing. Ján Hanuska; Bayer s.r.o. Praha Osivo a sadba Zobrazeno 1518x

Užšie spektrum dostupných riešení foliárnej insekticídnej ochrany repky v jesennom období núti pestovateľov hľadať trvalo udržateľné riešenia ochrany pred poškodeniami porastov škodlivým hmyzom. Okrem zvýšeného záujmu o insekticídne morenie osiva zaznamenávame zvýšený dopyt po pestovaní hybridov odolných voči šíreniu vírusu žltnutia listov kvaky (TuYV - virus žloutenky vodnice).

1 .. 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 .. 78
detail